Lipsa dorintei sexuale in cuplu este unul dintre cele mai comune aspecte cu care partenerii de cuplu se confrunta, la un moment dat pe parcursul relatiei. Cand si de ce poate sa apara si cum poate fi gestionata lipsa dorintei sexuale in cuplu?

Cuprins:

1. Lipsa dorintei sexuale in cuplu – informatii generale
2. Din ce cauza apare lipsa dorintei sexuale in cuplu?
3. Simptome si manifestari
4. Diagnostic
5. Solutii pentru lipsa dorintei sexuale in cuplu

Lipsa dorintei sexuale in cuplu – informatii generale

Scaderea dorintei sexuale este un fenomen frecvent cu care partenerii unui cuplu se pot confrunta. De obicei este mai comuna in cazul femeilor, dar nici barbatii nu sunt ocoliti in totalitate de aceste dificultati.

Lipsa dorintei sexuale poate duce la tensiuni in relatia de cuplu, poate da nastere la sentimente de vina si indoiala, nesiguranta. Lipsa dorintei sexuale in cuplu poate fi considerata ca varful unui iceberg – la suprafata se observa doar aceasta scadere a libidoului, insa in profunzime pot fi mai multe posibile cauze care au dus sau continua sa mentina dorinta sexuala scazuta.

Dorinta sexuala scazuta este relativa, pentru ca libidoul este diferit de la o persoana la alta si poate fluctua in cazul aceleiasi persoane. Dorinta sexuala este mult mai complexa si mai fragila in cazul femeilor decat la barbati. Aceasta este mult mai puternic influentata de nivelul hormonilor, de ceea ce simt fata de partenerii lor si cum e calitatea relatiei si cum se simt ele in propriul corp.

Din ce cauza apare lipsa dorintei sexuale in cuplu?

Cauzele pentru un libidou scazut, atat la femei, cat si la barbati, pot fi numeroase si variaza in functie de natura medicala sau psihologica. De asemenea, scaderea dorintei sexuale este normala intr-o anumita masura in relatiile de lunga durata sau in perioade fiziologice normale, cum ar fi perioada postpartum sau perimenopauza sau menopauza.

Cauze pentru lipsa dorintei sexuale la femei

Cauze medicale sau fizice:

Aceste afectiuni sau medicamente pot reduce dorinta sexuala:

  • administrarea de antidepresive;
  • obezitatea sau supraponderabilitatea;
  • administrarea de medicamente pentru tensiunea arteriala;
  • afectiuni cronice precum diabetul, hipotiroidismul, artrita, anemia, bolile cardiovasculare, bolile endrocine sau neurologice;
  • dureri cronice;
  • uscaciunea vaginala;
  • vaginismul;
  • menopauza;
  • consumul de alcool sau droguri;
  • administrarea de contraceptive.

Cauze psihologice:

  • depresia;
  • oboseala si un stil de viata foarte stresant;
  • probleme in ceea ce priveste imaginea corporala;
  • resentimentele acumulate intre partenerii de cuplu;
  • furia fata de celalalt partener din diverse motive ( ca e prea critic, ca e prea dominant sau prea pasiv, pentru ignorarea nevoilor sale etc);
  • doliu;
  • dificultati in cadrul relatiei;
  • anumite evenimente stresante din viata (pensionarea, doliul);
  • conflicte nerezolvate in cuplu sau certuri frecvente;
  • lipsa unei comunicari sau o comunicare defectuoasa;
  • probleme legate de increderea dintre parteneri.

O serie de probleme legate de dorinta sexuala scazuta poate fi legata de experiente adverse din copilarie. Persoanele care au fost victime ale abuzului pot asocia intimitatea sexuala cu ideea de pericol sau de amenintare, lucruri care vor impiedica persoana sa se simta in largul ei si sa se bucure de experienta sexuala.

Pot contribui la scaderea dorintei sexuale si sarcina, perioada postpartum, alaptarea. La menopauza, scaderea nivelului de hormoni poate face sexul mult mai dureros, lucru care poate scadea interesul unei femei fata de activitatile sexuale.

Lipsa dorintei sexuale dupa nastere

O dorinta sexuala scazuta dupa nastere este normala. Corpul se readapteaza la perioada de dupa sarcina si nastere, iar lipsa dorintei sexuale sau un libidou scazut sunt explicate din punct de vedere evolutionist prin necesitatea refacerii mamei, astfel ca toata energia ei sa fie directionata catre vindecarea ei si ingrijirea nou-nascutului.

Pe durata sarcinii, hormonii reproductivi pot ajunge la niveluri pana la 1000 ori mai inalte decat inainte de sarcina. Iar dupa nastere, nivelul acestora scade brusc, ajungand la niveluri similare cu ale menopauzei. Nivelul scazut de estrogen cauzeaza uscaciune vaginala (mai ales daca mama alapteaza) si o scadere a dorintei sexuale.

Un alt hormon important care intervine in ceea ce priveste dorinta sexuala dupa nastere este oxitocina. Inainte de a naste, oxitocina este eliberata in timpul imbratisarilor, atingerilor, orgasmului. Dupa nastere, mama isi ia oxitocina din toate interactiunile ei fizice cu bebelusul (alaptarea, tinutul in brate, contactul piele pe piele, mangaiatul lui etc). Ori acest transfer de energie emotionala se considera ca ar scadea dorinta sexuala a mamei si ar creste receptivitatea mamei la stimulii de tin de copil.

Prolactina este un alt hormon important implicat in comportamentul matern, cu implicatii pentru libidoul feminin. Nivelul acestuia creste de sapte ori in sarcina si ramane la un nivel ridicat pe perioada alaptarii. Insa are efect si asupra dorintei sexuale, mentinand-o scazuta.

Unele studii arata ca un nivel ridicat de prolactina la tati reduce nivelul de testosteron, in timp ce induce un comportament orientat spre ingrijirea copilului. Cu cat tatii interactioneaza mai mult cu bebelusii, cu atat le scade nivelul de testosteron si dorinta sexuala.

Pe langa modificarile hormonale, mai sunt si alti posibili factori care pot contribui la o lipsa a dorintei sexuale dupa nastere: oboseala, modificarile fizice prin care a trecut corpul in sarcina si dupa nastere, anxietatea si ingrijorarile mamei legate de copil. De asemenea, depresia postpartum poate avea un impact considerabil asupra dorintei sexuale.

Cauze pentru lipsa dorintei sexuale la barbati

Lipsa dorintei sexuale este mult mai comuna in cazul femeilor, insa aceste dificultati nu sunt neobisnuite nici in cazul barbatilor.

Posibile cauze care pot diminua dorinta sexuala in cazul barbatilor includ:

  • consumul masiv de alcool,
  • disfunctiile erectile,
  • ejacularea precoce,
  • anxietatea de performanta,
  • stresul,
  • o scadere drastica a nivelului de testosteron,
  • repetate respingeri sexuale,
  • sentimente de rusine sau vina in legatura cu propria sexualitate.

Simptome si manifestari

Dorinta sexuala scazuta se manifesta de obicei ca o lipsa de reactie fata de propunerile, aluziile sau comportamentele sexuale ale partenerului. Simptomele unei dorinte sexuale scazute mai pot include o scadere a interesului fata de sex, disfunctii erectile, anxietate care inhiba performanta sexuala, absenta excitarii sexuale, absenta fanteziilor sexuale.

Diagnostic

Pentru identificarea cauzelor scaderii libidoului este nevoie de comunicare si de deschidere din partea celor doi parteneri de cuplu. In functie de natura cauzelor implicate in scaderea dorintei sexuale este important sa va adresati catre un specialist pe directia respectiva. De exemplu, investigatii medicale si consultul ginecologic in cazul unor dureri sau disconfort la penetrare, consultarea unui sexolog in cazul unor disfunctii sexuale, terapeut de cuplu daca scaderea libidoului apare pe fondul unor probleme mai vaste in cuplu etc.

Solutii pentru lipsa dorintei sexuale in cuplu

De multe ori, lipsa dorintei sexuale este doar varful icebergului, in special in cazul relatiilor de lunga durata. Atunci cand lipsa dorintei sexuale se prelungeste pe termen lung si afecteaza relatia de cuplu, este indicat sa cautati ajutor.

Tratamentul in cazul libidoului scazut depinde foarte mult de cauzele ce stau la baza sa. Investigatiile medicale sau modificarea anumitor tratamente pot fi o solutie atunci cand cauzele sunt de natura medicala. De asemenea, tratamentul poate include psihoterapie, schimbari ale stilului de viata, ajustari ale dozarii unor medicamente (atunci cand scaderea libidoului este un efect secundar al medicamentelor).

Terapia de cuplu

De multe ori, consilierea de cuplu ajuta partenerii sa identifice problemele si factorii care au dus la scaderea dorintei sexuale. Scopul este de a identifica si constientiza cauzele si conflictele din cuplu si felul in care acestea au un impact asupra sexualitatii. Rezolvarea conflictelor, gestionarea resentimentelor acumulate in timp, constientizarea luptelor de putere si gestionarea altor probleme pe care cuplul le intampina poate reduce si barierele catre o buna viata sexuala. Terapeutul de cuplu va poate ajuta sa comunicati mai bine si va poate sugera sa incercati tehnici sexuale care sa creeze experiente intime mai placute in relatia voastra.

Intr-o relatie sanatoasa, ambii parteneri e important sa ajunga la un echilibru in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor sexuale. Intimitatea cu partenerul ar trebui sa fie placuta si sa ii apropie, nu sa fie o corvoada sau o obligatie care trebuie indeplinita fata de celalalt.

  • Discutati cu partenerul despre dificultatile pe care le intampinati.
  • Daca interesul fata de activitatile sexuale au scazut, puteti incerca metode senzoriale prin care sa deveniti mai excitati: sa faceti un dus sau o baie impreuna; sa va faceti masaj; sa va explorati corpurile; sa va dezbracati unul pe celalalt.
  • Daca dorinta sexuala este scazuta sau absenta dupa nastere, faceti-va timp pentru a face lucruri impreuna si care sa va aminteasca faptul ca sunteti un cuplu, chiar daca ati devenit parinti. Vorbiti deschis despre schimbarile prin care trece corpul vostru si aveti rabdare unul cu celalalt.
  • Nu in ultimul rand, aveti grija de voi si incercat sa aveti un stil de viata sanatos: sa aveti un somn odihnitor, in cantitatea necesara; sa va gestionati mai bine stresul; sa aveti o alimentatie echilibrata; sa reduceti consumul de alcool sau droguri (daca este cazul); sa faceti activitate fizica.

Referinte:

(1) Low Sexual Desire – https://www.psychologytoday.com/us/basics/low-sexual-desire
(2) Sexual Desire Disorders – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695750/
(3) It’s science: This is why many postpartum moms don’t feel like having sex – https://www.mother.ly/life/low-sex-drive-postpartum/shine-lubricant

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma