Tratament naturist gastrita – in medicina traditionala exista o multime de remedii naturale si leacuri batranesti pentru gastrita. Iata cum pot fi atenuate in mod natural durerile de stomac, arsurile si disconfortul gastric.

Cuprins:

  1. De ce este importanta tratarea gastritei?
  2. Ceaiuri pentru gastrita
  3. Remedii din plante eficiente in gastrita
  4. Cure benefice – tratament naturist gastrita
  5. Alimente recomandate in dieta pentru gastrita
  6. Alimente interzise in gastrita

De ce este importanta tratarea gastritei?

Gastrita este o afectiune determinata de inflamarea mucoasei care captuseste stomacul. Mucoasa gastrica are un rol important in digestie, fiind responsabila cu producerea sucurilor gastrice si a enzimelor digestive. Daca este inflamata, mucoasa stomacului nu-si mai poate indeplini functiile in mod corespunzator si astfel apar o serie intreaga de probleme digestive: dureri abdominale, arsuri gastrice, greata, varsaturi. Acestea sunt principalele simptome ale gastritei acute.

Lasata netratata, gastrita se poate croniciza. Simptomele si disconfortul gastric persista ani la rand, iar in cele din urma boala se poate transforma in ulcer sau, mai grav, cancer de stomac.

Pentru a se evita complicatiile, gastrita trebuie diagnosticata de medic si tratata in functie de cauze si gravitate. Daca gastrita se manifesta in forme usoare si medii ca urmare a obiceiurilor alimentare nesanatoase se recomanda corectarea dietei. Remediile naturale pot fi de ajutor in aceste cazuri. Daca gastrita este cauzata de infectia cu Helicobacter pylori, tratamentul cu antibiotice este necesar pentru eliminarea bacteriei. Si dieta sanatoasa este importanta, iar ca adjuvante pot fi folosite tratamentele naturiste.

ATENTIE! Tratamentele naturiste pentru gastrita sunt simptomatice si nu inlocuiesc tratamentul recomandat de medic. Orice tratament naturist gastrita va fi urmat cu avizul unui medic cu competenta in apifitoterapie.

Ceaiuri pentru gastrita

Pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale gastritei, pot fi de ajutor urmatoarele ceaiuri cu proprietati antispastice, antiinflamatoare, antibacteriene, antiemetice si antiacide.

Ceai de ghimbir

Pentru prepararea ceaiului de ghimbir sunt disponibile pliculete cu planta uscata, dar preferabil ar fi sa prepari un ceai din radacina rasa de ghimbir. Iata cum se prepara: da prin razatoarea mica o bucata de circa 2-3 cm de ghimbir si adauga-l in 250 ml de apa clocotita. Lasa la infuzat 5 minute. Bea ceaiul caldut, indulcit cu miere si eventual cu cateva picaturi de suc de lamaie. Acest simplu ceai de ghimbir combate senzatia de greata, varsaturile, durerea, aciditatea gastrica. Ghimbirul are si efect antibacterian, neutralizand bacteriile care cauzeaza inflamatie gastrica.

Ceai verde

Cei care au probleme cu gastrita pot bea doua cesti de ceai verde pe zi, indulcit cu miere. Datorita antioxidantilor, acest ceai are efect protector asupra mucoasei stomacului. De altfel, popoarele asiatice – mari consumatoare de ceai verde – sunt ferite de tulburari digestive chiar daca au o alimentatie destul de bogata in condimente picante.

Ceai de chimen

Simptomele gastritei pot fi calmate si cu ajutorul ceaiul de chimen sau chimion. Se prepara dintr-o lingurita de seminte de chimen la o cana cu apa clocotita. Se pot consuma 1-2 cani pe zi. Ceaiul de chimen are proprietati antiseptice si antiinflamatoare.

Ceai de musetel

Pentru calmarea durerilor de stomac si eliminarea gazelor intestinale, un simplu ceai de musetel este tot ceea ce ai nevoie. De preferat ar fi sa folosesti flori uscate de musetel, 2 lingurite la o cana cu apa clocotita, lasata la infuzat 5 minute. Bea ceaiul caldut, indulcit cu miere.

Ceai de lamaie

O alta modalitate simpla de a-ti calma durerile de stomac si arsurile este sa iti prepari un ceai de lamaie. Stoarce sucul de la o jumatate de lamaie, curata fasii doar din coaja galbena (fara invelisul alb, care este amarui) si adauga intr-o cana cu apa fiarta. Este important sa folosesti lamai bio, a caror coaja nu a fost tratata cu substante chimice.

Remedii din plante eficiente in gastrita

Extract de lemn-dulce

Specialistii in apifitoterapie recomanda administrarea zilnica a 6-8 capsule cu extract de lemn-dulce. Acest tratament naturist gastrita este indicat pe durata a 4 saptamani. Efecte terapeutice: antiinflamator, contribuie la refacerea mucoasei gastrice.

Pulbere de obligeana

Se poate lua cate o jumatate de lingurita cu pulbere de obligeana, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Acest remediu are efect antibacterian, inhiband bacteria Helicobacter pylori. In plus, actioneaza ca un calmant gastric si relaxant general, reducand stresul.

Extract de coada-calului

Compusii din coada-calului combat inflamatia si infectiile. Planta are si proprietati antiacide si cicatrizante. De aceea, extractul din coada-calului sub forma de capsule poate fi utilizat pentru ameliorarea gastritei.

Gel de aloe vera

Planta aloe vera este recunoscuta pentru efectele sale cicatrizante si reparatoare inlcusiv asupra mucoasei stomacului. Aloe vera este si un antiacid natural. Se recomanda consumul a 2 linguri de gel de aloe vera pe zi. Se administreaza dimineata si seara, intre mese, timp de 2 saptamani.

Ulei esential de busuioc

Este un excelent tonic digestiv, antispastic si relaxant. Acest remediu prezinta avantajul ca actioneaza din exterior asupra gastritei. Folosit sub forma de masaj abdominal, uleiul esential de busuioc regleaza digestia si combate stresul. Se utilizeaza doar 2 picaturi de ulei esential de busuioc dizolvate in 10 picaturi de ulei de masline sau ulei de argan. Se maseaza tot abdomenul in sensul acelor de ceasornic. Apoi doar zona stomacului, cu miscari blande, circulare, in sens invers acelor de ceasornic. Masajul poate fi facut 5 minute seara, inainte de culcare.

Ulei esential de menta

Si acesta este un bun tonic digestiv, apreciat pentru capacitatea de a combate greata si durerile de stomac. Se utilizeaza intern, la nevoie, o singura picatura, aplicata pe un comprimat neutru.

ATENTIE! Nu folositi in acelasi timp remediile prezentate. Se foloseste un singur remediu, conform recomandarilor unui medic cu specializare in apifitoterapie.

Cure benefice – tratament naturist gastrita

Cura cu miere pentru gastrita

Mai ales in caz de gastrita hiperacida, cura cu miere este deosebit de benefica. Se recomanda sa se consume cate 2 linguri de miere, de 3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Efectul terapeutic este de normalizare a secretiei gastrice.

Cura cu argila pentru gastrita

Argila actioneaza ca un adevarat pansament asupra mucoasei stomacului, avand efect cicatrizant si regenerator. Cura cu argila este recomandata in gastrita cronica, chiar si in ulcer. Pentru o doza se amesteca o lingura cu pulbere de argila in 100 ml de apa rece. Se lasa deoparte 3-4 ore, nu se amesteca, apoi se bea lichidul, lasand argila decantata pe fundul paharului. Se administeaza o data pe zi, dimineata, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Cura se tine o saptamana sau conform recomandarilor medicului.

Cura cu sucuri pentru gastrita

Sunt indicate sucuri alcaline, cum sunt cele obtinute din varza, cartofi, morcovi, sfecla rosie, castraveti, orz verde, spanac. De obicei, se recomanda sa se tina o cura cu sucuri pentru gastrita timp de 2-3 zile pana la 1-2 saptamani. Se consuma fie un singur tip de suc, fie o combinatie de legume (varza+morcovi+sfecla rosie). Sau se poate recurge la varianta: cu o jumatate de ora inainte de masa, bea un sfert de pahar de suc de varza, iar la o ora dupa ce ai mancat, 50 ml suc de cartofi. Sucurile de legume si o dieta alcalina ajuta la reducerea aciditatii gastrice, reglarea digestiei si calmarea simptomelor de gastrita.

Cura cu suc de orz verde – tratament naturist gastrita

Sucul de orz verde are efect alcalinizant, regenerator, remineralizant si detoxifiant. Se beau cate 200 ml de suc de orz verde, de 2 ori pe zi, timp de 2 saptamani. Aceasta cura ajuta la regenerarea mucoasei stomacului, are efect calmant si antiinflamator.

Cura cu suc de varza – tratament naturist gastrita

Sucul de varza este bogat in vitamina K, considerata o vitamina anti-ulceroasa. Pentru a beneficia de aceasta proprietate, se recomanda sa se bea zilnic cel putin 500 ml de suc de varza proaspat stors, repartizat in 2-3 reprize. Cura se trebuie mentinuta 10 zile. Se poate adauga si suc de telina ori suc de cartof.

ATENTIE! Inainte de a incepe o cura pentru gastrita este indicat sa consulti un medic specializat in apifitoterapie, care iti poate indica ce produse ar trebui sa folosesti, in functie de rezultatele analizelor de sange, in ce doza si ce durata este necesara.

Alimente recomandate in dieta pentru gastrita

In asociere cu tratamentul medicamentos si un tratament naturist gastrita, dieta este esentiala in procesul de vindecare a afectiunilor stomacului. Iata ce alimente sunt permise persoanelor care sufera de gastrita:

  • Carne slaba: pui, curcan, vita, peste (preparata in mod sanatos – fiarta, la cuptor sau la gratar)
  • Oua fierte (nu prajite)
  • Lactate naturale (nu bogate in grasimi)
  • Legume preparate la abur, fierte, sotate: morcovi, dovlecei, ciuperci, fasole verde, spanac, telina, pastarnac
  • Paine integrala, orez, paste integrale
  • Fructe care nu cresc aciditatea: banane bine coapte, mango, avocado, pere, nuci, alune, caju

Citeste despre Dieta antiinflamatoare

Alimente interzise in gastrita

Sunt contraindicate alimentele care stimuleaza aciditatea gastrica, cele care sunt greu digerabile si cele care irita mucoasa stomacului. Iata ce alimente trebuie evitate sau chiar restrictionate complet:

  • Mancaruri bogate in grasimi: carne grasa, peste afumat, prajeli, preparate fast-food, mezeluri, pate de ficat, branzeturi fermentate, maioneza
  • Conserve, muraturi
  • Produse de patiserie
  • Condimente: boia, curry, piper
  • Ceapa, usturoi
  • Varza calita, broccoli, conopida, gogosari, rosii, ridichi, ardei iute
  • Mazare, fasole uscata, linte, naut
  • Ciocolata, cafea, inghetata

Alimentele foarte dulci, acre sau amare sunt de evitat pentru ca pot declanza o criza de gastrita sau pot agrava ulcerul. Alimentele bogate in celuloza, cum ar fi paine alba, cerealele la cutie pentru micul dejun, favorizeaza secretiile acide in exces la nivelul stomacului. Sa nu uitam ca zaharul alb, dulciurile concentrate, prajiturile favorizeaza proliferarea bacteriei Helicobacter pylori. Alcoolul este extrem de daunator inclusiv pentru stomac.

Regula celor trei mese pe zi ramane de baza. Micul dejun este bine sa fie bogat in calorii si nutrienti de calitate. Pranzul sa contina o mancare calda. Iar cina sa fie cat mai frugala si servita cu cateva ore inainte de culcare.

Referinte:

https://www.doctissimo.fr/sante/diaporamas/remede-naturel-brulure-d-estomac

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321138.php#eight-home-remedies

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-gastritis

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma