Starea de bine la locul de munca este un concept general care include tot ceea ce tine de sanatatea fizica, psihica si mentala a angajatilor. Iata ce contribuie si ce reduce starea de bine la locul de munca si cum influenteaza aceasta viata angajatilor si rezultatele lor profesionale.
1. Starea de bine la locul de munca – informatii generale
2. Factori care influenteaza starea de bine la locul de munca
3. Importanta starii de bine la locul de munca
4. Solutii pentru a imbunatati starea de bine la locul de munca
O mare parte din viata ne-o petrecem la locul de munca. In timpul saptamanii, petrecem mai mult timp alaturi de colegi decat cu familia. Stres profesional, ore suplimentare, termene limita, colegi sau superiori dificili, stres financiar, dezechilibru intre viata profesionala si cea personala – sunt doar cateva dintre aspectele care pot avea un impact considerabil asupra starii noastre de bine.
Un loc de munca sanatos din perspectiva sanatatii mintale si a starii de bine este unul cu o atmosfera pozitiva, unde angajatilor le face placere sa lucreze, lucru care se reflecta in productivitatea lor, in initiativele pe care le au, in numarul redus de zile de concediu medical si in starea lor de bine. Pe de alta parte, starea de bine la locul de munca influenteaza atat sanatatea fizica si psihica, cat si performanta, productivitatea sau relatiile interpersonale.
Starea de bine la locul de munca depinde atat de companie si de conditiile de lucru pe care le ofera, dar si de angajati. Pe de o parte, angajatii pot alege sa lucreze in acele companii/medii pozitive, care le incurajeaza starea de bine; pe de alta parte, sunt o serie de masuri pe care le pot aplica individual, care sa sustina starea de bine la lucru.
Stresul profesional este una dintre sursele considerabile de stres cu care ne confruntam si care a crescut in amploare in ultimii ani. Studiile privind stresul la locul de munca au identificat acesti factori care fiind predictori pentru un stres mai mare in contextul profesional.
Un loc de munca unde este sustinuta sanatatea mintala si starea de bine a angajatilor se caracterizeaza prin aspecte precum:
Stresul profesional, relatiile dificile, conflictele, nevoile neimplinite la locul de munca au un impact semnificativ atat asupra starii de sanatate, cat si asupra rezultatelor profesionale (productivitatii si eficienta). Studiile arata ca atunci cand angajatii sunt fericiti la locul de munca, scade nivelul de absenteism.
Pe de alta parte, un loc de munca unde nu se pune accent pe starea de bine a angajatilor are o serie de efecte negative asupra lor:
Grija fata de sine, de sanatatea fizica si psihica, este un pas important in a ne mentine starea de bine. Alimentatia echilibrata, hidratarea, activitatea fizica, somnul suficient si de calitate, mentinerea unei vieti sociale, reducerea consumului de alcool si de substante – sunt cativa pasi simpli, la indemana oricui. E important sa tinem cont de ei si in timpul activitatii profesionale, in timpul programului de lucru. Exercitiile de respiratie, tehnicile de relaxare, meditatia (mindfulness) practicate cateva minute in fiecare zi ajuta la combaterea stresului si creste capacitatea de concentrare a atentiei.
Stabilirea unor limite clare intre viata profesionala si cea personala este o masura pe care o putem lua mai ales atunci cand resimtim dezechilibrul intre cele doua domenii. Cateva moduri prin care putem face acest lucru:
Mai multe informatii despre echilibrul intre viata profesionala si cea personala si imposrtanta sa pentru starea de bine – in acest articol.
Cu cat comunicam nevoile noastre la locul de munca, cu atat sunt sanse mai mari sa ni le putem indeplini. Sa vorbim despre aspectele stresante cu care ne confruntam, sa propunem posibile solutii, sa clarificam aspectele neclare sau ambigui legate de responsabilitatile, criteriile de performanta, cerintele jobului etc. – sunt doar cateva aspecte care pot contribui la cresterea starii de bine la serviciu.
(1) Stress at the workplace – https://www.who.int/occupational_health/topics/stressatwp/en/
(2) Work-life balance – https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/w/work-life-balance
(3) Workplace wellbeing – https://www.blackdoginstitute.org.au/resources-support/wellbeing/workplace-wellbeing/
(4) The Benefits Of Wellbeing At Work – https://haptivate.co.uk/blog/the-benefits-of-wellbeing-at-work-where-to-start-what-works/
(5) What’s happening with well-being at work? – http://www.mentalhealthpromotion.net/resources/what-happening-with-well-being-at-work.pdf
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…