Sindromul vezicii hiperactive determina o necesitate brusca de a urina. De asemenea, poate declansa pierderea involuntara a urinei, cunoscuta sub numele de incontinenta. Aflati mai multe despre aceasta problema din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta sindromul vezicii hiperactive?
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru sindromul vezicii hiperactive
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Informatii generale

Vezica urinara hiperactiva (VHA) determina un impuls frecvent si brusc de a urina care poate fi dificil de controlat. Persoanele afectate simt nevoia sa urineze de mai multe ori in timpul zilei si al noptii si, de asemenea, pot pierde urina involuntar (incontinenta de urgenta).

Persoanele cu sindromul vezicii hiperactive se simt, de obicei, jenate de situatie, ajung sa izoleze sau sa neglijeze munca si viata sociala. Vestea buna este ca medicii pot descoperi cauza specifica a sindromului vezicii hiperactive in urma unei scurte evaluari.

Simptomele pot fi tinute sub control prin mai multe metode: modificarea alimentatiei si exercitii pentru podeaua pelvina, printre altele. Daca aceste eforturi initiale nu amelioreaza suficient simptomele bolii, sunt disponibile tratamente suplimentare.

Cauze si factori de risc

Cum functioneaza vezica in mod normal

Rinichii produc urina, iar aceasta se scurge in vezica urinara. In momentul urinarii, urina iese din vezica urinara prin uretra. Apoi, un muschi din uretra, numit sfincter, se deschide pentru a elibera urina din corp.

La femei, deschiderea uretrei este situata chiar deasupra deschiderii vaginale. La barbati, deschiderea uretrala se afla in varful penisului.

Dupa ce se umple, vezica trimite semnale nervoase catre creier, iar acesta declanseaza in cele din urma nevoia de a urina. Cand urinati, aceste semnale nervoase coordoneaza relaxarea muschilor pelvisului si ai uretrei (muschii sfincterului urinar). Muschii vezicii urinare se incordeaza (se contracta) pentru a elimina urina.

Contractii involuntare ale vezicii urinare

Sindromul vezicii hiperactive apare atunci cand muschii vezicii urinare incep sa se contracte involuntar chiar si atunci cand volumul de urina din vezica este scazut. Aceste contractii involuntare creeaza o nevoie urgenta de a urina.

”De ce urinez des si putin?”

Semnele si simptomele vezicii hiperactive pot fi provocate de mai multe afectiuni, cum ar fi:

  • Tulburari neurologice, printre care accidentul vascular cerebral si scleroza multipla
  • Diabet
  • Infectii urinare care pot provoca simptome similare cu cele ale sindromului vezicii hiperactive
  • Modificari hormonale in timpul menopauzei la femei
  • Anomalii ale vezicii urinare, cum ar fi tumorile sau calculii urinari
  • Factori care obstructioneaza eliminarea urinei – marirea prostatei, constipatie sau operatii anterioare pentru tratarea altor forme de incontinenta

Alte cauze

Simptomele bolii pot fi cauzate si de alti factori, printre care:

  • Medicamente care determina o crestere rapida a productiei de urina sau care trebuie administrate cu multe lichide
  • Consumul excesiv de cofeina sau alcool
  • Scaderea functiei cognitive din cauza imbatranirii, in cazul careia creierul nu mai poate percepe semnalele vezicii
  • Dificultati la mers, din cauza carora persoanele afectate nu mai pot ajunge la timp la baie
  • Golirea incompleta a vezicii urinare, care poate duce la simptome de vezica hiperactiva

Cauza specifica a sindromului vezicii hiperactive poate fi necunoscuta.

Factori de risc

Pe masura ce imbatranesc, oamenii au un risc crescut de a dezvolta acest sindrom. De asemenea, tot odata cu inaintarea in varsta, oamenii sunt mai predispusi la boli si tulburari, cum ar fi marirea prostatei si diabetul, probleme care pot afecta functionarea vezicii urinare.

Multi oameni cu declin cognitiv – de exemplu, cei care au suferit un accident vascular cerebral sau au boala Alzheimer – dezvolta sindromul vezicii hiperactive.

Unele persoane cu vezica hiperactiva au, de asemenea, probleme de incontinenta intestinala.

Cum se manifesta sindromul vezicii hiperactive?

Simptome vezica hiperactiva la barbati

VHA este mai frecventa la femei, insa ii poate afecta si pe barbati. Printre simptomele vezicii urinare hiperactive la barbati se numara:

  • nevoie urgenta de a urina
  • aproximativ opt urinari pe zi
  • scurgeri involuntare de urina
  • o nevoie atat de puternica de a urina incat nu poate fi controlata

Multe cazuri de VHA la barbati sunt rezultatul prostatei marite. Din cauza faptului ca se umfla, prostata ajunge sa blocheze fluxul de urina si provoaca incontinenta.

Prostata marita este mai frecventa la barbatii in varsta, la fel si vezica hiperactiva. Tratarea problemelor de prostata poate usura simptomele VHA.

Simptome vezica hiperactiva la femei

Femeile sunt cele mai afectate de aceasta afectiune. In plus, este posibil ca multe altele sa nu spuna nimic despre problemele pe care le intampina. Sindromul vezicii hiperactive se manifesta printr-o nevoie de a urina mai frecvent. Simptomele VHA la femei sunt:

  • senzatia brusca de a urina
  • incapacitatea de a controla urinarea
  • cel putin doua urinari in fiecare noapte
  • cel putin opt urinari pe zi

Nu sunt cunoscute cauzele vezicii hiperactive, insa VHA devine mai frecventa la femei dupa menopauza. Acesta poate fi rezultatul deficitului de estrogen. Cu toate acestea, vezica urinara hiperactiva poate aparea la orice varsta.

VHA la femei poate fi tratata cu medicamente, interventii chirurgicale si unele exercitii fizice.

Simptome vezica hiperactiva la copii

Vezica hiperactiva este o afectiune frecventa in randul copiilor, insa nu orice accident de acest gen este rezultatul VHA. Simptomele bolii la copii sunt:

  • nevoia urgenta sau frecventa de a urina
  • scurgeri de urina
  • mai mult de opt urinari pe zi
  • senzatia ca vezica nu s-a golit complet

Simptomele VHA devin mai putin frecvente pe masura ce copiii cresc. Odata cu varsta, copiii invata sa-si controleze corect vezica si sa recunoasca semnalele care ii anunta ca trebuie sa urineze. Daca simptomele vezicii urinare hiperactive nu se amelioreaza sau se agraveaza, luati legatura cu medicul copilului.

Printre cauzele VHA la copii se numara:

La fel ca in cazul adultilor, tratamentele pentru sindromul vezicii hiperactive la copii se concentreaza pe tratarea cauzelor de baza si prevenirea simptomelor.

Diagnostic

Medicul poate efectua mai multe teste pentru a descoperi cauza simptomelor vezicii hiperactive. Acesta va poate trimite, de asemenea, la un specialist care trateaza problemele urinare (urolog).

Testele utilizate pentru diagnosticarea sindromului vezicii hiperactive sunt:

Probe de urina (analiza urinei)

Specialistul colecteaza o proba de urina pe care o testeaza apoi pentru a descoperi eventualele anomalii, cum ar fi prezenta sangelui in urina. Aceasta analiza poate ajuta la identificarea unei infectii urinare sau a altor probleme ale tractului urinar.

Examinare fizica

In timpul examinarii fizice, medicul efectueaza o palpare pentru a afla daca pacientul are vreo zona sensibila in jurul abdomenului si al rinichilor sau poate sa verifice daca prostata este marita.

Scanarea vezicii urinare

Doctorul efectueaza o ecografie pentru a masura cantitatea de urina ramasa in vezica dupa urinare.

Test urodinamic

Acest test poate evalua capacitatea vezicii urinare de a stoca urina.

Cistoscopie

In timpul acestui test, in care pacientul este sedat, medicul introduce un dispozitiv luminos in vezica urinara. Cistoscopia poate stabili daca simptomele sunt cauzate de anomalii la nivelul vezicii urinare, cum ar fi pietrele sau tumorile la vezica. In timpul unei cistoscopii, medicul poate efectua si o biopsie.

Medicul sau urologul pot realiza teste suplimentare pentru a exclude sau confirma un diagnostic de vezica hiperactiva.

Formular autoevaluare vezica hiperactiva

De asemenea, pentru depistarea sindromului vezicii hiperactive, specialistii au pus la punct un formular de autoevaluare ce poate fi aplicat online.

Tratament pentru sindromul vezicii hiperactive

Sindromul vezicii hiperactive poate fi ameliorat prin mai multe metode care pot fi aplicate concomitent.

Ce este bun pentru vezica hiperactiva

In prima faza, medicii recomanda cateva modificari comportamentale pentru a gestiona sindromul vezicii hiperactive. Aceste metode sunt deseori eficiente si nu produc efecte secundare.

Exercitii pentru podeaua pelvina

Exercitiile Kegel intaresc muschii pelvini si sfincterul urinar. Odata intariti, acesti muschi pot opri contractiile involuntare ale vezicii urinare.

Exercitiile Kegel pot fi predate de catre un medic sau un kinetoterapeut. Pentru a fi eficiente, aceste exercitii trebuie efectuate in mod regulat.

Terapia biofeedback

In timpul sedintelor de biofeedback, pacientul este conectat la senzori electrici care masoara si inregistreaza informatii despre organism. Senzorii ii arata pacientului cum isi poate intari muschii pelvini pentru a sti cum sa gestioneze situatiile de urgenta.

Adoptarea unei greutati corporale sanatoase

Persoanele supraponderale isi pot usura simptomele renuntand la kilogramele in plus. Acest proces poate ameliora si incontinenta urinara de stres.

Programarea vizitelor la toaleta

Pacientii isi pot stabili un program de vizite la toaleta – de exemplu, la fiecare 2-3 ore. In acest fel, vor urina la aceeasi ora in fiecare zi si nu vor mai fi nevoiti sa astepte pana in ultimul moment.

Cateterizare intermitenta

Persoanele care nu-si pot goli complet vezica pot folosi cateterizarea intermitenta.

Tampoane absorbante

Purtarea unor tampoane absorbante poate proteja hainele si poate evita astfel momentele neplacute. Imbracamintea absorbanta vine intr-o varietate de dimensiuni si niveluri de absorbtie.

Antrenarea vezicii urinare

Persoanele care efectueaza aceste antrenamente afla cum sa intarzie urinarea atunci cand simt nevoia de a urina. Acestea incep cu mici intarzieri, de 30 de minute, si se intind treptat la intervale de 3-4 ore.

Urinez des tratament medicamentos

Dupa menopauza, terapia cu estrogen vaginal poate ajuta la intarirea muschilor si tesuturilor din uretra si zona vaginala. Estrogenul vaginal poate fi aplicat sub forma de crema, supozitor, tableta sau inel si poate imbunatati semnificativ simptomele vezicii hiperactive.

Medicamentele care relaxeaza vezica urinara pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor vezicii urinare hiperactive si pentru reducerea episoadelor de incontinenta de urgenta. Aceste medicamente sunt:

  • Tolterodina
  • Oxibutinina, care poate fi luata ca pastila sau utilizata ca plasture sau gel
  • Trospium
  • Solifenacina
  • Darifenacina
  • Fesoterodina
  • Mirabegron

Injectii in vezica urinara

Toxina botulinica, mult mai cunoscuta drept Botox, este o proteina a bacteriilor care cauzeaza botulismul. Utilizata in doze mici injectate direct in tesuturile vezicii urinare, aceasta proteina relaxeaza muschii.

Studiile arata ca aceasta poate fi utila pentru ameliorarea incontinentei de urgenta. Efectele temporare dureaza in general sase luni sau mai mult, dar sunt necesare injectii repetate.

Efectele secundare ale acestor injectii sunt infectiile urinare si retentia urinara.

Stimularea nervoasa

Reglarea impulsurilor nervoase catre vezica urinara poate imbunatati simptomele sindromului vezicii hiperactive.

Una dintre proceduri presupune folosirea unui fir subtire care este plasat aproape de nervii sacrali. Acestia transporta semnale catre vezica urinara si care se afla in apropierea coccisului.

In timpul acestei proceduri minim invazive, medicul implanteaza un fir temporar sub piele in zona lombara. Uneori, electrodul este lasat in permanenta si se efectueaza un proces mai lung. Medicul foloseste apoi un dispozitiv portabil conectat la fir pentru a transmite impulsuri electrice catre vezica, similar cu ceea ce face un stimulator cardiac pentru inima. Daca simptomele sunt ameliorate, este implantat chirurgical un generator de impulsuri permanente, alimentat de baterie, pentru a ajuta la reglarea ritmului nervos.

Stimularea nervului tibial (PTNS)

In cadrul acestei proceduri, specialistul introduce un ac subtire prin piele, langa glezna, pentru a trimite stimuli electrici de la un nerv aflat in picior (nervul tibial) catre coloana vertebrala, unde se conecteaza cu nervii care controleaza vezica.

Acest tratament este administrat o data pe saptamana, timp de 12 saptamani, pentru a ameliora simptomele vezicii urinare hiperactive.

Interventie chirurgicala

Operatia pentru tratarea vezicii urinare hiperactive este rezervata persoanelor cu simptome grave care nu raspund la alte tratamente. Scopul este de a imbunatati capacitatea vezicii urinare de a stoca urina si de a reduce presiunea in vezica. Cu toate acestea, aceste proceduri nu amelioreaza durerile de vezica. Aceste proceduri sunt:

Operatie pentru cresterea capacitatii vezicii urinare

In cadrul acestei proceduri, chirurgul preia bucati din intestin pentru a inlocui o portiune a vezicii urinare. Aceasta interventie chirurgicala este utilizata numai in cazurile de incontinenta grava care nu poate fi tratata altfel. Persoanele supuse acestei operatii trebuie sa foloseasca un cateter intermitent pentru tot restul vietii pentru a urina.

Indepartarea vezicii urinare

Aceasta procedura este utilizata ca ultima solutie si implica indepartarea vezicii urinare si construirea chirurgicala a unei vezici inlocuitoare sau realizarea unui orificiu in corp (stoma) pentru a colecta urina.

Remedii naturiste

Coada calului vezica hiperactiva

Coada-calului este o planta medicinala care poate trata incontinenta urinara si sindromul vezicii hiperactive.

Uleiuri esentiale

Uleiurile esentiale pot ajuta la calmarea nervilor si muschilor afectati de boala. Uleiurile esentiale utilizate in mod obisnuit pentru tratarea VHA sunt:

  • uleiul de ylang-ylang
  • uleiul de lavanda
  • uleiul de salvie
  • uleiul din seminte de dovleac

Remedii homeopate

Acest tip de tratament se bazeaza pe gasirea tratamentelor care pot aborda problemele de la nivelul intregului corp, nu doar simptomele vezicii urinare hiperactive. Remediile homeopate obisnuite presupun renuntarea la alimentele iritante care provoaca incontinenta de urgenta.

Alimentatie

Alimentele pot avea un impact direct asupra sanatatii urinare. Alimentele si bauturile pot stresa vezica urinara, crescand riscul de iritatie si aparitie a simptomelor de VHA.

Vezica hiperactiva alimente interzise

Bauturi carbogazoase

Bauturile carbogazoase pot agrava simptomele VHA si pot irita muschii vezicii urinare.

Aportul de lichide

Consumul de apa este important pentru starea generala de sanatate, insa consumul excesiv poate creste cantitatea de urina.

Consumul de lichide inainte de culcare

Daca beti lichide cu 2-3 ore inainte de culcare, este posibil sa va treziti mai des pentru a urina noaptea.

Sensibilitatea la gluten

Persoanele alergice sau sensibile la gluten (o proteina care se gaseste in alimentele pe baza de grau, cum ar fi painea, pastele si biscuitii) pot prezenta mai multe simptome ale vezicii urinare hiperactive.

Cofeina

Acest stimulent poate agrava simptomele sindromului vezicii hiperactive. Cofeina se gaseste in sucuri, cafea, ciocolata, inghetata si unele medicamente fara prescriptie medicala.

Alimente iritante

Unii oameni afla pe propria piele ca alimentele cum ar fi citricele, produsele din rosii, alimentele picante, indulcitorii artificiali, bauturile alcoolice, aromele artificiale sau conservantii agraveaza simptomele vezicii urinare hiperactive.

Complicatii

Orice tip de incontinenta poate afecta calitatea vietii. Daca simptomele vezicii hiperactive afecteaza calitatea vietii, persoanele se pot confrunta, de asemenea, cu:

  • probleme emotionale sau depresie
  • anxietate
  • tulburari de somn si cicluri de somn intrerupte
  • probleme sexuale

In unele cazuri, tratarea acestor afectiuni asociate poate ameliora simptomele problemelor urinare.

Prevenire

Urmati aceste sfaturi pentru a reduce riscul de vezica hiperactiva:

  • Mentineti o greutate sanatoasa.
  • Faceti zilnic exercitii fizice.
  • Limitati consumul de cofeina si alcool.
  • Renuntati la fumat.
  • Gestionati afectiunile cronice, cum ar fi diabetul, care ar putea contribui la simptomele vezicii hiperactive.
  • Efectuati exercitii Kegel – incordati muschii, mentineti contractia timp de doua secunde si relaxati muschii timp de trei secunde. Lucrati pana reusiti sa mentineti contractia timp de cinci secunde si apoi zece secunde. Faceti trei seturi de cate zece repetari in fiecare zi.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/overactive-bladder/symptoms-causes/syc-20355715
  2. https://www.healthline.com/health/overactive-bladder
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14248–overactive-bladder-
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma