Starea de bine este legata de mai multe aspecte ale vietii, inclusiv fizic, emotional sau spiritual. Iata ce inseamna stare de bine si care sunt componentele sale.
1. Sanatatea si starea de bine
2. Factorii care influenteaza starea de bine
3. Ce este calitatea vietii?
4. Componentele starii de bine
Ce este sanatatea?
Dupa definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii, „sanatate inseamna starea de bine generala – fizic, mental si social – , nu doar absenta bolii sau a infirmitatii.”
Sanatatea depinde de o gama larga de factori. O persoana se naste cu o serie de gene, iar in unele cazuri, un model genetic neobisnuit poate duce la un nivel de sanatate mai putin decat optim. Factorii de mediu joaca un rol. Uneori, un mediu nesigur este suficient pentru a afecta sanatatea. Alteori, un factor de mediu ii poate provoca boli unei persoane sensibile din punct de vedere genetic. Factorii de la baza sanatatii includ mediile sociale, economice si fizice, alaturi de caracteristicile si comportamentele individuale ale persoanei.
„Wellness” este un proces activ de constientizare si de a lua alegeri pentru o viata sanatoasa din toate punctele de vedere. Starea de bine si sanatatea nu inseamna doar lipsa bolii, ci este un proces dinamic. Wellness se defineste ca stare buna de sanatate fizica si mentala mai ales. Deoarece sanatatea mintala si sanatatea fizica sunt legate, problemele dintr-o zona pot afecta cealalta zona. In acelasi timp, imbunatatirea sanatatii fizice poate aduce beneficii si sanatatii mintale si invers. Este important sa facem alegeri sanatoase atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru cea psihica.
Mentinerea unui nivel optim de bunastare este esentiala pentru toate aspectele vietii. De cealalta parte, bunastarea ne influenteaza in mod direct actiunile si emotiile. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste bunastarea drept „starea optima de sanatate a persoanelor si a grupurilor” si este, de asemenea, exprimata ca „o abordare pozitiva a vietii”.
Fiecare aspect al vietii influenteaza starea de bine. Exista numerosi factori care imbunatatesc starea de bine a unei persoane:
Factorii care influenteaza starea de bine sunt interconectati. De exemplu, un loc de munca ofera nu doar bani, ci si scop, legaturi de prietenie si un sentiment de apartenenta. Unii factori compenseaza lipsa altora. De exemplu, o casatorie fericita poate compensa lipsa prietenilor, in timp ce credintele religioase pot ajuta o persoana sa faca fata mai bine unei boli fizice.
Uneori, schimbarea dureaza mult. Poate fi nevoie de experimente si esecuri repetate. Wellness este un proces dinamic, in continua schimbare, fluctuant. Este un stil de viata, o abordare personalizata a vietii. Obiceiurile necesita foarte putina energie in final. Orice comportament care poate fi redus la o rutina ne ajuta sa economisim timp si energie. Aproximativ 40% din comportamentul nostru cotidian repetat sub forma de obiceiuri ne modeleaza existenta. Obiceiurile influenteaza foarte mult sanatatea, bunastarea si calitatea vietii.
Calitatea vietii este o masura extrem de subiectiva a fericirii care este o componenta importanta a multor decizii. Factorii care joaca un rol in calitatea vietii variaza in functie de preferintele personale, dar adesea includ siguranta financiara, satisfactia la locul de munca, viata de familie, sanatatea si siguranta.
Calitatea vietii defineste masura in care un individ este sanatos si capabil sa participe sau sa se bucure la evenimente de viata. Termenul de calitate a vietii se poate referi atat la experienta pe care un individ o are in propria sa viata, cat si la conditiile de viata in care se gasesc indivizii.
Cand discutam probleme de sanatate, subiectul principal este de obicei o afectiune, leziune sau boala. Legat de wellness si componentele sale, problemele se exprima printr-un dezechilibru in unul sau mai multe aspecte ale vietii noastre: cariera, viata emotionala si de cuplu, sport, alimentatie, stimulare mentala etc.
Stare de bine sau wellness este, de asemenea, formata din 8 componente diferite, inclusiv:
Bunastarea emotionala este in primul rand despre acceptarea de sine, iubirea de sine si recunoasterea unei game largi de sentimente in noi insine si in ceilalti. Sanatatea mentala este la fel de importanta precum sanatatea fizica pentru un stil de viata activ si complet. Inseamna a avea capacitatea de a iubi si a fi iubit si de a atinge un sentiment de implinire in viata. Starea de bine emotionala cuprinde si optimismul, respectul de sine, acceptarea de sine si capacitatea de a impartasi sentimente.
Este mai greu de definit sanatatea mentala decat sanatatea fizica, deoarece, in multe cazuri, diagnosticul depinde de perceptia individului asupra experientei sale. Sanatatea mentala nu este doar absenta depresiei, anxietatii sau a altei tulburari. De asemenea, inseamna si:
O baza emotionala sanatoasa ne permite sa iubim, sa avem incredere, sa iertam si sa ii acceptam pe ceilalti. Acceptarea ne permite sa privim obstacolele ca pe probleme cu solutii de rezolvare.
Suntem inconjurati atat de medii naturale, cat si de medii construite, iar sarcina noastra este sa fim constienti de actiunile noastre fata de aceste medii. Respectul fata de resursele limitate disponibile este o baza necesara pentru aplicarea principiilor dezvoltarii durabile. Protejarea aerului, a apei si a solului sunt parti integrante ale managementului poluarii si prevenirea supraexploatarii.
In mod individual, putem fiecare dintre noi sa facem ceva pentru a reduce poluarea si deseurile prin Reutilizare, Reciclare si Reducerea consumului.
Banii sunt legati de bunastare, deoarece a avea suficienti bani imbunatateste conditiile de viata si creste statutul social. Cu toate acestea, fericirea poate creste odata cu venitul, dar numai pana la un punct. Desi multi cred ca bogatia este o cale rapida spre fericire, asta nu este adevarat. Cercetarile au aratat ca cel mai mare efect asupra starii de bine il au relatiile interpersonale, nu statutul financiar. Stresul orelor suplimentare de munca poate reduce, de asemenea, satisfactia vietii unei persoane.
Latura intelectuala a bunastarii inseamna mentinerea si imbunatatirea starii cognitive. Stimularea mentala si cognitiva ajuta la imbunatatirea si mentinerea memoriei, a abilitatilor cognitive, satisfacerea curiozitatilor intelectuale si invatarea de noi abilitati. Dimensiunea intelectuala incurajeaza activitatile mentale creative, de stimulare. Mintile noastre trebuie sa fie permanent inspirate si antrenate la fel ca si corpurile.
Stare de bine intelectuala inseamna si a fi deschis la idei noi, sa experimentezi lucruri pe care nu le stii si sa iesi din zona de confort. E vorba de stabilirea unor rutine sanatoase care stimuleaza neuroplasticitatea naturala.
Starea de bine ocupationala sau vocationala se refera la satisfactia noastra prin munca, a consturi o cariera si a deveni un membru util al societatii. Este vorba despre acumularea de experienta intr-un domeniu ales de studiu si sa ajungem sa stapanim acel domeniu la nivel profesional. Wellness ocupational / vocational implica pregatirea si a folosi abilitatile si talentele pentru un scop. Dezvoltarea satisfactiei si a bunastarii profesionale este legata de atitudinea fata de munca.
Munca este importanta nu doar pentru a castiga bani si pentru a ne sustine existenta, ci si pentru a construi ceva nou, cu propria noastra amprenta personala. Starea de bine profesionala necesita un echilibru intre viata profesionala si cea personala, fara a se ajunge la workaholism.
Starea fizica implica urmarirea unui stil de viata sanatos pentru a scadea riscul de boala. Mentinerea formei fizice, de exemplu, poate proteja si dezvolta sanatatea respiratiei si functiei inimii unei persoane, forta musculara, flexibilitatea si compozitia corpului.
Starea de sanatate fizica include o varietate de comportamente sanatoase, inclusiv exercitii fizice, alimentatie adecvata si abtinerea de la obiceiuri daunatoare, cum ar fi consumul de droguri si consumul de alcool. Inseamna sa cunosti si sa identifici simptomele bolii, sa faci controale medicale periodice si sa te protejezi de leziuni si accidente. Sanatatea si bunastarea fizica ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de accidentare sau probleme de sanatate. Exemple includ minimizarea pericolelor la locul de munca, siguranta sexuala, practicarea unei igiene corecte sau evitarea fumatului, alcoolului sau drogurilor.
Aceasta dimensiune a starii de bine se ocupa si de ceea ce trebuie evitat, nu doar de ce trebuie sa facem. E importanta constientizarea consumului excesiv de alcool, consecintele unui stil de viata sedentar si a obiceiurilor nutritionale nepotrivite – primii pasi spre imbunatatirea starii fizice.
Oamenii sunt fiinte sociale. Starea de bine sociala este legata de conexiunea cu alte persoane, a iesi din zona de confort, a te apropia de alte persoane si de a cunoaste alte culturi. Ca oameni, avem capacitatea de a forma structuri sociale complexe, iar viata sociala ne aduce beneficii esentiale precum sentimentul de apartenenta la grup, fie ca este vorba despre familie, colegi de clasa, colegi de munca etc. Wellness social include demonstrarea respectului fata de ceilalti si de tine insuti. Starea sociala se bazeaza pe empatie. Ne permite sa stabilim si sa mentinem relatii de prietenie si sa gasim teren comun pentru a ne conecta.
O parte cruciala a vietii este gasirea si explorarea laturii spirituale. Nu inseamna neaparat nicio practica ezoterica. Este pur si simplu un set de credinte, valori de baza, principii si un scop in viata. Bunastarea spirituala este o parte esentiala a vietii, ce ne permite sa iubim cu adevarat viata. Nu este neaparat legata de nicio religie.
Este dorinta de a cauta sens si scop in existenta umana, de a pune sub semnul intrebarii totul si de a aprecia lucrurile care nu pot fi explicate sau intelese usor.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…