Reflexoterapia este o forma de medicina alternativa prin care se actioneaza asupra terminatiilor nervoase si zonelor reflexogene care corespund organelor din corp, si care se afla situate in regiunile din extremitatile corpului: talpi, palme, urechi etc.

Cuprins:

1. Ce este reflexoterapia?
2. Principiul reflexoterapiei
3. Procedura
4. Ce beneficii poate avea reflexoterapia?
5. Cat de eficienta este reflexoterapia?
6. Siguranta si contraindicatii

Ce este reflexoterapia?

Prin stimularea punctelor reflexogene se urmareste „deblocarea” circuitelor energetice si eliminarea toxinelor pentru a obtine o stare de echilibru a organismului. Reflexoterapia se bazeaza pe ideea ca fiecare parte a corpului este reprezentata la nivelul mainilor si picioarelor si ca presarea pe anumite zone poate avea efecte terapeutice in alte parti ale corpului. Desi tehnica seamana cu masajul, reflexologia se concentreaza asupra stimularii terminatiilor nervoase precise care s-ar putea asocia cu organele interne, glandele si muschii.

Istoric

Se pare ca tehnica dateaza inca din Egiptul antic, deoarece au fost descoperite hieroglife care prezinta acest tratament. Dupa ce au fost descoperite radacinile medicale, au fost efectuate numeroase cercetari privind aplicatiile terapeutice ale acestei tehnici.

O forma diferita de reflexoterapia a fost introdusa in Statele Unite in 1913 de Dr. William Fitzgerald, specialist in ORL. Acesta a propus ideea ca in corp exista zece zone specifice. Prin stimularea regiunilor de pe talpile picioarelor, fluxurile de energie bioelectrica ar putea fi modificate, ducand la ameliorarea durerii in alte regiuni ale corpului.

Principiul reflexoterapiei

Nu exista un consens clar cu privire la modul in care functioneaza reflexoterapia. Au fost propuse mai multe mecanisme, inclusiv deblocarea campurilor energetice, indepartarea toxinelor, descompunerea depozitelor cristaline din sistemul limfatic, eliberarea endorfinelor, modificarea campurilor electromagnetice si cresterea fluxului sangvin catre organele interne. Multe dintre aceste mecanisme sunt incompatibile cu principiile fiziologice cunoscute si, prin urmare, nu pot fi masurate prin metodele stiintifice conventionale.

Zonele energetice

Conform tehnicii, corpul este divizat in 10 zone energetice longitudinale (cate 5 pe fiecare parte a corpului) si fiecare organ sau regiune din corp este reprezentata la nivelul mainii sau piciorului. Se considera astfel ca se pot depista anomalii doar prin aplicarea de presiune la acest nivel. De asemenea, masajul sau presiunea exercitata pe aceste zone poate stimula fluxul de energie, sange, nutrienti sau impulsuri nervoase catre zone specifice din corp, prevenind sau ameliorand anumite simptome.

Reflexoterapia se combina adesea cu alte tehnici si terapii, cum ar fi acupresura, shiatsu, yoga sau tai chi.

Exista mai mult de 7000 de terminatii nervoase in picior si prin presiunea aplicata asupra acestor terminatii nervoase, specialistul in reflexoterapie poate ajusta fluxul de energie prin corp spre zonele afectate de boala sau stres. Aceasta abordare holistica va optimiza fluxul sangvin, limfatic si nervos intr-o anumita zona, reducand astfel durerea si tensiunea musculara si facilitand procesul de vindecare naturala si detoxifiere a organismului.

Unii reflexologi sustin ca identificarea sensibilitatii la anumite locatii de pe talpa poate ajuta la diagnosticarea afectiunilor medicale.

Hartile reflexogene

In teoria reflexoterapiei, punctele si zonele de pe picioare, maini si urechi corespund unor organe specifice, oase si sisteme din corp. Pentru a reprezenta modul in care sistemele corporale corespund unii cu altii, se folosesc harti ale reflexoterapiei. In mod evident, nu exista un acord clar in ceea ce priveste toate aceste punct, ci doar punctele reflexive majore.

Tehnica se bazeaza astfel pe o serie de grafice, care constau in imagini ale talpilor, palmelor sau altor regiuni pe care sunt prezentate asocieri cu organele interne corespunzatoare sau cu parti ale corpului. Partea dreapta a corpului este considerata a corespunde punctelor de la piciorul drept si partea stanga a corpului corespunde piciorului stang. Aceste harti reprezinta grafice care prezinta punctele reflexogene si corespondentul lor din organism.

Se propune ca stimularea nervilor poate „debloca” si creste fluxul sangvin in diferite parti ale corpului, dar o teorie diferita este ca presiunea exercitata poate elibera endorfinele (compusii care reduc senzatiile de durere), sau ca dupa presiunea asupra unor puncte specifice (puncte reflexogene) sunt stimulati nervii care formeaza legaturi cu alte parti ale corpului.

Procedura

Se incepe prin masarea usoara a picioarelor si apoi se aplica presiune asupra punctelor reflexogene. Se pot folosi lotiuni sau uleiuri pentru aromaterapie si pentrul rolul lubrifiant. Reflexologia se efectueaza folosind degetul mare si aratatorul pentru a aplica presiune.

In timpul procedurii pacientul poate resimti o senzatie de caldura, racoare, transpiratie la nivelul palmelor, cresterea nevoii de a urina. De asemenea, daca apare ameteala, greata, cresterea ratei respiratorii – procedura trebuie oprita.

Reflexoterapia nu este sinonima cu masajul!

Ce beneficii poate avea reflexoterapia?

Reflexoterapia este aleasa de multi pacienti deoarece ofera un nivel ridicat de siguranta, nu necesita administrarea de medicamente si nu produce durere. Un beneficiu al reflexoterapiei ar fi ca reduce stresul prin aplicarea presiunii asupra zonei specifice la picioare si maini, ceea ce poate determina relaxare generala.

Aceasta tehnica imbunatateste, in general, starea de bine a corpului la nivel fizic, emotional si spiritual.

Iata care sunt principalele efecte si beneficii posibile ale reflexoterapiei:

  • relaxarea;
  • reducerea migrenelor;
  • reducerea stresului;
  • cresterea nivelului de energie;
  • stimularea functiei nervoase;
  • stimularea circulatiei;
  • eliminarea toxinelor;
  • cresterea calitatii somnului;
  • ameliorarea durerii;
  • inducerea unei stari de bine;
  • poate favoriza procesele de recuperare.

Reflexoterapia poate reduce stresul prin aplicarea presiunii asupra zonei specifice la picioare si maini, ceea ce poate determina relaxare generala.

Alte beneficii posibile

Alte beneficii sunt:

  • nu foloseste medicamente sau substante chimice;
  • duce la o stare de relaxare generala;
  • nu presupune interventii invazive;
  • stimuleaza eliberarea substantelor chimice de ameliorare a durerii.

Pentru alte efecte, nu sunt suficiente dovezi, si anume:

  • stimularea sistemului imunitar;
  • prevenirea racelii si a infectiilor bacteriene;
  • reducerea problemelor la nivelul sinusurilor;
  • reducerea durerilor in spate;
  • reducerea durerilor menstruale;
  • reducerea durerilor articulare;
  • reducerea durerilor cauzate de cancer;
  • tratarea dezechilibrelor hormonale;
  • tratarea infertilitatii;
  • reducerea problemelor de digestie.

Se poate spune ca pana acum reflexoterapia nu are dovezi suficiente pentru a se sustine utilizarea clinica a acesteia.

Cat de eficienta este reflexoterapia?

Reflexologia se presupune ca are efecte benefice asupra multor stari legate de stres, cum ar fi durerile de cap si alte afectiuni ce au cauze fizice. Relaxarea si reducerea stresului poate conduce la beneficii fizice, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, si chiar daca este vorba doar de ceva temporar, aceste schimbari pot avea multe efecte benefice.

Reflexoterapia poate fi eficienta in reducerea durerii prin cresterea productiei de endorfine. In ciuda faptului ca este o tehnica despre care se sustine ca are multiple efecte benefice, nu exista dovezi clinice concludente privind eficacitatea acesteia dincolo de efectul placebo si inducerea unei stari de bine si de relaxare.

Ce spun studiile?

O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul Maturitas (2011) a analizat 23 de studii clinice privind eficienta reflexoterapiei. Opt dintre acestea au sugerat ca reflexoterapia este eficienta pentru urmatoarele afectiuni: diabet, sindrom premenstrual, simptomele asociate cancerului, scleroza multipla, dementa, dar mai sunt necesare studii suplimentare in acest sens.

Alte cercetari sugereaza ca reflexoterapia poate ameliora oboseala si poate favoriza somnul, dar nu s-a observat o imbunatatire in ceea ce priveste nivelul de cortizol, tensiunea sau pulsul, si ar putea fi vorba de un efect placebo.

Este dificil sa se stabileasca daca reflexoterapia are vreun efect pentru ca studiile au rezultate mixte, majoritatea sunt de dimensiuni mici, cu un numar mic de participanti, unele nu sunt bine concepute, si ar putea fi in general vorba de efectele de relaxare, nu de terapia in sine.

Siguranta si contraindicatii

Aceasta tehnica in putine cazuri produce efecte nedorite, dar poate intarzia administrarea tratamentului necesar pentru tratarea bolii.

Reflexoterapia ramane un tip de medicina alternativa care, comparativ cu alte astfel de terapii, nu produce in general efecte adverse, dar ale carei efecte benefice nu sunt inca pe deplin cunoscute, intelese si dovedite din punct de vedere stiintific. Daca pentru unele persoane pot produce efecte benefice, in alte cazuri poate face mai mult rau decat bine, si nu prin efectele directe, ci atunci cand este utilizata pentru a inlocui tratamentele conventionale sau cand intarzie administrarea tratamentului medical necesar.

Contraindicatii

Reflexoterapia nu este indicata pacientilor cu fracturi recente, rani nevindecate. In general, pacientii trebuie sa informeze specialistul in reflexoterapie cu privire la orice probleme medicale sau medicamente administrate. Se recomanda prudenta in cazul femeilor gravide, deoarece o stimulare intensa a talpilor poate duce la contractii uterine. Tehnica este contraindicata in cazul trombozei venoase, a flebitei sau a cheagurilor de sange. Tehnica nu trebuie sa inlocuiasca un consult medical de specilitate si nici metodele traditionale de tratament.

Persoanele cu osteoporoza sau in varsta pot fi mai vulnerabile la durere, la fel ca tinerii si copiii. Nu se recomanda mai mult de 4 sesiuni pe zi, si nici sesiuni mai lungi de 60 minute. Tehnica nu trebuie sa cauzeze durere. Trebuie evitata aplicarea presiunii asupra venelor cu varice. De asemenea, tehnica nu este indicata bebelusilor si copiilor cu greutate foarte mica.

Siguranta

Se pare ca exista foarte putine efecte adverse asociate cu tratamentul insusi. Cu toate acestea, reflexoterapia, ca multe alte terapii complementare, ar putea pune viata in pericol daca este utilizata in locul medicamentelor traditionale prescrise de medic pentru tratarea afectiunilor grave.

Consultati medicul inainte de a beneficia de sedinte de reflexoterapie daca aveti:

  • probleme circulatorii la nivelul picioarelor;
  • inflamatii sau cheaguri de sange in venele de la picioare;
  • guta;
  • probleme tiroidiene;
  • diabet;
  • epilepsie.

Referinte::

(1) Reflexology, link: https://noetic.org/sites/default/files/uploads/files/SE_Reflexology.pdf
(2) Evidence based reflexology, link: http://www.reflexologyaustralia.com/wp-content/uploads/2016/06/evidencebasedreflexology.pdf
(3) Reflexology, link: https://www.ncahf.org/articles/o-r/reflexology.html
(4) Reflexology: an update of a systematic review of randomised clinical trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21111551
(5) Reflexology: Benefits and Limitations, link: http://acupressurepointsguide.com/reflexology-benefits-and-limitations/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma