Hidroterapia presupune utilizarea apei, atat la nivel intern cat si extern si la temperaturi variabile, in diferite scopuri medicinale. Este numita si terapia cu apa si poate fi sub diferite forme.

Cuprins:

1. Ce este hidroterapia?
2. Cum actioneaza hidroterapia?
3. Ce include hidroterapia?
4. Ce beneficii are?
5. Indicatii ale hidroterapiei
6. Ce efecte adverse poate avea?

Ce este hidroterapia?

Cunoscuta sub numele de terapie cu apa, hidroterapia include tratamente precum saune, bai de aburi, bai la picioare, dusuri calde si reci sau consumul diferitelor tipuri de apa. Utilizarea apei pentru terapie nu este o procedura moderna. De fapt, aceasta a fost folosita de sute de ani si face parte acum din practicile medicinei traditionale.

Proprietatile vindecatoare ale apei

Terapia aceasta se bazeaza pe proprietatile de vindecare ale apei pentru ameliorarea durerii, bazandu-se si pe reactia organismului la stimuli calzi si reci. Apa rece este folosita pentru stimulare si revigorare, sporind activitatea interna a corpului, in timp ce apa calda este folosita pentru calmare si incetinirea functiilor organismului. Alternarea intre tratamentele cu apa fierbinte si rece poate ajuta la vindecarea leziunilor, pentru a imbunatati functiile corporale si pentru a reduce orice inflamatie.

Multi dintre noi folosim deja hidroterapie in viata noastra, fie ca facem o baie calda sau un dus pentru a ne relaxa sau cand punem o compresa cu gheata intr-o zona umflata sau dureroasa. Exista multe tipuri de hidroterapie, unele fiind realizate acasa sau de catre un profesionist pentru a completa regimul de tratament actual.

Cum actioneaza hidroterapia?

In general, hidroterapia are rol de termoreglare: este folosita pentru a modifica temperatura corpului, deoarece apa este un mod deosebit de util de incalzire si racire a corpului uman. Un al rol este acela de reglare a circulatiei, a inflamatiei si a durerii. Indicatiile hidroterapiei sunt, in principal, pentru reducerea inflamatiilor si a durerii.

Hidroterapia se bazeaza pe conceptul ca apa are capacitatea de a modifica fluxul sangvin si de a revitaliza corpul. Apa poate fi folosita in aceasta forma de terapie in mai multe feluri, cum ar fi antrenamente fizice (aquajogging, aerobic in apa), masaje cu jet de apa, tratamente cu apa ce contine diferite tipuri de saruri, bai galvanice etc.

Hidroterapia foloseste reactia organismului la presiunea exercitata de apa, la stimuli calzi si reci, la senzatia de apa in sine, la aplicarea prelungita a caldurii. In general, caldura ajuta la calmarea corpului si la incetinirea activitatii organelor interne. Pentru anxietate sau tensiune musculara, de exemplu, se recomanda dusurile sau baile calde. Pentru senzatia de stres sau oboseala, se recomanda dus cald alternat cu dus rece, pentru a stimula corpul si mintea.

Importanta temperaturii apei

Temperatura joaca un rol important in acest proces, iar diferite boli pot fi controlate prin practici care utilizeaza diferite temperaturi.

Apa rece stimuleaza organismul prin constrictia vaselor de sange si restrictionand fluxul de sange, pentru a incetini inflamatia. De asemenea, asigura fluxul de sange catre organele interne pentru a le face sa functioneze mai eficient.

Apa calda relaxeaza corpul prin dilatarea vaselor de sange, marind fluxul de sange, actionand asupra pielii si muschilor pentru a reduce rigiditatea.

Utilizarea apei calde si reci impreuna sau alternativ este comuna in practicile hidroterapice si se spune ca stimuleaza functia hormonala, imbunatateste circulatia si actioneaza functia organelor. Unele practici calmeaza mintea si corpul, permitand clientului sa pluteasca, fara greutate, deoarece corpul este masat prin miscarea apei si stimuleaza receptorii tactili din piele.

Ce include hidroterapia?

Clasificare

Hidroterapia este in general clasificata in doua tipuri.

Hidroterapia externa: Acest tip implica aplicarea apei sau a ghetii pe corp sau scufundarea corpului in apa, in timp ce hidroterapia bazata pe temperatura implica diferite efecte ale apei reci sau calde asupra pielii si a tesuturilor subiacente.

Hidroterapie interna: Hidroterapia interna include irigarea colonului si clismele. De asemenea, include consumul diferitelor tipuri de apa.

Hidroterapia include:

Comprese – prosoape inmuiate in apa calda sau rece, plasate pe anumite zone ale corpului, cele reci reducand umflaturile, durerile, inflamatiile, iar cele calde favorizand circulatia sangvina, relaxand musculatura etc.;
Jeturi de apa – directioneaza apa calda / rece spre o parte a corpului timp de 2-3 minute pentru a sustine functia organelor si circulatia;
Bai calde – pot reduce simptomele artritei, relaxeaza muschii stransi si elibereaza muschii bolnavi;
Tratamente cu apa de mare – relaxeaza, curata si tonifica intregul corp prin jeturi, bai sau impachetari;
Bai Sitz – bai de tesut, in care regiunea pelvina este scufundat intr-o baie, in timp ce picioarele sunt scufundate in partea opusa, utila in tratarea hemoroizilor, problemelor de menstruatie, problemelor incontinentei si intestinelor;

Bai de aburi – aburul ajuta organismul sa elibereze impuritatile si sa reduca retentia de apa prin inducerea transpiratiei;
Saune – in general uscate, dar si umede, ce induc transpiratia pentru a detoxifia si relaxa corpul;
Bai tip jacuzzi – amelioreaza stresul si pot fi de folos in cazul arsurilor;
Impachetari – corpul este impachetat cu folii speciale si apoi cu prosoape uscate si paturi calde, fiind utile in tratarea febrei, detoxifiere, reducerea unor afectiuni cutanate.
Watsu – un masaj acvatic unde se foloseste tehnici de masaj in timp ce persoana pluteste confortabil intr-o piscina cu apa calda;

Alte tipuri de hidroterapie includ folosirea de sosete incalzite, exercitii fizice in piscina, consumul de apa cu diferite continuturi de minerale sau alte substante.

Ce beneficii are hidroterapia?

Beneficiile hidroterapiei includ:

• este un tratament remarcabil pentru ameliorarea sau reducerea durerii;
• favorizeaza detoxifierea;
• relaxeaza musculatura, reduce tensiunea;
• sustine digestia si creste metabolismul;
• imbunatateste tonusul muscular si sanatatea pielii;
• stimuleaza imunitatea;
• favorizeaza circulatia;
• sustine termoreglarea;
• favorizeaza recuperarea dupa activitati sportive;
• imbunatateste starea de bine.

Indicatii ale hidroterapiei

Hidroterapia poate fi indicata in:

dureri lombare;
• dureri de cap;
• probleme cu imunitatea;
• probleme digestive;
• tensiune musculara;
• sindromul de hipermobilitate;
• spondilita;
• traumatisme;
• osteoartrita:
• artrita etc.

Ce efecte adverse poate avea?

Hidroterapia este in general o terapie sigura si fara efecte adverse. Caldura apei si exercitiile fizice in apa pot duce la oboseala, ceea ce este perfect normal.

• Hidroterapia pe baza de apa calda poate creste fluxul sangvin si poate suprasolicita inima, nefiind indicata in hipertensiune. De asemenea, nu este indicata in febra, leziuni grave, boli renale, cancer, la femeile gravide sau la sensibilitate crescuta la rece/cald.
• Retineti ca hidroterapia NU trebuie utilizata ca inlocuitor pentru terapiile standard in tratamentul oricarei afectiuni de sanatate.
• Hidroterapia poate provoca, de asemenea, un risc de reactie alergica cunoscuta sub numele de dermatita de contact pentru unii pacienti care folosesc plante si uleiuri esentiale in apa de baie.
Supraincalzirea este cel mai probabil efect secundar al hidroterapiei, care poate fi foarte daunator. Acest lucru poate aparea atunci cand o persoana isi petrece prea mult timp intr-o cada cu hidromasaj sau in jacuzzi. Unii oameni pot avea dureri de cap, greata si stari de lesin.
• Baile reci nu trebuie folosite pentru persoanele in varsta sau pentru copiii mici. Persoanele care sufera de boli cardiace trebuie sa evite baile de sauna.

Referinte::
(1) Hydrotherapy, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tr3554spec
(2) Hydrotherapy Room, link: https://www.urmc.rochester.edu/burn-trauma/burn-center/hydrotherapy.aspx
(3) Hydrotherapy, Water powered rehab, link: https://www.painscience.com/articles/hydrotherapy.php
(4) What is Hydrotherapy?, link: https://www.epainassist.com/alternative-therapy/what-is-hydrotherapy
(5) Hydrotherapy, link: https://www.unh.edu/health/well/practices/hydrotherapy
(6) What is hydrotherapy?, link: https://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/therapies/hydrotherapy/what-is-hydrotherapy.aspx

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma