Categori: Pediatrie

Top 10 carti de parenting – carti utile pentru ingrijirea si educatia copilului

Niciun parinte nu este perfect, niciun copil nu este perfect. Parintii trebuie sa se straduiasca sa ia cele mai bune decizii in favoarea copiilor, sa aiba asteptari realiste, sa fie un model pentru ei mici si sa le sustina crestere si dezvoltarea armonioasa. Iata o lista cu 10 carti de parenting in limba romana, cu sfaturi si strategii – carti pentru mamici care sa te ghideze in situatii dificile.

Cuprins:

1. Tipuri de parenting
2. Ce este parenting-ul pozitiv?
3. Top 10 carti de parenting

Tipuri de parenting

Exista doar doua mosteniri de durata pe care speram sa le oferim copiilor nostri. Una reprezinta radacinile, iar cealalta, aripile.” Goethe

Este deosebit de important ca parintii sa le ofere copiilor un inceput bun, dar, de asemenea, este important ca parintii sa recunoasca faptul ca cei mici vin pe lume cu propriile lor temperamente si propria personalitate. Sarcina parintilor este de a oferi o interfata cu lumea care in cele din urma pregateste un copil pentru independenta.

A fi parinte e un rol care aduce multa bucurie si fericire, dar si provocari la orice pas. Fiecare parinte este unic, si modul de parenting al fiecaruia are legatura directa cu cresterea copilului si dezvoltare sa. Interactiunea dintre parinte si copil si modul de disciplinare vor influenta copilul pe tot parcursul vietii sale. Sunt 4 stiluri parentale, si fiecare stil adopta o abordare diferita pentru cresterea copiilor si are caracteristici diferite.

Iata care sunt aceste tipuri de parenting si efectele lor asupra copiilor:

1. Parenting sever
2. Parenting autoritar
3. Parenting permisiv
4. Parenting neimplicat

Parenting sever

Parenting-ul sever are la baza reguli stricte fara a lua in considerare opinia copilului sau sentimentele lui. Parintii severi cred ca copiii ar trebui sa respecte regulile fara exceptie. La intrebarile copilului se raspunde adesea cu „pentru ca asa spun eu”, fara a explica motivele de la baza regulilor. Parintele nu negociaza cu copilul si accentul e pus pe faptul ca cel mic trebuie sa asculte.

Acest stil nu sustine implicarea copiilor in provocari sau obstacole pentru rezolvarea problemelor. In schimb, parintii stabilesc regulile si aplica consecintele, fara a cere opinia copilului. Se folosesc pedepse in loc de disciplina – copilul este facut sa-i para rau pentru ce a facut, fara a intelege exact si fara a sti sa faca alegerile bune pe viitor.

Unul dintre aspectele negative ale acestui stil este dat de faptul ca poate predispune copilul la probleme cu stima de sine, probleme de autoestimare, pot deveni ostili sau agresivi. Nu sunt incurajati sa isi spuna opinia, sa spuna ceea ce gandesc si adesea apare tendinta copiilor de a-si minti parintii pentru a evita o pedeapsa.

Parenting autoritar

Parenting-ul autoritar inseamna ca parintii depun eforturi pentru a mentine o relatie pozitiva cu copilul, ii explica motivele de la baza regulilor si consecintele care se vor aplica, luand in considerare sentimentele copilului.

Parintii autoritari stabilesc reguli si aplica consecintele, dar iau in considerare si opiniile celor mici, le valideaza sentimentele si investesc timp si energie in prevenirea problemelor de comportament. Astfel de parinti folosesc strategii de disciplina pozitiva pentru a sustine un comportament pozitiv, cum ar fi sistemele de lauda si recompense.

Copiii crescuti cu disciplina autoritara au mai multe sanse sa ia decizii si sa evalueze singuri riscurile de siguranta.

Parenting permisiv

Parenting-ul permisiv inseamna ca se stabilesc reguli, dar rareori se aplica. Parintii permisivi sunt ingaduitori si intervin doar daca apare o problema mai grava. Sunt parintii foarte iertatori care adopta ideea ca „asa sunt copiiii”, nu aplica consecintele, ofera prea multe privilegii, si isi asuma un rol de prieten mai mult decat de parinte. Incurajeaza copiii sa isi exprime sentimentele si sa vorbeasca despe problemele lor, dar nu depun eforturi pentru a descuraja obiceiurile negative sau comportamentul problematic.

Astfel de copii tind adesea sa aiba probleme de comportament, pentru ca nu apreciaza si nu respecta regulile si autoritatea. Pot avea uneori probleme scolare si pot avea o stima de sine mai scazuta.

Parenting neimplicat

Parenting-ul neimplicat inseamna ca parintele nu se intereseaza de educatia copilului, de temele sale, de locurile frecventate sau grupul de prieteni. Parintii de acest tip nu petrec mult timp cu copilul, nu dedica mult timp sau energie pentru a satisface nevoile copilului, pot fi neglijenti, uneori neintentionat. Astfel de cazuri includ si parintii care au anumite probleme de sanatate fizica sau mentala care nu se pot ingriji de copil, precum si parintii coplesiti de alte probleme, precum munca, situatia financiara, gestionarea gospodariei etc. Copilul nu primeste prea multe indrumari, ingrijire si atentie parentala.

Acest tip de parenting poate duce la probleme cu stima de sina, performante slabe la scoala, probleme de comportament si nivel scazut de fericire.

Ce este parenting-ul pozitiv?

Parenting-ul pozitiv se axeaza pe comportamentele parentale care sunt cele mai bune pentru a incuraja dezvoltarea pozitiva a copilului. Include ingrijirea, educatia, sustinerea, comunicarea si asigurarea nevoilor unui copil in mod constant si neconditionat.

Parintii au o influenta enorma asupra dezvoltarii copiilor. Cele patru responsabilitati majore pentru parinti sunt:

1. mentinerea sanatatii si sigurantei copiilor;
2. promovarea bunastarii lor emotionale;
3. insuflarea abilitatilor sociale;
4. pregatirea intelectuala a copiilor.

Strategii de parenting pozitiv

Parintele face urmatoarele lucruri:

  • isi regleaza propriile emotii;
  • mentine si sustine legatura pozitiva parinte-copil;
  • isi iubeste copilul neconditionat;
  • evita pedepsele;
  • stabileste limite, dar cu empatie;
  • petrece timp individual cu copilul;
  • se axeaza pe rutine;
  • incurajeaza copilul sa inteleaga ce inseamna rezolvarea problemelor;
  • intelege sursa comportamentului negativ al copilului;
  • foloseste umorul strategic si joaca pentru a motiva copilul;
  • ii explica regulile copilului si ceea ce a facut gresit;
  • lauda copilul si ii recunoaste meritele;
  • sustine copilul sa isi exprime si sa isi inteleaga si accepte emotiile etc.

Carti de parenting

Anumite carti de parenting te pot ajuta in procesul de educatie si crestere a copilului, oferind o serie de sfaturi, strategii si informatii. Iata top 10 carti de parenting, carti pentru dezvoltarea si cresterea copilului, carti pentru ingrijirea copilului – cu teorie si exemple din viata de zi cu zi, care sa te ajute in aventuroasa meserie de parinte.

„Nu exista copii rai” – Janet Lansbury

Nu exista copii rai” este primul volum din seria „Educatie cu blandete” crisa de Janet Lansbury. Subliniaza faptul ca cei mici trebuie tratati cu respect si intelegere, si ajuta parintii sa inteleaga de ce uneori copilul are un comportament nepotrivit. Vine cu sfaturi privind crizele de furie, plansul copiilor etc. Explica si ideea de limite impuse cu blandete, pentru cresterea nivelului de incredere si pentru o dezvoltare armonioasa. Cartea prezinta metode si sfaturi pentru dezvoltarea afectiva si sociala a copilului in functie de tipul de atasament. Informatiile sunt bazate atat pe studii de specialitate, dar si pe experienta personala a autoarei in lucrul cu cei mici. Este un ghid de parenting recomandat pentru toti parintii – pentru a-i ajuta sa inteleaga mai bine copiii.

„Mintea absorbanta” – Maria Montessori

Mintea absorbanta” este o carte din seria Montessori care se axeaza pe o serie de strategii pentru a sustine dezvoltarea armonioasa a copilului. Discuta despre cat de important este sa se educe mintea copilului inca in primele stadii de viata si despre energiile mentale.  Are la baza principii din educatia Montessori in care copiii se autoeduca si sunt stimulati inca de la nastere pentru o dezvoltare armonioasa – pentru copii fericiti, responsabili si impliniti.

Cat ar fi de minunat daca am putea pastra capacitatea uluitoare pe care am avut-o cand eram copii, de a zburda bucurosi, de a sari si de a ne juca invatand, in acelasi timp, o limba noua in toata complexitatea ei!” (Maria Montessori)

„Parenting pozitiv” – Rebecca Eanes

Parenting pozitiv” este o carte despre educatie pozitiva, despre solutii pentru a face fata situatiilor dificile cu cei mici si metode alternative pentru educatia si dezvoltarea corecta a copiilor. Subliniaza faptul ca cei mici se dezvolta in etape diferite si au evoie de sustinere si sprijin neconditionat din partea parintilor. Parenting-ul pozitiv este o metoda de educatie a copiilor axata pe respect pentru cei mici, grija, atentie, atasament, empatie si disciplina pozitiva.

Rebecca Eanes este creatoarea site-ului positive-parents.org si este fondatoarea comunitaiti de pe Facebook Positive Parenting: Toddlers and Byond, unde impartaseste cu parintii evenimente, intamplari si sfaturi privind parenting-ul si experienta cu cei mici.

„Mama si copilul – Ghid de crestere a copilului mic” – A. J. R. Waterson

Mama si copilul. GHID de crestere a copilului mic” este o carte autorizata pentru ingrijirea si cresterea copilului in primii 3 ani de viata. Este ca nu manual pentru prospetii parintii, coordonat de Dr. A.J.R. Waterston. Este creata de specialisti in pediatrite, nutritie pediatrica, psihologia copilului si dezvoltare. Ofera sfaturi pentru cresterea si ingrijirea bebelusului si copilului mic in fiecare etapa de dezvoltare, sfturi de hranire, spalare, ingrijire, gestionarea si prevenirea unor probleme de sanarare. Asigura informatii medicale de specialitate din surse de incredere.

Este un ghid complet pe intelesul parintilor, cu sfaturi si idei clare. Cartea este ilustrata si prezentata pe intelesul parintilor, si include informatii pentru toate etapele de crestere si dezvoltare ale bebelusului si copilului mic. Sfaturile includ idei despre sarcina si pregatirea pentru venirea pe lume a lui bebe, ingrijirea unui nou-nascut, hranirea bebelusului, copilul premtur, monitorizarea cresterii si dezvoltarii corecte, somnul la copii, plansul bebelusului si sfaturi in acest sens, diversificare, comunicarea si interactiunea cu cel mic.

„Cel mai fericit bebelus din lume” – Dr. Harvey Karp

Cel mai fericit bebelus din lume” este o carte scrisa de Dr. Harvey Karp, fiind un ghid pentru parinti, cu metode prin care sa ajute bebelusii sa doarma bine. Te ajuta sa intelegi mai bine cum vede bebelusul lumea din jurul sau in primele luni de viata si care sunt cele mai eficiente tehnici pentru calmarea lui. Se axeaza pe adaptarea copilului in primele 3-4 luni de viata la viata extrauterina. De asemenea, prezinta informatii despre reflexul de linistire pentru a calma plansul bebelusului si cele 5 strategii simple – infasatul, pozitia copilului pe o parte si pe burtica, sasaitul, leganatul si suptul – metode care sustin reflexul de linistire si il declanseaza. De asemenea, prezinta terapia cu alinturi sau modul prin care pot fi folosite cele 5 strategii pntru a calma copilul.

„Creierul copilului tau – 12 strategii revolutionare de dezvoltare unitara a creierului copilului tau” – Dr. Daniel J. Siegel, Dr. Tina Payne Bryson

Creierul copilului tau – 12 strategii revolutionare de dezvoltare unitara a creierului copilului tau” este o carte scrisa de Dr. Daniel J. Siegel si Dr. Tina Payne Bryson. Explica anumite comportamente negative ale copilului – inclusiv violenta, crizele de furie, starile de nervozitate etc. De asemenea, asigura solutii pentru a transforma aceste comportamente negative, pentru a sustine dezvoltarea emotionala a copilului si pentru o dezvoltare sanatoasa si echilibata. Sunt 12 strategii cheie pentru a ajuta la dezvoltarea sanatoasa a celor mici, pentru copii calmi si fericiti. Explica diferenta dintre creierul unui copil si creierul adult in ceea ce priveste reglarea emotionala si capacitatea de luare a deciziilor.

Cele 12 strategii sunt bazate pe:

  • integrarea celor doua emisfere cerebrale;
  • integrarea creierului superior cu cel inferior;
  • integrarea memoriei;
  • integrarea diferitelor parti ale personalitatii;
  • integrarea sinelui cu ceilalti.

„Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman si Ross Campbell

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” este o carte care prezinta modul in care fiecare copil isi exprima si intelege emotiile si iubirea. Ficare persoana, indiferent ca vorbim de adulti sau copii, are propriul mod de a-si exprima iubirea si de a o recepta – propriul limbaj al iubirii. E important sa iti iubesti copiiii, dar este important si sa stii cum sa le arati iubirea si afectiunea. E important ca parintii sa cunoasca limbajul de iubire al copilului pentru a-l putea intelege, pentru a-i oferi ceea ce are nevoie. Cele 5 limbaje ale iubirii includ timpul petrecut impreuna, cuvinte de sustinere si incurajare, cadouri de diferite tipuri, servicii oferite sau mangaieri fizice.

„Parinte in era digitala” – Jodi Gold

Parinte in era digitala” este o carte care vine in sprijinul parintilor in ceea ce priveste copiii si tehnologia. Discuta despre aspecte frecvent intalnite in prezent, cum ar fi utilizarea telefoanelor si a tabletelor de catre cei mici, jocurile video, retelele sociale si siguranta pe Internet etc. Cartea prezinta atat beneficiile tehnologiei pentru dezvoltarea celor mici, dar si aspectele negative care pot avea un impact major asupra copiilor.

Discuta si despre modul in care excesul de internet, telefon sau tableta poate duce la insingurare, izolare sociala, crescand riscul de depresie si anxietate, precum si modul in care tehnologia poate afecta stima de sine a unui copil.

„Copilul invizibil” – Gaspar Gyorgy

Cartea „Copilul invizibil” vine in sprijinul parintilor si viitorilor parinti, dar nu numai. Este pentru redescoperirea copilariei, intelegerea anumitor aspecte din primii ani de viata si impacarea cu trecutul. „Trauma calatoreste in timp” si este important sa ne intelegem experientele si sa le gestionam corect pentru a vindeca ranile ce ar putea fi transmise mai departe copiilor nostri. Este ca o analiza a copilului interior axata pe auto-compasiune, acceptare si iubire de sine.

Copilul invizibil poate fi oricare dintre noi si este important ca schimbarea sa vina din interior, pentru ca noi, ca parinti, sa nu transmitem mai departe ranile propriei copilarii si sa ii asiguram copilului nostru toata iubirea, intelegerea si respectul. Este o carte care te ajuta sa devii un parinte mai bun si sa dezvolti relatii armonioase cu cei mici.

Gaspar Gyorgy este psiholog clinician si psihoterapeut relational. De asemenea, este co-fondator paginadepsihologie.ro, presedinte al Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie si autor al cartilor „Revolutia Iubirii” si „Mindfulness urban”.

„O sa te tin in brate cat vrei tu si inca o secunda” – Ioana Chicet Macoveiciuc

O sa te tin in brate cat vrei tu si inca o secunda” este o carte despre experinta sarcinii, a nasterii si experienta de proaspat parinte. Discuta inclusiv despre nastere, despre tantrum-uri, alimentatia copilului etc. Vine cu raspunsuri la multe intrebari si angoase ale viitorilor si proaspetilor parinti, prezentate simplu si placut. Este o carte care te poate ajuta sa cresti copii fericiti, o carte motivationala, cu informatii utile si prezentate intr-un mod clar.

Ioana Chicet Macoveiciuc este autoarea blog-ului cunocut in randul mamicilor, printesaurbana.ro si
autoarea altor carti, cum ar fi „Te iubesc orice-ai face”, „Adevarul gol golut”, „Cand ma fac mare”, „Semn ca te am” si multe altele.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma