Supararea este o emotie umana pe care toti oamenii o simt in anumite momente in timpul vietii. Sentimentul de suparare este o reactie si o emotie umana naturala la anumite situatii care provoaca durerea emotionala sau chiar durerea fizica.

Cuprins:

1. Despre suparare si efectele ei

2. Boli provocate de suparare

3. Supararea in cuplu: consecinte

4. Ce sa faci cand esti suparat: remedii si sfaturi

Despre suparare si efectele ei

Supararea este raspunsul fizic si emotional la o pierdere mai importanta, cum ar fi decesul unei persoane iubite, sfarsitul unei relatii, mutarea intr-un oras nou, o modificare a starii de sanatate sau moartea unui animal de companie. Supararea este un proces in care va obisnuiti cu pierderea si o lasati sa treaca. Acest lucru necesita timp indelungat si este greu. Supararea este o problema proprie, diferita pentru fiecare in parte.

Supararea si depresia sunt similare in multe moduri. Ele pot imparti multe semne si simptome, incluzand sentimentele de tristete, pierderea interesului pentru activitati placute in mod normal, probleme cu somnul si cu alimentatia, iritabilitate, probleme sexuale si dificultati de concentrare. Alte simptome pe care le puteti avea daca sunteti necajit sunt un grad de confuzie sau dezorientare, cefalee sau alte probleme fizice, furie, resentimente sau amaraciune si izolarea de activitati sociale.

Cu toate ca supararea este o reactie normala si sanatoasa, depresia nu este. Diferentele dintre suparare si depresie sunt durata acestor sentimente si gradul de influentare a activitatilor zilnice. Depresia poate complica o suparare in doua moduri: poate produce simptome de scurta durata care sunt mai grave decat cele asociate tipic cu supararea, si poate agrava si prelungi simptomele supararii.

Simptomele supararii

Cand sunteti suparat, s-ar putea sa simtiti ca orice lucru parca va deranjeaza. Dar ar trebui, de asemenea, sa aveti momente in care sa puteti rade sau sa-i lasati pe cei din jur sa va aline aceasta stare emotionala. Depresia difera de suparare. Sentimentele pe care le aveti vor afecta toate aspectele vietii voastre. Ar putea fi greu sau chiar imposibil sa gasiti placere in orice lucru, inclusiv in activitatile pe care le faceti.

Simptomele supararii pot include:

  • sentimente constante de tristete
  • plangeti mai mereu
  • simtiti o stare de iritabilitate
  • simtiti oboseala
  • aveti modificari ale somnului sau ale obiceiurilor alimentare
  • aveti dificultate de concentrare
  • va pierdeti interesul si entuziasmul pentru lucrurile pe care le faceati candva cu placere
  • aveti sentimente de vinovatie profunda si nejustificata
  • aveti simptome fizice, cum ar fi dureri de cap sau dureri de corp care nu au o cauza specifica
  • aveti sentimente de inutilitate
  • sunteti lipsit de motivatie

Este posibil sa aveti unele dintre aceste simptome daca sunteti suparati, dar nu trebuie sa dureze mai mult de doua saptamani. In cazul in care aveti chiar si gandurile suicidare, aceast inseamna ca suferiti de depresie si nu de suparare.

Boli provocate de suparare

Depresia

Depresia este o tulburare de dispozitie in care oamenii simt sentimente de suparare, singuratate si pierderea interesului pentru perioade lungi de timp.

Supararea netratata poate duce la depresie. O depresie poate aparea atat la barbati, cat si la femei de orice varsta. Depresia afecteaza persoanele din toate grupurile etnice si mediile socio-economice.

Exista mai multi factori de risc pentru depresie.

Factorii de risc includ:

  • copilarie timpurie sau traume din adolescenta
  • incapacitatea de a face fata unui eveniment de viata devastator, cum ar fi moartea unui copil sau sot / sotie sau orice situatie care cauzeaza dureri extreme
  • stima de sine scazuta
  • un trecut tumultos cu abuz de substante, inclusiv drogurile si alcoolul
  • tulburari de adaptare la o afectiune medicala, cum ar fi cancer, accident vascular cerebral, durere cronica sau boli de inima
  • probleme de adaptare la modificarile corporale din cauza leziunilor catastrofale, cum ar fi pierderea membrelor sau paralizie
  • istoricul bolilor anterioare de sanatate mintala, inclusiv anorexia, bulimia, tulburarea de stres post-traumatic sau tulburari de anxietate
  • lipsa prietenilor sau a familiei

Depresia este, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente. Daca sunteti ingrijorat ca un medicament pe care il luati afecteaza starea dumneavoastra de spirit, discutati cu medicul specialist.

Boli de inima

Riscul unei persoane de a dezvolta fibrilatie atriala, adica aritmie cardiaca sau batai neregulate ale inimii, poate fi crescuta daca este suparata sau in depresie.

Supararea si emotiile negative ale acesteia conduc la dezvoltarea unor boli de inima.

Medicii specialisti subliniaza faptul ca, in cazul persoanelor care au suferit deja un infarct care a necesitatat o interventie chirurgicala pentru a elibera arterele blocate, supararea sau depresia este, de asemenea, asociata cu emotiile negative care nu fac bine organismului.

Netratata, depresia ridica riscul de a muri dupa un atac de cord. Bolile de inima sunt, de asemenea, un declansator al depresiei. Cleveland Clinic estimeaza ca aproximativ 15 % din persoanele cu boli de inima dezvolta, de asemenea, depresie majora.

Stresul scade imunitatea

Supararea, depresia si stresul pot avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, facandu-va mai vulnerabili la infectii si la anumite boli de inima si nu numai. Izolarea sociala si nivelurile scazute de sprijin social sunt, in mod similar, asociate cu un risc crescut de complicatii ale bolilor de inima.

Sistemul nervos

Depresia poate provoca o multime de simptome in sistemul nervos central, dintre care multe sunt usor de respins sau ignorate.

Adultii mai in varsta pot avea, de asemenea, dificultati in identificarea modificarilor cognitive deoarece este usor sa respingem semnele de depresie legate de „imbatranire”. Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, adultii mai in varsta care sufera de depresie sau alte suparari tind sa aiba mai multe dificultati cu pierderea memoriei.

Sistemul digestiv

In timp ce depresia este adesea gandita ca o boala psihica, ea joaca, de asemenea, un rol important in ceea ce priveste modificarea apetitului si alimentatia propriu-zisa.

Unii oameni se confrunta cu supra-alimentare, avand tendinta de a manca mereu. Acest lucru poate duce la cresterea in greutate si la obezitate, care la randul ei duce la alte probleme, cum ar fi diabetul de tip 2 .

Altii isi pot pierde pofta de mancare, ajungand sa nu manance cantitatea potrivita de hrana.

Problemele legate de consumul de alimente pot duce la simptome care includ:

  • dureri de stomac
  • crampe la stomac
  • constipatie
  • subnutritie

Aceste simptome s-ar putea sa nu se imbunatateasca cu medicatia daca o persoana nu mananca alimente bogate in vitamine si nutrienti. Dulciurile si alimentele bogate in carbohidrati rafinati pot oferi o usurare imediata, dar efectele sunt adesea temporare. In plus, consumul de carbohidrati rafinati este interzis persoanelor cu diabet zaharat.

Este important sa mentineti o dieta sanatoasa atunci cand va confruntati cu supararea sau cu depresia.

Potrivit unui studiu, cele mai frecvente deficiente de vitamine si nutritie sunt:

Supararea in cuplu: consecinte

Cand un partener este suparat sau deprimat, atunci relatia nu este prea roz si poate fi chiar deprimanta. Aceasta boala erodeaza intimitatea emotionala si sexuala si inspira relatiei pesimism si resentimente, precum furie si izolare fata de partener.

Un prim pas important in ajutarea partenerului este intelegerea bolii. Simptomele de suparare sau de depresie pot varia si se pot schimba in timp. Puteti sa cititi cu siguranta despre depresie si sa consultati un profesionist pentru mai multe informatii, dar cea mai buna modalitate de a intelege modul in care partenerul trece prin depresie este de a discuta cu acesta.

S-ar putea sa aveti toate raspunsurile sau sfaturile pentru persoana iubita, dar tot ce puteti face este sa stati si sa ascultati. Puteti tine partenerul de mana, sa va imbratisati, practic este important sa fiti prezenti pentru ei. Puteti sa ii spuneti declaratii incurajatoare, precum:

  • „Spune-mi ce pot face pentru a ajuta.”
  • „Esti important pentru mine.”
  • „Sunt aici pentru tine.”
  • „Vom trece prin asta impreuna.”

Este important sa retineti ca depresia sau supararea partenerului nu este vina vreunuia. Descoperiti care este cauza exacta vorbind deschisa cu persoana iubita. In timp ce nu puteti rezolva aceasta problema, sprijinul pe care-l puteti oferi va ajuta partenerul sa treaca peste acest moment dificil.

Schimbarile in stilul de viata pot avea o mare diferenta in timpul procesului de tratament. Deoarece depresia poate scadea energia unei persoane si afecteaza atat somnul, cat si pofta de mancare, poate fi dificil pentru persoanele deprimate sa faca alegeri sanatoase. Insa, tot ce puteti face este sa fiti alaturi de persoana iubita si sa o ajutati sa se puna pe picioare.

Ce sa faci cand esti suparat: remedii si sfaturi

Nu exista un tratament specific pentru suparare, altul decat timpul. Supararea poate dura un an sau mai mult. Pe parcursul acestei perioade este important sa va inconjurati de persoane care sa va sustina. Daca starile de supararare nu trec, ba chiar  dureaza mult, genul acesta de episod se poate complica cu o depresie. Studiile sugereaza ca o alta diferenta intre suparare si depresie este autodenigrarea. Oamenii care sunt deprimati au deseori sentimente de inutilitate, dar cei care sunt suparati nu au de obicei aceste sentimente.

Remedii si sfaturi

  • Concentrati-va pe consumul sanatos de alimente. Fie ca sunteti singur sau sunteti implicat intr-o relatie, planificarea si gatirea meselor sanatoase sunt ideale pentru a incuraja o alegere mai buna a alimentelor.
  • Luati suplimente alimentare pe baza de vitamine si multivitamine care va vor ajuta sa va intariti organismul si sistemul imunitar.
  • Luati vitamina C efervescenta in fiecare dimineata pentru a-i oferi organismului un aport de energie si vitalitate pentru intreaga zi, fie beti o cana cu apa si cu suc de lamaie proaspat stors.
  • Exercitiul fizic executat zilnic va poate stimula starea de spirit. Planificati o plimbare zilnica sau o plimbare cu bicicleta pentru a inspira revenirea la exercitii fizice.
  • Tineti-va de tratament sau ajutat-va partenerul sa se tina de tratament. Ori de cate ori este posibil, mergeti impreuna la intalnirile cu medicul. Psihoterapia poate fi epuizata emotional in stadiile incipiente. Suportul persoanei iubite ajuta intotdeauna.
  • Creati un mediu relaxant si pozitiv.
  • Cititi carti motivationale.
  • Mergeti la masaje. Acestea au un efect terapeutic si in plus, au multiple beneficii pentru sanatate.
  • Luati in considerare crearea unui program zilnic de gestionare a meselor, a medicamentelor si a tuturor activitatilor.
  • Faceti-va planuri in fiecare zi. Depresia sau supararea poate duce la pierderea interesului pentru diverse activitati. In acest scop, persoanele deprimate evita uneori interactiunile sociale. Incercati si iesiti sa socializati, mergeti sa vedeti un film cu prietenii sau persoana iubita, fie mergeti intr-o excursie sau chiar pentru a juca diferite jocuri de societate. Incepeti procesul de socializare, iar timp va veti simti mult mai increzatori.
  • Daca aveti probleme cu somnul, incercati sa meditati sau sa faceti o baie calda inainte de culcare.
  • Ganditi pozitiv si zambiti des!

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/depression/features/many-emotions-can-damage-heart#2
  2. https://www.healthline.com/health/depression/depression-vs-sadness
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/314418.php
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321299.php?sr
  5. https://www.healthline.com/health/depression/effects-on-body#1
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma