Prediabetul – cauze, simptome, tratament, prevenire

Prediabetul este o afectiune caracterizata de un nivel al glicemiei mai mare decat in mod normal, insa nu suficient de mare incat sa fie diabet. Aflati mai multe despre prediabet din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este prediabetul?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Prediabet in sarcina
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza prediabetul?
  7. Masuri pentru prevenirea prediabetului

Ce este prediabetul?

Prediabetul inseamna ca nivelul de zahar din sange este mai mare decat normal, insa nu este suficient de ridicat pentru ca pacientul sa fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Fara schimbari ale stilului de viata, persoanele cu prediabet prezinta riscuri mari ca boala sa progreseze catre diabetul de tip 2. Persoanele cu prediabet pot fi deja afectate pe termen lung de complicatiile diabetului – in special asupra inimii, vaselor de sange si rinichilor.

Vindecarea prediabetului

Exista, insa, o veste buna. Nu este obligatoriu ca prediabetul sa avanseze pana la diabetul de tip 2. Nivelul glicemiei poate fi readus la normal prin adoptarea unei diete sanatoase, efectuarea de exercitii fizice zilnice si prin mentinerea unei greutati sanatoase.

Prediabetul afecteaza adultii si copiii. Aceleasi schimbari ale stilului de viata care pot ajuta la prevenirea avansarii spre diabet la adulti ar putea ajuta, de asemenea, sa readuca la normal nivelul glicemiei si la copii.

Importanta adoptarii unui nou stil de viata

De asemenea, pentru a trata cu succes prediabetul:

  • Urmati o dieta sanatoasa si pierdeti in greutate. Pana si pierderea de 5% la 10% in greutate poate face o mare diferenta.
  • Exercitii fizice. Incercati sa faceti 30 de minute de miscare pe zi, 5 zile pe saptamana. Activitatea poate fi impartita in mai multe sesiuni: 3 sesiuni a cate 10 minute. Selectati o activitate, cum ar fi mersul pe jos. Discutati cu medicul inainte de a intensifica nivelul de activitate.
  • Renuntati la fumat.
  • Aveti grija de presiunea sanguina ridicata si de nivelul ridicat de colesterol.

Alte denumiri ale afectiunii

Medicul poate folosi si alte denumiri pentru a se referi la prediabet, dupa cum urmeaza:

  • toleranta la glucoza alterata (IGT), ceea ce inseamna o glicemie mai mare decat limita normala dupa masa
  • glicemie bazala modificata (IFG), ceea ce se traduce printr-un nivel al glicemiei mai mare decat cel normal dimineata, inainte de a manca
  • nivel de hemoglobina A1C intre 5,7 si 6,4%

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta a prediabetului. Dar istoricul familial si mostenirea genetica par sa joace un rol important. Lipsa de activitate fizica si excesul de grasime – in special grasime abdominala – par de asemenea sa fie factori importanti.

Ceea ce este clar este ca persoanele cu prediabet nu mai proceseaza in mod corespunzator zaharul (glucoza). Drept urmare, zaharul se acumuleaza in fluxul sanguin in loc sa isi faca treaba normala de a alimenta celulele care alcatuiesc muschii si alte tesuturi.

Cea mai mare parte a glucozei din corp provine din alimentele pe care le consumam. Cand alimentele sunt digerate, zaharul intra in fluxul sanguin. Trecerea zaharului din fluxul sanguin in celulele corpului necesita un hormon (insulina).

Rolul insulinei

Insulina provine dintr-o glanda situata in spatele stomacului (pancreas). Pancreasul secreta insulina in fluxul sanguin atunci cand mancati.

Pe masura ce insulina circula, ii permite zaharului sa patrunda in celule si scade cantitatea de zahar din fluxul sanguin. Pe masura ce nivelul glicemiei scade, la fel se intampla si cu secretia de insulina din pancreas.

In caz de prediabet, acest proces incepe sa functioneze necorespunzator. In loc sa alimenteze celulele, zaharul se acumuleaza in fluxul sanguin. Glicemia mare apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina, cand celulele devin rezistente la actiunea insulinei sau in ambele cazuri.

Cine este supus riscului de a dezvolta diabet de tip 2?

Cei care prezinta riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sunt:

  • Persoane cu un istoric de diabet 2 in familie.
  • Femeile cu diabet gestational sau care au nascut un copil cu o greutate mai mare de 4 kg.
  • Femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP).
  • Persoanele supraponderale sau obeze, in special, in jurul abdomenului (burta grasa).
  • Persoanele cu colesterol ridicat, nivel ridicat de trigliceride, nivel scazut de colesterol HDL si nivel ridicat de colesterol HDL.
  • Persoanele sedentare
  • Persoanele in varsta. Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, proceseaza mai greu zaharul si de aceea prezinta un risc mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Simptome

Prediabetul, cunoscut si ca “toleranta alterata la glucoza” sau “glicemie bazala modificata”, este o afectiune care nu prezinta simptome. Este prezenta aproape intotdeauna inainte ca o persoana sa dezvolte diabetul de tip 2. Din ce in ce mai multi medici recunosc importanta diagnosticarii prediabetului, din moment ce tratamentul afectiunii poate preveni unele probleme mai grave de sanatate.

De exemplu, un diagnostic si un tratament timpuriu al prediabetului ar putea preveni diabetul de tip 2, precum si complicatiile asociate, cum este boala cardiaca sau boala vaselor de sange, oculara si renala. Medicii sunt constienti de complicatiile asociate cu diabetul de tip 2, care se manifesta in mod frecvent inainte ca diagnosticul medical al diabetului sa fie stabilit.

Prediabet simptome

Desi majoritatea persoanelor cu prediabet nu au niciun simptom, simptomele diabetului pot fi o sete neobisnuita, nevoia frecventa de a urina, vedere in ceata sau epuizare fizica.

Un test de laborator ar putea arata unele semne care sugereaza prezenta prediabetului.

Ar trebui sa fiti testati pentru prediabet daca aveti 45 de ani sau mai mult, sunteti supraponderali cu IMC (indice de masa corporala) de 25 sau mai mare si aveti unul dintre urmatorii factori de risc de diabet:

  • Sunteti sedentar
  • Aveti o ruda de gradul I cu diabet
  • Apartineti unui grup etnic cu risc ridicat de diabet
  • Aveti un istoric de diabet gestational sau ati nascut un copil cu o greutate mai mare de 4 kg.
  • Aveti sindromul ovarelor polichistice.
  • Aveti un nivel ridicat de trigliceride sau colesterol HDL scazut (bun).
  • Aveti avut in trecut un nivel anormal de zahar in sange.
  • Aveti un istoric de boala cardiaca.
  • Aveti semne ale unei afectiuni numita rezistenta la insulina (cum este obezitatea severa sau o afectiune a pielii numita Acantoza nigricans)

Prediabet in sarcina

Daca sunteti gravida, cel mai probabil veti fi testata in al doilea trimestru pentru o afectiune cunoscuta sub numele de diabet gestational, o forma de diabet care apare numai in timpul sarcinii. Exista posibilitatea ca testul sa aiba rezultate la limita, iar viitoarea mamica sa primeasca un diagnostic de prediabet. Adoptarea unei diete sanatoase este o modalitate de a preveni avansarea prediabetului catre diabet si, de asemenea, de a ajuta la mentinerea sanatatii mamei si copilului.

Testul de toleranta la glucoza efectuat in timpul sarcinii presupune consumarea unei bauturi dulci si analizarea sangelui pentru nivelul glucozei dupa anumite intervale de timp. Daca aveti rezultate la limita, vi se poate recomanda sa schimbati alimentatia pentru a preveni formarea unui caz complet de diabet gestational.

Cum poate fi modificata dieta

Gestionarea nivelului de zahar din sange in timpul sarcinii presupune sa urmariti ce si cat mancati. Marimea portiei este importanta, conform Asociatiei Americane de Diabet. Cu toate acestea, tipurile de alimente pe care le consumati au si ele un impact. Daca aveti prediabet, poate fi absolut necesar sa limitati cantitatea de carbohidrati si ar trebui sa va concentrati pe alimentele bogate in nutrienti si sarace in calorii. Cu toate ca nevoile fiecarei femei sunt diferite in functie de inaltime, greutate si nivelul de activitate generala, respectarea unui ghid va poate ajuta sa mentineti nivelul glicemiei sub control.

Recomandari dietetice

Persoanele cu diabet gestational ar trebui sa limiteze consumul de amidon sau carbohidrati dulci la doar aproximativ jumatate din aportul caloric zilnic. Carbohidratii includ alimente precum fructe si legume, cereale, paine, fasole si paste. Cu toate acestea, carbohidratii pe care ii includeti in dieta trebuie sa aiba un continut ridicat de fibre, deoarece pot ajuta la mentinerea unui nivel constant de zahar din sange timp. Principalele recomandari sunt legumele proaspete, cerealele fortificate din cereale integrale, fructele proaspete si iaurturile cu continut scazut de grasimi. In plus, atunci cand alegeti proteine, specialistii sugereaza consumul de carne slaba si peste cu continut scazut de mercur.

Diagnostic

Pentru a determina daca aveti diabet, medicul poate solicita unul din cele trei teste diferite de sange, testul de glucoza plasmatica determinata a jeun (FPG), testul de toleranta la glucoza orala (OGTT) sau testul de hemoglobina A1C (sau nivel mediu de zahar in sange).

Valori glicemie prediabet

In timpul testului de FPG, nivelul de zahar din sange este masurat dupa 8 ore de la nemancare. Acest test poate determina daca organismul metabolizeaza corect glucoza.

Glicemia a jeun

Daca, dupa testul de glucoza plasmatica determinata a jeun (FPG), nivelul de zahar din sange este anormal, ati putea avea “glicemie bazala modificata”, care sugereaza prediabetul.

Intelegerea rezultatelor testului FPG

  • Afectiune FPG
  • Normal Mai putin de 100 mg/dL (miligrame per decilitru)
  • Prediabet 100 mg/dL – 125 mg/dL
  • Diabet 126 mg/dL sau mai mare la doua sau mai multe teste

Un alt test pe care medicul il poate solicita este testul de toleranta la glucoza orala (OGTT). In timpul testului, nivelul de zahar din sange este masurat dupa ce ati postit si din nou la 2 ore dupa ce ati consumat o bautura ce contine o cantitate mare de glucoza. Daca la doua ore dupa ce ati consumat bautura cu glucoza, nivelul de glucoza este ridicat, aveti “toleranta alterata la glucoza”, care sugereaza prediabetul.

Intelegerea rezultatelor testului OGTT

  • Afectiune OGTT la 2 ore
  • Normal Mai mic de 140 mg/dL
  • Prediabet (glicemie peste 140) 140 mg/dL la 199 mg/dL
  • Diabet Mai mare de 200 mg/dL

Testul de hemoglobina A1C (hemoglobina glicozilata)

Testul de hemoglobina A1C este un test simplu de sange care reflecta nivelul mediu de zahar din sange din ultimele 3-4 luni. Poate fi folosit pentru a verifica daca diabetul este sub control, dar si pentru a-l diagnostica.

  • Normal: 5.6% sau mai putin
  • Prediabet: 5.7 la 6.4%
  • Diabet: 6.5 % sau mai mare (hemoglobina glicata mare)

De ce este important sa recunoasteti si sa tratati prediabetul?

Prin identificarea semnelor de prediabet, puteti preveni diabetul de tip 2, dar si reduce riscul complicatiilor asociate cu aceasta afectiune, cum este boala cardiaca.

Un studiu despre prevenirea diabetului a descoperit ca multe persoane care urmeaza un regim alimentar sanatos si practica sport au putut preveni diabetul. De asemenea, nivelurile lor ridicate de zahar din sange au fost aduse la normal. Doar 30 de minute de miscare pe zi combinata cu o pierdere in greutate de 7% a rezultat la o reducere de 70% a riscului de diabet.

Cum se trateaza prediabetul?

Prediabetul este vindecabil prin adoptarea unui stil de viata sanatos. In alte cazuri, poate fi impiedicata avansarea bolii catre diabetul de tip 2. Pentru a preveni acest lucru, incercati sa urmati acesti pasi:

Regim prediabet

Alegeti alimente sarace in grasimi si calorii si cu un continut ridicat de fibre. Concentrati-va pe fructe, legume si cereale integrale. Incercati sa va atingeti obiectivele fara a va compromite gustul sau nutritia.

Fiti mai activi

Propuneti-va sa faceti 30 pana la 60 de minute de activitate fizica moderata in majoritatea zilelor saptamanii.

Scapati de kilogramele in plus

Daca sunteti supraponderali, pierdeti intre 5 si 10 la suta din greutatea corpului – 4,5 – 9 kilograme daca aveti o greutate de 91 de kilograme. Acest lucru poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Pentru a va mentine greutatea intr-o gama sanatoasa, schimbati-va obiceiurile alimentare si urmati un program adecvat de sport. Pentru a va motiva, amintiti-va care sunt beneficiile pierderii in greutate, cum ar fi o inima mai sanatoasa, mai multa energie si o stima de sine imbunatatita.

Renuntati la fumat

Fumatul poate agrava aceasta afectiune.

Medicament prediabet

Daca aveti un risc ridicat de diabet, medicul va poate recomanda metformina. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru combaterea colesterolului si a hipertensiunii arteriale.

Tratamentul pentru copiii cu prediabet

Copiii cu prediabet trebuie sa-si schimbe stilul de viata exact ca adultii cu diabet zaharat de tip 2:

  • Pierzand in greutate
  • Mancand mai putini carbohidrati si grasimi rafinate si mai multe fibre
  • Efectuand cel putin o ora in fiecare zi de activitate fizica

In general, medicamentele nu sunt recomandate copiilor cu prediabet.

Masuri pentru prevenirea prediabetului

Ce trebuie sa faci cand ai glicemia mare?

Schimbarea stilului de viata va poate ajuta sa preveniti prediabetul si evolutia acestuia catre diabetul de tip 2 – chiar daca aveti rude care sufera de aceasta boala. Incercati sa:

  • Mancati alimente sanatoase
  • Faceti mai multe exercitii fizice
  • Scapati de kilogramele in exces
  • Va controlati tensiunea arteriala si colesterolul

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
  2. https://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes-guide/what-is-prediabetes#1
  3. https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/what-is-prediabetes
  4. https://www.livestrong.com/article/375044-diet-for-prediabetes-in-pregnancy/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma