Screening pentru cancerul de prostata – cand trebuie inceput si ce presupune? Afla si care sunt simptomele cancerului de prostata si ce beneficii si limitari are screening-ul.

Cuprins:

1. Prostata si cancerul de prostata
2. Ce inseamna screening pentru cancerul de prostata?
3. Ghid screening pentru cancerul de prostata
4. Ce include screening-ul de prostata
5. Posibile efecte adverse screening
6. Prevenirea cancerului de prostata

Prostata si cancerul de prostata

Prostata este o glanda masculina, de dimensiunea unei nuci, situate chiar sub vezica. Principala functie a prostatei este de a sustine productia de sperma. Prostata produce un fluid alb, care este lichefiat apoi de o proteina speciala cunoscuta sub numele de antigen specific prostatic (PSA). Lichidul acesta este amestecat cu sperma, produsa de testicule, pentru a se forma materialul seminal.

Prostata poate creste in dimensiune odata cu varsta, in general fara sa cauzeze alte probleme. Uneori, insa, daca apasa pe uretra, poate cauza simptome urinare – boala benigna de prostata sau hiperplazie benigna de prostata (prostata marita). Aceasta problema afecteaza, de obicei, barbatii peste 50 de ani, dar nu este cancer si este tratabila.

Simptome cancer prostata

Cancerul de prostata nu provoaca, in general, simptome. Uneori poate creste suficient de mare si pune presiune asupra vezicii sau provoaca probleme de erectie. Insa, in marea majoritate a cazurilor, aceste simptome fac parte din procesul normal de imbatranire.

Simptomele pot include:

  • nevoia crescuta de a urina des, mai ales noaptea;
  • dificultati la urinare;
  • debit slab;
  • senzatie de golite incompleta a vezicii.

Uneori, apar simptome similare cu cele ale hiperplaziei benigne de prostata (BPH), inclusiv dificultati la urinare si urinari frecvente. In cazuri mai avansate. cancerul de prostata poate provoca sange in urina sau o incapacitate brusca de a urina.

De ce apare cancerul de prostata?

Cauzele cancerului de prostata sunt in mare parte necunoscute. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta cancer de prostata poate creste:

  • odata cu varsta – cancerul de prostata este diagnosticat in principal la barbatii cu varste cuprinse intre 60 – 79 de ani;
  • daca tatal sau fratele au avut cancer de prostata – riscul este de doua ori mai mare decat al altor barbati;
  • daca ai un istoric familial de cancer mamar sau ovarian, in special mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2.

Diagnosticare

Daca aveti simptome care ar putea fi cauzate de cancerul de prostata, medicul va discuta despre argumentele pro si contra ale testelor. Examenele si procedurile pot include:

  • Testarea antigenului specific prostatic (PSA) – Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteina produsa de prostata. Cancerul de prostata poate creste productia de PSA. Cu toate acestea, testarea PSA nu este un test specific pentru cancerul de prostata si, in sine, nu poate diagnostica sau exclude un cancer de prostata.
  • Examen digital rectal – In timpul unui astfel de test, medicul introduce un deget in rect. Cancerul de prostata poate duce la modificari ale glandei. Procedura poate ajuta la diferentierea hiperplaziei benigne de prostata.
  • Biopsia – Daca exista factori de risc, si anume nivelul mare PSA, rezultate anormale ale examenului digital rectal si alti factori de risc (varsta, istoric familial de cancer etc.), medicul poate recomanda o biopsie – in general, biopsie ghidata cu ultrasunete. Probele de tesut din biopsie sunt apoi examinate intr-un laborator. Daca se gasesc celule canceroase, acestea pot fi studiate in continuare pentru a vedea cat de repede se va raspandi cancerul. Aceasta masura este cunoscuta sub denumirea de scorul Gleason. Cu cat scorul este mai mic, cu atat este mai putin probabil sa se raspandeasca boala.

Atunci cand cancerul s-a extins de la prostata in alte parti ale corpului, pot fi recomandate teste suplimentare. Doua teste utilizate frecvent sunt Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografie computerizata (CT).

Prognostic

Prognosticul pentru cancerul de prostata este in general bun. Asta datorita faptului ca, spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, cancerul de prostata progreseaza de obicei foarte lent. In functie de tipul de cancer de prostata, este posibil ca speranta de viata a barbatilor sa nu fie afectata de cancer. Cancerul de prostata poate fi vindecat de obicei daca este tratat in stadiile incipiente.

Tratamentele includ indepartarea prostatei, hormonoterapie si radioterapie (folosirea de radiatii pentru a distruge celulele canceroase).

Ce inseamna screening pentru cancerul de prostata?

Screening pentru cancerul de prostata inseamna verificarea semnelor bolii atunci cand nu exista simptome. Scopul screeningului pentru cancerul de prostata este de a depista cancere care pot avea un risc ridicat de raspandire daca nu sunt tratate si de a le gasi inainte de a se raspandi. Multe cancere de prostata cresc foarte lent incat nu provoaca niciodata simptome, probleme si uneori nu pun viata in pericol. Tipurile de cancer de prostata cu crestere rapida si mai periculoase apar mai rar. Testul acesta poate ajuta la depistarea timpurie a cancerului de prostata.

Inainte de a decide sa faceti un test de screening pentru cancerul de prostata, discutati cu medicul despre riscul personal de cancer de prostata si discutati argumentele pro si contra pentru testare.

Beneficii screening de prostata

Iata care sunt principalele beneficii:

  • screening-ul ajuta la detectarea bolii in stadiu incipient – depistarea bolii in stadiu incipient creste considerabil sansele de vindecare;
  • screening-ul si tratamentul pot fi facute selectiv, pe baza situatiei individuale a unui barbat.

Ghid screening pentru cancerul de prostata

Exista controverse despre riscurile si beneficiile depistarii cancerului de prostata. Beneficiile includ detectarea precoce, oferind o sansa mai buna de a vindeca boala daca necesita tratament.

In general, se recomanda inceperea programului de screening de prostata pentru barbatii cu varste cuprinse intre 55 – 69 de ani dupa ce discuta cu medicul recomandarile, avantajele si argumentele contra. Screening-ul se recomanda de la 40 ani daca aveti istoric familial de cancer de prostata. In general, peste 70 de ani screening-ul nu este recomandat.

Evident, problema screening-ului este una personala si complexa. Este important pentru fiecare barbat sa discute cu medicul sau despre screening pentru cancerul de prostata, daca este potrivit pentru el. Discutia va include nivelul de risc al pacientului, starea de sanatate generala, speranta de viata etc.

Iata pe scurt:

  • barbati sub 40 ani – examen digital rectal si PSA nu sunt recomandate barbatilor cu risc mediu;
  • barbati 40 – 54 ani – nu sunt recomandate screening-uri pentru barbatii cu risc mediu;
  • barbatii de 55 – 69 ani – recomandari screening in general;
  • barbati peste 70 ani – screening-ul nu este, in general, recomandat.

Continuare screening

Presupunand ca nu se gaseste cancer de prostata ca urmare a screening-ului, timpul dintre testarile viitoare depinde de rezultatele testului de sange PSA:

  • barbatii care au un nivel PSA mai mic de 2,5 ng / ml, ar trebui sa fie reexaminati la fiecare 2 ani;
  • screening-ul trebuie facut anual pentru barbatii al caror nivel PSA este de 2,5 ng / ml sau mai mare.

Ce include screening-ul de prostata

Screening pentru cancerul de prostata include examen digital rectal si test antigen specific prostatic – PSA.

Antigenul specific prostatic (PSA)

Testul PSA a revolutionat screening-ul cancerului de prostata. PSA este o proteina serica produsa de epiteliul prostatic si secretata in lichidul seminal in cantitati mari. Boala de prostata modifica barierele celulare care, in mod normal, pastreaza PSA in sistemul ductal al prostatei si, prin urmare, modifica nivelul seric. Nivelul PSA in ser este crescut din cauza inflamatiei prostatei, retentie urinara, infectie prostatica, hiperplazie benigna a prostatei, cancer de prostata si manipulare prostatica.

Nivel PSA mare inseamna mereu cancer?

Nivelul PSA in sange este masurat in unitati numite nanograme pe mililitru (ng / ml). Riscul de a avea cancer de prostata creste odata cu cresterea nivelului PSA, dar nu exista un punct care sa poata spune cu siguranta daca un barbat are sau nu are cancer de prostata. Multi medici folosesc un nivel prag PSA de 4 ng / ml sau mai mare atunci cand decid daca un barbat ar putea avea nevoie de teste suplimentare, in timp ce altii ar putea recomanda sa se inceapa la un nivel mai scazut, cum ar fi 2,5 sau 3. Barbatii cu nivel PSA mai mic de 2,5 ng / ml pot fi testati la fiecare 2 ani. Screening-ul trebuie facut anual pentru barbatii al caror nivel PSA este de 2,5 ng / ml sau mai mare.

Acest test NU poate sa faca un diagnostic clar, fiind necesare alte teste. Doar 15 -25% dintre cazurile cu PSA mai mare de 4,0 ng / dL s-au dovedit a fi cancer de prostata la biopsie.

De regula, cu cat nivelul PSA este mai mare in sange, cu atat este mai probabil sa existe o problema cu prostata. Dar multi factori, cum ar fi varsta si rasa, pot afecta nivelul PSA. Nivelurile PSA pot fi, de asemenea, afectate de:

  • anumite proceduri medicale;
  • unele medicamente;
  • prostata marita;
  • o infectie de prostata.

Examen digital rectal

Examenul digital rectal este o procedura medicala in care medicul introduce un deget (folosind o manusa medicala si lubrifiant) in rectul unui barbat pentru a examina prostata. Medicul evalueaza textura zonei din spate a prostatei, unde incep majoritatea cancerelor de prostata. De asemenea, verifica daca exista denivelari (noduli) sau zone dure care ar putea fi cancer. Acest examen nu este dureros si dureaza doar cateva secunde.

Alte teste de screening prostata

Daca rezultatele testului  PSA sunt ridicate sau anormale, medicul poate utiliza alte teste de screening pentru a va ajuta sa determinati daca aveti nevoie de o biopsie, care este singurul mod de a diagnostica definitiv cancerul de prostata.

Nivel PSA-liber

Un test PSA liber verifica nivelul de PSA din sange, care nu este legat de alte proteine. Acesta este un subset al nivelului de PSA total. Testul este de obicei indicat numai daca valoarea PSA totala este crescuta. Un rezultat mai mic de 10% inseamna ca aveti un risc mai mare de cancer de prostata. Cu cat este mai mic procentul, cu atat este mai mare riscul.

Indicele sanatatii prostatei (PHI)

PHI este un test de sange pentru detectarea si prezicerea probabilitatii de cancer de prostata. Utilizeaza doua dintre valorile subset ale PSA pentru a obtine un raport de risc pentru cancer care poate ajuta medicii sa stabileasca daca ar trebui sa efectueze o biopsie.

Test urinar PCA3

Acesta este un test de urina pentru proteine ​​specifice cancerului de prostata. Spre deosebire de PSA, PCA3 este produs doar de celulele canceroase de prostata, iar nivelul nu este afectat de marimea prostatei. Acest test poate fi utilizat impreuna cu nivelul de PSA total si liber pentru a vedea daca aveti nevoie de o biopsie. Este folosit mai ales la barbatii care au avut o biopsie negativa (cancerul nu a fost detectat) pentru a determina daca o alta biopsie poate fi justificata.

RMN multiparametric

Aceasta este o scanare specializata RMN a prostatei pentru a identifica zonele potential suspecte pe care medicii le pot viza in momentul biopsiei. Acest test este utilizat cel mai adesea la barbatii a caror biopsie nu a prezentat cancer, dar al caror nivel PSA este in crestere sau creste persistent.

Posibile efecte adverse screening

Screening-ul cancerului de prostata poate diagnostica boala din timp. In unele cazuri, totusi, screening-ul poate face mai mult rau decat bine. Cancerul este o afectiune grava, dar unele cazuri de cancer de prostata sunt cu crestere lenta. Cancerul s-ar putea sa nu se raspandeasca niciodata sau poate sa nu creeze probleme. Daca aveti cancer de prostata cu crestere lenta, screening-ul si inceperea tratamentului ar putea insemna trecerea corpului printr-un stres inutil. In plus, apar si efectele secundare ale tratamentului cancerului. Efectele secundare asociate tratamentului includ anemie, scadere in greutate, oboseala, probleme urinare, disfunctie erectila si disfunctie intestinala.

Prevenirea cancerului de prostata

Medicii nu stiu cauza exacta a cancerului de prostata si multi factori de risc ai cancerului de prostata nu pot fi controlati. Cu toate acestea, exista unele lucruri pe care le puteti face, cum ar fi sa adoptati o dieta sanatoasa si sa faceti exercitii fizice, care va pot ajuta sa reduceti riscul:

  • adopta o dieta sanatoasa – cresterea consumului de fructe si legume, proteine sanatoase, grasimi sanatoase, totul cu moderatie;
  • mentine-te la o greutate sanatoasa;
  • adopta un stil de viata activ.

E important sa se recunoasca simptomele cancerului de prostata. Daca nu aveti factori de risc pentru boala si alegeti sa sariti peste screening-uri, este important sa recunoasteti posibilele simptome ale cancerului de prostata. Printre simptome se numara: sange in urina, disfunctie erectila, urinari frecvente si intrerupte etc.

Referinte:
(1) Prostate Cancer: Symptoms, Tests, and Treatment, link: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/prostate-cancer-symptoms-tests-and-treatment
(2) What Is Screening for Prostate Cancer?, link: https://www.cdc.gov/cancer/prostate/basic_info/screening.htm
(3) Prostate Cancer: Screening, link: https://www.cancer.net/cancer-types/prostate-cancer/screening
(4) Prostate cancer , link: https://www.wcrf.org/dietandcancer/prostate-cancer
(5) Prostate cancer prevention: Ways to reduce your risk, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/in-depth/prostate-cancer-prevention/art-20045641

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma