Tratament naturist colesterol – alimentatia sanatoasa si o serie de remedii naturale ajuta la controlul nivelului de colesterol. Aflati din articol cum poate fi redus colesterolul fara medicamente.
Colesterolul este o grasime naturala indispensabila organismului, fiind o parte componenta importanta a fiecarei celule. Cea mai mare parte a colesterolului din organism provine din ficat (sinteza interna), iar 25% din alimentatie.
Colesterolul circula in sange sub doua forme:
Colesterolul total cuprinde LDL colesterolul si HDL colesterolul. Medicii considera ca nivelul normal al colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 200 mg/dl, iar nivelul HDL colesterol sa nu fie mai mic de 40 mg/dl.
Nivelul crescut al colesterolului total si al colesterolului LDL reprezinta unul dintre cei mai periculosi factori de risc cardiovascular, alaturi de hipertensiune arteriala, diabet, obezitate, fumat, stres, sedentarism. Colesterolul marit este asociat cu cele mai frecvente boli cardiovasculare: infarct, accident vascular cerebral, tromboflebita.
Consumul de alimente vegetariene reprezinta o strategie excelenta pentru reducerea colesterolului. O dieta vegetariana poate fi urmata pe termen lung sau pe anumite perioade (1 zi pe saptamana/o saptamana pe luna sau de 2-3 ori pe an).
Trebuie sa retineti că alimentele care contin grasimi saturate de origine animala si alimentele prelucrate care contin grasimi trans (margarina, produse de patiserie, semipreprate, dulciuri etc.) sunt cele care maresc colesterolul. Aceste alimente trebuie limitate sau evitate cu desavarsire.
Dar nu toate grasimile sunt periculoase. Exista alimente care contin grasimi sanatoase – cum sunt nucile, avocado, pește – care cresc colesterolul bun (HDL) si reduc colesterolul total si colesterolul rau (LDL).
Consumati din belsug urmatoarele alimente care scad colesterolul:
Reduceti consumul de:
In farmacia naturii se gasesc numeroase plante din care se pot prepara infuzii sau ceaiuri cu efect de scadere a colesterolului.
Datorita antioxidantilor puternici pe care ii contine, ceaiul verde este excelent pentru protejarea inimii si a arterelor fata de depunerile de colesterol. Ceaiul verde are de asemenea efect detoxifiant, motiv pentru care ajuta la eliminarea grasimilor in exces din alimentatie.
Renumit ca protector cardiovascular, ceaiul de paducel are proprietati antihipertensive si hipocolesterolemiante. De aceea, acest ceai este recomandat majoritatii pacientilor cu boli cardiovasculare.
Numeroase studii arata ca anghinarea are actiune diuretica, detoxifianta si antisclerotica. Specialistii sustin ca anghinarea poate avea efecte similare statinelor la nivelul ficatului, impiedicand activitatea enzimei care determina sinteza colesterolului in ficat. Prin urmare, ceaiul din frunze de anghinare este indicat in dislipidemii.
Este considerat unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru ficat, avand efect hepatoprotector, dar si proprietati detoxifiante si diuretice. De aceea, ceaiul de papadie este benefic si pentru reglarea colesterolului.
Acest ceai contine compusi care actioneaza pe doua planuri impotriva colesterolului: scad absorbtia colesterolului din alimentatie la nivel intestinal si reduc capacitatea ficatului de a produce colestrol rau.
Florile de hibiscus contin compusi antioxidanti puternici care contribuie la reducerea colesterolului si trigliceridelor din sange. Mai multe studii au demonstrat ca persoanele care consuma in mod obisnuit ceai din flori de hibiscus ajung sa tina sub control nivelul colesterolului.
ATENTIE! Inainte de a incepe o cura cu ceaiuri ca tratament naturist colesterol este indicat sa consultati un medic specializat in apifitoterapie, care iti poate indica ce produse ar trebui sa folosesti, in functie de rezultatele analizelor de sange, in ce doza si ce durata este necesara.
Iata o serie de vitamine, minerale si fibre alimentare care contribuie la reglarea colesterolului.
Fiind o vitamina liposolubila cu un puternic rol antioxidant, vitamina E actioneaza direct asupra colesterolului bun (HDL), stimuland nivelul acestuia. In plus, vitamina E previne acumularea placii de aterom la nivelul arterelor, neutralizand atacul radicalilor liberi asupra colesterolului rau (LDL).
Mareste eficacitatea vitaminei E si ridica nivelul colesterolului protector HDL. In acest scop, se recomanda o doza de 500 mg de vitamina C, de doua ori pe zi.
Acest mineral contribuie la scaderea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun in cazul persoanelor cu o alimentatie bogata in produse rafinate. Cromul trebuie folosit sub o forma care se absoarbe usor, cum ar fi picolinat de crom.
Fibrele solubile din tarate de psyllium sau din fulgi de ovaz au capacitatea de a absorbi colesterolul si grasimile din hrana, care sunt apoi eliminate prin tranzitul intestinal. Studiile arata ca majoritatea persoanelor cu colesterol ridicat pot reduce nivelul acestuia cu 10% daca adopta o alimentatie saraca in grasimi si iau 5 grame de psyllium pe zi. Taratele de psyllium se administreaza amestecate in apa sau suc de portocale. Pe parcursul curei este important sa beti 8 pahare de apa pe zi pentru a preveni constipatia.
O alta varianta pentru a lupta contra colesterolului este reprezentata de anumite remedii naturale.
Poate fi folosit sub forma de tablete, capsule, echivalentul a 0,5-1 g de planta uscata, standardizata, de 3 ori pe zi. Potrivit specialistilor in apifitoterapie, extractul de anghinare poate fi o alternativa eficienta a medicamentelor anticolesterol.
Un alt remediu care actioneaza asupra sintezei de colesterol la nivelul ficatului este armurariul. Pot fi folosite tablete cu extract de armurariu, echivalentul a pana la 9 g de planta uscata, de 3 ori pe zi.
Se recomanda 40-50 g de picaturi, repartizate de 3 ori pe zi.
Se recomanda 60 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa sau cu suc de portocale.
Studiile clinice au aratat ca o substanta numita tocotrienol, extrasa din taratele de orez, poate scadea nivelul de colesterol. Folosit ca remediu natural, uleiul de tarate de orez este bogat in tocotrienol si poate reduce nivelul colesterolului total si al colesterolului rau (LDL).
ATENTIE! Nu folositi in acelasi timp remediile enumerate. Se foloseste un singur remediu, conform recomandarilor unui medic cu specializare in apifitoterapie.
Referinte:
https://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2001/mag0413/dossier/sa_3839_cholesterol1.htm
https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/cholesterol/articles/9328-regime-anti-cholesterol.htm
„Readers Digest. Portia de sanatate”, vol. 4, Bucuresti, 2011
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…