Ruptura de ligament incrucisat anterior – cauze, simptome, tratament

Ruptura de ligament incrucisat anterior este una dintre cele mai frecvente, grave si dureroase leziuni ale genunchiului. Aflati mai multe despre aceasta accidentare din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este ruptura de ligament incrucisat anterior?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament si recuperare
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este ruptura de ligament incrucisat anterior?

O accidentare a LIA reprezinta o ruptura sau o entorsa a ligamentului incrucisat anterior (LIA) – unul dintre ligamentele majore ale genunchiului. Ruptura de ligament incrucisat anterior apare cel mai frecvent in timpul practicarii unor sporturi care implica opriri bruste sau schimbari de directie, sarituri si aterizare – cum ar fi fotbalul, baschetul, fotbalul american si schiul.

Ruptura de ligament genunchi

O multime de oameni au declarat ca au auzit sau au simtit un ”trosc” in genunchi in momentul in care s-a produs ruptura de ligamente incrucisate. Imediat dupa producerea accidentarii, genunchiul se poate umfla, poate deveni instabil, iar persoana afectata nu poate calca in piciorul afectat din cauza durerilor insuportabile.

Tratamentul este acordat in functie de severitatea leziunii si poate include odihna si exercitii de recuperare menite sa va ajute sa va recapatati rezistenta si stabilitatea. In alte cazuri, este nevoie de o interventie chirurgicala de inlocuire a ligamentului rupt, operatia fiind urmata de recuperare. Riscul de ruptura de ligament incrucisat anterior poate fi evitat cu ajutorul unui program adecvat de antrenament.

Cauze si factori de risc

Ce este ligamentul incrucisat anterior (LIA)?

Ligamentele sunt benzi puternice de tesut care leaga un os de altul. Ligamentul incrucisat anterior, unul dintre cele doua ligamente care se incruciseaza in mijlocul genunchiului, face legatura intre femur si tibie si ajuta la stabilizarea articulatiei genunchiului.

Ruptura de ligament incrucisat anterior apare de cele mai multe ori in timpul activitatilor de sport si fitness care pot pune presiune pe genunchi:

  • O franare brusca si schimbarea directiei
  • Pivotarea cu piciorul ferm asezat pe pamant
  • O aterizare gresita in urma unui salt
  • O oprire brusca
  • Primirea unei lovituri directe in genunchi sau o coliziune, cum ar fi un atac in timpul unui meci sau antrenament de fotbal

Daca ligamentul este deteriorat, exista de obicei o rupere partiala sau completa a tesutului. In schimb, o vatamare usoara poate intinde ligamentul, insa il lasa intact.

Factori de risc

Exista o serie de factori care cresc riscul de ruptura de ligament incrucisat anterior, cum ar fi:

  • Sexul feminin – acest lucru este posibil din cauza diferentelor de anatomie, a fortei musculare si a influentelor hormonale
  • Participarea la anumite sporturi, cum ar fi fotbalul, fotbalul american, baschetul, gimnastica si schiul
  • O conditie fizica precara
  • Purtarea unor tipuri de incaltaminte care nu se potrivesc bine
  • Folosirea unui echipament sportiv intretinut slab, cum ar fi legaturile claparilor de schi care nu sunt reglate corect
  • Practicarea de sporturi pe suprafete cu gazon artificial

Simptome

Pe langa durerea semnificativa, un semn cheie al unei rupturi de ligament incrucisat anterior este sunetul specific de tip ”trosc” (trosnet in genunchi), care apare in momentul in care ligamentul s-a rupt sau s-a fisurat.

Simptomele unei leziuni la nivelul ligamentului incrucisat anterior (LIA) pot fi:

  • durerea ligamente genunchi
  • umflarea genunchiului
  • dificultate sau incapacitate de a misca sau intinde genunchiul
  • disconfort in timpul mersului
  • durere in jurul genunchiului
  • incapacitatea de a calca cu piciorul afectat
  • senzatia ca genunchiul poate ceda

Cand este recomandat sa mergeti la doctor

Cautati ingrijiri imediate daca suferiti orice leziune la genunchi care produce semne sau simptome ale unei rupturi de ligament incrucisat anterior. Articulatia genunchiului este o structura complexa de oase, ligamente, tendoane si alte tesuturi care lucreaza impreuna. Este important sa obtineti un diagnostic prompt si precis pentru a determina severitatea leziunii si pentru a primi un tratament adecvat.

Tipuri de leziuni ale ligamentului incrucisat anterior

Medicii clasifica leziunile ligamentului incrucisat anterior in functie de severitatea lor, dupa cum urmeaza:

  • Leziune de gradul 1: La acest nivel, ligamentul incrucisat anterior (LIA) poate mentine genunchiul stabil, insa este supraintins.
  • Leziune de gradul 2: Denumita si ruptura partiala, aceasta implica intinderea ligamentului pana la punctul in care devine slabit.
  • Leziune de gradul 3: cunoscuta si sub numele de ruptura completa a ligamentului, aceasta implica ruperea in doua a ligamentului incrucisat anterior si necontrolarea rotulei.

Potrivit Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi, o ruptura partiala este mai rara decat una completa.

Diagnostic

In timpul examenului fizic, medicul va verifica daca genunchiul este umflat si sensibil la atingere – comparand genunchiul afectat cu un genunchi neaccidentat. De asemenea, doctorul poate misca genunchiul in mai multe pozitii pentru a evalua gama de miscari si functia generala a articulatiei.

De multe ori, diagnosticul poate fi stabilit numai pe baza examenului fizic. Cu toate acestea, este posibil sa aveti nevoie de efectuarea unor teste pentru a exclude alte cauze si pentru a determina gravitatea leziunii. Printre aceste teste se numara:

Radiografia

Radiografia este necesara, in majoritatea cazurilor, pentru a exclude o fractura osoasa. Cu toate acestea, radiografia nu reproduce imagini cu tesuturile moi, cum ar fi ligamentele si tendoanele.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Un RMN utilizeaza unde radio si un camp magnetic puternic pentru a crea imagini atat cu tesuturile dure, cat si cu cele moi din corp. Un RMN poate arata cat de mare este leziunea la nivelul ligamentului incrucisat anterior, dar si semne de deteriorare a altor tesuturi ale genunchiului, inclusiv a cartilajului.

Ecografie

Folosind undele sonore pentru a crea imagini cu structurile interne, ecografia poate fi utilizata pentru a verifica daca exista leziuni la nivelul ligamentelor, tendoanelor si muschilor genunchiului.

Tratament si recuperare

Persoanele afectate trebuie sa inceapa ingrijirea rapida de prim ajutor pentru a reduce durerea si umflarea care apar imediat dupa o accidentare la genunchi. Luati aceste masuri de auto-ingrijire la domiciliu pentru un disconfort cat mai mic:

  • Odihna generala este necesara pentru vindecare pentru ca limiteaza punerea greutatii pe genunchi.
  • Cand sunteti treji, incercati sa aplicati pungi cu gheata pe genunchi cel putin la fiecare doua ore, timp de 20 de minute simultan.
  • Este recomandat, de asemenea, sa infasurati un bandaj elastic sau o fasa de compresie in jurul genunchiului.
  • Tineti piciorul ridicat. Culcati-va cu genunchiul suspendat pe un rand de perne.

Ligament incrucisat anterior rupt recuperare

Tratamentul medical pentru o ruptura de ligament incrucisat anterior incepe cu cateva saptamani de terapie de recuperare. Un specialist in kinetoterapie il va invata pe pacient cum sa faca exercitiile fizice specifice pe care urmeaza sa le efectueze fie sub supraveghere continua, fie de unul singur acasa. De asemenea, ar putea fi nevoit sa poarte pentru un timp o orteza care sa-i tina genunchiul stabil, dar si carje, pentru a evita sa-si lase greutatea pe genunchi.

Scopul recuperarii este de a reduce durerea si umflarea, de a restabili intreaga gama de miscari a genunchiului si de a consolida muschii. Acest curs de terapie fizica poate trata cu succes o leziune a ligamentului incrucisat anterior in cazul persoanelor care sunt relativ inactive, ajutandu-i sa se angajeze exercitii fizice moderate si activitati recreative sau sa practice sporturi care pun mai putin stres pe genunchi.

Ruptura de ligamente la genunchi operatie

Medicul va poate recomanda interventia chirurgicala daca:

  • Sunteti sportiv de performanta si vreti sa practicati in continuare sportul la cel mai inalt nivel, mai ales daca sportul implica sarituri, schimbari bruste de directie sau pivotari
  • Un alt ligament sau meniscul sunt, de asemenea, afectate
  • Din cauza leziunii, genunchiul se indoaie in timpul activitatilor de zi cu zi

In timpul operatiei de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior, chirurgul indeparteaza ligamentul deteriorat si il inlocuieste cu un segment de tendon – tesut similar cu un ligament care leaga muschiul de os. Acest tesut de inlocuire poarta denumirea de grefa.

De obicei, chirurgul foloseste o bucata de tendon luat din alta parte a genunchiului sau un tendon de la un donator decedat.

Recuperarea dupa operatia LIA

Dupa operatie, pacientul este nevoit sa inceapa un alt curs de terapie de recuperare. In majoritatea cazurilor, stabilitatea si functionarea genunchiului sunt restabilite cu ajutorul procedurii de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior efectuata cu succes, dar si a programului de recuperare respectat cu strictete.

Cat dureaza recuperarea dupa operatia de ligamente incrucisate

Nu exista un interval de timp stabilit pana cand sportivii se pot intoarce pe terenul de joc, dupa o ruptura de ligament incrucisat anterior. Cercetari recente indica faptul ca pana la o treime dintre sportivi sufera o noua ruptura la acelasi genunchi sau la celalalt in termen de doi ani de la prima accidentare. O perioada mai lunga de recuperare poate reduce riscul de reaccidentare.

In general, dureaza un an sau chiar mai mult pana cand sportivii se pot intoarce in siguranta la activitatile lor sportive. In timpul perioadei de recuperare, medicii si kinetoterapeutii efectueaza teste cu ajutorul carora masoara stabilitatea, rezistenta, functionarea si pregatirea genunchiului pentru revenirea la activitati sportive la diferite intervale. Este important sa va asigurati ca rezistenta, stabilitatea si miscarile sunt la nivel maxim inainte de a relua o activitate cu risc de accidentare a ligamentului incrucisat anterior.

Complicatii

Exista mai multe complicatii care pot aparea dupa o ruptura de ligament incrucisat anterior. Printre cele mai frecvente sunt:

  • Riscul de aparitie a osteoartritei genunchiului
  • Deteriorarea cartilajului articular
  • Reducerea capacitatii de miscare a genunchiului
  • Schiopatare

Persoanele care au suferit o ruptura de ligament incrucisat anterior au un risc mai mare de a dezvolta osteoartrita la genunchi. Artrita poate sa apara chiar daca pacientul a trecut printr-o interventie chirurgicala de reconstructie a ligamentului.

Exista o multime de factori care pot influenta riscul de artrita, cum ar fi gravitatea leziunii initiale, prezenta leziunilor aferente in articulatia genunchiului sau tipul si nivelul de activitate de dupa tratament.

Metode de prevenire

Antrenamentul si exercitiile fizice pot contribui la reducerea riscului de ruptura de ligament incrucisat anterior. Un medic de medicina sportiva, kinetoterapeut, un antrenor de atletism sau un alt specialist in medicina sportiva va pot oferi evaluare, instructiuni si feedback care va pot ajuta sa reduceti riscurile. Printre masurile de reducere a accidentarilor ligamentului incrucisat anterior se numara:

  • Exercitii care intaresc muschii picioarelor, in special exercitii pentru tendoane, pentru a asigura un echilibru general in forta musculaturii picioarelor
  • Exercitii de intarire a trunchiului, printre care soldurile, pelvisul si abdomenul inferior
  • Antrenamente si exercitii de imbunatatire a tehnicii si pozitiei genunchiului in timpul sariturilor si aterizarilor produse in urma unor sarituri
  • Antrenamente de imbunatatire a tehnicii atunci cand efectuati miscari de pivotare si schimbare de directie

Tonifierea musculaturii

Antrenamentele de intarire a muschilor picioarelor, soldurilor si trunchiului – precum si antrenamentele de imbunatatire a tehnicii privind sariturile si aterizarea – pot ajuta la reducerea riscului de accidentare a ligamentului incrucisat anterior in cazul sportivilor.

Echipament potrivit

Pentru a preveni o ruptura sau orice tip de accidentare, purtati incaltaminte adecvata sportului pe care il practicati. Daca sunteti pasionati sau faceti schi de performanta, asigurati-va ca legaturile claparilor sunt ajustate corect de catre un profesionist instruit, astfel incat schiurile sa se elibereze imediat in cazul in care cadeti.

Purtarea unei orteze la genunchi nu pare sa previna ruptura de ligament incrucisat anterior sau sa reduca riscul de reaparitie a accidentarii dupa operatie.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acl-injury/symptoms-causes/syc-20350738
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325866.php
  3. https://www.practo.com/health-wiki/acl-tear-symptoms-complications-and-treatment/265/article#6
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma