Obisnuiesti sa iti trosnesti degetele? Ce se intampla cand se produce trosnirea degetelor? Iata cum se produce acel zgomot si daca prezinta riscuri.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cum se produce acel zgomot?
3. Trosnirea degetelor si artrita
4. Tratament

Informatii generale

Cele mai comune articulatii pe care oamenii aleg sa le trosneasca sunt la degetele de la mana. Ei tind sa faca acest lucru intr-unul din trei moduri: inclinandu-le inapoi sau inainte, in lateral sau tragand oasele in jurul articulatiei.

Majoritatea persoanelor dezvolta acest obicei din ideea ca relaxeaza articulatia si muschii si creste mobilitatea.
Unele studii sugereaza ca forta aplicata articulatiilor atunci cand le trosnim este suficienta pentru a provoca daune suprafetelor dure, dar alte cercetari arata, de asemenea, ca trosnirea degetelor nu pare sa dauneze pe termen lung.

Trosnirea degetelor este o deprindere vicioasa pentru multe persoane, care confera un aparent sentiment de bine. Este o modalitate de a face fata stresului uneori si unii o descriu ca o modalitate de a „elibera tensiunea”. Pentru altii, in schimb, este doar un obicei enervant al celor din jur.

Cum se produce acel zgomot?

In interiorul capsulelor articulare este un lubrifiant, cunoscut sub numele de lichid sinovial, care serveste si ca sursa de nutrienti pentru celulele care mentin cartilajul articular. In plus, lichidul sinovial contine gaze dizolvate, incluzand oxigenul, azotul si dioxidul de carbon. Cele mai usoare articulatii sunt cele din degete (articulatiile interfalangiene si metacarpofalangiene). Atunci cand se aplica forte mici pe articulatie, lichidul sinovial nu se poate extinde decat daca presiunea din interiorul capsulei scade pana la punctul in care gazele dizolvate pot fi reduse; cand gazele ies din solutie, ele maresc volumul si, prin urmare, mobilitatea articulatiei.

Trosnirea degetelor si a articulatiilor in general pare sa fie produsa prin cresterea spatiului dintre imbinarile degetelor. Acest lucru face ca bulele de gaz din fluidul dintre articulatii sa se sparga. Motivul pentru care nu puteti sparge acelasi bule si nu puteti trosni degetele imediat dupa din nou, este ca e nevoie de ceva timp ca bulele de gaz sa se acumuleze din nou in articulatie.

O alta teorie este ca tendoanele pot avea un zgomot de trosnire atunci cand se rostogolesc rapid peste o articulatie. Atunci cand o articulatie se misca, tendonul isi schimba pozitia in raport cu articulatia. Dupa ce tendonul isi chimba pozitia, este posibil sa apara o lovitura brusca pe masura ce se intoarce in pozitia initiala.

Trosnirea degetelor si artrita

In ciuda convingerilor populare, mai multe studii au concluzionat ca este putin probabil ca trosnirea degetelor sa fie asociata cu artrita.

Cu toate acestea, artrita nu este singura preocupare. Trosnirea degetelor si a articulatiilor in general nu poate provoca artrita, dar pot exista riscuri. Cel putin un studiu a asociat aparitia cronica a inflamatiilor articulatiilor si reducerea fortei in maini cu trosnirea degetelor. Se considera ca acest obicei poate favoriza scaderea rezistentei in maini si scaderea fortei de prindere, afectand astfel functionalitatea mainii.

Tratament

Sunetele date de trosnirea degetelor nu necesita tratament. Din moment ce este considerat un obicei inutil si poate chiar usor nociv, e necesara reducerea lui. Este folosit deseori pentru reducerea stresului, astfel ca se poate apela la alte solutii pentru relaxare, ca folosirea unei mingi mici pentru a face miscari cu mana, masarea degetelor etc.

Referinte::
(1) What makes the sound when we crack our knuckles, link: https://www.scientificamerican.com/article/what-makes-the-sound-when/
(2) Knuckle cracking: Annoying and harmful, or just annoying?, link: https://www.health.harvard.edu/blog/knuckle-cracking-annoying-and-harmful-or-just-annoying-2018051413797
(3) Does cracking your knuckles cause arthritis?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/259603.php
(4) Scientists offer new explanation for knuckle-cracking, link: https://www.sciencenewsforstudents.org/article/scientists-offer-new-explanation-knuckle-cracking
(5) Effect of habitual knuckle cracking on hand function, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1004074/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma