Supararea este o emotie umana pe care toti oamenii o simt in anumite momente in timpul vietii. Sentimentul de suparare este o reactie si o emotie umana naturala la anumite situatii care provoaca durerea emotionala sau chiar durerea fizica.
1. Despre suparare si efectele ei
3. Supararea in cuplu: consecinte
4. Ce sa faci cand esti suparat: remedii si sfaturi
Supararea este raspunsul fizic si emotional la o pierdere mai importanta, cum ar fi decesul unei persoane iubite, sfarsitul unei relatii, mutarea intr-un oras nou, o modificare a starii de sanatate sau moartea unui animal de companie. Supararea este un proces in care va obisnuiti cu pierderea si o lasati sa treaca. Acest lucru necesita timp indelungat si este greu. Supararea este o problema proprie, diferita pentru fiecare in parte.
Supararea si depresia sunt similare in multe moduri. Ele pot imparti multe semne si simptome, incluzand sentimentele de tristete, pierderea interesului pentru activitati placute in mod normal, probleme cu somnul si cu alimentatia, iritabilitate, probleme sexuale si dificultati de concentrare. Alte simptome pe care le puteti avea daca sunteti necajit sunt un grad de confuzie sau dezorientare, cefalee sau alte probleme fizice, furie, resentimente sau amaraciune si izolarea de activitati sociale.
Cu toate ca supararea este o reactie normala si sanatoasa, depresia nu este. Diferentele dintre suparare si depresie sunt durata acestor sentimente si gradul de influentare a activitatilor zilnice. Depresia poate complica o suparare in doua moduri: poate produce simptome de scurta durata care sunt mai grave decat cele asociate tipic cu supararea, si poate agrava si prelungi simptomele supararii.
Cand sunteti suparat, s-ar putea sa simtiti ca orice lucru parca va deranjeaza. Dar ar trebui, de asemenea, sa aveti momente in care sa puteti rade sau sa-i lasati pe cei din jur sa va aline aceasta stare emotionala. Depresia difera de suparare. Sentimentele pe care le aveti vor afecta toate aspectele vietii voastre. Ar putea fi greu sau chiar imposibil sa gasiti placere in orice lucru, inclusiv in activitatile pe care le faceti.
Simptomele supararii pot include:
Este posibil sa aveti unele dintre aceste simptome daca sunteti suparati, dar nu trebuie sa dureze mai mult de doua saptamani. In cazul in care aveti chiar si gandurile suicidare, aceast inseamna ca suferiti de depresie si nu de suparare.
Depresia este o tulburare de dispozitie in care oamenii simt sentimente de suparare, singuratate si pierderea interesului pentru perioade lungi de timp.
Supararea netratata poate duce la depresie. O depresie poate aparea atat la barbati, cat si la femei de orice varsta. Depresia afecteaza persoanele din toate grupurile etnice si mediile socio-economice.
Exista mai multi factori de risc pentru depresie.
Depresia este, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente. Daca sunteti ingrijorat ca un medicament pe care il luati afecteaza starea dumneavoastra de spirit, discutati cu medicul specialist.
Riscul unei persoane de a dezvolta fibrilatie atriala, adica aritmie cardiaca sau batai neregulate ale inimii, poate fi crescuta daca este suparata sau in depresie.
Supararea si emotiile negative ale acesteia conduc la dezvoltarea unor boli de inima.
Medicii specialisti subliniaza faptul ca, in cazul persoanelor care au suferit deja un infarct care a necesitatat o interventie chirurgicala pentru a elibera arterele blocate, supararea sau depresia este, de asemenea, asociata cu emotiile negative care nu fac bine organismului.
Netratata, depresia ridica riscul de a muri dupa un atac de cord. Bolile de inima sunt, de asemenea, un declansator al depresiei. Cleveland Clinic estimeaza ca aproximativ 15 % din persoanele cu boli de inima dezvolta, de asemenea, depresie majora.
Supararea, depresia si stresul pot avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, facandu-va mai vulnerabili la infectii si la anumite boli de inima si nu numai. Izolarea sociala si nivelurile scazute de sprijin social sunt, in mod similar, asociate cu un risc crescut de complicatii ale bolilor de inima.
Depresia poate provoca o multime de simptome in sistemul nervos central, dintre care multe sunt usor de respins sau ignorate.
Adultii mai in varsta pot avea, de asemenea, dificultati in identificarea modificarilor cognitive deoarece este usor sa respingem semnele de depresie legate de „imbatranire”. Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, adultii mai in varsta care sufera de depresie sau alte suparari tind sa aiba mai multe dificultati cu pierderea memoriei.
In timp ce depresia este adesea gandita ca o boala psihica, ea joaca, de asemenea, un rol important in ceea ce priveste modificarea apetitului si alimentatia propriu-zisa.
Unii oameni se confrunta cu supra-alimentare, avand tendinta de a manca mereu. Acest lucru poate duce la cresterea in greutate si la obezitate, care la randul ei duce la alte probleme, cum ar fi diabetul de tip 2 .
Altii isi pot pierde pofta de mancare, ajungand sa nu manance cantitatea potrivita de hrana.
Problemele legate de consumul de alimente pot duce la simptome care includ:
Aceste simptome s-ar putea sa nu se imbunatateasca cu medicatia daca o persoana nu mananca alimente bogate in vitamine si nutrienti. Dulciurile si alimentele bogate in carbohidrati rafinati pot oferi o usurare imediata, dar efectele sunt adesea temporare. In plus, consumul de carbohidrati rafinati este interzis persoanelor cu diabet zaharat.
Este important sa mentineti o dieta sanatoasa atunci cand va confruntati cu supararea sau cu depresia.
Potrivit unui studiu, cele mai frecvente deficiente de vitamine si nutritie sunt:
Cand un partener este suparat sau deprimat, atunci relatia nu este prea roz si poate fi chiar deprimanta. Aceasta boala erodeaza intimitatea emotionala si sexuala si inspira relatiei pesimism si resentimente, precum furie si izolare fata de partener.
Un prim pas important in ajutarea partenerului este intelegerea bolii. Simptomele de suparare sau de depresie pot varia si se pot schimba in timp. Puteti sa cititi cu siguranta despre depresie si sa consultati un profesionist pentru mai multe informatii, dar cea mai buna modalitate de a intelege modul in care partenerul trece prin depresie este de a discuta cu acesta.
S-ar putea sa aveti toate raspunsurile sau sfaturile pentru persoana iubita, dar tot ce puteti face este sa stati si sa ascultati. Puteti tine partenerul de mana, sa va imbratisati, practic este important sa fiti prezenti pentru ei. Puteti sa ii spuneti declaratii incurajatoare, precum:
Este important sa retineti ca depresia sau supararea partenerului nu este vina vreunuia. Descoperiti care este cauza exacta vorbind deschisa cu persoana iubita. In timp ce nu puteti rezolva aceasta problema, sprijinul pe care-l puteti oferi va ajuta partenerul sa treaca peste acest moment dificil.
Schimbarile in stilul de viata pot avea o mare diferenta in timpul procesului de tratament. Deoarece depresia poate scadea energia unei persoane si afecteaza atat somnul, cat si pofta de mancare, poate fi dificil pentru persoanele deprimate sa faca alegeri sanatoase. Insa, tot ce puteti face este sa fiti alaturi de persoana iubita si sa o ajutati sa se puna pe picioare.
Nu exista un tratament specific pentru suparare, altul decat timpul. Supararea poate dura un an sau mai mult. Pe parcursul acestei perioade este important sa va inconjurati de persoane care sa va sustina. Daca starile de supararare nu trec, ba chiar dureaza mult, genul acesta de episod se poate complica cu o depresie. Studiile sugereaza ca o alta diferenta intre suparare si depresie este autodenigrarea. Oamenii care sunt deprimati au deseori sentimente de inutilitate, dar cei care sunt suparati nu au de obicei aceste sentimente.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…