Seleniul – tot ce trebuie sa stii despre rolul sau in organism

Seleniul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului, aportul sau facandu-se prin alimentatie si administrarea de suplimente, atunci cand este necesar. Informatii despre rolurile seleniului in organism, sursele alimentare bogate in acest mineral, aportul optim si posibile efecte ale deficitului si excesului.

Cuprins:

(1) Informatii generale despre seleniu
(2) Rolul si proprietatile seleniului in organism
(3) Surse de seleniu
(4) Beneficiile seleniului
(5) Lipsa de seleniu – cauze, simptome, riscuri
(6) Cand si cum se administreaza seleniul?
(7) Seleniul – contraindicatii si efecte secundare ale supradozarii

Informatii generale despre seleniu

Seleniul este un oligoelement esential, implicat in numeroase procese biochimice de la nivelul organismului.
Seleniul se gaseste intr-o serie de alimente vegetale si de origine animala, este adaugat in anumite produse alimentaree si este disponibil si sub forma de suplimente alimentare.

Seleniul contine peste 20 de selenoproteine, dintre care cele mai importante sunt: glutation peroxidaza (GPX), selenoproteina P, 5′ iodotironindeiodinaza si tioredoxin reductaza.
Organismul are nevoie de cantitati mici de seleniu, dar aceasta cantitate mica este esentiala pentru buna sa functionare, in special pentru metabolismul hormonilor tiroidieni, functiile cognitive, sistemul imun, fertilitate, protectia impotriva stresului oxidativ.

Rolul si proprietatile seleniului in organism

Selenoproteinele joaca un rol foarte important in sanatatea organismului. Cea mai cunoscuta, glutation peroxidaza, este implicata in protejarea membranelor celulare impotriva radicalilor liberi.
Seleniul lucreaza alaturi de alti nutrienti antioxidanti, cum este vitamina E, pentru a proteja celulele si tesuturile impotriva stresului oxidativ.

De asemenea, seleniul este esential pentru buna functionare a sistemelor imun si endocrin. Seleniul sustine productia de anticorpi si este implicat in metabolismului hormonilor tiroidieni. Joaca un rol important si in sinteza ADN-ului.

Seleniul ajuta si functia reproductiva, fiind implicat in motilitatea spermei.

Surse de seleniu

Seleniul este un mineral, de aceea aportul lui in organism se face prin alimentatie sau suplimente alimentare, atunci cand este necesar.

Surse alimentare de seleniu

Seleniul se gaseste in alimentele vegetale si de origine animala. Cele mai bogate surse de seleniu sunt nucile de Brazilia, pestele si organele de la animale. In cantitati mai mici se gaseste intr-o varietate de alte produse alimentare.

Alimentele vegetale includ, in principal, cerealele integrale, mai putin fructele si legumele. Cantitatea de seleniu din alimentele vegetale depinde mult de cantitatea de seleniu din solul in care acestea au crescut. In China exista cateva regiuni in care cantitatea de seleniu din sol este redusa, insa deficitul de seleniu a fost combatut prin programe de suplimentare cu seleniu.

Seleniul se gaseste si in numeroase alimente de origine animala, cum ar fi pestele, ouale, carnea rosie, organele. Si in cazul acestora, cantitatea de seleniu din ele depinde de nivelul de seleniu din plantele sau cerealele consumate, daca au crescut in soluri bogate in seleniu. Insa in cazul produselor de origine animala, nivelul de seleniu din sol nu este la fel de important ca in cazul celor vegetale, pentru ca la animale mecanismele homeostatice regleaza nivelul de seleniu.

Surse alimentare bogate in seleniu:

  • alimente vegetale – nucile de Brazilia (cea mai bogata sursa naturala de seleniu), orez, cereale si derivate din cereale, usturoi;
  • alimente de origine animala – peste, fructe de mare, carne rosie, oua, ficat, carne de pui, produse lactate.

Suplimentele alimentare de seleniu

Suplimentele alimentare de seleniu sunt disponibile pe piata fie alaturi de alte vitamine si minerale (in cadrul multivitaminelor), fie in forma singulara (comprimatele contin doar seleniu).
Suplimentele de seleniu ar trebui luate doar la recomandarea medicului, in urma unor analize care sa indice nevoia suplimentarii.

Beneficiile seleniului

Pe langa rolul seleniului in organism, exista o serie de presupuneri ca administrarea de seleniu ar avea efecte benefice pentru anumite afectiuni si probleme de sanatate. Pentru ca are un puternic efect antioxidant, dar si un rol important in repararea ADN-ului, functionarea sistemelor imun si endocrin, s-a presupus ca seleniul ar putea avea efecte anti-cancer, ca ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, ca ar ajuta impotriva infertilitatii masculine sau ca ar avea efecte impotriva infectiei cu HIV.

Insa studiile realizate pana acum sunt limitate, in unele cazuri rezultatele sunt contradictorii si, cel putin deocamdata, acestea nu sustin administrarea de suplimente de seleniu cu scopul de a preveni sau a reduce riscul acestor afectiuni enumerate mai sus.

Lipsa de seleniu – cauze, simptome, riscuri

Deficitul de seleniu este rar, iar cand apare, de obicei poate dura ani pana sa se dezvolte. In general apare in zonele in care solul in care cresc alimentele vegetale este sarac in seleniu.
Deficitul de seleniu produce o serie de modificari biochimice in organism, care predispun la dezvoltarea anumitor afectiuni. Deficitul sever de seleniu a fost asociat cu trei boli:

  • Boala Keshan – o cardiomiopatie endemica, al carei nume vine de la o provincie din China, unde aceasta afectiune este frecventa din cauza unui deficit de seleniu din sol. Lipsa de seleniu duce la afectarea miocardului la copii, fiind observate o crestere in volum a inimii si afectarea functiilor acesteia.
  • Boala Kashin-Beck este o boala a oaselor si articulatiilor, care afecteaza mainile, degetele, coatele, genunchii si gleznele la copii si adolescenti.
  • Cretinismul endemic mixedematos este o afectiune care duce la retard mintal in cazul copiilor nascuti din mame cu un deficit de seleniu si iod.

S-a observat, totodata, ca o carenta de seleniu poate aparea in cazul persoanelor bolnave, care sunt hranite intravenos (nutritie parenterala), pe durate lungi, fara administrarea de suplimente de seleniu.
Deficitul de seleniu se depisteaza prin analize de sange.

Cand si cum se administreaza seleniul?

Cea mai potrivita metoda de a ne asigura aportul optim de seleniu este sa avem o alimentatie echilibrata, adica sa consumam o varitate cat mai mare de alimente.

De cat seleniu avem nevoie?

Necesarul zilnic recomandat de seleniu este diferit in functie de varsta, iar la femei, de sarcina si de alaptare.

Conform National Institutes of Health, necesarul zilnic de seleniu este acesta:

Sugari

  • nastere – 6 luni – 15 micrograme pe zi (mcg/zi)
  • 7-12 luni – 20 mcg/zi

Copii

  • 1-3 ani – 20 mcg/zi
  • 4-8 ani – 30 mcg/zi
  • 9-13 ani – 40 mcg/zi

Adolescenti si adulti

  • 14-18 ani – 55 mcg/zi
  • peste 19 ani – 55 mcg/zi
  • femei insarcinate – 60 mcg/zi
  • femei care alapteaza – 70 mcg/zi

Surse: National Institutes of Health si Medlineplus

Seleniul – contraindicatii si efecte secundare ale supradozarii

Excesul de seleniu din organism, care nu este absorbit de organism, este excretat in mare parte prin urina (50-60%), si o parte mai mica prin materiile fecale.

In general, excesul de seleniu este foarte rar din alimentatie. In schimb poate aparea daca se iau doze mari de seleniu ca suplimente alimentare. Poate aparea selenoza, intoxicatia cronica cu seleniu. De aceea, este foarte important sa luati suplimente de seleniu doar la recomandarea medicului si sa nu depasiti doza care va este recomandata.

Posibile semne si simptome ale excesului de seleniu includ:

  • gust metalic in gura;
  • miros de usturoi al respiratiei;
  • ameteala;
  • probleme gastrointestinale (greata, varsaturi);
  • tremur;
  • oboseala si iritabilitate;
  • dureri musculare;
  • eruptii pe piele, dermatite;
  • caderea parului si unghiilor;
  • neuropatii;
  • carii dentare.

Referinte:

(1) Selenium – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
(2) Selenium – https://www.nrv.gov.au/nutrients/selenium
(3) Selenium: What it does and how much you need – https://www.medicalnewstoday.com/articles/287842
(4) Selenium in diet – https://medlineplus.gov/ency/article/002414.htm
(5) Selenium and Health – https://www.nutrition.org.uk/attachments/145_Selenium%20an
(6) Trace Elements: Selenium – https://www.cdc.gov/nutritionreport/pdf/nr_ch4b.pdf

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma