Terapia Bowen este un tip de medicina alternativa ce se bazeaza pe relaxarea intregului corp si pe capacitatea organismului de auto-vindecare.
1. Ce este terapia Bowen?
2. Cum decurge o sedinta?
3. Principii si tehnica
4. Indicatiile tratamentului
5. Potentiale riscuri
Terapia Bowen se considera ca actioneaza asupra fasciei superficiale si profunde, adica partea tesutului conjunctiv care inveleste, separa si protejeaza fiecare organ si tesut din organism. Este o terapie de intretinere in care specialistul in terapia Bowen aplica o presiune foarte usoara asupra unor puncte precise ale corpului. Varfurile degetelor sunt folosite pentru a efectua un set de miscari care stimuleaza muschii si tesutul moale. Miscarile sunt efectuate in secvente scurte si aplicate in punctele cheie ale corpului, cu un decalaj de cateva minute intre fiecare secventa.
Este o abordare holistica, adica vizeaza nu doar partea fizica a corpului, ci si mintea si partea spirituala.
Exista multe teorii privind modul in care functioneaza tratamentul, dar inca nu exista niciun rationament medical definitiv in spatele tehnicii Bowen. O sesiune va dura de obicei de la 30 la 90 de minute. In cazul unei dureri acute sau a unei probleme de sanatate, inclusiv in urmatoarele ore sau zile corpul continua sa se reechilibreze.
Terapia Bowen nu trebuie confundata cu masajul sau acupunctura. Desi procedura se axeaza asupra musculaturii si tesuturilor conjunctive, nu necesita presiune, ci doar atingeri usoare. De asemenea, terapia Bowen nu stimuleaza puncte sau meridiane. Aceasta procedura nu presupune folosirea de uleiuri, vibratii, electricitate, magnetism.
Aceasta tehnica a fost initial dezvoltata in anii 1960 de catre Thomas Bowen, un australian. Tehnica este bazata pe propriile credinte privind modul in care se poate obtine o mai buna stare de sanatate, mai degraba decat pe o anumita teorie sau descoperire stiintifica. Abordarea a fost initial dezvoltata pentru a trata tulburarile musculo-scheletice. Ulterior a fost extinsa pentru a trata alte afectiuni, cum ar fi astmul. Tehnica este cel mai frecvent folosita in Australia, dar a castigat recent popularitate in intreaga lume.
Sesiunile Bowen pot dura intre 30 si 90 de minute si sunt adesea personalizate pentru fiecare persoana in parte. Sesiunile sunt de obicei grupate in mai multe zile, iar initial, trei sau patru sesiuni pot fi recomandate. In timpul sedintei Bowen, specialistii parasesc ocazional sala de tratament. Scopul este de a-i permite corpului pacientului, asa cum mentioneaza datele despre terapie, „sa absoarba semnalele” care au fost transmise prin intermediul aplicarii presiunii, ceea ce nu prezinta nicio baza stiintifica. In cazul in care rezultatele nu sunt observate in termen de doua sau trei sesiuni, clientii sunt sfatuiti sa se opreasca.
Dupa tratament evitati statul prelungit, dar si exercitiile sau activitatile fizice intense. Beti suficienta apa pentru a ajuta organismul sa elimine produsele reziduale. De asemenea, evitati baite fierbinti sau reci.
Tehnica, o terapie complementara, nu ar trebui utilizata ca alternativa la investigatiile si tratamentele medicale de baza.
Terapeutul va poate sfatui sa nu efectuati o alta forma de terapie fizica sau alte forme de terapii ce implica masaj – cum ar fi masajul de relaxare, chiropractica, fizioterapia, acupunctura sau kinetoterapia – timp de o saptamana dupa tratament, in timp ce corpul dumneavoastra se adapteaza la terapie.
Pentru terapia Bowen au fost propuse un numar de mecanisme de actiune. S-a sugerat ca terapia Bowen poate corecta frecventele vibrationale afectate din organism si poate stabili un echilibru general mai bun. De asemenea, se considera ca imbunatateste legaturile dintre sistemul nervos periferic si creier, imbunatateste conexiunile intre diferitele sisteme ale organismului si faciliteaza armonizarea generala a corpului, dar cercetarile stiintifice lipsesc in acest domeniu.
Miscarile precise, dar blande, stimuleaza organismul, pot actiona asupra sistemului nervos si endocrin, pentru a activa mecanismele de vindecare ale organismului. Terapia Bowen poate avea un efect foarte specific asupra muschilor si tendoanelor, precum si a tesutului conjunctiv care inconjoara organele si muschii corpului. Se considera ca tehnicile Bowen stimuleaza proprioceptorii din muschi si alte tesuturi care declanseaza un raspuns al creierului care. La randul sau, creierul trimite mesaje de la sistemul nervos inapoi la fascia. O componenta esentiala a tehnicii este o pauza de 2 pana la 5 minute intre seturi de miscari, care permite raspunsul sistemului nervos. Presiunea aplicata de terapeut este foarte mica, fara a provoca durere. Terapia Bowen se numeste si tehnica de integrare neuromusculara deoarece are la baza ideea ca sistemul nervos se conecteaza cu intregul corp prin intermediul stimularii tactile.
Comparativ cu alte terapii de acest tip, nu este necesar un diagnostic anterior si nici un alt tratament administrat, conform datelor. Organismul este „lasat sa identifice singur sursa problemei”, si sa restabileasca echilibrul.
In general, terapia Bowen nu are scopul de a trata probleme de sanatate specifice, ci mai degraba de a ajuta corpul sa ajunga la o stare mai armonioasa in care se poate vindeca mai bine. Beneficiile pe termen scurt se rezuma la o stare de relaxare. Efectele pe termen lung pot include o mai buna stare generala sau ameliorarea unor simptome.
In general, pacientii apeleaza la astfel de terapii pentru dureri de umar, dureri de gat, afectiuni respiratorii, dureri de cap, leziuni sportive. Se pretinde ca tehnica poate ajuta, de asemenea, in cazul unor alergii, probleme digestive si stres. Durerile de spate sunt de asemenea, unele dintre cele mai frecvente motive pentru care pacientii apeleaza la aceasta tehnica.
Este o tehnica minim invaziva si este, in general, considerata a fi sigura pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, siguranta nu a fost studiata si mai sunt necesare cercetari in acest sens. Tratamentul Bowen nu trebuie utilizat in conditii severe sau pentru a inlocui unele tratamente prescrise de medic.
Eficienta activitatii lui Thomas Bowen a fost evaluata pentru prima data in 1975 in raportul privind chiropractica, osteopatia, homeopatia si naturopatia de catre guvernul victorian. S-a constatat ca Thomas Bowen a avut mai mult de 13 000 de clienti pe an, iar rata de succes in ameliorarea simptomelor, atat pentru leziuni acute cat si pentru afectiuni cronice fiind, conform datelor, mai mare de 71%.
Conform acestor surse, beneficiile date de Bowen Therapy au vizat viteza de recuperare, redobandirea flexibilitatii musculare, managementul durerii, imbunatatirea functiei neuro-musculare la persoanele care au suferit un accident vascular cerebral si imbunatatirea starii generale a pacientilor. Desi sunt limitate la numar, aceste studii clinice sustin o eficacitate clinica a tratamentelor Bowen, insa sunt realizate de practicanti ai terapiei si organizatii de sustinere a acesteia.
Astfel, eficienta acestei terapii ramane nestabilita si mai sunt sunt necesare studii suplimentare pentru a demonsta ca terapia Bowen poate fi eficienta in reducerea alergiilor, a anxietatii, a dependentelor, a durerilor de orice fel, a astmului, a afectiunilor cardiovasculare, a problemelor digestive, a fibromialgiei, tulburarilor hormonale, tulburarilor menstruale, problemelor musculosheletice etc.
In general, posibilele efecte benefice pot fi puse pe baza relaxarii induse de masaj si a eliberarii de endorfine. O limitare ar fi si accea ce terapeutii recomanda si adoptarea unor masuri privind stilul de viata, care ar putea de asemenea influenta rezultatele practicii, dar si faptul ca pana in prezent prezenta energiilor si a meridianelor nu a fost dovedita stiintific. De asemenea, se considera ca si efectul placebo sta la baza acestor efecte raportate de unii pacienti.
Iata care sunt principalele posibile beneficii are terapiei Bowen:
Tratamentul Bowen este o tehnica neinvaziva si, in general, se considera a fi sigura, dar cu toate acestea, siguranta sa nu a fost evaluata temeinic din punct de vedere stiintific. Tratamentul cu Bowen nu trebuie utilizat in afectiuni grave in locul unor tratamente medicale standard. Unii practicanti recomanda evitarea procedurii in cazul femeilor gravide si a copiilor. Terapia Bowen nu trebuie sa inlocuiasca un consult de specialitate, investigatii si nici tratamentul medical recomandat de medic. Nu exista suficiente studii stiintifice privind siguranta terapiei Bowen in timpul sarcinii si alaptarii.
Referinte:
(1) Bowen association – Australia, link: https://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/phi-natural-therapies-submissions-containerpage/$file/Bowen%20Association%20of%20Australia.pdf
(2) Australian review find no benefits to 17 natural therapies, link: https://sciencebasedmedicine.org/australian-review-finds-no-benefit-to-17-natural-therapies/
(3) Bowen therapy, link: http://thesecondsight.blogspot.ro/2006/08/bowen-therapy-1-introduction.html
(4) Bowen therapy, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bowen-therapy
(5) The Bowen technique, link: https://www.webmd.boots.com/back-pain/guide/bowen-technique
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…