Acidul cafeic – beneficii, proprietati si surse naturale

Acidul cafeic este o substanta chimica care se gaseste in multe plante si alimente. Cafeaua este sursa principala de acid cafeic din alimentatia omului. Aflati mai multe despre beneficiile acidului cafeic din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este acidul cafeic?
  2. Acid cafeic: proprietati si beneficii
  3. Cum se utilizeaza acidul cafeic?
  4. Surse naturale de acid cafeic
  5. Efecte adverse

Ce este acidul cafeic?

Acidul cafeic este o substanta chimica prezenta in toate plantele, inclusiv in legume, fructe, ierburi, boabe de cafea, condimente pe baza de plante si alte astfel de produse naturale pe care le mancam si le bem. Se crede ca acidul cafeic are potentiale proprietati antiinflamatorii si antioxidante, ambele prezentand un interes din ce in ce mai mare pentru cercetatorii medicali.

Acidul cafeic face parte dintr-un grup de substante chimice numite acizi hidroxicinamici. Acesti acizi parfumati fac parte dintr-un grup si mai mare de substante chimice numite polifenoli.

La fel ca multi alti polifenoli, acidul cafeic este un antioxidant. Antioxidantii au capacitatea de a incetini stresul oxidativ din organism si pot combate radicalii liberi produsi de acest stres oxidativ. Stresul oxidativ poate grabi procesul natural de imbatranire si este asociat cu mai multe alte probleme de sanatate, printre care cancerul si dementa.

Acid cafeic: proprietati si beneficii

Acidul cafeic este un cunoscut antioxidant. Dupa cum mentionam, antioxidantii ajuta la prevenirea oxidarii altor molecule din organism. Oxidarea produce radicali liberi, care pot deteriora celulele corpului. Mai departe, acest lucru poate duce la inflamatii, boli de inima sau chiar cancer.

Acidul cafeic se crede, de asemenea, ca poate:

La fel ca alti antioxidanti, acidul cafeic poate fi de ajutor in imbunatatirea starii generale de sanatate pe masura ce imbatranim. Proprietatile sale antioxidante pot contribui la reducerea riscurilor de a dezvolta cancer, boli de inima si alte afectiuni ale batranetii, cum ar fi boala Alzheimer. In plus, poate pastra pielea mai tanara, protejand-o de daunele provocate de razele solare.

Cat de relevante sunt studiile facute de specialisti

Majoritatea studiilor care demonstreaza beneficiile acidului cafeic asupra sanatatii au fost facute pe soareci sau sobolani. Studiile umane sunt limitate, iar majoritatea au fost realizate in vitro, adica in afara corpului, folosind celule intr-o cutie Petri sau o eprubeta.

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a evalua felul in care acidul cafeic este absorbit in corpul uman. Un mic studiu efectuat pe sapte persoane a constatat ca peste 90 la suta din acidul cafeic ingerat a fost absorbit de intestinul subtire.

Imbunatatirea performantei sportive

Expertii au realizat un mic studiu pentru a vedea daca acidul cafeic i-ar putea ajuta pe sportivii de performanta in perioadele prelungite de exercitii de rezistenta. In cadrul studiului a folosit fenetilul ester al acidului cafeic (CAPE), un derivat al acidului cafeic.

Dupa extragerea celulelor din sangele biciclistilor de performanta, unele dintre celule au fost tratate cu CAPE, in timp ce altele nu. Apoi, toate celulele au fost supuse stresului hipertermic (de caldura). Cercetatorii au descoperit ca celulele tratate cu CAPE s-au descurcat mai bine si s-au recuperat mai repede dupa stres. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a reproduce aceste descoperiri in afara laboratorului.

Un alt studiu a constatat ca acidul cafeic a imbunatatit toleranta la efort si a redus oboseala cauzata de efortul fizic intr-un studiu efectuat pe sobolani.

Prevenirea diabetului

Un studiu a constatat ca acidul cafeic a reusit sa reduca semnificativ nivelul zaharului din sange la soarecii cu diabet. Este insa nevoie de mai multe cercetari pe oameni.

Combaterea cancerului

Desi cercetarea este preliminara, unele studii sugereaza ca acidul cafeic ar putea incetini dezvoltarea cancerului sau poate preveni cu totul boala.

In cadrul unui studiu realizat in 2015, la care au participat 1.090 de persoane cu cancer de san, cercetatorii au analiza efectul cofeinei si al acidului cafeic asupra dezvoltarii cancerului de san. Potrivit rezultatelor, cofeina si acidul cofeic au demonstrat proprietati anticancerigene si au suprimat dezvoltarea celulelor receptorilor de estrogen.

Mai mult, un studiu realizat in 2014 a aratat ca derivatii acidului cafeic inhiba cresterea celulelor cancerului de colon, atat in vitro, cat si in vivo.

Alte cercetari preliminare privind rolul acidului cafeic in combaterea cancerului au obtinut rezultate mixte.

In 1988, cercetatorii au analizat efectele acidului cafeic asupra tumorilor la soareci. Desi a incetinit cresterea tumorii, acidul cafeic a fost mai putin eficient decat alte doua substante, acidul clorogenic si acidul ferulic.

Efectele acidului cafeic asupra cancerului oral

Studiile in care sunt folositi soarecii nu pot fi intotdeauna aplicate la oameni. Mai mult, cercetatorii au analizat doar un tip de cancer. Alte studii, mai recente, au avut rezultate mai promitatoare.

Un studiu din 2000 a analizat efectele acidului cafeic asupra celulelor canceroase orale. Acidul cafeic a fost extrem de eficient in uciderea celulelor canceroase orale. In plus, nu a ucis celulele normale din gura.

Studiul a fost realizat in laborator si nu direct pe oameni, deci nu se stie daca aceste rezultate ar fi valabile in cazul pacientilor cu cancer oral activ. Cu toate acestea, faptul ca acidul cafeic nu a afectat celulele sanatoase poate sugera ca ar putea fi o alternativa sigura la chimioterapie.

Ar putea fi un adevarat leac pentru cancerul de san?

Un studiu din 2003 a explorat rolul acidului cafeic in tratarea cancerului de san. Studiul a constatat ca acidul cafeic ar putea viza o substanta care ajuta la reproducerea unui anumit tip de celule de cancer mamar. In acest fel, acidul cafeic a impiedicat dezvoltarea ulterioara a cancerului de san.

Din nou, aceste rezultate sugereaza ca acidul cafeic ar putea fi un tratament viabil pentru unele tipuri de cancer de san.

Pana in prezent, nu exista dovezi care sa arate ca acidul cafeic poate inlocui alte tratamente pentru cancer. De aceea, persoanele care sufera de cancer nu ar trebui sa il considere o alternativa pentru tratamentul conventional.

Cu toate acestea, pot consuma alimente bogate in acid cafeic pentru a sprijini alte tratamente pentru cancer.

Reducerea riscului de cancer

Cercetarile privind cafeaua au aratat ca un consum regulat de cafea poate reduce incidenta anumitor tipuri de cancer, in comparatie cu persoanele care nu beau cafea. Studiile au sugerat ca aportul zilnic de cafea, inclusiv cafea decofeinizata, reduce riscul de cancer de colon si cancer rectal. Cercetatorii cred ca aceste efecte sunt atribuite compusilor polifenolici, cum ar fi acidul cafeic.

Efect anti-imbatranire

Acidul cafeic este in multe cazuri o componenta importanta a produselor de ingrijire a pielii datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii. Studiile arata rezultate promitatoare. Un studiu efectuat pe soareci, de exemplu, a constatat ca acidul cafeic din usturoi aplicat local pe pielea soarecilor a impiedicat cu succes formarea ridurilor indusa de radiatiile UVB. In plus, a inhibat stresul oxidativ. Autorii au ajuns la concluzia ca acidul cafeic poate fi un ingredient activ al tratamentelor pentru piele folosite impotriva leziunilor pielii cauzate de UVB.

Tratamentru pentru infectia cu HIV

S-a demonstrat ca acidul cafeic si derivatii sai inhiba virusul HIV. Cu toate ca nu recomanda utilizarea acidului cafeic ca tratament singular impotriva infectiei cu HIV, cerctatorii sugereaza ca pacientii pot consuma mai multe alimente bogate in acid cofeic pentru a imbunatati tratamentul general pentru aceasta infectie. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste beneficii.

Cum se utilizeaza acidul cafeic?

Studiile care au analizat acidul cafeic au folosit o varietate de doze și, uneori, l-au amestecat cu alte substanțe chimice din plante care îi pot crește potența. În prezent, nu există studii care să arate care este doza zilnică limită, dar, ca în cazul oricărui produs chimic, dozele mari ar putea fi dăunătoare.

Cea mai sigură opțiune de consum presupune ingerarea alimentelor bogate în acid cafeic. In mod alternativ, substanta poate fi consumata sub forma de suplimente.

Surse naturale de acid cafeic

Cafeaua este una dintre cele mai importanta surse de acid cafeic, insa se gaseste in cantitati mai mici in numeroase alte alimente pe baza de plante. Unele dintre cele mai bogate surse de acid cafeic sunt:

  • fructele de padure
  • fructele uscate
  • uleiurile de seminte
  • salvia
  • cimbrul
  • oregano
  • menta
  • scortisoara
  • chimenul
  • nucsoara
  • semintele de floarea soarelui
  • maslinele negre

Potrivit anumitor cercetari, antioxidantii aplicati direct pe piele pot incetini procesul de imbatranire sau pot imbunatati sanatatea pielii. Cu toate acestea, cercetarile privind efectele specifice ale acidului cafeic sunt inca la inceput. Deci, cu toate ca exista dovezi clare care sustin utilizarea antioxidantilor, exista putine cercetari care sa compare acidul cafeic cu alti antioxidanti.

Cu toate ca acidul cafeic este in general sigur si bine tolerat de majoritatea oamenilor, nu exista suficiente cercetari pentru a recomanda doza zilnica recomandata sau o doza maxima sigura.

Efecte adverse

Exista putine informatii disponibile privind siguranta si efectele secundare ale acidului cafeic. Suplimentele cu acid cafeic nu au fost studiate pe larg la oameni. Pana in prezent, nu au fost raportate efecte secundare grave.

Cu toate acestea, cititi eticheta pentru a afla instructiunile privind dozarea. Daca aveti ingrijorari, consultati medicul sau farmacistul inainte de a lua un supliment cu acid cafeic.

Intrucat nu exista suficiente dovezi care sa arate daca suplimentele cu acid cafeic pot fi consumate in siguranta de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, acesta ar trebui evitat.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/caffeic-acid
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319510
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1266/caffeic-acid
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma