Siropul de agave – utilizare, beneficii si contraindicatii

Siropul de agave este un indulcitor natural, produs din mai multe specii de agave, utilizat adesea ca alternativa la zahar. Aflati ce contine nectarul de agave, daca este benefic pentru sanatate si cum se consuma.

Cuprins:

  1. Ce este siropul de agave?
  2. Compozitia siropului de agave
  3. Beneficii si proprietati
  4. Cum se utilizeaza siropul de agave?
  5. Cine nu ar trebui sa consume sirop de agave?

Ce este siropul de agave?

Efectele nocive ale zaharului sunt printre putinele lucruri asupra carora majoritatea expertilor in sanatate cad de acord. De aceea, multi oameni care vor sa aiba grija de sanatatea lor incearca sa evite zaharul. Din cauza efectelor zaharului, pe piata au aparut o multime de alti indulcitori – atat naturali cat si artificiali.

Unul dintre acestia este siropul de agave (cunoscut si sub denumirea de nectar de agave), un indulcitor care se gaseste in diverse alimente sanatoase. Acesta se gaseste in comert drept indulcitor natural, bun pentru diabetici pentru ca nu ridica nivelul zaharului din sange.

Cu toate acestea, in anumite conditii, nectarul de agave poate fi mai rau pentru sanatate decat zaharul simplu.

Ce este agave?

Planta agave este originara din sudul Statelor Unite, America Latina si America de Sud. Desi reprezinta un produs nou in Occident, agave este folosit in Mexic de sute si poate mii de ani.

In mod traditional, agave se credea ca are proprietati medicinale. Seva sa a fost fiarta si pentru a produce un indulcitor cunoscut sub numele de „miere” de agave (nectar de agave).

Ingredientul-minune din tequila

Zaharurile din agave sunt de asemenea fermentate pentru a se produce tequila. De fapt, agave este utilizata astazi cel mai mult in productia de tequila, reprezentand unul dintre cele mai cunoscute exporturi din Mexic.

La fel ca multe plante, agave are, probabil, anumite avantaje pentru sanatate.

Cu toate acestea, rafinarea si prelucrarea tind sa distruga unele sau toate aceste efecte benefice asupra sanatatii. Indulcitorul rafinat din agave pe care oamenii il consuma astazi nu face exceptie.

Compozitia siropului de agave

Compozitia carbohidratilor din siropul de agave depinde de specia din care a fost facut siropul. In A. tequilana (agave albastru), siropul contine aproximativ 56%-60% fructoza, 20% glucoza si urme de zaharoza, in timp ce in A. salmiana, zaharoza este zaharul principal. Moleculele de fructoza din lantul de sirop de A. tequilana se acumuleaza pentru a crea fructani si fructooligozaharide, care au efecte indulcitoare.

Sirop de agave calorii

100 de grame de sirop de agave albastru furnizeaza 310 calorii (78 de calorii pe lingura). In plus, agave este o sursa moderata de vitamina C si mai multe vitamine B. Siropul de agave este compus din 76% carbohidrati, 23% apa, 0,4% grasimi si proteine ​​neglijabile.

Avand fructoza ca zahar principal, siropul de agave albastru (56% fructoza) este similar la capitolul continut de fructoza cu siropul de porumb cu fructoza ridicata (continut de fructoza 55%), cel mai intalnit indulcitor utilizat in bauturile fabricate in SUA.

Intr-o singura lingura (aproximativ 25 grame), siropul de agave albastru furnizeaza 78 de calorii, o cantitate similara din punct de vedere valoric cu o lingura de sirop de porumb cu fructoza mare (70 de calorii).

Index glicemic

Siropul de agave albastru are o dulceata relativ ridicata, deoarece este compus din 56% fructoza, avand un efect asupra glicemiei comparabil cu fructoza in sine, masurata prin indicele glicemic scazut (IG).

Beneficii si proprietati

Impact redus asupra zaharului din sange

Indicele glicemic (IG) masoara viteza cu care zaharul dintr-un aliment intra in fluxul sanguin. In general, alimentele cu un grad mai mare de IG provoaca varfuri mai mari ale glicemiei si pot afecta mai mult starea generala de sanatate.

Siropul de agave este sanatos?

Spre deosebire de glucoza, fructoza nu creste nivelul de zahar din sange sau de insulina pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care indulcitorii cu continut ridicat de fructoza sunt adesea comercializati ca fiind ”sanatosi” sau ”buni pentru diabetici”.

Siropul de agave are un IG foarte scazut – in primul rand pentru ca aproape tot zaharul din acesta este fructoza. Are foarte putina glucoza, cel putin in comparatie cu zaharul obisnuit.

Un studiu recent efectuat pe soareci a comparat efectele metabolice ale nectarului de agave cu zaharoza (sau zaharul simplu) dupa 34 de zile. Soarecii care au consumat nectar de agave au acumulat mai putin in greutate si au avut niveluri mai mici de zahar si insulina in sange. Intr-un astfel de studiu pe termen scurt, glucoza din zaharul simplu creste atat nivelul de zahar din sange, cat si nivelul de insulina, in timp ce fructoza nu.

Acestea fiind spuse, GI este doar un factor catre trebuie luat in considerare cand sunt cantarite efectele indulcitorilor asupra sanatatii.

Efectele nocive ale agavei – si ale zaharului in general – au foarte putine legaturi cu indicele glicemic. Totul are, insa, legatura cu cantitatile mari de fructoza – iar nectarul de agave este foarte bogat in fructoza.

Indulcitor natural

Siropul de agave este comercializat sub forma de indulcitor natural, lucru care poate fi foarte atractiv pentru oamenii care doresc un agent de indulcire care sa fie nerafinat si care sa nu contina aditivi. Cu toate acestea, multe marci de nectar de agave sunt supuse unor procesari comerciale inainte de a fi distribuite consumatorilor. Daca nu doriti sa consumati conservanti, coloranti artificiali sau alti aditivi chimici din alimentele pe care le mancati, cautati marci de sirop de agave pe a caror eticheta scrie ”100 la suta organic” sau ”organic”. Un aliment etichetat 100 la suta organic trebuie sa fie facut in intregime cu ingrediente organice, iar un aliment etichetat organic trebuie sa fie facut in proportie de cel putin 95 la suta din ingrediente organice.

Siropul de agave este bun pentru diabetici?

Unii sustinatori ai alimentelor ecologice sugereaza ca persoanele cu diabet ar putea inlocui zaharul de masa si alti indulcitori traditionali cu sirop de agave. Cu toate acestea, siropul de agave este un indulcitor cu continut ridicat de fructoza, care ofera mai multe calorii decat zaharul de masa.

Zaharul de masa este format din zaharoza, care este daunatoare pentru cei care au diabet. Fructoza este insa un zahar diferit, care poate provoca leziuni hepatice, acestea putand avea efecte daunatoare asupra controlului glicemiei. Controlul nivelului de zahar din sange este vital pentru gestionarea diabetului.

Persoanele cu diabet ar trebui sa evite, pe cat posibil, zaharul adaugat. Desi siropul de agave este vegan si natural, nu reprezinta o alternativa buna pentru persoanele cu diabet.

Care sunt riscurile privind consumul de sirop de agave

Agave contine niveluri mai mari de fructoza decat zaharul de masa si majoritatea altor indulcitori. Corpul elibereaza mai putina insulina ca raspuns la fructoza. Acest lucru inseamna ca zaharul din sange poate ramane la un nivel ridicat dupa ce o persoana consuma agave in defavoarea altor zaharuri.

Un studiu din 2014 realizat pe soareci sugereaza ca siropul de agave ar putea fi o alternativa sanatoasa la zaharul de masa. Soarecii care au consumat nectar de agave au avut o glicemie mai mica decat soarecii care au consumat zahar de masa. De asemenea, au acumulat mai putin in greutate.

Cu toate acestea, nu toate datele culese din cercetarile pe soareci se aplica si oamenilor. De asemenea, studiul a comparat doar agave cu zaharul de masa, care este daunator pentru persoanele cu diabet. Agave poate fi mai bun decat zaharul de masa pentru persoanele care au aceasta afectiune, insa nu este neaparat un plus sanatos la dieta.

Concluzii

Mai important, agave este, totusi, zahar. Ca si in cazul zaharului de masa, a siropului de porumb cu fructoza ridicata si a altor zaharuri, persoanele cu diabet ar trebui sa il evite. Persoanele care urmeaza o dieta sanatoasa pentru a gestiona diabetul ar trebui sa-si reduca aportul de zahar si nu sa aleaga un alt tip de zahar.

Siropul de agave la bebelusi

Siropul de agave a fost primit cu bucurie de unii parinti care au decis sa inlocuiasca zaharul pentru cei mici cu acest sirop. O mare parte dintre ei si-au schimbat opinia dupa o anumita perioada si dupa ce au incercat sa afle mai multe despre proprietatile si efectele siropului.

Se pare ca indicele glicemic mic al siropului de agave este dat de continutul mare de fructoza. Sunt studii care arata ca un consum mare de fructoza poate afecta functiile ficatului si duce la obezitate. Agavele au cel mai mare nivel de fructoza in comparatie cu ceilalti inducitori. Din cauza procesarii termice, structura moleculara se schimba si siropul devine periculos pentru sanatate.

Cum se utilizeaza siropul de agave?

Indulcitorul vandut in mod obisnuit sub forma de nectar de agave ar fi etichetat mai precis ca sirop de agave. Nu are prea multe in comun cu indulcitorul traditional facut de atatea secole de locuitorii Mexicului.

Cum este obtinut nectarul?

Planta este taiata si presata pentru a extrage seva zaharoasa. Aceasta seva este bogata in fructoza, dar contine si fibre sanatoase precum fructanii, care au efecte benefice asupra metabolismului si insulinei. Cu toate acestea, atunci cand sunt transformati in sirop, fructanii sunt extrasi si descompusi in fructoza prin expunerea sevei la caldura si / sau enzime.

Acest proces – care este similar cu cel al obtinerii altor indulcitori nesanatosi precum siropul de porumb cu nivel ridicat de fructoza – distruge toate proprietatile care promoveaza sanatatea plantei de agave.

Modalitati de utilizare

  • Siropul de agave se dizolva rapid, asa ca este un indulcitor bun pentru bauturile racoritoare, cum ar fi ceaiul rece sau cocktail-urile.
  • Folositi-l drept indulcitor in loc de zahar sau miere in bauturi calde, in produsele de coacere sau alte preparate gatite.
  • Folositi nectarul de agave negru direct din sticla ca topping pentru clatite si paine prajita.

Doze recomandate: cat sirop de agave trebuie sa folositi?

  • Agave are mai multe calorii decat zaharul, dar este cu aproximativ 40% mai dulce, asa ca folositi agave cu aproximativ jumatate mai putin fata de cantitatea de zahar pe care ati fi utilizat-o.
  • La o cana de zahar alb, folositi 1/3 sau 2/3 dintr-o cana de agave si reduceti alte lichide cu 1/4 pana la 1/3 cana.
  • Inlocuiti mierea sau siropul de artar cu cantitati egale de sirop de agave.

Cine nu ar trebui sa consume sirop de agave?

Agave prezinta si alte riscuri pentru persoanele cu diabet pe langa faptul ca are un continut mare de fructoza. O serie de studii au analizat indulcitorii cu continut ridicat de fructoza. Fructoza produce de obicei efecte mai nocive decat zaharoza, un alt tip de zahar care se gaseste frecvent in zaharul de masa.

Sirop de agave contraindicatii

Ficatul descompune glucoza, astfel incat prea multa glucoza poate afecta acest organ. Persoanele cu diabet se confrunta deja cu un risc crescut de boli hepatice si steatoza hepatica nonalcoolica. Din aceasta cauza, siropul de agave este un indulcitor periculos pentru cei cu afectiune.

In 2017, in urma unui studiu efectuat pe soareci s-a descoperit ca fructoza afecteaza ficatul, putand sa provoace steatoza hepatica si moartea celulelor hepatice. De asemenea, studiul a descoperit o legatura intre consumul de fructoza si inflamatie. Inflamatia se afla in spatele unei seri intregi de boli.

Fructoza – risc de obezitate, boli cardiovasculare

Conform unei analize din 2013 a studiilor efectuate pe animale, un consum ridicat de fructoza ar putea influenta probleme metabolice. Acest lucru inseamna ca fructoza poate contribui la cresterea in greutate, niveluri nesanatoase de grasime in jurul taliei si stres oxidativ.

Un studiu din 2015 avertizeaza ca fructoza ar putea stimula dezvoltarea hipertensiunii arteriale, rezistentei la insulina si a altor factori de risc cardiovascular. Cu toate acestea, studiul avertizeaza ca aceasta relatie se aplica numai in cazul oamenilor al caror aport caloric bazat pe alimente care contin fructoza este de 20% sau mai mult.

Acest lucru sugereaza ca indulcitorii pe baza de fructoza pot fi consumati cu moderatie, dar si ca persoanele cu diabet ar trebui sa-i evite in general.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317167
  3. https://www.bbcgoodfood.com/glossary/agave-syrup
  4. http://sisanasweeteners.com/how-to-use-agave-nectar/index.html
  5. https://www.livestrong.com/article/398007-agave-nectar-benefits/
  6. https://www.taste.com.au/healthy/articles/how-to-use-agave-nectar-syrup/980ayemc
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma