Seminte de canepa – compozitie nutritiva si beneficii

Seminte de canepa – iata ce beneficii au acestea pentru sanatate, ce nutrienti contin, posibile riscuri asociate, precum si cateva recomandari de consum.

Cuprins:

1. Ce sunt semintele de canepa si ce nutrienti contin?
2. Beneficii pentru sanatate
3. Posibile efecte adverse
4. Recomandari de consum

Ce sunt semintele de canepa si ce nutrienti contin?

Semintele de canepa sunt semintele plantei Cannabis sativa. Sunt din aceeasi specie cu marijuana, dar o varietate diferita. Semintele de canepa sunt hranitoare si bogate in grasimi sanatoase, proteine si diverse minerale.

Pentru o lunga perioada de timp, semintele de canepa au fost ignorate pentru beneficiile lor nutritionale din cauza relatiei botanice cu soiurile de marijuana. Semintele de canepa nu provoaca nicio reactie psihotropa sau euforica. Provin din planta Cannabis sativa, dar, spre deosebire de alte specii de plante de canabis, acestea au niveluri non-medicinale (mai putin de 0,3%) de compus psihoactiv THC. Doar cojile de seminte de canepa pot contine urme de THC (<0,3%), insa cantitati foarte mici, fara risc de a cauza efecte.

Semintele de canepa decorticate contin grasimi benefice, fibre, proteine. Contin peste 30% grasimi – mai ales acid linoleic (omega-6) si acil alfa-linolenic (omega-3). Aceste seminte au multe calorii, dar sunt sarace in carbohidrati. Aproape jumatate dintre carbohidrati provin din fibre. Doar o cantitate mica de carbohidrati este reprezentata de zaharuri, iar restul de amidon. Semintele de canepa contin, de asemenea, toti aminoacizii esentiali si sunt usor de digerat. Contin si vitamine si minerale – magneziu, fier, zinc, vitamina E, potasiu etc.

Beneficii pentru sanatate

Pot sustine sanatatea inimii

Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Semintele de canepa contin cantitati mari de aminoacid arginina, care produce oxid nitric in corp. Oxidul nitric este o molecula de gaz care face ca vasele de sange sa se dilate si sa se relaxeze, ducand la scaderea tensiunii arteriale si la un risc  mai redus de boli de inima. Acidul gamma-linolenic gasit in semintele de canepa a fost, de asemenea, legat de inflamatia redusa, care poate reduce riscul de boli de inima. ♥  Citeste mai multe despre factorii de risc cardiovascular. 

Sanatatea pielii si a parului

Semintele de canepa sunt bogate in acizi grasi benefici ce pot sustine sanatatea pielii si a parului. Uleiul de canepa poate, de asemenea, sa fie util pentru pielea uscata si poate reduce mancarimea. Acest ulei poate patrunde in straturile profunde ale pielii si favorizeaza regenerarea celulelor.

Sursa excelenta de proteine vegetale

Aproximativ 25% dintre caloriile din semintele de canepa provin din proteine. Aceste seminte sunt considerate o sursa completa de proteine, ceea ce inseamna ca furnizeaza toti aminoacizii esentiali. Corpul nu poate produce aminoacizi esentiali si trebuie sa-i obtina din dieta. Semintele de canepa contin cantitati semnificative de aminoacizi ca metionina si cisteina, precum si niveluri foarte ridicate de arginina si acid glutamic. Afla mai multe despre beneficiile proteinelor vegetale. 

Digestie mai buna

Fibrele sunt o parte esentiala a dietei si sunt legate de o mai buna sanatate digestiva. Semintele intregi de canepa sunt o sursa importanta de fibre solubile si insolubile, continand 20% si, respectiv, 80%. Fibrele solubile formeaza o substanta asemanatoare gelului in intestin. Sunt o sursa valoroasa de substante nutritive pentru bacteriile digestive benefice si, de asemenea, pot regla glicemia si nivelul colesterolului. Semintele de canepa pot sa previna si sa amelioreze si constipatia datorita fibrelor.

Ofera satietate

Semintele de canepa ofera satietate si pot sa reduca apetitul. Acest lucru se datoreaza partial continutului de fibre, care favorizeaza satietatea – ceea ce reduce riscul de crestere in greutate, in asociere cu un stil de viata sanatos in general.

Pot reduce inflamatia

Datorita profilului de acizi grasi Omega-3 si GLA, semintele de canepa ajuta la reducerea naturala a nivelurilor de inflamatie si la sustinerea sistemului imunitar. Au efecte imunomodulatoare, antioxidante si anti-imbatranire. Cantitatea de Omega-3 din semintele de canepa si raportul sanatos dintre Omega-3 si Omega-6 pot contribui impreuna la reducerea inflamatiei. In plus, semintele de canepa sunt o sursa bogata de acid gamma linolenic (GLA), un acid gras polinesaturat care poate avea efecte antiinflamatoare. Reducerea inflamatiei poate ajuta la gestionarea simptomelor bolilor cronice, cum ar fi sindrom metabolic, diabet de tip 2, artrita etc.

Posibile efecte adverse

Atunci cand sunt consumate ca alimente, semintele de canepa sunt in general recunoscute ca fiind sigure. Semintele de canepa nu contin in mod natural niveluri semnificative de tetrahidrocanabinol (THC), componenta psihoactiva. De fapt, formele de canepa folosite in alimentatie contin mai putin de 0,3% THC.

Semintele de canepa nu contin gluten in mod natural, dar pot fi supuse unei contaminari incrucisate daca sunt procesate intr-o instalatie care proceseaza si boabe care contin gluten. Semintele de canepa sunt sigure atunci cand sunt consumate cu moderatie. Deoarece sunt bogate in grasimi, consumul crescut de seminte de canepa poate provoca diaree usoara. Semintele de canepa inhiba formarea trombocitelor si interactioneaza cu medicamentele anticoagulante, provocand un risc mai mare de sangerare. Daca urmati tratament cu un anticoagulant, discutati cu medicul inainte de a consuma o cantitate mare de seminte de canepa.

Alergii

Au fost raportate reactii alergice la Cannabis sativa, desi multe studii se axeaza pe partea din planta utilizata pentru consumul de marijuana (nu semintele de canepa). Au fost raportate simptome ca dureri in gat, congestie nazala, rinita, faringita, respiratie suieratoare si alte probleme, inclusiv raspunsuri anafilactice.

Recomandari de consum

Semintele de canepa pot fi decorticate si nedecorticate. Cele decorticate sunt mai usor de digerat. Puteti alege seminte decorticate de canepa, seminte nedecorticate, dar si faina de canepa sau pudra proteica de canepa, unt din seminte de canepa, lapte de canepa, ulei de canepa. Semintele de canepa sunt sensibile la caldura si lumina. De aceea, este mai bine sa le depozitati intr-un loc racoros si uscat sau in frigider.

Puteti adauga semintele de canepa in iaurt, peste cereale, in terci de ovaz, budinci sau prajituri, in smoothie, sosuri etc. Sunt versatile, deci pot fi folosite intr-o gama variata de feluri de mancare, de la dulci la sarate. Ofera textura, imbunatatesc aroma si gustul. De asemenea, semintele de canepa sunt ingredient in turtele cu julfa, desert ce se pregateste in Moldova in preajma sarbatorilor de iarna – turte foarte subtiri din apa si faina, insiropate cu apa si zahar si umplute cu un amestec din canepa (seminte nedecorticate, macinate) fiarta, zahar si coaja de lamaie.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds
(2) https://www.webmd.com/diet/hemp-health-benefits-nutrition-uses
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/308044
(4) https://www.verywellhealth.com/hemp-benefits-side-effects-dosage-and-interactions-4767355

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma