Sistemul imunitar este format dintr-o retea complexa de organe, celule si molecule raspandite in tot corpul, responsabile de apararea organismului impotriva virusurilor, bacteriilor sau substantelor nocive. Mai multe despre sistemul imunitar puteti afla in materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Sistemul imunitar: definitie
  2. Imunitatea, rolul ei in mentinerea sanatatii
  3. Sistemul imunitar slabit: consecinte
  4. Cum se mentine sistemul imunitar puternic
  5. Sistemul imunitar si cancerul
  6. Microbiomul intestinal si sistemul imunitar
  7. Sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar

Sistemul imunitar: definitie

Sistemul imunitar este absolut vital pentru corpul uman, el fiind cel care apara organismul de agresorii externi, cum ar fi germenii, virusurile sau alte microorganisme. In  cazul unei raceli sau a unei infectii mai puternice, sistemul imunitar este primul care lupta cu bacteriile sau virusurile daunatoare. Fiecare parte a sistemului imunitar contribuie la cresterea, evolutia sau activarea limfocitelor, celule albe specializate, care au rol esential in raspunsul de aparare al organismului.
Celulele albe sunt produse de maduva osoasa. Unele migreaza in timus si se transforma intr-un anumit tip de celule imune. Unele dintre celulele provenite din maduva osoasa si din timus se cantoneaza in ganglionii limfatici si in alte organe: splina, amigdale, tesut adenoidian si apendice. Alte celule circula prin tot corpul si prin vasele limfatice.

Imunitatea, rolul ei in mentinerea sanatatii

Dupa cum spuneam, imunitatea este esentiala in mentinerea sanatatii. Rolul sistemului imunitar este de a proteja corpul de orice lucru strain care ar putea provoca daune sau dezechilibre homeostatice.

Sistemul imunitar al fiecaruia este diferit, dar devine mai puternic in timpul maturitatii. Pana la aceasta perioada a vietii, sistemul a fost expus la mai multi agenti patogeni si a dezvoltat mai multe mecanisme de aparare. Din aceasta cauza, copiii tind sa se imbolnaveasca mai des decat adolescentii si adultii.

Odata ce un anticorp a fost produs, o copie ramane in organism, astfel incat, daca acelasi antigen apare din nou, poate fi combatut mai repede. De aceea, de unele afectiuni, cum ar fi varicela, nu te poti imbolnavi decat o data. Acest lucru se intampla deoarece anticorpul este deja depozitat in sistem, fiind mereu pregatit sa distruga virusul.

Cum recunoaste sistemul imunitar agresorii externi

Atunci cand organismul este in pericol din cauza virusurilor sau chiar a celulelor canceroase, sistemul imunitar intervine pentru a oferi protectie.

Atunci cand o substanta straina patrunde in corp, sistemul nostru de aparare recunoaste acest lucru ca fiind strain cu ajutorul sistemului imunitar. Fiecare celula a corpului poarta pe suprafata sa un amestec de proteine ​​si zaharuri care servesc la identificarea celulei sistemului imunitar. Elementele straine nu dispun de identificatorii pe care toate celulele corpului le au. Acestea prezinta caracteristici sau antigene unice in care sistemul imunitar ataseaza identificatorii numiti anticorpi.

Aceasta este baza mecanismelor specifice de aparare. Odata ce ati construit anticorpii pentru un anumit antigen, sistemul imunitar va raspunde mai repede. Partea nespecifica a sistemului imunitar este in mare parte compusa din fagocite, acestea fiind celulele care inghit si digera substante straine, cum ar fi: bacteriile si virusurile, care nu poarta identificatorii specifici ai organismului.

sistemul imunitar

Sistemul imunitar slabit: consecinte

Atunci cand sistemul nostru imunitar este afectat, nu mai poate proteja la fel organismul de agresorii care invadeaza. Astfel, corpul este in pericol sa dezvolte boli infectioase, debilitante sau poate chiar creste riscul de deces.

Iata care sunt semnele si consecintele care apar in urma slabirii sistemului imunitar:

  1. Sunteti permanent stresat

De mult prea multe ori ne stresam din motive neimportante, iar acest tip de stres continuu poate avea un impact nociv asupra sistemului nostru imunitar. Cand hormonii de stres sunt eliberati in mod constant in organism, ei interfereaza cu functiile naturale ale sistemului imunitar. Astfel apar probleme de sanatate, cum ar fi reducerea numarului de celule albe din sange si predispozitia mai mare la infectii si la distrugerea tesuturilor.

  1. Obositi repede

Daca va treziti in permanenta cu o senzatie de epuizare, inseamna ca sistemul imunitar are nevoie de ajutor suplimentar. Atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza corect, corpul poate obosi mai repede, deoarece in acest timp el lupta impotriva bacteriilor daunatoare.

  1. Raciti des

Fiecare persoana poate raci de cateva ori pe an, dar cand aceste raceli se repeta des, e cazul sa mergeti la medic. Racelile frecvente ar putea masca o problema mai importanta.

  1. Acumulati in greutate

Supraponderabilitatea este echivalenta cu o multime de probleme, dar aceste kilograme in plus pot dezvalui faptul ca aveti un sistem imunitar slabit.

Cand devenim obezi, corpul nostru adauga mai mult tesut adipos. Mai multe citokine sunt apoi eliberate de celulele tale grase, actiune care duce la aparitia inflamatiilor cronica. Aceasta inflamatie este raspunsul sistemului imunitar la lucrurile daunatoare din corpul vostru. Cand corpul este in mod constant inflamat, sistemul imunitar devine suprasolicitat si afecteaza capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiei.

  1. Nu aveti parte de expunere la razele solare

Medicii recomanda sa va expuneti cel putin 10-15 minute pe zi la soare. In caz contrar, va puteti compromite sistemul imunitar. Lumina soarelui permite corpului nostru sa produca vitamina D, care este esentiala pentru bunastarea voastra. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca lumina soarelui energizeaza si celulele T, care joaca un rol activ in raspunsul nostru imun. Cu toate acestea, se recomanda adoptarea unor masuri de precautie si evitarea expunerii prelungite la soare.

  1. Ranile se vindeca mai greu

Daca ranile de pe piele se vindeca mai greu decat de obicei, este posibil ca sistemul imunitar sa functioneze mai lent. Un sistem imunitar sanatos ajuta la imbunatatirea capacitatii pielii de a se vindeca prin combaterea bacteriilor daunatoare si reducerea riscului de infectie. Dar cand sistemul imunitar este slabit, vindecarea poate dura mult mai mult, deoarece nu poate lupta impotriva infectiei asa cum ar trebui.

  1. Aveti probleme cu stomacul

Tractul intestinal contine bacterii esentiale pentru bunastarea organismului. Cand aceste bacterii functioneaza corect, sistemul imunitar este, de asemenea, echilibrat. Cand aceste bacterii intestinale nu sunt functioneaza corect, sistemul imunitar sufera. Iar rezultatele sunt aparitia diareei, gretei si a infectiilor la nivelul stomacului.

Cum se mentine sistemul imunitar puternic

Sistemul dumneavoastra imun res­pinge microorganismele invada­toare si va protejeaza de boala in doua moduri:

Imunitatea dobandita natural (postexpunere)

Imunitatea dobandita natural apare dupa ce organismul dum­neavoastra a fost expus la un anumit microorganism. Sistemul imunitar mobilizeaza un sistem complex de aparare pentru a preveni reimbolnavirea la un nou contact cu respectivul virus.

Expunerea la un microorganism strain (antigen) activeaza produce­rea de catre organism a unor anu­mite tipuri de celule albe, numite celule B (limfocite B). Celulele B se transforma in plasmocite (alt tip de celule), care vor produce cantitati mari de anticorpi proiectati specific pentru a lupta impotriva acelui microorganism invadator. Acesti anticorpi circula in lichidele orga­nismului. Cand microorganismul invadator patrunde a doua oara in corpul dumneavoastra, anticorpii il recunosc si il distrug. O data ce organismul dumneavoastra a produs un anumit tip de anticorp, poate oricand, la nevoie, sa produca rapid cantitati mari de anticorpi de tipul respectiv.

Ce rol au anticorpii in lupta cu bacteriile si virusurile

In plus, fata de actiunea celulelor B, celulele albe numite macrofage ataca si distrug microorganismele straine. Macrofagele „prelucreaza” microorganismul strain, analizand daca acesta reprezinta un pericol pentru organismul dumneavoastra.

Daca organismul dumneavoastra intra in contact cu un germen la care nu a fost expus, informatiile despre acest germen sunt transmi­se unor celulele albe numite celule T-helper (ajutatoare). Aceste celule ajuta la procesul de formare a altor tipuri de celule antiinf ectioase, printre care si celulele T cu memorie.
Odata ce ati fost expus la un anumit virus sau bacterie, la urmatorul contact cu acest germen, anticorpii si celulele T cu memorie intra in actiune. Acestia reactio­neaza imediat la patrunderea in corp a microorganismului respectiv, atacandu-l inainte ca el sa produca boala. Sistemul dumneavoastra imun poate recunoaste si combate eficient mii, chiar milioane, de microorganisme diferite.

Imunitatea dobandita prin vaccinare (imunitate artificiala)

Acest tip de imunitate apare in urma injectarii unui vaccin. Vaccinul actioneaza asupra sistemului imun care isi dezvolta capacitatea de a lupta impotriva infectiei respective si isi introduce in memorie infor­matiile cu privire la acel germen fara ca organismul dumneavoastra sa fie expus la acea boala. Vaccinul contine germeni omorati sau atenuati (slabiti) sau doar anumite portiuni din gemenul infectios. Intrat in contact cu vaccinul, organismul dumneavoastra crede ca a fost invadat de un germen infectios specific, sistemul imun declansand actiunea de distrugere a microor­ganismului si de prevenire a imbol­navirii la un nou contact cu acesta.

Daca sunteti expus la o boala impotriva careia ati fost vaccinat, germenii invadatori vor fi intampinati de anticorpii pregatiti sa-i distruga. Imunitatea rezultata dupa vaccinare este identica cu cea dobandita natural, in urma infectiei. In cazul anumitor boli, vaccinul este chiar mai eficient decat infectia in producerea imunitatii; in plus, vaccinurile pot fi administrate fara riscul efectelor severe ale bolii respective.

Cat de important este un sistem imunitar puternic in lupta cu cancerul

Pentru a obtine un raspuns imun complet pot fi necesare mai multe doze de vaccin. Unele persoane nu-si dezvolta imunitatea specifica dupa primele doze de vaccin, dar raspund adesea la administrarile ulterioare. In plus, imunitatea conferita de anu­mite vaccinuri – de exemplu, antitetanos sau antipertussis – nu dureaza toata viata. Datorita faptului ca raspunsul imun se poate diminua in timp, poate fi necesara administrarea unei noi doze de vaccin (doza de amplificare, rapel) pentru a reface sau creste imunitatea.

Sistemul imunitar si cancerul

Sistemul imunitar face fata cu brio infectiilor sau racelilor mai mici, insa este serios pus la incercare cand e vorba de aparitia cancerului. Un sistem imunitar puternic si bine pus la punct este important pentru pacientii cu cancer din mai multe cauze, deoarece:

  • cancerul poate slabi sistemul imunitar
  • tratamentele pentru cancer poate slabi sistemul imunitar
  • sistemul imunitar poate ajuta la combaterea cancerului

Cancerul si tratamentele pot slabi imunitatea

Cancerul poate slabi sistemul imunitar prin raspandirea in maduva osoasa. Maduva osoasa produce celulele sangelui care lupta pentru combaterea infectiilor. Acest lucru se intampla cel mai adesea in cazurile de leucemie sau limfom, dar se poate intampla si cu alte tipuri de cancer. Aceasta maladie poate opri maduva osoasa sa mai produca atat de multe celule sanguine.

Anumite tratamente pentru cancer pot slabi temporar sistemul imunitar

Tratamentele impotriva cancerului pot provoca o scadere a numarului de globule albe din maduva osoasa. Tratamentele care pot slabi sistemul imunitar sunt:

  • chimioterapia
  • medicamentele impotriva cancerului
  • radioterapia
  • dozele mari de steroizi

Sistemul imunitar poate ajuta la combaterea cancerului

Unele celule ale sistemului imunitar pot recunoaste celulele canceroase ca fiind anormale si le pot ucide. Din pacate, acest lucru nu este suficient pentru a scapa definitiv de cancer. Specialistii se axeaza mai nou pe producerea unor tratamente noi care sa se foloseasca de sistemul imunitar pentru a combate cancerul.

sistemul imunitar

Microbiomul intestinal si sistemul imunitar

Microbiomul intestinal este considerat de medici un adevarat organ. Pentru a avea parte de o stare de bine, e nevoie de un intestin sanatos, iar acest lucru depinde de microbiomul intestinal. Acesta este format din bacterii care nu fac rau organismului, care se regasesc in tractul digestiv si care sunt acceptate de sistemul imunitar pentru ca sunt parte extrem de importanta in lupta cu bacteriile daunatoare.

  1. Bacteriile invata sistemul imunitar cum sa se comporte

Sistemul imunitar este principala legatura intre bacteriile intestinale si influenta acestora asupra sanatatii si bolilor noastre. Extrem de important de stiut este ca aceasta educatie incepe chiar inainte de a ne naste. Sistemul nostru imunitar este naiv la nastere, iar anticorpii mamei reprezinta singura sursa de protectie. Cu toate acestea, celulele imune trebuie sa fie educate in continuare pentru a invata cum sa protejeze organismul atunci cand nu mai avem parte de protecia anticorpilor materni.

  1. Bacteriile intestinului mentin un sistem imunitar echilibrat

De-a lungul timpului, intestinele, nasul si plamanii sunt expuse la o serie de influente externe, prin hrana si mediul in care traim, cum ar fi aditivii alimentari, polenul din aer sau microorganismele nepatogene din praf sau murdarie. Dar, din fericire, majoritatea persoanelor dispun de un sistem imunitar sanatos care combat cu lejeritate toate aceste lucruri.

Daca nu, ar produce un raspuns inflamator de fiecare data cand ati incercat un nou produs alimentar. Deoarece echilibrul bacteriilor din intestin influenteaza echilibrul sistemului nostru imunitar, o flora bacteriana dezechilibrata, avand prea multi agenti patogeni poate afecta sistemul imunitar si, implicit, alte sisteme ale corpului, ducand la cresterea riscului de obezitate, diabet zaharat de tip 1 si diabet zaharat de tip 2 si chiar depresie.

  1. O stare proasta a bacteriilor intestinale pot duce la aparitia bolilor

E normal ca bacteriile intestinale sa joace un rol semnificativ in bolile direct legate de intestin, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale. Acest lucru a fost studiat de ani de zile si astazi, tratamentele sunt disponibile pentru a corecta compozitiile bacteriene.

Sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar

Pentru ca preventia este mama intelepciunii, specialistii au scos la iveala o serie de metode de imbunatatire si intarire a sistemului imunitar. Cercetatorii incearca sa descopere efectele dietei, exercitiilor fizice, varstei, stresului psihologic si ale altor factori asupra raspunsului sistemului imunitar. Potrivit specialistilor, un stil de viata sanatos este cea mai buna modalitate de a avea parte de un sistemul imunitar puternic.

Moduri sanatoase de a va intari sistemul imunitar

Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, functioneaza mai bine atunci cand este protejata de atacurile de mediu si sustinuta de strategii de viata sanatoasa, cum ar fi:

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320101.php

https://www.webmd.com/cold-and-flu/immune-system-function#1

https://en.wikiversity.org/wiki/Role_of_the_immune_system

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=123&ContentTypeID=134

https://sovereignsilver.com/7-signs-you-have-a-weakened-immune-system/

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/what-is-cancer/body-systems-and-cancer/the-immune-system-and-cancer

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma