Terapia de substitutie hormonala (TSH) este indicata pentru a inlocui partial hormonii care scad odata cu menopauza. Afla in ce consta acest tratament hormonal substitutiv, cum se administreaza si care sunt avantajele si riscurile acestei terapii.
Terapia de substitutie hormonala (TSH) sau tratamentul hormonal substitutiv are scopul de a inlocui cei doi hormoni – estrogenul si progesteronul – pe care ovarele inceteaza sa ii mai produca dupa menopauza. Tratamentul consta in substituirea hormonilor secretati de ovare incepand de la aparitia ciclului menstrual pana la menopauza. Substitutia se realizeaza prin administrarea unei doze mici de estrogen, uneori in combinatie cu o forma naturala sau sintetica de progesteron.
Tratamentul hormonal pentru menopauza este folosit in general pentru controlul simptomelor aparute post-menopauza, cum sunt valurile de caldura (bufeurile) si senzatia de uscaciune vaginala. Estrogenul este hormonul eficient in cazul tulburarilor „termice” (bufeuri, transpiratii nocturne, insomnii) si pentru protejarea pe termen lung contra unor afectiuni care apar dupa menopauza, cum ar fi osteoporoza, bolile cardiovasculare, declinul cognitiv. Insa administrarea estrogenului fara progesteron poate conduce la dezvoltarea cancerului de endometru. Progesteronul protejeaza organismul contra acestui tip de cancer, de aceea este absolut necesar sa se respecte asocierea celor doi hormoni. Progesteronul nu mai este necesar doar atunci cand uterul a fost extirpat chirurgical (histerectomia).
Citeste totul despre: Menopauza – ghid complet pentru femei
Tipul de tratament hormonal pentru menopauza pe care vi-l recomanda medicul depinde in mare masura de faptul daca ati trecut printr-o operatie de histerectomie sau nu.
Daca nu ati suferit o histerectomie, medicul va poate recomanda cel mai probabil un progestativ asociat cu estrogen. Hormonii estrogeni stimuleaza cresterea mucoasei uterine (endometrul), care daca este scapata de sub control aceasta crestere, ea poate deveni canceroasa. Progestativele contrabalanseaza efectul estrogenilor asupra uterului.
Daca uterul v-a fost scos prin histerectomie, estrogenul poate fi administrat singur, fara progestative. In absenta uterului, nu mai exista riscul de cancer endometrial.
Exista un precursor de sinteza ai hormonilor estrogen si progesteron, numit tibolona (LIVIAL), care are atat actiune estrogenica si progestativa, cat si androgenica, dar cu efecte secundare ce pot fi foarte suparatoare.
Tratamentele hormonale substitutive pot fi administrate sub forma de: tablete, plasturi, gel/crema, inel vaginal.
Tablete. Se administreaza, de obicei, o tableta pe zi, cu diferite doze de hormoni (estrogen si/sau progesteron), in ritm continuu, secvential sau discontinuu (o saptamana de pauza). Se recomanda luarea comprimatului la aceeasi ora.
Plasturi. Se aplica pe piele sanatoasa, curata, o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de dozaj si de recomandarile medicului. Se recomanda aplicarea pe coapsa sau fesa, intr-o zona protejata, fara pliuri. In niciun caz nu se aplica pe sani.
Gel sau crema. Exista o gama variata de produse din aceasta categorie: tratament de substitutie hormonala crema, gel transdermic cu estrogen, crema cu hormoni pentru menopauza. Important este sa se aplice pe piele curata, sanatoasa, pe brate, coapse sau zona dorsala. A nu se aplica pe sani sau mucoase. Gelurile si cremele pentru substitutie hormonala nu contin combinatii de estrogeni cu progestative.
Mai nou, exista si produse de substitutie hormonala sub forma de spray nazal (substitutie hormonala spray).
Cel mai frecvent estrogenul si progesteronul se administreaza sub forma de tablete. Estrogenii sunt disponibili si separat sub forma de tablete, plasturi, crema sau inel vaginal. Progestativele separat sunt disponibile sub forma de tablete, plasturi sau gel.
Atat estrogenii, cat si progestativele pot fi forme naturale sau sintetice. Atentie! In ceea ce priveste terapia de substitutie hormonala, natural nu inseamna neaparat mai bun decat sintetic. Fiecare forma va poate afecta organismul in moduri diferite. De aceea, trebuie sa discutati cu medicul despre toate aceste aspecte si sa analizati impreuna beneficiile si riscurile terapiei de substitutie hormonala.
Persoanele aflate in cautarea unui tratament hormonal naturist pentru menopauza ar trebui sa stie ca nu se poate face substitutie hormonala cu ajutorul unor plante si/sau alimente.
In mod obisnuit, TSH se administreaza dupa doua scheme:
Ciclic – Aceasta metoda consta in administrarea estrogenilor zilnic si a progestativelor doar 10-14 zile pe luna. Acest lucru duce la aparitia unei sangerari vaginale lunare, previzibile, cel putin in anii de inceput ai tratamentului.
Continuu – Metoda continua consta in administrarea zilnica a unei mici doze de estrogeni si progesteron. Desi nu determina sangerare lunara, poate avea drept rezultat aparitia unor mici sangerari vaginale neregulate, in special in primul an de utilizare.
TSH poate consta in administrarea unor doze de marime diferita. Regimul cu doze moderate poate fi la fel de eficient ca si cel cu doze mari in reducerea simptomelor menopauzei si poate fi util in prevenirea osteoporozei. Desi dozele reduse de estrogeni ajuta la prevenirea osteoporozei, ele nu sunt la fel de eficiente in acest scop ca regimul cu doze obisnuite. Unele femei pot avea nevoie de doze mai mari de estrogeni chiar si pentru atenuarea bufeurilor. Aceste doze pot fi reduse treptat in timp, pe masura ce simptomele se atenueaza.
Daca va ganditi ca ati putea avea nevoie de terapie de substitutie hormonala, trebuie sa discutati cu medicul si sa intelegeti riscurile si beneficiile tratamentului. Fiecare forma de TSH trebuie analizata in amanunt, fiecare avand beneficii si riscuri specifice.
Cel mai bun tratament pentru menopauza este acela urmat dupa ce cantariti riscurile si beneficiile terapiei impreuna cu medicul.
Potrivit ghidurilor terapeutice actuale, tratamentele hormonale substitutive sunt rezervate exclusiv femeilor care au o calitate a vietii mult redusa din cauza simptomelor menopauzei. Tratamentul de substitutie hormonala trebuie prescris „in doza minima eficienta, pentru o durata cat mai scurta posibil”, conform recomandarilor internationale. Tratamentul va fi reevaluat cel putin o data pe an, luand in considerare evolutia raportului risc/beneficiu individual.
Principalele riscuri cunoscute ale tratamentelor hormonale pentru menopauza includ:
Riscurile depind de calea de administrare a estrogenilor, de tipul progestativelor utilizate, de durata tratamentului, de timpul dintre instalarea menopauzei si debutul terapiei, precum se de profilul pacientei (daca prezinta factori de risc cardiovascular, antecedente de cancer de san, obezitate etc.).
Decizia de a lua sau nu TSH trebuie luata dupa un consult medical amanuntit si dupa analiza obiectiva a raportului dintre avantajele si dezavantajele tratamentului hormonal.
Femeile care iau terapie de substitutie hormonala trebuie sa efectueze controale medicale periodice, respectiv: ecografie vaginala pentru evaluarea endometrului (la 3 luni), analize de sange (la 6 luni sau 1 an), mamografie (la 2 ani), test Babes-Papanicolau (6 luni-1 an) si alte analize si evaluari, in functie de patologia asociata.
Tratamentul hormonal substitutiv este contraindicat femeilor care prezinta:
In cazul in care nu puteti urma terapie de substitutie hormonala, trebuie sa stiti ca simptomele specifice menopauzei pot fi controlate si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Inainte de a urma un tratament medicamentos pentru menopauza incercati sa puneti in practica obiceiuri alimentare sanatoase, sa duceti o viata activa, sa faceti miscare (plimbari, drumetii, inot, mers pe bicicleta), sa tineti stresul sub control.
Iata 8 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Alimentatia bogata in fitoestrogeni este indicata ca metoda adjuvanta pentru menopauza. Includeti in dieta: cereale integrale, seminte de floarea-soarelui si dovleac, soia nemodificata genetic, ulei de masline, fructe de padure, mere, pere, struguri, cirese, piersici, prune, capsune, nuci, ceapa, usturoi. De asemenea, pentru a tine la distanta osteoporoza dupa instalarea menopauzei, sunt benefice suplimentele naturale cu vitamina D, vitamina K, magneziu si calciu, omega 3, uleiul de peste.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…