Tulburarea de personalitate dependenta consta intr-o nevoie pervaziva si excesiva a unei persoane ca ceilalti sa aiba grija de ea, alaturi de o puternica teama de abandon sau de a fi separata de persoanele importante din viata sa. Acest tipar devine vizibil la inceputul vietii de adult si se remarca intr-o varietate de situatii. Mai multe despre acest tip de tulburare de personalitate, cum se manifesta, ce impact are asupra vietii si cum poate fi tratata.

Cuprins

1. Ce este tulburarea de personalitate dependenta
2. Cauze
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Cum se trateaza tulburarea de personalitate dependenta

Ce este tulburarea de personalitate dependenta

Tulburarile de personalitate constau in tipare dezadaptative, inflexibile si intransigente, de gandire si comportament, care au un puternic impact asupra mai multor domenii ale vietii si care produc multa suferinta.

In DSM-5 (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale), tulburarea de personalitate dependenta face parte din clusterul C, alaturi de tulburarea de personalitate evitanta si tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva.

Persoanele cu tulburarea de personalitate dependenta sunt convinse ca nu pot fi independente, ca nu se pot descurca in a lua decizii sau a avea grija de ele.

Prevalenta acestei tulburari de personalitate este scazuta – apare la aproximativ 0,5%-0,6% din populatia generala, afectand cele doua genuri in egala masura. In familiile lor exista cazuri de anxietate generalizata, fobii, precum si tulburarea de personalitate evitanta.

Teama de abandon si nevoia ca ceilalti sa aiba grija de ea pot determina o persoana cu aceasta tulburare sa se agate de ceilalti, sa ramana in relatii nesanatoase, toxice, abuzive.

Tulburarea de personalitate dependenta si comorbiditatea cu alte tulburari

Tulburarea de personalitate dependenta este comorbida (apare deseori impreuna) cu alte tulburari de personalitate, in special cu tulburarea de personalitate borderline, tulburarea de personalitate evitanta si tulburarea de personalitate histrionica. De asemenea, persoanele cu aceasta tulburare de personalitate au un risc mai mare de depresie.

Cauze

Cauzele exacte ale tulburarilor de personalitate nu se cunosc. Se presupune ca o combinatie complexa a factorilor biologici (genetici) si a factorilor de mediu sta la baza dezvoltarii tulburarilor de personalitate.

In ceea ce priveste factorii biologici, respectiv predispozitia genetica catre tulburarea de personalitate dependenta, in familiile celor cu aceasta tulburare exista cazuri cu tulburari precum tulburarea de personalitate evitanta, anxietate generalizata sau diverse fobii.

Tendintele de a fi mai precauti sau mai tematori in situatiile noi se observa, in cazul celor cu aceasta tulburare de personalitate, inca din copilarie. Insa temperamentul (partea innascuta a personalitatii) nu este definitoriu, in sensul ca un copil mai timid sau mai temator nu va deveni un adult cu aceasta tulburare de personalitate, decat sub influenta anumitor factori din mediu. Parintii care nu raspund nevoilor emotionale ale copiilor, care ii neglijeaza emotional sau sunt abuzivi, contribuie la dezvoltarea unui atasament nesigur, anxios sau evitant. De asemenea, un stil parental autoritar sau abuziv poate contribui la dezvoltarea acestei tulburari de personalitate.

Pe de alta parte, tiparele de functionare specifice acestei tulburare pot fi si invatate. De exemplu, parintii pot oferi un model de personalitate dependenta, pe care copiii il invata – mai exact, ideea subtila conform careia, daca nu se supun vointei celorlalti, ar putea fi abandonati sau ar putea ramane singuri.

De asemenea, parintii care sunt extrem de anxiosi si descurajeaza independenta copiilor sau fratii mai mari, care sunt agresivi sau au un comportament de bullying, pot accentua niste trasaturi submisive deja existente ale copiilor.

Simptome

Tulburarea de personalitate dependenta are unele trasaturi comune cu ale altor tulburari de personalitate, dar are si manifestari specifice. Acestea includ urmatoarele:

  • dificultati in a lua decizii de zi cu zi, fara asigurarile sau sfaturile celorlalti, chiar si cand e vorba despre decizii minore (ce sa manance, ce sa poarte); din aceasta cauza, pot evita sa isi asume responsabilitati sau sa aiba anumite pozitii profesionale in care ar trebui sa ia decizii;
  • tendinta de a-i lasa pe ceilalti sa ia initiativa si sa isi asume responsabilitatea in majoritatea ariilor din viata lor (de obicei un parinte sau partenerul de relatie);
  • dificultatea de a-si exprima parerea diferita fata de a celorlalti, din teama de a nu pierde sprijinul lor;
  • dificultatea de a initia anumite proiecte, din cauza lipsei de incredere in sine; acest aspect ii afecteaza deseori pe plan academic si profesional;
  • preocuparea fata de ideea de a ramane singuri, de a fi abandonati; se pot agata de relatii, chiar daca acestea sunt nesanatoase sau chiar abuzive;
  • tendinta de a se supune si de a tolera abuzul;
  • nivel scazut de furie, in situatiile in care furia ar fi normal sa existe;
  • tendinta de a-si subevalua abilitatile, de a se considera „prosti”, „fara speranta”, interpretand criticile ca pe niste dovezi care le sustin aceste pareri;
  • relatiile sociale tind sa fie reduse la persoanele de care sunt dependente;
  • resimt un puternic disconfort sau se simt neajutorate atunci cand sunt singure;
  • cand se incheie o relatie (de exemplu, despartirea de un partener), simt o nevoie puternica de a intra intr-o noua relatie.

Diagnostic

Stabilirea diagnosticului unei tulburari de personalitate se face in urma unei evaluari atente facuta de un specialist in sanatatea mintala, pe baza unuei anamneze amanuntite si a unor teste. De asemenea, pentru aceasta tulburare, trebuie sa fie indeplinite cel putin cinci dintre urmatoarele criterii prezente in DSM-5 (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale):

  • 1. Dificultatea luarii deciziilor din fiecare zi fara parerea sau asigurarile din partea celorlalti.
  • 2. Nevoia ca ceilalti sa isi asume responsabilitatea pentru principalele domenii din viata persoanei.
  • 3. Dificultatea exprimarii dezacordului.
  • 4. Dificultatea de a incepe sau de a realiza proiecte sau actiuni pe cont propriu, din cauza lipsei de incredere in sine
  • 5. A fi dispus sa faca actiuni neplacute pentru a obtine sprijinul din partea celorlalti
  • 6. Disconfort atunci cand este singur din cauza ca se teme ca nu este capabil sa aiba grija de el insusi
  • 7. Cautarea imediata a unei noi relatii atunci cand o alta relatie apropiata se incheie.
  • 8. Concentrarea pe temeri nerealiste legate de singuratate.

Cum se trateaza tulburarea de personalitate dependenta

Multe dintre persoanele cu aceasta tulburare de personalitate nu solicita ajutor specializat decat atunci cand tulburarea le impacteaza semnificativ viata. Principala optiune de tratament in cazul tulburarii de personalitate dependente este psihoterapia.

Obiectivele terapiei vizeaza modificarea tiparelor de gandire dezadaptative, cresterea nivelului de independenta in relatii, imbunatatirea abilitatii de a pune limite in relatii, incurajarea in luarea deciziilor in viata, afirmarea de sine in diverse situatii de viata. De asemenea, psihoterapia ajuta persoana sa constientizeze si sa inteleaga mai bine tulburarea si implicatiile acesteia.

Tulburarea de personalitate dependenta coexista de multe ori cu alte tulburari psihice, cum ar fi depresia, anxietatea de separare, anxietatea sociala. Si acestea vor fi vizate in cadrul psihoterapiei.

Tulburarile de personalitate nu se vindeca, in schimb psihoterapia realizata pe termen lung poate ameliora functionarea persoanei cu tulburare de personalitate dependenta si creste calitatea vietii sale.

Referinte:

(1) Dependent personality disorder – https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/dependent_personality_disorder
(2) Dependent Personality Disorder Symptoms – https://psychcentral.com/disorders/dependent-personality-disorder/symptoms/
(3) Dependent Personality Disorder – https://www.psychologytoday.com/us/conditions/dependent-personality-disorder
(4) Dependent personality – https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/dependent-personality

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma