Salcia alba (Salix alba) – beneficii, utilizare, contraindicatii

Salcia alba este un remediu care poate ameliora inflamatia, durerile musculare si articulare, in special la persoanele cu artrita. Aflati mai multe despre beneficiile salciei si modul de utilizare.

Cuprins:

  1. Ce este salcia alba?
  2. Ce contine salcia?
  3. Cum se utilizeaza salcia in fitoterapie?
  4. Beneficiile si proprietatile salciei
  5. Efecte adverse
  6. Contraindicatii

Ce este salcia alba?

In ultima vreme, oamenii se feresc din ce in ce mai mult sa foloseasca frecvent medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) si alte medicamente pentru durere din cauza numarului tot mai mare de probleme provocate de efectele adverse.

Alternative aspirina

Mai nou, tot mai multe persoane opteaza pentru calmantele naturale. Una dintre variante, numita scoarta de salcie alba – care a fost folosita timp de secole ca medicament naturist – se pare ca trateaza durerile in mod natural, iar riscurile de reactii adverse sunt reduse.

Salix alba sau aspirina naturala

Potrivit unui articol publicat in 2015 in revista Pythotherapy Research, ”extractul de scoarta de salcie este folosit de mii de ani ca antiinflamator, antipiretic si analgezic.” Cu alte cuvinte, salcia alba reduce raspunsurile inflamatorii care produc boli cronice, combate durerea si reduce febra.

Fie ca este administrata sub forma de extract sau de ceai, scoarta acestei plante poate ameliora durerile de spate, durerile de cap recurente, durerile musculare, crampele menstruale, simptomele de artrita si multe altele.

Ce contine salcia?

Scoarta de salcie alba (Salix alba) contine o substanta numita salicina, care are efecte antiinflamatorii. Salicina are acelasi efect ca acidul acetilsalicilic, ingredientul activ din celebra aspirina. De fapt, in anii 1800, salicina a fost utilizata pentru dezvoltarea aspirinei.

Specii de salcii

Salciile fac parte din familia plantelor Salicaceae, acestea fiind originare din Europa, Asia Centrala si Africa de Nord.

Exista o serie de specii de salcie din a caror scoarta se fac extracte, medicamente si suplimente. Printre aceste specii se numara:

  • salcia alba sau salcia europeana
  • salcia neagra
  • salcia mov

Dupa ce salicina este absorbita, aceasta se descompune in diversi derivati de salicilat, acestia avand o multime de beneficii pentru sanatate. Efectele salciei albe apar mai tarziu un pic decat cele ale aspirinei, insa tind sa dureze mai mult si sa provoace mai putine reactii adverse decat aspirina.

Antioxidantii din salcia alba

Compusii antioxidanti numiti glicozide polifenolice si flavonoide se gasesc si in coaja de salcie alba. S-a dovedit ca acesti compusi protejeaza impotriva stresului oxidativ si a diferitelor simptome legate de imbatranire, cum ar fi reducerea performantelor fizice, declinul cognitiv etc.

Pe langa salicina, salcia alba contine si fragilina, salicortina si alti salicilati. Cercetatorii sunt de parere ca acesti antioxidanti joaca un rol important in actiunile terapeutice ale salciei albe.

Cum se utilizeaza salcia in fitoterapie?

Remedii cu salcie

Salcia alba poate fi administrata sub mai multe forme, printre care:

  • Extract sau tinctura distilata
  • Ceai de salcie alba
  • Capsule / comprimate cu salicina
  • Creme / unguente topice
  • Pastile

Cum obtineti aspirina din scoarta de salcie?

Nu puteti face aspirina ca in laborator din coaja de salcie alba, insa puteti face ceaiuri sau extracte. Acestia sunt considerati inlocuitori naturali ai aspirinei, deoarece au efecte antialgice similare.

Extract de salcie

Extractele din scoarta de salcie alba au in general un continut standardizat de salicina, ceea ce inseamna ca puterea / potenta lor depinde de continutul de extract de salicina. Cu cat contine mai multa salicina, cu atat extractul va ameliora si mai mult durerea.

Scoarta de salcie alba capsule

Capsulele cu scoarta de salcie alba trebuie luate in doze cuprinse intre 120-240 miligrame de salicina, timp de cel putin sase saptamani. Dozele mai mari, care contin aproximativ 240 miligrame de salicina, sau chiar mai mult, sunt recomandate pentru a trata afectiuni care provoaca dureri puternice, cum ar fi leziunile cronice sau artrita.

Ceai de frunze de salcie

Unele magazine cu produse de sanatate vand ceai din frunze de salcie alba, promovandu-l drept calmant si antiinflamator. Pentru a consuma acest ceai, inmuiati continutul timp de doua-trei minute in apa fierbinte.

Unguent cu scoarta de salcie

Salcia alba poate fi aplicata si pe piele. Cu toate acestea, crema din scoarta de salcie alba poate fi aspra si poate provoca iritatii ale pielii.

Beneficiile si proprietatile salciei

Aspirina naturala are efecte antioxidante si antiinflamatorii

Inca de pe vremea lui Hipocrate, oamenii mestecau coaja de salcie alba pentru a-si ameliora durerea si inflamatia. Astazi stim din studii ca salcia alba poate reduce inflamatia si stresul oxidativ si poate stimula activitatea antioxidanta, inclusiv glutationul.

Studiile in vitro si studiile efectuate pe animale au descoperit ca efectele anti-durere ale salciei albe se datoreaza capacitatii sale de a anihila radicalii liberi si de a regla mediatorii inflamatori, cum ar fi factorul de necroza tumorala si factorul nuclear kappa B. Pare, de asemenea, sa influenteze productia de prostaglandina, reducand inflamatia care produce crampe si, de asemenea, febra.

Utila in gestionarea simptomelor artritei si durerii cronice

Unele cercetari au demonstrat ca scoarta de salcie alba poate ameliora durerile si leziunile articulare cronice. Anumite studii au aratat ca extractul din scoarta de salcie alba nu poate combate simptomele artritei reumatoide. In schimb, alte studii au descoperit ca poate reduce durerea produsa de osteoartrita si durerile de spate.

Un studiu publicat in American Journal of Medicine, la care au participat aproape 200 de persoane cu dureri de spate usoare, a descoperit ca suplimentele cu coaja de salcie alba au ameliorat semnificativ durerea in comparatie cu tratamentele placebo.

Un beneficiu major al utilizarii extractelor derivate din plante pentru tratarea durerii, cum ar fi artrita, este ca majoritatea par sa provoace mai putine efecte secundare in comparatie cu antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina.

Protejeaza impotriva bolilor comune si a febrei

Salcia alba sustine sistemul imunitar, oferind antioxidanti si reducand inflamatia. De aceea, scoarta de salcie alba poate elimina febra, poate trata banala raceala, poate ajuta la gestionarea simptomelor gripei si poate grabi vindecarea in urma altor boli.

Compusii salciei albe care lupta impotriva bacteriilor si virusurilor par a fi polifenolii si flavonoidele, insa exista si alti compusi. S-a dovedit ca acesti antioxidanti au proprietati antiseptice si de reducere a febrei.

Coaja de salcie alba poate fi deosebit de utila impotriva febrei atunci cand este combinata cu alte ierburi racoritoare, cum ar fi menta, sub forma de ulei esential sau ceai.

Poate imbunatati performanta sportiva

Datorita capacitatii sale de ameliorare naturala a durerii, extractul din scoarta de salcie alba este preferat de unii sportivi pentru a-si imbunatati performantele si pentru a se recupera mai repede in urma accidentarilor.

Un numar mic de studii sugereaza ca salcia alba are capacitatea de a reduce durerea musculara si articulara si poate combate, de asemenea, oboseala care afecteaza capacitatile fizice. De asemenea, a fost utilizata de-a lungul istoriei pentru a ajuta la tratarea afectiunilor inflamatorii, cum ar fi bursita si tendinita.

Sustine procesul de slabire

Desi cercetarile concentrate pe efectele sale asupra procesului de slabire sunt limitate, unele rapoarte indica faptul ca scoarta de salcie alba poate sustine pierderea de grasime in randul adultilor supraponderali sau obezi. Se crede ca activitatea antiinflamatorie a scoartei de salcie alba poate imbunatati metabolismul, insa unii experti recomanda sa nu fie folosita in acest scop, deoarece nu au fost facute inca cercetari concrete.

Combate durerile de cap si stimuleaza starea de spirit

Unii oameni sustin ca au scoarta de salcie alba i-a ajutat sa scape de durerile de cap, oboseala si anxietate.

Cu toate ca este nevoie de mai multe cercetari care sa confirme felul in care salcia alba stimuleaza starea de spirit, energia si concentrarea, se pare ca scoarta de salcie alba poate avea aceste efecte datorita capacitatii de a reduce stresul oxidativ si a efectului antiinflamator – care pot influenta functia cognitiva.

Mentine pielea sanatoasa

O multime de produse cosmetice si de ingrijire personala contin extracte de scoarta de salcie alba. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, salcia alba este un produs excelent pentru tratarea cicatricilor cauzate de acnee. De asemenea, este un tratament excelent pentru porii blocati, deoarece contine acid salicilic, care este un exfoliant natural.

Mai mult, salcia alba contine flavonoide, tanini, salicina, salicortina si minerale care ajuta la intinerirea pielii. Acestea au un efect pozitiv asupra sanatatii pielii, indiferent ca sunt administrate oral sau aplicate topic. Salcia alba sustine, de asemenea, fluxul de sange catre piele, datorita continutului ridicat de antioxidanti. La randul sau, fluxul sanguin imbunatatit reduce aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire.

Previne atacurile cardiace

Specialistii cardiologi sustin ca aspirina administrata regulat poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare. Aspirina este cunoscuta pentru ca reduce riscul de coagulare a sangelui. Deoarece aspirina si salcia alba au efecte asemanatoare, este justificat sa spunem ca salcia alba are beneficii similare.

Persoanele cardiace pot consuma ceai de salcie alba pentru ca acesta subtiaza sangele aproape la fel de bine ca aspirina. Va rugam sa fiti atenti la cantitatea pe care o consumati. Nu depasiti doza recomandata pe ambalaj sau de catre medic.

Calmeaza crampele menstruale

De obicei, contractiile si inflamatiile din mucoasa uterina provoaca dureri menstruale. Dupa cum am mentionat anterior, salcia alba regleaza formarea de prostaglandine care, la randul sau, reduce inflamatia. Salcia alba nu numai ca amelioreaza crampele menstruale, ci si vindeca simptomele sindromului premenstrual.

Cu toate acestea, se recomanda sa consumati salcie alba inainte de startul menstruatiei si nu dupa aparitia acesteia pentru ca poate spori sangerarea.

Calmeaza tulburarile de stomac

Continutul ridicat de tanini din salcia alba il face eficient in combaterea stresului gastro-intestinal si a altor afectiuni ale stomacului. Scoarta de salcie alba, ca toate celelalte tratamente pe baza de plante, actioneaza lent, insa are un efect de lunga durata. Daca va confruntati cu probleme digestive, puteti consuma salcie alba alaturi de alimente bogate in fibre.

Efecte adverse

Consumul de scoarta de salcie alba in doze mari poate fi periculos, deoarece prea multa salicina poate provoca o serie de probleme de sanatate in randul unor persoane, cum ar fi tulburari de sangerare si leziuni renale.

Alte efecte secundare potentiale sunt tulburarile digestive si mancarimile pielii. Unii specialistii sustin ca persoanele cu probleme stomacale, in special cele cauzate de medicamente, ar trebui sa consume cu mare atentie produse din scoarta de salcie alba.

Contraindicatii

Salcie alba contraindicatii

Produsele din scoarta de salcie alba ar trebui sa fie evitate de persoanele care au oricare dintre urmatoarele conditii de sanatate:

  • Boli hematologice (deoarece scoarta de salcie alba incetineste coagularea sangelui)
  • Boli renale sau insuficienta renala
  • Sensibilitate la aspirina
  • Astm
  • Ulcere stomacale
  • Diabet
  • Guta
  • Hemofilie
  • Boli de ficat
  • Cei care au suferit o interventie chirurgicala recenta

Interactiuni cu alte medicamente

Scoarta de salcie alba cosumata impreuna cu aspirina, beta-blocantele, diureticele sau magneziul poate spori efectele acestor substante si poate contribui la aparitia reactiilor adverse. De asemenea, nu trebuie utilizata in paralel cu alte medicamente care incetinesc coagularea sangelui (anticoagulante), deoarece acest lucru creste riscul de hemoragie necontrolata.

Coaja de salcie contraindicatii in sarcina

Salcia alba nu este recomandata gravidelor si femeilor care alapteaza, deoarece nu exista foarte multe cercetari in acest sens. De asemenea, nu este recomandata copiilor cu varste cu 12 ani.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/willow-bark-natures-aspirin
  2. https://draxe.com/nutrition/white-willow-bark/
  3. https://hbvitality.com/health-benefits-of-white-willow/
  4. https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/white-willow-bark
  5. https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-willow-bark.html
  6. https://www.drugs.com/npc/willow-bark.html
  7. https://www.verywellhealth.com/white-willow-bark-89085
  8. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-955/willow-bark
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma