Trombocitele – functii si valori normale

Trombocitele sunt celulele sangvine responsabile de oprirea hemoragiei. Iata ce inseamna numar prea mare sau prea mic de trombocite si care pot fi cauzele.

Cuprins:

1. Ce sunt trombocitele?
2. Rolul trombocitelor
3. Testarea numarului de trombocite
4. Numar scazut de trombocite
5. Numar crescut de trombocite

Ce sunt trombocitele?

Sangele este format din mai multe tipuri de celule. Aceste celule se gasesc intr-un lichid numit plasma. Tipurile de celule sangvine sunt:

  • globule rosii;
  • celule albe;
  • trombocite.

Cand tesutul cutanat este ranit sau taiat, trombocitele se aglomereaza si formeaza cheaguri pentru a opri sangerarea. Cand nu exista suficiente trombocite in sange, corpul nu poate forma cheaguri.

Trombocitele sunt celule sangvine mici care ajuta corpul sa formeze cheaguri pentru a opri sangerarea. Daca unul dintre vasele de sange este deteriorat, trimite semnale trombocitelor. Trombocitele ajung in acel loc si formeaza in cheag pentru a opri sangerarea. Procesul de raspandire pe suprafata unui vas de sange deteriorat pentru a opri sangerarea se numeste adeziune.

Trombocitele sunt cele mai mici celule sangvine, avand in medie aproximativ 2 – 4 μm. Desi sunt mult mai numeroase (de la 150.000 la 450.000 pe milimetru cub) decat celulele albe, acestea ocupa o fractiune mult mai mica din volumul sangvin din cauza dimensiunii lor foarte mici.

Rolul trombocitelor

Trombocitele sunt unele dintre cele trei tipuri de celule sangvine (pe langa globulele rosii si celulele albe) care isi au originea in maduva osoasa.

Procesul prin care trombocitele formeaza un cheag se numeste aderenta. Pentru a opri sangerarea, trombocitele adera la locul leziunii si trimit semnale chimice. Astfel apar mai multe trombocite care se conecteazae intre ele printr-un proces numit agregare. Odata ce un cheag este format in peretele vasului de sange, este activata functia de coagulare care apoi adauga fibrina (o proteina structurala) la cheag pentru a o fixa. Fibrina este responsabila de crusta care se formeaza pe un loc lezat sau taiat.

Testarea numarului de trombocite

Numarul anormal de trombocite este asociat cu tulburari de sangerare sau boli ale maduvei osoase, cum ar fi leucemia. Aceste conditii necesita determinarea numarului de trombocite prezente si a capacitatii lor de a functiona corect.

Testarea numarului de trombocite este facuta ca parte a hemoleucogramei complete. Este indicata mereu cand o persoana are vanatai inexplicabile sau sangerarile sale dupa o ranire mica dureaza foarte mult.

Rezultatele testarii

Un numar normal de trombocite este de 150.000 – 450.000 de trombocite pe microlitru de sange. Riscul de sangerare se dezvolta daca un numar de trombocite scade sub 10.000 – 20.000. Unii oameni au prea multe trombocite si pot avea numar de trombocite de la 500.000 pana la peste 1 milion – trombocitoza. Mai putin de 150.000 trombocite pe microlitru sange este cunoscut sub numele de trombocitopenie.

Volumul plachetar mediu

Volumul plachetar mediu (MPV) inseamna dimensiunea medie a trombocitelor. Trombocitele mai tinere sunt mai mari decat cele mai vechi, deci un numar crescut inseamna ca sunt produse si eliberate rapid, in timp ce un numar scazut inseamna productia alterata in maduva osoasa.

Trombocitele sunt vii in fluxul sangvin aproximativ 8 – 10 zile.

Largimea distributiei trombocitare

Reprezinta variatia dimensiunii trombocitelor, ceea ce poate indica boli care afecteaza trombocitele.

Numar scazut de trombocite

Daca organismul nu are suficiente trombocite in circulatie, puteti dezvolta o afectiune numita trombocitopenie.

Aceasta afectiune poate varia de la usoara pana la severa, in functie de cauza de la baza. Pentru unii, simptomele pot include sangerare severa si pot fi fatale daca nu sunt tratate. Este posibil ca alte persoane sa nu prezinte simptome. De obicei, un numar scazut de trombocite este rezultatul unei afectiuni medicale, cum ar fi leucemia sau anumite medicamente. Tratamentul abordeaza de obicei afectiunea care provoaca trombocitopenie.

Cauze trombocite scazute

Factorii care pot contribui la un numar scazut de trombocite sunt:

  • Chimioterapia sau radioterapia – Aceste tratamente suprima sau distrug celulele producatoare de sange (megacariocite) din maduva oaselor, ceea ce duce la o productie scazuta de trombocite;
  • Infectii virale – Hepatita C sau infectiile cu HIV pot ataca maduva osoasa, afectand productia de trombocite;
  • Afectiuni autoimune, cum ar fi lupusul sau purpura trombocitopenica imuna;
  • Sarcina – hemoliza, valori crescute ale enzimelor hepatice, sindromul scazut al numarului de trombocite, mai cunoscut sub numele de HELLP, in sarcina este o varianta a pre-eclampsiei si poate duce la descompunerea celulelor sangvine si a trombocitelor.
  • Medicamente – Anticoagulante, cum ar fi warfarina si heparina, pot inhiba producerea de trombocite.

Alte exemple de afectiuni care pot provoca trombocitopenie includ o valva cardiaca mecanica, anticorpi impotriva heparinei, abuzul de alcool cronic, boli hepatice, sepsis sever si expuneri la substante toxice.

Trombocitopenia poate fi mostenita sau poate fi cauzata de o serie de medicamente sau afectiuni. Oricare ar fi cauza, trombocitele circulante sunt reduse cu unul sau mai multe dintre urmatoarele procese: prinderea trombocitelor in splina, scaderea productiei de trombocite sau distrugerea crescuta a trombocitelor.

Trombocite prinse in splina

Splina este un organ mic de dimensiunea pumnului. In mod normal, splina lucreaza pentru a combate infectia si pentru a filtra materialele nedorite din sange. O splina marita – care poate fi cauzata de o serie de tulburari – poate duce la prea multe trombocite, determinand o scadere a numarului de trombocite in circulatie.

Scaderea productiei de trombocite

Trombocitele sunt produse in maduva osoasa. Daca productia este scazuta, puteti dezvolta trombocitopenie. Factorii care pot reduce productia de trombocite includ:

  • leucemie;
  • unele tipuri de anemie;
  • infectii virale, cum ar fi hepatita C sau HIV;
  • medicamente pentru chimioterapie;
  • alcoolism.

Distrugerea trombocitelor

Unele afectiuni pot face ca organismul sa utilizeze sau sa distruga trombocitele mai rapid decat sunt produse. Acest lucru duce la un deficit de trombocite in fluxul de sange. Exemple de astfel de conditii includ:

  • Sarcina – trombocitopenia cauzata de sarcina este de obicei usoara si se imbunatateste curand dupa nastere;
  • Trombocitopenie imuna – Acest tip este cauzat de boli autoimune, cum ar fi lupusul si artrita reumatoida. Sistemul imunitar al organismului ataca gresit si distruge trombocitele. Daca nu se cunoaste cauza exacta a acestei afectiuni, se numeste purpura trombocitopenica idiopatica. Acest tip afecteaza mai des copiii.
  • Bacterii in sange – Infectiile bacteriene severe care implica sangele (bacteremia) pot duce la distrugerea trombocitelor.
  • Purpura trombocitopenica trombotica – Este o afectiune rara care apare atunci cand mici cheaguri de sange se formeaza brusc in tot corpul, folosind un numar mare de trombocite.
  • Sindromul uremic hemolitic – Aceasta tulburare rara determina o scadere brusca a trombocitelor, distrugerea globulelor rosii si afectarea functiei renale. Uneori, poate aparea in asociere cu o infectie bacteriana cu Escherichia coli (E. coli).
  • Medicamente – Anumite medicamente pot reduce numarul de trombocite din sange. Uneori, un medicament confunda sistemul imunitar si il determina sa distruga trombocitele. Exemple includ heparina, chinina, antibiotice etc.

Care sunt simptomele unui numar scazut de trombocite?

Daca aveti sau nu simptome depinde de numarul de trombocite. Cazurile usoare, cum ar fi un numar scazut de trombocite este cauzat de sarcina, de obicei nu provoaca niciun simptom. Cazurile mai severe pot provoca sangerari incontrolabile, ceea ce necesita ingrijiri medicale imediate.

Daca aveti un numar scazut de trombocite, puteti prezenta:

  • vanatai rosii, purpurii sau maro, care se numesc purpura;
  • o eruptie cu mici puncte rosii sau purpurii numite petechii;
  • epistaxis;
  • sangerarea gingiilor;
  • sangerare din rani care dureaza o perioada prelungita sau nu se opreste de la sine;
  • sangerare menstruala intensa;
  • sangerare din rect;
  • sange in scaun sau urina.

In cazuri mai grave, puteti sangera intern. Printre simptomele sangerarii interne se numara:

  • sange in urina;
  • sange in scaun;
  • varsaturi cu sange sau foarte inchise la culoare.

Discutati imediat cu medicul daca aveti semne de sangerare interna. Rareori, aceasta afectiune poate duce la sangerare in creier. Daca aveti un numar scazut de trombocite si aveti dureri de cap sau probleme neurologice, solicitati ajutor medical.

Numar crescut de trombocite

Daca sunt prea multe trombocite in circulatie, puteti dezvolta o afectiune numita trombocitoza. Termenul medical pentru prea multe trombocite este trombocitoza si exista doua tipuri:

  • Trombocitoza primara sau esentiala – Celulele anormale din maduva osoasa determina o crestere a trombocitelor, dar motivul nu este cunoscut.
  • Trombocitoza secundara – Aceeasi conditie ca trombocitoza primara, dar poate fi cauzata de o afectiune continua sau boala, cum ar fi anemia, cancerul, inflamatia sau infectia.

Factori de risc

Urmatorii factori pot contribui la un numar mare de trombocite:

  • Tulburare primara a maduvei osoase – Trombocitoza esentiala este o afectiune in care megacariocitele din maduva osoasa produc prea multe trombocite, crescand riscul formarii cheagurilor de sange.
  • Inflamatie cronica in organism – afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida (RA) si boala inflamatorie a intestinului (IBD) pot duce la un numar ridicat de trombocite, deoarece nivelurile ridicate de inflamatie pot face ca maduva osoasa sa produca mai multe celule albe din sange si trombocite pentru a combate deteriorarea celulara.
  • Infectie – celulele maduvei cresc productia de celule albe din sange si trombocite pentru a ajuta la combaterea infectiei, provocand o crestere a numarului de trombocite.
  • Anemie cu deficienta de fier – Trombocitoza reactiva sau secundara poate rezulta atunci cand organismul este supus unei probleme a globulelor rosii si celulele maduvei ajung la supraproductie pentru a satisface nevoile.
  • Indepartarea splinei – Pana la o treime dintre trombocite se pastreaza in splina in orice moment si astfel eliminarea acestui organ va determina o crestere a concentratiei de plachete in fluxul sangvin. In general, aceasta este o conditie temporara.
  • Cancer – numar mare de trombocite poate fi observat si in cancer, in special in caz de cancer gastro-intestinal, precum si limfom, cancer pulmonar, cancer ovarian si cancer mamar. Se crede ca e din cauza inflamatiei asociate malignitatii care stimuleaza producerea de trombocite in maduva osoasa.

In plus, o crestere temporara a numarului de trombocite se poate produce dupa o interventie chirurgicala sau traume majore.

Simptome tromocite crescute

Cand exista simptome, acestea includ cheaguri de sange spontane in brate si picioare, care, daca nu sunt tratate, pot duce la atac de cord si accident vascular cerebral. In cazuri grave, pacientul ar trebui sa fie supus unei proceduri care scade numarul de trombocite prin eliminarea sangelui, separarea trombocitelor si readministrarea globulelor rosii inapoi in corp. In cazul trombocitozei secundare, simptomele sunt de obicei legate de starea asociata. De exemplu, daca aveti o infectie sau anemie, tratati aceste afectiuni si numarul de trombocite va scadea.

Persoanele cu trombocitoza nu au adesea semne sau simptome. Semnele si simptomele trombocitozei reactive, daca apar, se refera la starea de baza. Persoanele cu trombocitemie esentiala ar putea avea semne si simptome legate de cheaguri de sange si sangerare, inclusiv:

  • dureri de cap;
  • ameteli;
  • dureri in piept;
  • slabiciune;
  • amorteala sau furnicaturi in maini si picioare.

Trombocitele si bolile cardiovasculare

Daca aveti prea multe trombocite, va poate creste riscul de coagulare. Dar, de multe ori riscul cardiovascular are mai mult de-a face cu functia trombocitelor decat cu numarul de trombocite. De exemplu, puteti avea un numar normal de trombocite, dar daca se lipesc prea mult, va poate creste riscul de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Monitorizarea trombocitelor

Prea multe trombocite, prea putine trombocite, trombocite care functioneaza anormal si afectiuni conexe, precum cheaguri de sange, accidente vasculare cerebrale si atacuri de cord – pot avea un factor ereditar. Asadar, este o idee buna sa discutati cu medicul atunci cand exista cauze eredirae.

Medicul poate efectua teste periodice si poate recomanda o serie de medicamente pentru a reduce functionarea trombocitelor. Cel mai frecvent medicament pentru scaderea sangelui este aspirina, desi studii recente au aratat ca femeile sub 65 de ani care sunt sanatoase nu beneficiaza de aceleasi efecte benefice de la aspirina ca si barbatii.

Referinte:
(1) The Function of Blood Platelets, link: https://www.verywellhealth.com/thrombocyte-what-is-a-thrombocyte-797228
(2) Platelets (Thrombocytes), link: https://verekeskus.ee/en/about-blood/platelets-thrombocytes/
(3) Thrombocytopenia (low platelet count), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytopenia/symptoms-causes/syc-20378293
(4) What Are Platelets?, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=36
(5) Thrombocytosis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/diagnosis-treatment/drc-20378319

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma