Iti tremura mainile? – Este normal ca mainile sa prezinte un anumit tremur, deoarece fibrele musculare mici din maini se contracta constant si se relaxeaza. Iata care pot fi, insa, cauzele pentru tremurul persistent.

Cuprins:

1. Cum se clasifica tremuratul mainilor?
2. Care sunt cauzele pentru care iti tremura mainile?
3. Tremuratul mainilor si emotiile
4. Tremurul in boala Parkinson
5. Cum putem reduce tremuratul mainilor?

Cum se clasifica tremuratul mainilor?

Desi un anumit grad de tremur e normal uneori, atunci cand tremuratul mainilor afecteaza activitatile zilnice, ca scrisul, tinutul tacamurilor sau a unei cesti in mana, vorbim de o problema. Cand oamenii observa ca mainile lor tremura, de cele mai multe ori incep sa se ingrijoreze ca au boala Parkinson, dar de obicei nu este cazul.

Tremurul poate fi clasificat in doua categorii principale:

Tremur de repaus

Acesta apare atunci cand muschiul este relaxat, cum ar fi atunci cand mainile sunt sprijinite – apare adesea la persoanele cu boala Parkinson;

Tremurul de actiune

Apare cu miscarea voluntara a unui muschi. Cele mai multe tipuri de tremur sunt considerate tremur de actiune. Exista mai multe sub-clasificari ale tremurului de actiune, dintre care multe se suprapun:

1. tremur postural – apare atunci cand o persoana isi mentine o pozitie impotriva gravitatiei, cum ar fi tinand bratele intinse;
2. tremur kinetic – este asociat cu orice miscare voluntara, cum ar fi mutarea incheieturilor in sus sau in jos sau inchiderea si deschiderea ochilor;
3. tremurul de intentie – este produs cu miscare intentionata catre o tinta, cum ar fi ridicarea unui deget pentru atingerea nasului. De obicei, tremorul se intensifica pe masura ce o persoana se apropie de tinta.
4. tremurul specific activitatii – apare numai atunci cand efectuati sarcini extrem de precise, orientate spre scop, cum ar fi scrierea de mana sau vorbirea.
5. tremurul izometric – apare in timpul unei contractii involuntare a muschilor, care nu este insotita de nicio miscare, cum ar fi sustinerea unei carti grele sau a unei gantere in aceeasi pozitie.

Tremurul esential

Tremurul esential este unul dintre cele mai comune tipuri de tremur. In loc sa se contracte intamplator, fibrele musculare mici se contracta si se relaxeaza impreuna in sincron, ducand la miscari mai vizibile. De fapt, inseamna ca nu este asociat cu o afectiune medicala. De multe ori tine de factori ereditari. Se agraveaza uneori la miscari specifice, ca ridicarea unor obiecte sau mentinerea unei pozitii etc. Nu este asociat cu stari de nervozitate de fiecare data.

Simptomele acestui tip de tremur includ miscari ale muschilor care sunt controlati voluntar de obicei, episoade de tremur usor, rapid, ameliorarea in repaus si intensificarea in anumite miscari. Trebuie subliniat ca tremurul esential nu este boala Parkinson. Simptomele bolii Parkinson includ tremurul involuntar atunci cand nu te misti, rigiditate musculara, incetinirea miscarilor etc. Tremurul esential este intensificat de stres emotional, activitate fizica, cofeina, oboseala, lipsa de somn, alcool.

Care sunt cauzele pentru care iti tremura mainile?

Toata lumea se poate confrunta cu episoade in care le tremura mainile la un moment dat. Uneori, nivelul zilnic al tremuratului poate deveni mai vizibil, in special la persoanele in varsta. Un tremur este, de asemenea, normal si este adesea cauzat de un nivel ridicat de adrenalina in organism, care se poate intampla atunci cand o persoana este stresata, nelinistita sau suparata.

De cele mai multe ori, vorbim de o predispozitie genetica pentru care iti tremura mainile. Alte cauze ale tremuratului:

• tiroida hiperactiva – hipertiroidism;
• boala Parkinson;
• scleroza multipla;
• distonie – o serie de tulburari de miscare care provoaca spasme musculare involuntare;
• accident vascular cerebral, care foarte rar poate duce la tremor cu alte cateva simptome;
• neuropatia periferica, in cazul in care sistemul nervos periferic este deteriorat.

Un tremur poate fi, de asemenea, unul dintre simptomele de sevraj pentru persoanele dependente de alcool si care au oprit sau redus consumul de alcool.

Factori care pot agrava tremuratul mainilor

Anumite lucruri pot creste temporar tremurul sau pot fi un factor de risc, si anume:

• oboseala sau lipsa de somn;
• fumatul;
• cofeina;
• temperaturile extreme;
• anumite medicamente;
• anxietate;
• scaderea glicemiei etc.

Tremuratul mainilor si emotiile

Cand starile de anxietate duc la stari in care iti tremura mainile, apar si alte simptome specifice, ca tremur si vibratii in tot corpul, agitatie, nervozitate. Tremurul corporal, simptomele de tremuraturi pot afecta in mod persistent numai o zona a corpului, dar nu numai. Anxietatea activeaza raspunsul la stres, ce provoaca modificari fiziologice, psihologice si emotionale specifice, ce sporesc abilitatea organismului de a face fata unei amenintati. O parte dintre schimbarile ca raspuns la stres includ activarea unor muschi. Aceste schimbari pot duce la tremurul corpului.
Adesea, aceste simptome sunt date de un ciclu de gandire negativa. Simpla idee ca vei incepe sa tremuri in anumite situatii ce duc la anxietate, va duce la tremur. Incercarea de a controla tremuratul poate de fapt sa duca la mai multa agitatie.

Boala Parkinson si tremuratul mainilor

Tremurul care apare in boala Parkinson este diferit de aproape toate celelalte tipuri de tremur, deoarece este un tremur de repaus, prezent in primul rand in repaus. In caz de miscare se reduce, dar reapare adesea cand membrul (de obicei o mana sau degetele) este tinut intr-o singura pozitie, cum ar fi cand tii o lingura sau un pahar in mana. Boala Parkinson poate afecta aproape orice parte a corpului, dar cel mai frecvent implica degetele, urmata cel mai frecvent de maini, maxilar si picioare – in aceasta ordine.

Tremurul din Parkinson este cauzat de scaderea nivelului de dopamina ca urmare a pierderii celulelor producatoare de dopamina din creier. Acesta este adesea unul dintre primele semne ale bolii Parkinson.
Tremurul, in general, se agraveaza in timp, dar acest lucru tinde sa fie un proces lent, desi rata progresului variaza de la persoana la persoana. Simptomele bolii Parkinson includ si rigiditate musculara, schimbari in vorbire si mers. Dupa diagnostic, tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar nu exista niciun tratament. Factorii de risc pentru boala Parkinson includ factori ereditari, varsta, istoricul familial, unele locuri de munca, leziuni craniene etc.

Alte simptome asociate cu boala Parkinson

Boala Parkinson este o tulburare de miscare care progreseaza lent. Unii oameni vor observa mai intai un sentiment de slabiciune, dificultati la mers si rigiditate musculara. Alte simptome includ:

  • limitarea miscarilor voluntare;
  • afectarea expresiilor faciale;
  • probleme de mers;
  • dificultati la modificarea pozitiilor;
  • tremurul capului;
  • probleme cu abilitatile motorii fine;
  • rigiditate musculara;
  • afectarea tonusului muscular;
  • probleme cu echilibrul;
  • slabiciune musculara;
  • afectarea posturii – postura inclinata, umeri lasati;
  • oboseala etc.

La inceput, tremurul afecteaza de obicei numai o parte a corpului sau un membru. De-a lungul timpului, tremuratul se poate raspandi si in alte parti ale corpului, desi nu toata lumea tremura. Pe masura ce simptomele cresc, este posibil sa apar probleme cu activitatile de zi cu zi.

Cum putem reduce tremuratul mainilor?

Daca vorbim de un tremur usor, cand iti tremura mainile usor, fara cauze patologice, pot fi indicate o serie de remedii. Pentru tremurul care afecteaza activitatea de zi cu zi e necesar un control medical de specialitate, un diagnostic clar si tratament medicamentos de specialitate.

Modificarea stilului de viata contribuie in mod deosebit la scaderea severitatii problemei tremuratului mainii. Declansatoarele, cum ar fi cofeina si alte stimulente, ar trebui evitate. Pacientul trebuie sa se odihneasca adecvat si sa doarma (intre 7 si 8 ore). Daca stresul este cauza pentru tremuratul mainilor, atunci sunt indicate tehnici de relaxare, cum ar fi exercitii de respiratie, meditatie sau relaxare profunda. Terapia fizica poate fi, de asemenea, utila pentru a imbunatati puterea si controlul muschilor, reducand astfel gradul de tremur necontrolat al mainilor.

Remedii naturiste pentru tremuratul mainilor

Iti tremura mainile? Iata cateva remedii naturiste in acest sens:

Magneziu – Magneziul este unul dintre cele mai comune remedii pentru tremuratul mainilor.
Valeriana – Valeriana este o planta populara care este utilizata uneori si pentru tremuratul mainilor, reducand stresul si anxietatea.
Acizi grasi Omega 3 – Acestia pot ajuta la scaderea inflamatiei si protejeaza neuronii.
Lavanda – Ingredientele naturale prezente in lavanda pot gestiona si controla tremuratul mainilor. Lavanda permite combaterea anxietatii, precum si a depresiei, asociate cu tremuratul mainilor. De asemenea, ajuta muschii sa se relaxeze si, ulterior, favorizeaza reducerea spasmelor.
Musetel – Datorita agentilor calmanti, musetelul are un impact pozitiv asupra sistemului nervos, reduce anxietatea si stresul, ce pot duce la tremuratul mainilor. De asemenea, are rol antispasmodic puternic, ajutand la reducerea spasmelor musculare ce provoaca tremur.
Exercitii cu mingile antistres – Astfel de mingi pot fi utile in reducerea stresului atunci cand iti tremura mainile. Exercitiile se efectueaza la nivelul degetelor si palmelor, strangand ritmic mingea in mana, mentinand pozitia si apoi relaxand.

Alimentatia optima si variata – utila pentru persoanele carora le tremura mainile

In unele cazuri, deficitul de anumite vitamine poate determina tremur. Vitamina B12, numita si cobalamina, este necesara pentru mentinerea nervilor sanatosi, iar un deficit al acesteia poate duce la o afectare a stratului protector al celulei necesare functionarii adecvate a nervilor. O alta vitamina care ajuta la tratarea tremurului mainilor este vitamina B1, a carei deficienta poate duce la afectarea nervilor si o afectiune care, la randul sau, creste riscul de a dezvolta tremur. Vitamina E poate ajuta, de asemenea, la tratamentul tremurului, inclusiv cand cauza este boala Parkinson.

E necesara adoptarea unei diete variate si echilibrate, incluzand alimente cum ar fi legume, fructe, leguminoase, seminte, fructe oleaginoase, proteine sanatoase, lactate etc. Nu trebuie sa lipseasca din dieta uleiul de masline, pestele, ierburile proaspete.

Tehnici de relaxare atunci cand iti tremura mainile

Stresul si anxietatea au tendinta de a agrava tremurul, iar relaxarea poate avea efect invers, ameliorand tremurul. Desi nu puteti elimina in totalitate stresul, puteti schimba modul in care reactionati la situatiile stresante folosind o serie de tehnici de relaxare, cum ar fi masajul sau meditatia.

Referinte::
(1) Essential tremor, link: https://www.nhs.uk/conditions/Tremor-%28essential%29/Pages/Introduction.aspx
(2) Essential tremor, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/essential-tremor
(3) Essential tremor, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/essential-tremor/diagnosis-treatment/drc-20350539
(4) Home Remedies for Hand Tremors, link: https://authorityremedies.com/home-remedies-for-hand-tremors/
(5) What is tremor, link: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Tremor-Fact-Sheet

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma