Sesamoidita poate fi cauza pentru durerea in talpa sau in degetul mare de la picior. Iata care sunt simptomele, cauzele si ce presupune tratamentul.

Cuprins:

1. Oasele sesamoide
2. Ce este sesamoidita?
3. Simptome
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Prognostic si preventie

Oasele sesamoide

In talpa avem doua oase mici, atasate de tendoane separate, care se prelungesc sub picior pana la degetul mare. Aceste mici oase amortizeaza presiunea, dar se pot si inflama, problema numita sesamoidita.

„Sesamoid” este derivat din latina, unde „sesamum” inseamna „seminte de susan” (datorita dimensiunii mici a oaselor sesamoide).

Un sesamoid este un os incorporat in tendoanele de sub articulatia picioarelor. Sesamoidele se gasesc in mai multe articulatii ale corpului. Aceste mici oase actioneaza ca un punct de sprijin, si ajuta la miscarea degetului mare in mod normal si sprijinindu-l. De asemenea, au rol de interfata care suporta greutatea primului os metatarsian.

Leziunile la nivelul oaselor sesamoide sunt adesea asociate cu activitati care tind spre o presiune crescuta asupra piciorului, cum ar fi alergarea, baschetul, fotbalul, golful, tenisul si baletul. Repetarea continua a unor miscari poate duce astfel la inflamatie si chiar leziuni.

Leziuni ale oaselor sesamoide

Sunt 3 tipuri principale de leziuni ale sesamoidelor, dintre care sesamoidita este una:

Sesamoidita – Este o leziune care implica inflamatia cronica a oaselor sesamoide si a tendoanelor. Este cauzata de presiunea crescuta sau de fortele de tractiune in jurul sesamoidelor.

Fractura de sesamoid – O fractura de sesamoid poate fi acuta sau cronica. O fractura acuta este cauzata de un traumatism – o lovitura directa sau un impact asupra osului. O fractura sesamoida acuta produce dureri bruste si umflaturi la locul leziunii, dar de obicei nu afecteaza intreaga articulatie a picioarelor. O fractura cronica este o fractura de stres (o ruptura cauzata, de obicei, de stres repetat sau de o utilizare excesiva). O fractura cronica produce o durere prelugnita, treptata. Durerea trece si revine si este, in general, agravata de activitate si se reduce la odihna.

Keratoza plantara – Este o leziune a tesutului moale din jurul articulatiei picioarelor. Apar dureri imediate, ascutite si umflaturi.

Ce este sesamoidita?

Sesamoidita este o leziune cronica, provocata de o presiune frecventa si are ca rezultat iritatia si inflamatia dureroasa a tesuturilor inconjuratoare. Oasele sesamoide sunt incorporate in tendoane, in stransa legatura cu suprafetele articulare si care formeaza o parte integranta a articulatiei ca in patela si sesamoidele hallux si police. Sesamoidele actioneaza ca un punct de sprijin pentru a creste unghiul de actiune si pentru a imbunatati eficienta functiei flexoare ale tendoanelor. Degetul mare de la picior este cel mai frecvent afectat, si contine 2 oase sesamoide.

Durerea incepe usor, treptat agravandu-se atunci cand se continua activitatea ce provoaca tensiune. In cazul sesamoiditei halluxului, durerea este localizata in talpa piciorului, in special pe partea mediana. Oasele sesamoide sunt, de asemenea, foarte sensibile. Localizarea sensibilitatii corespunde exact locatiei oaselor mediane sesamoide.

Simptome

Principalele simptome ale sesamoiditei includ:

● durere sub degetul mare sau pe talpile picioarelor;
● umflare si vanatai in talpa;
● dificultate si durere la indoirea si indreptarea degetului mare.

Majoritatea simptomelor vor fi centrate sub primul cap de metatarsian, care se afla chiar in spatele degetului mare.

Initial, pacientul sufera de durere in oasele sesamoide, in special atunci cand presiunea directa este aplicata pe acestea. Durerea tinde sa se reduca rapid si sa dispara atunci cand pacientul se odihneste. Durerea este mai intensa cand se poarta pantofi cu talpi subtiri sau cand persoana in cauza merge desculta. Durerea creste atunci cand pacientul efectueaza o activitate intensa, cum ar fi alergare sau sarituri. Atunci cand apare durerea la acest nivel, pot aparea si umflaturi usoare in apropierea lor. Umflatura tinde sa scada daca pacientul se odihneste si ridica piciorul deasupra nivelului inimii.

Simptome de agravare

Pe masura ce boala se agraveaza, simptomele vor avea tendinta de a se inrautati si vor cauza mai mult disconfort si interfera cu activitatile normale si cu calitatea vietii.

Aceste simptome ulterioare includ:

● durerea mai intensa atunci cand se aplica o presiune directa pe oasele sesamoide;
● disconfort continuu si chiar durere in aceste oase sau in zona de sub ele;
● purtarea pantofilor confortabili nu reduce durerea;
● apar dureri la mers sau alergat, iar sariturile cauzeaza dureri intense;
● orientarea degetului mare in sus este extrem de dureroasa.

Umflarea creste progresiv, pana cand ramane constanta si nu se reduce nici cand picioarele sunt ridicate. Degetul mare poate deveni foarte rigid si nu poate fi indoit deloc.

De obicei, boala apare treptat. Debutul brusc al simptomelor este mai probabil sa fie asociat cu o fractura a oaselor sesamoidale sau chiar si a celor doua oase.

Cauze

Sesamoidita, de obicei, rezulta din uzura excesiva a tendoanelor de la nivelul oaselor mici din partea din fata a piciorului. De asemenea, tendoanele pot deveni inflamate daca sufera traume repetate, cum ar fi purtarea tocurilor inalte sau a pantofilor care nu se potrivesc.

Principalele cauze pentru aparitia sesamoiditei sunt:

● Purtarea tocurilor inalte
● Greutate corporala mare
● Activitate fizica intensa
● Persoanele care atunci cand alearga, pun mai multa presiune pe degetele de la picioare

Afectiunile patologice care implica sesamoidul sunt rare si, de obicei, de etiologie post-traumatica sau degenerativa. Exista diferite cauze de sesamoidita, de exemplu deteriorarea oaselor sesamoide, o deformare a articulatiei meta-tars- falangiala sau guta.

Majoritatea cauzelor care duc la sesamoidita pot fi prevenite prin anumite modificari de comportament. Leziunile sau miscarile repetitive pot cauza iritatii si daune treptate in oasele sesamoide. Purtarea zilnica a pantofilor cu toc pentru multe ore creste riscul de afectare a acestor oase.

Afectiuni care cresc riscul de sesamoidita

Nu toate cazurile de sesamoidita rezulta din actiunile proprii ale pacientului, nedorite sau nu. Unele cauze sunt rezultatul unor factori de risc complet diferiti pentru aceasta afectiune. Acestea includ:

Osteoartrita – artrita legata de varsta poate duce la formarea de mici calcifieri pe oasele sesamoide. Astfel de pinteni pot irita tendonul flexorului si poate duce nu doar la durere si umflaturi, ci si la inflamatie atat in osul sesamoid cat si in tendonul care il inconjoara.

Osteoporoza –  osteoporoza este o boala in care oasele devin mai subtiri si mai slabe in timp, deoarece pierd calciu; poate duce la slabirea oaselor sesamoide – pe masura ce acest lucru progreseaza, aceste oase devin din ce in ce mai incapabile sa reduca presiunea care le este pusa ori de cate ori un pacient sta, merge, alearga sau sare.

●Persoanele cu arcada superioara aplatizata;

● Arcada piciorului prea curbata – fin din cauza utilizarii frecvente a tocurilor, dar si din cauze ereditare. Atunci cand piciorul este asezat jos si greutatea este pusa pe acesta, arcul ramane ridicat si nu intra in contact cu solul, ceea ce face ca toata greutatea sa se lase pe arc, nu pe podea.

Diagnostic

Diagnosticul de sesamoidita trebuie sa se bazeze pe simptome. Acestea sunt inflamatii si umflaturi, situate in zona inferioara-medina a articulatiei halluxului. Problema este ca sesamoidita poate fi asociata cu bursita, tendinita si tenosinovita.

Pentru a stabili diagnosticul, se recomanda mai multe investigatii de imagistica, si anume radiografii, RMN, CT sau scintigrafii osoase.

Atunci cand se suspecteaza o fractura, o scanare osoasa sau o scanare CT sunt cele mai fiabile in confirmarea diagnosticului. A doua metoda de a stabili diagnosticul de sesamoidita este utilizarea testului compresiei axiale pasive (PAC) – o tehnica specifica pentru sesamoide, deoarece toate celelalte tesuturi moi al primei articulatii metatarsofalangiene se afla intr-o pozitie relaxata. In timpul unui examen, fizioterapeutul va depista zonele cu sensibilitate din regiunea oaselor sesamoide. Specialistul medical va va solicita sa efectuati anumite miscari ale piciorului si degetelor pentru a depista exact localizarea problemei.

Tratament

Tratamentul este, in general, ne-chirurgical. Cu toate acestea, daca masurile conservatoare nu dau rezultate, medicul va poate recomanda interventia chirurgicala pentru a indeparta osol sesamoid.

Sfaturi generale

  • Evitarea activitatilor care provoaca sau agraveaza sesamoidita. Evitati acele miscari care pun presiune pe oasele sesamoide.
  • Evitati pantofii cu toc si alegeti incaltaminte confortabila care sa sustina piciorul. Purtati pantofi cu talpa moale, cu platforma mica.
  • Puteti aplica si comprese cu gheata pe talpa piciorului. Nu aplicati gheata direct pe piele, ci utilizati un pachet de gheata sau impachetati gheata intr-un prosop.

Tratament nechirurgical

Tratamentul non-chirurgical pentru leziunile sesamoide ale piciorului poate include una sau mai multe dintre urmatoarele optiuni, in functie de tipul leziunii si gradul de gravitate:

● Folosirea unor osteze sau a unui suport de pantof care sa amortizeze socurile in zona inflamta, sau dispozitive care protejeaza degetele. Se pot folosit branturi medicale sau orteze personalizate pentru piciorul tau.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, sunt adesea utile in reducerea durerii si inflamatiei.
Fizioterapie – perioada de tratament poate include terapie fizica, cum ar fi exercitii (pentru o gama larga de miscare, intarire si recuperare) si terapia cu ultrasunete. In timpul reabilitarii non-chirurgicale, fizioterapeutul aplica tratamente in zona dureroasa pentru a ajuta la controlul durerii si umflarii.
Injectii cu steroizi – in unele cazuri, cortizonul este injectat in articulatie pentru a reduce durerea si inflamatia. Injectiile de steroizi si anestezice locale pot fi atat de diagnostic cat si terapeutice. Injectiile sunt de obicei efectuate sub control radiologic pentru a imbunatati acuratetea plasarii acului. Injectiile cu steroizi nu trebuie utilizate in cazul unei fracturi sesamoide sau a necrozei.
Dispozitive ortotice – acestea se fixeaza in pantofi si pot fi prescrise pentru tratamentul pe termen lung al sesamoiditei pentru a echilibra presiunea exercitata asupra articulatiilor.

Interventie chirurgicala

In cazul in care alte metode nu au succes, poate fi necesara indepartarea chirurgicala a unui os sesamoid. Cel mai bine este sa eliminati unul dintre cele doua sesamoide. Daca ambele sunt indepartate, acest lucru poate avea un efect daunator asupra degetului mare. De obicei, tratamentul sesamoiditei este neinvaziv, dar este recomandata o sesamidectomie atunci cand terapia conservatoare nu da rezultate sisesamoidita

Chirurgul va face o incizie pe talpa piciorului si apoi va separa tesutul moale din jurul osului afectat. Dupa indepartarea osului, tesutul moale este pus inapoi la loc si incizia este inchisa.

Prognostic si preventie

Cel mai bun tratament pentru sesamoidita este prevenirea afectiunii si prevenirea reaparitiei sau agravarii. Desi nu se poate face nimic in ceea ce priveste predispozitiile genetice si defectele piciorului, chiar si in aceste cazuri, pacientii pot ajuta la prevenirea acestor probleme si la dezvoltarea ei.

Cel mai important aspect aici este alegerea incaltamintei. Evitati sa mergeti descult, purtati pantofi care sprijina piciorul in mod adecvat (suficient de larg pentru a evita presarea degetului mare si a articulatiei din zona piciorului, suficient de lung pentru a nu presa calcaiul si degetele, groase si captusite pentru a amortiza socurile si cu tocuri mici sau fara tocuri).

Purtarea unei perechi de incaltaminte confortabila si de sustinere poate ajuta la prevenirea sesamoiditei. Pantofii ar trebui inlocuiti la fiecare 6 luni, sau mai des, daca persoana este foarte activa. Pacientii pot alege, de asemenea, sa poarte un sistem de sustinere sau un tampon special care ofera suport suplimentar pentru partea inferioara a piciorului, pentru a reduce presiunea asupra oaselor sesamoide.

Sesamoidita apare uneori din cauza suprapunerii degetelor, unde piciorul unei persoane se roteste usor in interior pe masura ce face un pas. Un medic poate prescrie orteze personalizate pentru a reduce incidenta suprapronatiei.

 

Referinte:
(1) Sesamoid Injuries in the Foot, link: https://www.foothealthfacts.org/conditions/sesamoid-injuries-in-the-foot
(2) Sesamoiditis, link: https://www.ipfh.org/foot-conditions/foot-conditions-a-z/sesamoiditis/
(3) Sesamoiditis, link: https://radiopaedia.org/articles/sesamoiditis
(4) What is sesamoiditis, link: https://www.news-medical.net/health/What-is-Sesamoiditis.aspx
(5) Sesamoiditis: What you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318507.php
(6) Sesamoiditis, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/sesamoiditis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma