Terapia de substitutie hormonala – tot ce trebuie sa stii

Terapia de substitutie hormonala (TSH) este indicata pentru a inlocui partial hormonii care scad odata cu menopauza. Afla in ce consta acest tratament hormonal substitutiv, cum se administreaza si care sunt avantajele si riscurile acestei terapii.

Cuprins:

  1. Ce este terapia de substitutie hormonala?
  2. Tipuri si forme de tratamente hormonale de substitutie
  3. Cum se administreaza terapia de substitutie hormonala?
  4. Riscuri si beneficii
  5. Contraindicatii
  6. Alternative la terapia hormonala pentru menopauza

Ce este terapia de substitutie hormonala?

Terapia de substitutie hormonala (TSH) sau tratamentul hormonal substitutiv are scopul de a inlocui cei doi hormoni – estrogenul si progesteronul – pe care ovarele inceteaza sa ii mai produca dupa menopauza. Tratamentul consta in substituirea hormonilor secretati de ovare incepand de la aparitia ciclului menstrual pana la menopauza. Substitutia se realizeaza prin administrarea unei doze mici de estrogen, uneori in combinatie cu o forma naturala sau sintetica de progesteron.

Tratamentul hormonal pentru menopauza este folosit in general pentru controlul simptomelor aparute post-menopauza, cum sunt valurile de caldura (bufeurile) si senzatia de uscaciune vaginala. Estrogenul este hormonul eficient in cazul tulburarilor „termice” (bufeuri, transpiratii nocturne, insomnii) si pentru protejarea pe termen lung contra unor afectiuni care apar dupa menopauza, cum ar fi osteoporoza, bolile cardiovasculare, declinul cognitiv. Insa administrarea estrogenului fara progesteron poate conduce la dezvoltarea cancerului de endometru. Progesteronul protejeaza organismul contra acestui tip de cancer, de aceea este absolut necesar sa se respecte asocierea celor doi hormoni. Progesteronul nu mai este necesar doar atunci cand uterul a fost extirpat chirurgical (histerectomia).

Citeste totul despre: Menopauza – ghid complet pentru femei

Tipuri si forme de tratamente hormonale de substitutie

Tipul de tratament hormonal pentru menopauza pe care vi-l recomanda medicul depinde in mare masura de faptul daca ati trecut printr-o operatie de histerectomie sau nu.

  • Tratament hormonal cu estrogen si progesteron

Daca nu ati suferit o histerectomie, medicul va poate recomanda cel mai probabil un progestativ asociat cu estrogen. Hormonii estrogeni stimuleaza cresterea mucoasei uterine (endometrul), care daca este scapata de sub control aceasta crestere, ea poate deveni canceroasa. Progestativele contrabalanseaza efectul estrogenilor asupra uterului.

  • Tratament cu estrogen

Daca uterul v-a fost scos prin histerectomie, estrogenul poate fi administrat singur, fara progestative. In absenta uterului, nu mai exista riscul de cancer endometrial.

  • Precursori ai estrogenului si progesteronului

Exista un precursor de sinteza ai hormonilor estrogen si progesteron, numit tibolona (LIVIAL), care are atat actiune estrogenica si progestativa, cat si androgenica, dar cu efecte secundare ce pot fi foarte suparatoare.

Forme de prezentare

Tratamentele hormonale substitutive pot fi administrate sub forma de: tablete, plasturi, gel/crema, inel vaginal.

Tablete. Se administreaza, de obicei, o tableta pe zi, cu diferite doze de hormoni (estrogen si/sau progesteron), in ritm continuu, secvential sau discontinuu (o saptamana de pauza). Se recomanda luarea comprimatului la aceeasi ora.

Plasturi. Se aplica pe piele sanatoasa, curata, o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de dozaj si de recomandarile medicului. Se recomanda aplicarea pe coapsa sau fesa, intr-o zona protejata, fara pliuri. In niciun caz nu se aplica pe sani.

Gel sau crema. Exista o gama variata de produse din aceasta categorie: tratament de substitutie hormonala crema, gel transdermic cu estrogen, crema cu hormoni pentru menopauza. Important este sa se aplice pe piele curata, sanatoasa, pe brate, coapse sau zona dorsala. A nu se aplica pe sani sau mucoase. Gelurile si cremele pentru substitutie hormonala nu contin combinatii de estrogeni cu progestative.

Mai nou, exista si produse de substitutie hormonala sub forma de spray nazal (substitutie hormonala spray).

Cel mai frecvent estrogenul si progesteronul se administreaza sub forma de tablete. Estrogenii sunt disponibili si separat sub forma de tablete, plasturi, crema sau inel vaginal. Progestativele separat sunt disponibile sub forma de tablete, plasturi sau gel.

Atat estrogenii, cat si progestativele pot fi forme naturale sau sintetice. Atentie! In ceea ce priveste terapia de substitutie hormonala, natural nu inseamna neaparat mai bun decat sintetic. Fiecare forma va poate afecta organismul in moduri diferite. De aceea, trebuie sa discutati cu medicul despre toate aceste aspecte si sa analizati impreuna beneficiile si riscurile terapiei de substitutie hormonala.

Persoanele aflate in cautarea unui tratament hormonal naturist pentru menopauza ar trebui sa stie ca nu se poate face substitutie hormonala cu ajutorul unor plante si/sau alimente.

Cum se administreaza terapia de substitutie hormonala?

In mod obisnuit, TSH se administreaza dupa doua scheme:

Ciclic – Aceasta metoda consta in administrarea estrogenilor zilnic si a progestativelor doar 10-14 zile pe luna. Acest lucru duce la aparitia unei sangerari vaginale lunare, previzibile, cel putin in anii de inceput ai tratamentului.

Continuu – Metoda continua consta in administrarea zilnica a unei mici doze de estrogeni si progesteron. Desi nu determina sangerare lunara, poate avea drept rezultat aparitia unor mici sangerari vaginale neregulate, in special in primul an de utilizare.

Doze de administare

TSH poate consta in administrarea unor doze de marime diferita. Regimul cu doze moderate poate fi la fel de eficient ca si cel cu doze mari in reducerea simptomelor menopauzei si poate fi util in prevenirea osteoporozei. Desi dozele reduse de estrogeni ajuta la prevenirea osteoporozei, ele nu sunt la fel de eficiente in acest scop ca regimul cu doze obisnuite. Unele femei pot avea nevoie de doze mai mari de estrogeni chiar si pentru atenuarea bufeurilor. Aceste doze pot fi reduse treptat in timp, pe masura ce simptomele se atenueaza.

Riscuri si beneficii

Daca va ganditi ca ati putea avea nevoie de terapie de substitutie hormonala, trebuie sa discutati cu medicul si sa intelegeti riscurile si beneficiile tratamentului. Fiecare forma de TSH trebuie analizata in amanunt, fiecare avand beneficii si riscuri specifice.

Cel mai bun tratament pentru menopauza este acela urmat dupa ce cantariti riscurile si beneficiile terapiei impreuna cu medicul.

Potrivit ghidurilor terapeutice actuale, tratamentele hormonale substitutive sunt rezervate exclusiv femeilor care au o calitate a vietii mult redusa din cauza simptomelor menopauzei. Tratamentul de substitutie hormonala trebuie prescris „in doza minima eficienta, pentru o durata cat mai scurta posibil”, conform recomandarilor internationale. Tratamentul va fi reevaluat cel putin o data pe an, luand in considerare evolutia raportului risc/beneficiu individual.

Riscurile terapiei de substitutie hormonala

Principalele riscuri cunoscute ale tratamentelor hormonale pentru menopauza includ:

  • Cancerul de san (riscul creste odata cu durata tratamentului, mai ales dupa 5 ani de utilizare; la aceasta concluzie au ajuns peste 50 de studii realizate dupa anul 1997)
  • Cancerul de endometru (riscul depinde de lipsa asocierii cu estrogenului cu progestron)
  • Cancerul ovarian
  • Accident vascular cerebral, atac de cord, tromboza venoasa, embolie pulmonara (ca urmare a riscului major de aparitie a cheagurilor de sange)
  • Astm
  • Calculi biliari
  • Migrene
  • Tulburari vizuale sau de auz
  • Hepatita acuta sau icter mecanic

Riscurile depind de calea de administrare a estrogenilor, de tipul progestativelor utilizate, de durata tratamentului, de timpul dintre instalarea menopauzei si debutul terapiei, precum se de profilul pacientei (daca prezinta factori de risc cardiovascular, antecedente de cancer de san, obezitate etc.).

Avantaje ale terapiei de substitutie hormonala

  • Reducerea simptomelor neplacute ale menopauzei: valuri de caldura, transpiratii nocturne, insomnii
  • Scaderea riscului de incontinenta urinara, de infectii ale tractului urinar sau de prolaps uterin dupa menopauza
  • Contributia la prevenirea osteoporozei
  • Mentinerea sau imbunatatirea elasticitatii pielii (insa TSH nu trebuie considerata o metoda antiimbatranire) si a lubrefierii vaginale
  • Protejarea memoriei si a functiei cognitive (potrivit unor studii recente)
  • Cresterea calitatii vietii femeilor afectate de menopauza

Controale medicale periodice

Decizia de a lua sau nu TSH trebuie luata dupa un consult medical amanuntit si dupa analiza obiectiva a raportului dintre avantajele si dezavantajele tratamentului hormonal.

Femeile care iau terapie de substitutie hormonala trebuie sa efectueze controale medicale periodice, respectiv: ecografie vaginala pentru evaluarea endometrului (la 3 luni), analize de sange (la 6 luni sau 1 an), mamografie (la 2 ani), test Babes-Papanicolau (6 luni-1 an) si alte analize si evaluari, in functie de patologia asociata.

Contraindicatii

Tratamentul hormonal substitutiv este contraindicat femeilor care prezinta:

  • cancer hormono-dependent in antecedent, precum un cancer de san sau de uter (administrarea de estrogen, estradiol, valerat de estradiol sau tibolona poate reactiva cancerul);
  • boala venoasa cronica sau tromboza in antecedent;
  • boli hepatice (hepatita cronica, steatoza hepatica, ciroza);
  • alergie la unul dintre componente terapiei de substitutie hormonala.

Alternative la terapia hormonala pentru menopauza

In cazul in care nu puteti urma terapie de substitutie hormonala, trebuie sa stiti ca simptomele specifice menopauzei pot fi controlate si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Inainte de a urma un tratament medicamentos pentru menopauza incercati sa puneti in practica obiceiuri alimentare sanatoase, sa duceti o viata activa, sa faceti miscare (plimbari, drumetii, inot, mers pe bicicleta), sa tineti stresul sub control.

Iata 8 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Alimentatia bogata in fitoestrogeni este indicata ca metoda adjuvanta pentru menopauza. Includeti in dieta: cereale integrale, seminte de floarea-soarelui si dovleac, soia nemodificata genetic, ulei de masline, fructe de padure, mere, pere, struguri, cirese, piersici, prune, capsune, nuci, ceapa, usturoi. De asemenea, pentru a tine la distanta osteoporoza dupa instalarea menopauzei, sunt benefice suplimentele naturale cu vitamina D, vitamina K, magneziu si calciu, omega 3, uleiul de peste.

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma