Alergia la cosmetice este frecventa, mai ales in randul femeilor si adolescentilor. Iata cum difera o iritatie de o alergie severa, ce alergeni comuni se gasesc in cosmetice si cum putem trata si preveni o astfel de reactie.

Cuprins:

1. Produsele cosmetice – cum pot cauza alergii?
2. Tipuri de alergeni din cosmetice
3. Alergia la cosmetice simptome si diagnostic
4. Tratament pentru reactiile la cosmetice
5. Prevenirea alergiilor la cosmetice

Produsele cosmetice – cum pot cauza alergii?

Produsele cosmetice si de machiaj sunt utilizate in mod obisnuit pentru a imbunatati aspectul pielii. De obicei, astfel de produse sunt sigure si eficiente pentru majoritatea oamenilor, dar alte persoane pot fie mai sensibile si pot avea o reactie alergica drept raspuns la aplicarea unor astfel de produse. Severitatea reactiei alergice poate varia foarte mult, de la o eruptie usoara pana la o reactie alergica severa. Zonele cele mai predispuse la alergii sunt tenul si pliurile curatanate ale corpului. In special, pleoapele sunt predispuse la reactii alergice la produsele aplicate in jurul ochilor.

Un factor important care influenteaza aparitia alergiilor de contact este durata aplicarii si locul de aplicare. Daca se aplica pe pielea iritata sau inflamata, acest lucru nu poate decat sa creasca riscul de reactii adverse. Reactiile alergice reprezinta reactia excesiva a sistemului imunitar la substante care altfel pot fi inofensive. Un alergen poate declansa sistemul imunitar sa elibereze substante chimice precum anticorpii care duc la simptome alergice. Reactiile alergice la produse cosmetice apar cel mai adesea ca mancarime, eruptii rosii pe piele – sau dermatita de contact.

Ce sunt cosmeticele?

Termenul „cosmetic” are o definitie larga si include produse de ingrijire a pielii (ten si corp), produse de ingrijire a parului, produse de ingrijire a unghiilor si produse de protectie solara. In prezent, cosmeticele sunt in general sigure, si reactiile adverse sunt rare, pentru ca producatorii investesc mult in siguranta, controlul calitatii si testarea produsului inainte de a lansa produsul pe piata. In ciuda acestor eforturi, pot sa apara, totusi, reactii adverse.

Cosmeticele se gasesc in aproape orice locuinta. Se estimeaza ca 95% dintre femei si 75% dintre barbati au contact zilnic cu produse cosmetice. Un produs cosmetic este orice substanta sau amestec chimic destinat contactului extern cu corpul uman. Scopul unic sau principal este sa mentina corpul curat, sa il hraneasca, sa il protejeze, sa confere parfum, sa schimbe aspectul sau sa-i imbunatateasca parfumul. Cosmeticele trec prin diferite etape inainte de fie disponibile pe piata, dar tot pot sa apara o serie de efecte secundare. Efectul secundar este definit ca „orice reactie nefavorabila si neintentionata a produselor cosmetice utilizate in conditii normale sau in alte conditii previzibile, daca se respecta toate instructiunile de utilizare si orice alte indicatii sau informatii furnizate de producator”.

Cosmeticele se impart in doua categorii: cosmetice care se lasa pe piele sa actioneze si cosmetice care necesita clatire. In prima categorie intra creme, lotiuni, parfumuri – de obicei, acestea sunt responsabile de cele mai multe cazuri de hipersensibilitate. Cele care necesita clatire includ sampon, geluri de dus etc. care au un risc mai mic de sensibilizare, pentru ca stau mai putin in contact cu pielea.

Iritatie vs Alergie

  • Alergie – Reactiile alergice apar din cauza raspunsului sistemului imunitar al organismului, care poate recunoaste un ingredient din anumite produse ca alergen si poate initia un raspuns. Este necesara expunerea multipla sau repetata la alergen pentru ca organismul sa dezvolte o alergie. Reactia alergica nu apare de obicei la prima utilizare a unui produs, ci dupa un anumit timp in care a fost utilizat un produs. Uneori, insa, alergia poate aparea dupa utilizarea aceluiasi produs pentru perioade lungi de timp. Odata ce alergia se dezvolta, organismul pastreaza de obicei sensibilitatea la alergen pe toata durata vietii.
  • Iritatie – Unele persoane cu pielea foarte sensibila pot prezenta o reactie de iritatie imediat dupa aplicarea produsului pe piele. Semnele si simptomele acestei iritatii pot include mancarime, senzatie de arsura sau usturime a pielii. Acest lucru este mai frecvent la persoanele care au alte afectiuni ale pielii (de exemplu, rozacee sau dermatite).

Dermatita de contact si cosmeticele

Dermatita este termenul general utilizat pentru orice forma de inflamatie a pielii, cu simptome de mancarime, uscaciune, roseata. Cand este cauzata de un element care intra in contact direct cu pielea, cum ar fi un produs cosmetic, chimic, vegetal sau imbracaminte, se numeste dermatita de contact.

Dermatita de contact este o eruptie cutanata cu mancarime si vezicule, cauzata de obicei de contactul direct al unei substante cu pielea.

Tipuri de dermatite de contact

In total, exista patru tipuri de dermatita de contact.

Dermatita de contact iritanta

Dermatita de contact iritanta este cel mai frecvent tip, reprezentand 80% dintre cazuri. Nu implica sistemul imunitar, deci nu este o alergie.

Dermatita de contact iritanta poate fi acuta (un raspuns inflamator rapid, in cateva ore sau chiar minute de la contact, cu simptome ca vezicule sau senzatie de arsura) sau cronica (un raspuns intarziat care se acumuleaza, uneori durand zile sau luni pana se dezvolta, rezultand in cele din urma piele ingrosata, solzoasa si uscata). Iritantii posibili includ detergenti si solventi care elimina uleiurile din piele si lasa pielea mai vulnerabila si sensibila.

Dermatita alergica de contact

Dermatita alergica de contact este mai putin frecventa, iar reactiile tind sa se agraveze odata cu expunerea crescuta la alergen. Este o reactie alergica intarziata care apare la 24 – 72 de ore dupa expunere si poate fi din cauza unor substante chimice precum parfumurile si conservantii care intra in contact cu pielea. Simptomele includ vezicule, roseata, umflarea si inrosirea la locul de contact. Dermatita de contact alergica este mai probabil sa fie cu mancarime si localizata pana la punctul de contact, in timp ce dermatita de contact iritanta poate fi mai raspandita.

Urticaria de contact

Urticaria de contact este o reactie cutanata rapida si acuta, care ar putea fi o reactie mediata de IgE. Urticaria este o eruptie tipica, insotita de mancarime, cu umflaturi mici sau zone care arata ca intepatura de urzica sau muscatura de insecte. Poate aparea ca raspuns la atingerea unor plante, in cazul substantelor alimentare, ingrediente cosmetice. Exista, de asemenea, un tip de reactie alergica „falsa” ce imita urticaria de contact de tip I si poate fi experimentata de pana la 20% din populatie din cand in cand. Aceasta poate fi declansata de exercitii fizice, presiune asupra pielii, temperaturi extreme si chiar apa rece sau fierbinte, de exemplu.

Dermatita de fotocontact

Dermatita de fotocontact este o forma de dermatita declansata de actiunea soarelui asupra unei substante care interactioneaza cu pielea. Cu alte cuvinte, atat lumina, cat si substanta chimica sunt necesare pentru a declansa reactia. Substantele problematice tipice includ unele produse de protectie solara si parfumuri, dar aceasta forma este destul de neobisnuita.

Retineti!

Dermatita de contact indusa de cosmetice este frecventa, deoarece oamenii pot aplica zilnic numeroase substante chimice pe piele, par si scalp. De obicei, eruptia cutanata va aparea pe pielea pe care a fost aplicat produsul cosmetic, cum ar fi sub brat, daca iritantul este un antiperspirant, dar uneori eruptia cutanata va aparea pe o alta parte a corpului (de exemplu, reactiile la oja pot provoca mai intai o eruptie la nivelul pleoapelor ca urmare a atingerii pleoapei). Este posibil ca o alergie la o substanta sa se dezvolte chiar si dupa ani de zile de utilizare a produselor cosmetice fara probleme anterioare.

Cosmetice pentru piele care pot cauza reactii alergice

Exista multe tipuri diferite de produse cosmetice care pot provoca o reactie alergica, mai ales la nivelul pielii:

  • creme de fata;
  • lotiuni de corp;
  • fond de ten;
  • rimel;
  • masti de fata;
  • lotiuni tonice etc.

Parfumurile si conservantii care sunt ingrediente ale acestor produse sunt cei mai frecventi alergeni care provoaca o reactie alergica la nivelul pielii.

Tipuri de alergeni din cosmetice

Cele mai comune produse care pot cauza reactii sunt cremele, serurile, gelurile de dus si sapunurile, produsele de spalare a fetei, antiperspirantele, machiajul pentru ochi etc. De asemenea, reactii pot aparea si de la vopsea de par. Produsele care au un nivel AHA de peste 10% si cremele si serurile pentru riduri pot provoca deseori reactii. Parfumurile, conservantii si colorantii sunt cele mai importante componente continute in produsele cosmetice care induc hipersensibilitate la contact. Emulgatorii, stabilizatorii, agentii de imbunatatire a vascozitatii, antioxidantii, substantele hidratante si lubrifiante sunt elemente mai putin reactive.

1. Parfumuri

Parfumul este un ingredient esential in majoritatea produselor cosmetice. Cea mai mare cantitate se gaseste in parfumuri ca atare. Industria parfumurilor foloseste aproximativ 3.000 de tipuri de arome, care sunt obtinute din produse naturale sau de sinteza. Cea mai frecventa reactie este la muschiul de stejar si izoeugenol, care se gasesc in multe deodorante si parfumuri scumpe. Alte reactii comune sunt la balsam de Peru – include aldehida si acid cinamic, vanilina, acid vanilic, nerolidol si farnesol. Din cauza existentei atator componente, balsamul de Peru are un risc ridicat de reactii incrucisate.

Hipersensibilitatea la parfumuri apare de obicei sub forma de dermatita alergica de contact, urticarie de contact si reactii fototoxice. De obicei, apare pe fata, gat, axile sau maini.

2. Conservanti

Conservantii asigura durabilitate si protectie impotriva dezvoltarii bacteriilor si fungilor care degradeaza produsele cosmetice. Alergia la diversi conservanti, care se gaseste in multe produse cosmetice si de igiena personala, poate provoca si dermatita de contact. Conservantii din produsele cosmetice si produsele de ingrijire a pielii sunt a doua cauza cea mai frecventa a reactiilor cutanate. Exemple de conservanti cosmetici includ: parabeni, imidazolidinil uree, quaternium-15, fenoxietanol, hidantoina DMDM si formaldehida.

3. Coloranti

Multi coloranti sunt substante pot provoca reactii fototoxice sau fotoalergice. Astfel de reactii apar sub expunerea la lumina ultravioleta, care modifica substantele de pe piele, astfel incat aceasta devine un fotoalergen. Eozina, colorant rosu intens, este un exemplu perfect de agent de reactie fotoalergica.

Ingrediente naturale din plante

Produsele obisnuite din plante care cauzeaza dermatita de contact includ plante din familia Compositae: musetel, crizantema, papadie, galbenele, ambrozie, ciulin. Mai multe plante din familia Compositae sunt incluse in mod regulat in „produsele naturale de ingrijire a pielii”. Multe reactii sunt agravate de soare.

Fotosensibilitatea este termenul folosit pentru a descrie afectiunile pielii cauzate de interactiunea radiatiilor UV si un agent chimic dobandit exogen (extern). Exista unele plante care cauzeaza fotodermatita (fitofotodermatita) si produc inrosire si vezicule la prima expunere urmata de hiperpigmentare persistenta. Plantele comune care cauzeaza fotodermatita includ Angelica, Bergamota, telina, lamaie, marar, fenicul, morcov salbatic etc.

Alergia la cosmeticele pentru par sau unghii

Produsele pentru ingrijirea parului sunt o alta cauza frecventa a dermatitei de contact si sunt a doua forma cea mai frecventa de alergie la cosmetice. Produsele chimice obisnuite includ fenilendiamina in vopseaua de par, sau alte produse gasite in sampoane si balsamuri de par. Este foarte frecvent ca reactiile la produsele de ingrijire a parului sa provoace dermatita de contact pe fata, pleoape, gat si spate inainte de a afecta scalpul.

Lacurile de unghii si substantele acrilice pot cauza reactii, inclusiv la nivelul pielii – dupa ce se atinge fata. Produsele chimice obisnuite includ acrilati si rasini pe baza de formaldehida. Aceste substante chimice sunt frecvent utilizate in saloanele profesionale de manichiura, dar pot fi prezente si in lacurile de unghii, in special cele care pretind ca sunt produse pentru intarirea unghiilor.

Alergia la cosmetice – simptome si diagnostic

Deoarece astfel de cosmetice se aplica mai ales pe fata, fiind si zona cea mai sensibila, reactiile apar la nivelul tenului. Eruptia produsa de o astfel de reactie apare adesea ca o zona rosie uscata, mancarime, o dermatita eczematoasa, de obicei limitata la zona in care a fost aplicat produsul cosmetic. Ocazional, reactiile cosmetice ale pielii pot aparea ca urticarie. Uneori, poate exista o senzatie de usturime la scurt timp dupa aplicare sau a doua zi.

Anafilaxia este o reactie alergica severa care poate pune viata in pericol. Simptomele anafilaxiei includ dificultati de respiratie, dificultati la inghitire, senzatie de ameteala, dureri in piept, puls rapid, greata si varsaturi. Daca apar simptome de anafilaxie, solicitati imediat asistenta medicala.

Daca suspectati o reactii alergica la un produs cosmetic, este important sa opriti utilizarea lui si sa mergeti la medic pentru pentru control si cateva teste. Daca dermatologul suspecteaza dermatita de contact, este necesara o investigatie completa si diferite teste, inclusiv teste alergologice.

Tratament pentru reactiile la cosmetice

Cel mai important lucru in cazul unei reactii la cosmetice este sa indepartati imediat de pe piele produsul care a cauzat reactia – de obicei, e suficient pentru a remedia problema. In cazul unor reactii alergice e important sa evitati produsul care a declansat reactia si sa identificati care a fost ingredientul cheie declansator. Medicul va poate prescrie emolienti pentru a calma iritatia si uneori creme cu steroizi. In alte cazuri, se pot recomanda antihistaminice, steroizi orali si antibiotice orale.

Prevenirea alergiilor la cosmetice

E important sa cititi atent etichetele produselor cosmetice. Toate produsele cosmetice vandute in Uniunea Europeana (UE) trebuie sa afiseze o lista completa de ingrediente pe produs sau pe ambalaj. In ceea ce priveste posibilii alergeni din cosmetice, cel mai bun mod de a preveni o reactie alergica este sa stii la ce esti sensibil si cum sa eviti acel alergen. O modalitate de a realiza acest lucru este citind cu atentie lista de ingrediente ale produsului si evitand ingredientele despre care stii sau crezi ca esti alergic.

SFATURI

  • Se recomanda in general cosmetice fara parfum pentru fata si uneori si pentru corp.
  • Alegeti produse hipoalergenice. Retineti, insa, ca „hipoalergenic” nu inseamna „fara alergeni”, ci „cu numar redus de alergeni” – contine mai putine ingrediente susceptibile de a declansa reactii.
  • Alegeti produse cu cele mai putine ingrediente. Acest lucru va reduce riscul unei reactii.
  • Testati intai orice produs pe o zona mica de piele – se aplica o cantitate mica de produs pe interiorul cotului si se asteapta 48 -72 de ore. Daca apar semne ca roseata, umflaturi, mancarime sau arsuri, nu utilizati acel produs.
  • Aplicati intotdeauna parfumul pe haine, nu pe piele. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de reactie la parfum. De asemenea, poate reduce riscul ca parfumul sa interactioneze cu ingredientele din alte produse si sa provoace o reactie la nivelul pielii.
  • Introduceti in rutina de ingrijire cate un singur produs la un moment dat. Asteptati aproximativ o saptamana inainte de a adauga un alt produs. Aveti grija la eventuale simptome in aceasta perioada – roseata, mancarime, senzatie de arsura, descuamare sau alte semne de iritare sau alergie.
  • Evitati cu orice pret sa folositi produse cosmetice expirate si respectati intervalul sigur de folosire scris pe ambalat – de la data deschiderii ambalajului.

Doar pentru ca o eticheta spune ca produsul este „hipoalergenic”, „testat dermatologic”, „pentru piele sensibila” sau „neiritant”, asta NU este o garantie ca produsele vor fi potrivite pentru pielea ta. De asemenea, scump NU inseamna neaparat si sigur. Invata sa iti cunosti pielea, cere sfatul dermatologului pentru a alege produse de ingrijire potrivite pentru pielea ta si opteaza pentru produse sigure si de calitate.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065000/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858659/
(3) https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/allergens-cosmetics
(4) https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetics-labeling-claims/hypoallergenic-cosmetics
(5) https://www.webmd.com/allergies/cosmetics
(6) https://dermnetnz.org/topics/contact-reactions-to-cosmetics/
(7) https://www.medicinenet.com/cosmetic_allergies/article.htm

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma