Rutina zilnica pentru copii – beneficii pentru dezvoltarea celor mici

Rutina zilnica pentru copii – cum ii ajuta pe cei mici o rutina zilnica, ce invata din rutine si ce pot include, in functie de varsta? Afla raspunsurile din urmatorul articol.

Cuprins:

1. Rutinele – de ce sunt importante pentru cei mici
2. Beneficiile rutinelor
3. Cum trebuie sa fie rutina zilnica pentru copii?
4. Ce poate include rutina zilnica pentru copii
5. Rutina de culcare

Rutinele – de ce sunt importante pentru cei mici

O rutina zilnica pentru copii este o serie de obiceiuri. Rutinele bune pot oferi structura zilelor. Parintii incearca adesea sa gaseasca o modalitate de a implementa rutina in viata de zi cu zi. In plus, o rutina zilnica pentru copii este necesara pentru o buna organizare. Pentru cei mai multi dintre noi, viata implica o serie de modele – rutine pe care le efectuam aproape in fiecare zi, cum ar fi sa ne trezim la o ora fixa, sa ne luam dimineata cafea din acelasi loc etc. Acest lucru este valabil si pentru bebelusi si copii mici. Rutinele nu inseamna ceva plictisitor si monoton – rutina inseama organizare si disciplina.

Rutinele sunt un mod de organizare pentru a finaliza o serie de lucruri, pentru a indeplini sarcini si pentru petrecerea timpului. Poate fi vorba de rutina de dimineata, rutina de culcare, orele de masa etc. Rutina zilnica normala ii ajuta pe copii sa faca fata evenimentelor stresante.

Rutinele zilnice sunt adesea gandite doar ca activitati uzuale: ora mesei, efectuarea de sarcini, pregatirea pentru culcare, baita de seara. Dar aceste actiuni cotidiene sunt oportunitati important ce pot sprijini invatarea si dezvoltarea copilului, intr-un mod placut. Rutinele ofera sansa de a-si construi incredere in sine, curiozitate, abilitati sociale, autocontrol, abilitati de comunicare si multe altele.

Beneficiile rutinelor

Exista o serie de motive pentru care rutinele sunt utile pentru dezvoltarea copilului:

Siguranta si apartenenta

Rutinele ajuta bebelusii si copiii mici sa invete autocontrolul. Rutinele consecvente, activitatile care se petrec aproximativ la aceeasi ora si cam in acelasi mod in fiecare zi, ofera confort si un sentiment de siguranta copiilor mici. Indiferent daca este timpul sa va jucati, timpul pentru o gustare, ora de somn – le ofera copiilor siguranta si stabilitate emotionala.

Rutinele stabile le permit bebelusilor si copiilor sa anticipeze ce se va intampla in continuare. Acest lucru ofera copiilor mici incredere si, de asemenea, un sentiment de control. Acestea pot limita, de asemenea, corectiile de comportament pe care trebuie sa le oferiti unui copil de-a lungul zilei, deoarece copilul poate prezice mai bine ce ar trebui sa se intample in continuare.

Astfel, rutina zilnica la copii are beneficii precum:

  • mediu organizat si previzibil – confera sentiment de siguranta si sprijin, mai ales in perioade stresante si etapele dificile de dezvoltare, ca pubertatea
  • rutinele construite in jurul distractiei sau petrecerii timpului impreuna consolideaza relatiile de familie – de exemplu, o poveste citita inainte de culcare sau o gustare speciala dupa o zi importanta etc.

Aptitudini si responsabilitate

Rutinele ghideaza siguranta si comportamentul pozitiv. Pot fi utilizate din mai multe motive, dar doua dintre cele mai importante sunt asigurarea sanatatii si securitatii copiilor si ajutarea copiilor sa invete un comportament pozitiv si responsabil. De exemplu, copiii se spala pe maini inainte de a lua masa, sau trebuie sa tina de mana un adult cand traverseaza strada.

  • faptul ca au lucruri bine organizate de facut le ofera un sentiment de responsabilitate si unele abilitati de baza, cum ar fi capacitatea de a gestiona timpul;
  • rutinele pot ajuta copiii sa inteleaga gestionarea timpului;
  • pot ajuta copiii sa se obisnuiasca cu treburile casnice sau obligatii;
  • dezvolta independenta.

Obiceiuri sanatoase

Pe masura ce bebelusii cresc, ei vin in contact cu mai multe persoane si incep sa invete tipare si rutine pentru interactiunea sociala. Salutari, discutii cu ceilalti sunt exemple de interactiuni de rutina care ii invata sa deprinda abilitati sociale. Aceste interactiuni sunt, de asemenea, oportunitati pentru a ajuta copiii sa dezvolte abilitati de limbaj. Timpul de joaca si timpul de masa sunt doua rutine care sunt momente sociale pentru copii si parinti deopotriva.

  • rutinele sunt un mod eficient si bun de a invata copiii sa aiba obiceiuri sanatoase, cum ar fi spalatul pe dinti, spalatul pe maini etc.;
  • rutinele pot consolida relatiile, concentrandu-se pe timpul petrecut impreuna;
  • rutinele pot fi sanatoase pentru organism – cum ar fi rutina de culcare;
  • sprijina si dezvolta abilitatile sociale ale copiilor.

Cum trebuie sa fie rutina zilnica pentru copii?

Fiecare copil este diferit si rutina trebuie sa se bazeze pe nevoile individuale. Cu toate acestea, o rutina eficienta are trei caracteristici cheie:

  1. bine planificata – cel mic trebuie sa isi inteleaga rolul, sa stie ce are de facut, iar atributiile sa fie rezonabile si corecte;
  2. regularitate – rutina trebuie sa fie o parte a vietii de zi cu zi;
  3. previzibila – lucrurile trebuie sa fie facute in aceeasi ordine de fiecare data.

Ce poate include rutina zilnica pentru copii

Copii mici si prescolari

Pentru copii mici si prescolari, puteti avea rutine pentru:

  • pregatitul dimineata – rutina de dimineata;
  • orar de mese;
  • timp de joaca si de socializare cu familia;
  • citit carti;
  • rutina de seara.

O rutina de culcare pentru copii mici ar putea fi spalatul dintilor, povestea de seara, baita de seara, sarutul de noapte buna.

Scolari

Pentru copiii de varsta scolara, puteti avea rutine pentru:

  • rutina de dimineata si rutina de seara;
  • aranjatul jucariilor;
  • cand parintii le dau bani de buzunar intr-o anumita zi a saptamanii sau la un anumit moment;
  • timp pentru sport sau hobby-uri;
  • activitati in casa – ajutat la asezatul mesei, ajutor cu animalele de companie etc.

Adolescenti

Copiii mai mari si adolescentii ar putea sa refuze anumite rutine sau sa isi stabileasca propriile rutine. Probabil va trebui sa fiti flexibili si sa adaptati rutinele pe masura ce copiii cresc. De exemplu, este posibil sa fie nevoie sa schimbati rutinele de culcare sau treburile pe care le fac copiii in jurul casei.

Pentru adolescenti, puteti avea rutine pentru:

  • treburi gospodaresti – sa duca gunoiul, sa isi faca patul dimineata, curatenie in camera in anumite zile etc.;
  • facutul temelor;
  • hobby-uri sau sport etc.

Rutina de culcare

O rutina de culcare include toate lucrurile pe care le faceti cu copilul sau pe care le face copilul singur inainte si pana la momentul in care merge la culcare. Exemple ar fi o baie, ultima schimbare de scutec pentru copiii mai mici, schimbatul in pijamale, cititul unei povesti la culcare etc. Scopul unei rutine de culcare este ca cel mic sa adoarma singur si sa aiba un somn odihnitor.

Nu exista o modalitate absoluta corect de a stabili o rutina de culcare. Unii copii pot fi incantati de o poveste la culcare, altii pot dori sa vorbeasca despre ziua lor, iar unii pot dori doar sa ii pupi de noapte buna inainte sa se culce.

Rutina de culcare si antrenamentul pentru somn

Rutina de culcare trebuie inceputa inca de cand copilul este mic – cand se incepe antrenamentul pentru somn sau sleep training. Rutina trebuie sa fie adaptata varstei si sa se ajusteze in timp. De exemplu, desi este de asteptat ca un nou-nascut sau un copil mai mic sa adoarma alaptat sau sa bea un biberon cu formula, puteti incerca sa incepeti sa puneti copilul in patutul sau in timp ce este somnolent, dar totusi treaz odata ce are 4-5 luni. Rutina de seara trebuie sa fie scurta si clara – maxim 10-15 minute. E nevoie de consecventa si de rabdare.

Cum trebuie sa fie rutina de culcare?

La fel ca si pentru adulti, mentinerea rutinei simple si coerente este esentiala. Cu cat este mai lunga si mai complicata, cu atat este mai putin probabil sa fie respectata. Academia Americana de Pediatrie promoveaza ideea unei rutine simple nocturne – spalatul dintilor, cititul unui povesti, mersul la culcare – pentru a ajuta copilul sa-si dezvolte obiceiuri sanatoase de somn.

O rutina de culcare care functioneaza bine pentru copiii mici consta in ora de baie, spalatul dintilor, schimbat in pijamalute, cititul unei povesti, oferirea de imbratisari si sarutari, apoi cel mic sa fie pus la somn. Este simpla si linistitoare si sustine somnului copiilor. Din nou, etapele rutinei  depind in totalitate de voi. Important este sa fie facuta in acelasi timp, in aceeasi ordine, in fiecare seara.

De evitat in rutina de seara

Evitati activitatile de stimulare chiar inainte de rutina de culcare. Mai ales daca copilul are probleme de adormire, ar trebui sa incetati de obicei activitatile care stimuleaza cu 30 – 60 de minute inainte de culcare, cum ar fi jocuri video, vizionarea la TV  – expunerea copiilor la ecrane digitale – sau vorbitul la telefon.

Evitati asocierile negative de somn. Acestea includ lucruri precum masajul copilului sau leganatul pana cand adoarme, adormit cu televizorul pornit etc. – deoarece, daca cel mic invata sa asocieze somnul cu astfel de activitati, va avea nevoie de ajutor daca mai tarziu se va trezi.

Citeste si Top 10 carti de parenting – carti utile pentru ingrijirea si educatia copilului

Referinte:
(1) Family routines: how and why they work , link: https://raisingchildren.net.au/grown-ups/family-life/routines-rituals-relationships/family-routines
(2) Why Kids Need Routines, link: https://www.ahaparenting.com/parenting-tools/family-life/structure-routines
(3) Bedtime routines child wellbeing & development, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5861615/
(4) Child Bedtime Routines Dos and Don’ts, link: https://www.verywellfamily.com/kids-and-bedtime-routines-2634260
(5) The Importance of Family Routines, link: https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/Pages/The-Importance-of-Family-Routines.aspx
(6) Daily routines, link: https://learnenglishkids.britishcouncil.org/category/topics/daily-routines

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma