Tratament naturist colesterol – alimentatia sanatoasa si o serie de remedii naturale ajuta la controlul nivelului de colesterol. Aflati din articol cum poate fi redus colesterolul fara medicamente.

Cuprins:

  1. De ce este importanta reducerea colesterolului?
  2. Alimente care scad colesterolul
  3. Alimente care cresc colesterolul
  4. Ceaiuri care scad colesterolul
  5. Suplimente alimentare care ajuta la scaderea colesterolului
  6. Remedii naturale pentru scaderea colesterolului

De ce este importanta reducerea colesterolului?

Colesterolul este o grasime naturala indispensabila organismului, fiind o parte componenta importanta a fiecarei celule. Cea mai mare parte a colesterolului din organism provine din ficat (sinteza interna), iar 25% din alimentatie.

Colesterolul circula in sange sub doua forme:

  • Colesterolul LDL (Low Density Lipoproteins) – cunoscut si sub denumirea de „colesterol rau”, care transporta colesterolul din ficat catre celule. Aceste particule de colesterol se pot acumula la nivelul arterelor, ducand la formarea placilor de aterom (ateroslecleroza).
  • Colesterolul HDL (High Density Lipoproteins) – cunoscut si sub denumirea de „colesterol bun” este cel care atrage colesterolul in exces si il aduce inapoi in ficat, unde este metabolizat si eliminat.

Colesterolul total cuprinde LDL colesterolul si HDL colesterolul. Medicii considera ca nivelul normal al colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 200 mg/dl, iar nivelul HDL colesterol sa nu fie mai mic de 40 mg/dl.

Nivelul crescut al colesterolului total si al colesterolului LDL reprezinta unul dintre cei mai periculosi factori de risc cardiovascular, alaturi de hipertensiune arteriala, diabet, obezitate, fumat, stres, sedentarism. Colesterolul marit este asociat cu cele mai frecvente boli cardiovasculare: infarct, accident vascular cerebral, tromboflebita.

Alimente care scad colesterolul

Consumul de alimente vegetariene reprezinta o strategie excelenta pentru reducerea colesterolului. O dieta vegetariana poate fi urmata pe termen lung sau pe anumite perioade (1 zi pe saptamana/o saptamana pe luna sau de 2-3 ori pe an).

Dieta ca tratament naturist colesterol

Trebuie sa retineti că alimentele care contin grasimi saturate de origine animala si alimentele prelucrate care contin grasimi trans (margarina, produse de patiserie, semipreprate, dulciuri etc.) sunt cele care maresc colesterolul. Aceste alimente trebuie limitate sau evitate cu desavarsire.

Dar nu toate grasimile sunt periculoase. Exista alimente care contin grasimi sanatoase – cum sunt nucile, avocado, pește – care cresc colesterolul bun (HDL) si reduc colesterolul total si colesterolul rau (LDL).

Regim colesterol marit

Consumati din belsug urmatoarele alimente care scad colesterolul:

  • Usturoi, ceapa – pentru compusii de sulf. Numeroase studii – mai ales in privind usturoiului – dovedesc ca substantele sulfuroase din aceste legume contribuie la reducerea colesterolului. O analiza a studiilor clinice a aratat ca un consum regulat de ½ pana la 1 catel de usturoi pe zi poate reduce colesterolul cu 10%.
  • Fasole, morcovi, ovaz, seminte de in, psyllium – pentru fibre solubile. Un studiu extins a aratat o scadere semnificativa a colesterolului la persoanele care au consumat zilnic o ceasca de morcovi. Dupa numai 3 saptamani, participantii au prezentat, in medie, o scadere cu 11% a colesterolului din sange. O alta cercetare a aratat ca 3 g de betaglucan (o fibra solubila din ovaz) pot miscora colesterolul cu 5%, daca sunt consumate in mod regulat. Alte cercetari arata ca semintele de in – bogate in proteine vegetale, lignani, omega 3 – au efecte benefice pentru inima.
  • Alimente din soia – pentru proteine vegetale de calitate. Un consum zilnic de 25 g de proteine de soia ajuta la micsorarea colesterolului.
  • Citrice, mere – pentru flavonoizi. Unele cercetari dovedesc ca sucul de portocale, care e plin flavonoizi (antioxidanti), poate tine sub control nivelul de colesterol. Alte fructe care scad colesterolul sunt caisele, piersicile, fructele de padure.
  • Rosii, pepene – pentru licopen.
  • Afine, struguri – pentru continutul de antocianidine.
  • Avocado, nuci, ulei de masline, pește – pentru grasimi mononesaturate.

Alimente care cresc colesterolul

Reduceti consumul de:

  • Margarina si grasimi solide pentru gatit – sunt bogate in acizi grasi trans care duc la inflamatie si cresterea colesterolului rau.
  • Carne si mezeluri grase: carne tocata, hamburgeri, carnati, bacon, salamuri, placinte cu carne, semipreparate din comert.
  • Produse de patiserie, biscuiti, prajituri.
  • Produse fast-food.
  • Produse lactate grase: cascaval, branzeturi fermentate, smantana.

Ceaiuri care scad colesterolul

In farmacia naturii se gasesc numeroase plante din care se pot prepara infuzii sau ceaiuri cu efect de scadere a colesterolului.

Ceaiuri – tratament naturist colesterol

Ceai verde

Datorita antioxidantilor puternici pe care ii contine, ceaiul verde este excelent pentru protejarea inimii si a arterelor fata de depunerile de colesterol. Ceaiul verde are de asemenea efect detoxifiant, motiv pentru care ajuta la eliminarea grasimilor in exces din alimentatie.

Ceai de paducel

Renumit ca protector cardiovascular, ceaiul de paducel are proprietati antihipertensive si hipocolesterolemiante. De aceea, acest ceai este recomandat majoritatii pacientilor cu boli cardiovasculare.

Ceai de anghinare

Numeroase studii arata ca anghinarea are actiune diuretica, detoxifianta si antisclerotica. Specialistii sustin ca anghinarea poate avea efecte similare statinelor la nivelul ficatului, impiedicand activitatea enzimei care determina sinteza colesterolului in ficat. Prin urmare, ceaiul din frunze de anghinare este indicat in dislipidemii.

Ceai de papadie

Este considerat unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru ficat, avand efect hepatoprotector, dar si proprietati detoxifiante si diuretice. De aceea, ceaiul de papadie este benefic si pentru reglarea colesterolului.

Ceai de fenicul

Acest ceai contine compusi care actioneaza pe doua planuri impotriva colesterolului: scad absorbtia colesterolului din alimentatie la nivel intestinal si reduc capacitatea ficatului de a produce colestrol rau.

Ceai de hibiscus

Florile de hibiscus contin compusi antioxidanti puternici care contribuie la reducerea colesterolului si trigliceridelor din sange. Mai multe studii au demonstrat ca persoanele care consuma in mod obisnuit ceai din flori de hibiscus ajung sa tina sub control nivelul colesterolului.

ATENTIE! Inainte de a incepe o cura cu ceaiuri ca tratament naturist colesterol este indicat sa consultati un medic specializat in apifitoterapie, care iti poate indica ce produse ar trebui sa folosesti, in functie de rezultatele analizelor de sange, in ce doza si ce durata este necesara.

Suplimente alimentare ca tratament naturist colesterol

Iata o serie de vitamine, minerale si fibre alimentare care contribuie la reglarea colesterolului.

Vitamina E

Fiind o vitamina liposolubila cu un puternic rol antioxidant, vitamina E actioneaza direct asupra colesterolului bun (HDL), stimuland nivelul acestuia. In plus, vitamina E previne acumularea placii de aterom la nivelul arterelor, neutralizand atacul radicalilor liberi asupra colesterolului rau (LDL).

Vitamina C

Mareste eficacitatea vitaminei E si ridica nivelul colesterolului protector HDL. In acest scop, se recomanda o doza de 500 mg de vitamina C, de doua ori pe zi.

Cromul

Acest mineral contribuie la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun in cazul persoanelor cu o alimentatie bogata in produse rafinate. Cromul trebuie folosit sub o forma care se absoarbe usor, cum ar fi picolinat de crom.

Fibre alimentare – tratament naturist colesterol

Fibrele solubile din tarate de psyllium sau din fulgi de ovaz au capacitatea de a absorbi colesterolul si grasimile din hrana, care sunt apoi eliminate prin tranzitul intestinal. Studiile arata ca majoritatea persoanelor cu colesterol ridicat pot reduce nivelul acestuia cu 10% daca adopta o alimentatie saraca in grasimi si iau 5 grame de psyllium pe zi. Taratele de psyllium se administreaza amestecate in apa sau suc de portocale. Pe parcursul curei este important sa beti 8 pahare de apa pe zi pentru a preveni constipatia.

Remedii naturale pentru scaderea colesterolului

O alta varianta pentru a lupta contra colesterolului este reprezentata de anumite remedii naturale.

Extract de anghinare

Poate fi folosit sub forma de tablete, capsule, echivalentul a 0,5-1 g de planta uscata, standardizata, de 3 ori pe zi. Potrivit specialistilor in apifitoterapie, extractul de anghinare poate fi o alternativa eficienta a medicamentelor anticolesterol.

Extract de armurariu

Un alt remediu care actioneaza asupra sintezei de colesterol la nivelul ficatului este armurariul. Pot fi folosite tablete cu extract de armurariu, echivalentul a pana la 9 g de planta uscata, de 3 ori pe zi.

Tinctura de usturoi

Se recomanda 40-50 g de picaturi, repartizate de 3 ori pe zi.

Tinctura de ghimbir

Se recomanda 60 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa sau cu suc de portocale.

Ulei de tarate de orez

Studiile clinice au aratat ca o substanta numita tocotrienol, extrasa din taratele de orez, poate scadea nivelul de colesterol. Folosit ca remediu natural, uleiul de tarate de orez este bogat in tocotrienol si poate reduce nivelul colesterolului total si al colesterolului rau (LDL).

ATENTIE! Nu folositi in acelasi timp remediile enumerate. Se foloseste un singur remediu, conform recomandarilor unui medic cu specializare in apifitoterapie.

Referinte:

https://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2001/mag0413/dossier/sa_3839_cholesterol1.htm

https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/cholesterol/articles/9328-regime-anti-cholesterol.htm

„Readers Digest. Portia de sanatate”, vol. 4, Bucuresti, 2011

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma