Unghii fragile? Iata cateva sfaturi si remedii naturiste pentru a preveni si reduce fragilitatea unghiilor si pentru a avea unghii puternice, sanatoase si frumoase.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Care sunt cauzele pentru unghii fragile?
3. Dieta pentru sanatatea unghiilor
4. Remedii naturiste pentru unghii fragile
5. Sfaturi pentru a scapa de unghii fragile

Informatii generale

Unghiile sunt formate mai ales din keratina. Unghia crescuta nu este tesut viu, deci nu este posibila imbunatatirea sau regenerarea unghiilor deja crescute – placa unghiala.

Matricea unghiei sau radacina este tesutul de sub unghii, care dicteaza cresterea unghiei. Pentru unghii sanatoase e necesara o abordare pe termen lung. De aceea, aplicarea de produse pe unghie nu ajuta la cresterea unghiei, decat daca se aplica la baza unghiei, de unde creste aceasta.

Care sunt cauzele pentru unghii fragile?

Cauzele pentru unghii fragile includ expunerea la substante chimice in principal. Deficitul de fier este adesea asociat cu fragilitatea unghiilor. Principalele cauze includ:

  • expunerea excesiva a mainilor la apa;
  • spalarea vaselor fara manusi;
  • decojirea lacului de unghii;
  • unghiile cu gel sau cu acril;
  • folosirea unghiilor pentru a deschide sau a razui obiecte;
  • umiditatea excesiva la nivelul unghiilor;
  • expunerea la substante chimice.

Dureaza ceva timp pentru ca unghiile sa creasca, astfel incat rezultatele traumatismelor si leziunilor la nivelul lor pot fi vizibile timp de multe luni.

Unele afectiuni pot creste fragilitatea unghiilor, si anume:

De asemenea, schimbarile unghiilor pot sa apara ca urmare a problemelor legate de circulatia sangelui si de expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete.

Dieta pentru sanatatea unghiilor

Lipsa nutrientilor din dieta este, de asemenea, cauza pentru unghii fragile. Pentru a avea unghii sanatoase si frumoase, este indicata o dieta sanatoasa si echilibrata, precum si unele schimbari pozitive in stilul de viata. Dieta ar trebui sa fie bogata in proteine, vitamine, grasimi sanatoase si minerale. Vitaminele A, C, D, B si E impreuna cu fierul, acidul folic, calciul, zincul si biotina sunt cateva dintre substantele nutritive vitale pentru unghiile sanatoase.

Ca si restul corpului, unghiile au nevoie de o dieta echilibrata pentru a creste, inclusiv proteine, apa, fructe, legume si o gama larga de vitamine si minerale. Unele suplimente pentru unghii contin calciu.

Biotina pentru unghii

De obicei, vitaminele pot ajuta la intarirea firelor de par si a unghiilor – care sunt produse din keratina. Astfel, ar trebui sa luati suplimente cu multivitamine care contin biotina, o vitamina B vitala, deoarece poate fortifica si intari unghiile. Consumul zilnic de biotina nu trebuie sa depaseasca 300 micrograme. Biotina (cunoscuta si sub numele de vitamina H si vitamina B-7) este una dintre vitaminele B. Biotina poate ajuta la intarirea parului si a unghiilor si, de asemenea, ajuta sistemul nervos sa functioneze corect.

Consumati alimente bogate in biotina, cum ar fi cereale integrale, oua, rosii, migdale, conopida, lamaa, soia, lapte etc. Puteti, de asemenea, sa consumati suplimente de biotina dupa consultarea medicului. Se recomanda si alimente bogate in proteine cum ar fi peste, carne de pasare, carne de vita, carne de porc, seminte, nuci, spanac si alte legume verzi.

Remedii naturiste pentru unghii fragile

Suc de lamaie si ulei de masline

Uleiul de masline si sucul de lamaie sunt ingrediente benefice pentru sanatatea pielii si a unghiilor. Amestecul de ulei de masline si suc de lamaie este de asemenea un remediu eficient pentru unghii fragile. Uleiul de masline patrunde in cuticulele unghiilor pentru intarire si reparare, in timp ce sucul de lamaie contribuie la fortificarea unghiilor deteriorate. De asemenea, reduce ingalbenirea unghiilor si ofera stralucire.

Amestecati 3 parti ulei de masline si o parte suc de lamaie proaspat stors, incalziti cateva secunde in cuptorul cu microunde sau intr-un vas cu apa calda. Ulterior, masati fiecare unghie timp de 10 minute. La final inmuiati degetele si unghiile in acest amestec pentru 20-30 minute.

Sarea de mare

Apa cu sare de mare inmoaie cuticulele si confera stralucire. Sarea de mare contine minerale care au proprietati de regenerare. Se folosesc 2 lingurite de sare de mare si cateva picaturi de ulei de orice tip cu apa calduta. Se inmoaie degetele in aceasta solutie pentru 15 minute.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este un remediu popular pentru aproape toate problemele legate de piele si par. Este, de asemenea, un ingredient natural important pentru ingrijirea unghiilor. Uleiul de nuca de cocos poate functiona ca un hidratant extrem de bun pentru unghii si asigura hidratare. Masati unghiile cu acest ulei – masajul va imbunatati de asemenea circulatia sangelui.

Ulei de arbore de ceai

Uleiul din arbore de ceai este un remediu natural pentru probleme multiple ale pielii si unghiilor datorita proprietatilor sale antiseptice. Ajuta la tratarea unghiilor fragile cauzate de infectiile fungice. In plus, reduce inglabenirea unghiilor. Se amesteca 5 picaturi de ulei de arbore de ceai cu o lingurita de ulei de masline sau de cocos si se maseaza unghiile, lasand sa actioneze 30 minute.

Otet din cidru de mere

Otetul din cidru de mere este un ingredient utilizat des ca remediu pentru ingrijirea pielii, a parului si a unghiilor. Contine fier, calciu, potasiu si magneziu, impreuna cu vitamine – toate fiind esentiale pentru dezvoltarea unghiilor mai puternice si mai groase. In plus, acidul malic si acidul acetic gasite in otetul de cidru de mere ajuta la prevenirea infectiilor la nivelul unghiilor. Se amesteca o parte otet de cidru de mere si o parte apa intr-un bol si se scufunda unghiile in aceasta solutie timp de 10 minute.

Vitamina E uleioasa

Vitamina E este o componenta esentiala a pielii si a parului, care asigura frumusete si rezistenta. Una dintre cauzele majore ale unghiilor fragile este lipsa de hidratare a unghiilor, iar vitamina E uleioasa asigura hidratarea. Se maseaza unghiile cu vitamina E si se lasa sa actioneze cel putin 10 minute.

Galbenus de ou si lapte

Una dintre principalele cauze ale unghiilor slabe si fragile este lipsa de nutrienti, cum ar fi proteinele si calciul, iar galbenusul de ou si laptele sunt unele dintre cele mai bune si usor accesibile surse naturale de proteine si calciu, ce ajuta la fortificarea unghiilor. Se amesteca un galbenus de ou cu 2 linguri de lapte si se aplica pe unghii ca o masca. Se lasa sa actioneze 20-30 minute, apoi se clateste bine cu apa calda.

Infuzie de coada calului

Coada calului este o planta subtire, perena, o sursa bogata de minerale esentiale pentru organism, cum ar fi calciu, fier, mangan, impreuna cu taninuri, flavonoide si acizi grasi – toate acestea fiind necesare pentru cresterea unghiilor puternice si sanatoase. De asemenea, ajuta la eliminarea petelor albe de pe unghii. Se prepara un amestec din 2 linguri planta uscata cu apa fierbinte si se lasa la infuzat 10 minute. Dupa ce s-a racit, se inmoaie unghiile in solutie pentru 30 minute.

Bere

Berea este printre cele mai bune remedii pentru a scapa de unghii fragile. Se amesteca o parte ulei de masline cald cu o parte bere si se lasa unghiile la inmuiat in aceasta solutie pentru 15-20 minute.

Ulei de ricin

Uleiul de ricin nu numai ca intareste unghiile, dar actioneaza si impotriva infectiilor fungice. Se aplica pe unghii cateva picaturi de ulei de ricin. Se maseaza unghiile cu acest ulei timp de 10 minute, apoi se lasa sa mai actioneze 30 minute.

Ulei de seminte de struguri

Hidrateaza unghiile fragile si le vindeca pe cele crapate. Se aplica ulei de seminte de struguri pe unghii si cuticule si se maseaza, lasand apoi sa actioneze timp de 10-20 minute.

Sfaturi pentru a scapa de unghii fragile

Hidratarea mainilor si a unghiilor

Hidratarea regulata este, de asemenea, esentiala pentru a reduce fragilitatea si pentru a avea unghii puternice. Dupa spalarea mainilor, dupa spalarea vaselor sau dupa dus, trebuie sa va hidratati unghiile si mainile aplicand usor un hidratant hranitor. De asemenea, acordati o atentie deosebita si degetelor. Foloseste o crema de maini si unghii care contine lanolina, vitamina E sau alfa hidroxi acizi de mai multe ori pe zi. Pentru unghii extrem de fragile poti folosi manusi pe timpul noptii, dupa ce ai aplicat hidratantul, pentru a creste nivelul de hidratare.

Evitati acetona

Acetona pentru inlaturarea lacului de unghii duce la uscare si sensibilitatea unghiilor. Evitati produsele de indepartarea a lacului de unghii cu acetona sau limitati la 1-2 ori pe luna. Alegeti produse de indepartare a lacului fara acetona. Acetona, un solvent comun pentru indepartarea unghiilor, va poate usca unghiile, facandu-le fragile si predispuse la exfoliere si rupere.

Manusi de protectie

Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru unghii fragile este expunerea excesiva la umiditate. Purtati manusi de cauciuc pentru treburile casnice care presupun contactul excesiv cu apa sau substante chimice. De asemenea, purtati manusi cand afara este foarte frig.

Evitati contactul cu substante chimice dure

Contactul cu substante chimice dure poate duce la unghii fragile. Se recomanda manusi de cauciuc atunci cand folositi detergenti si evitati folosirea de solutii pentru indepartarea lacului de unghii pe baza de acetona sau formaldehida.

Evitati unghiile artificiale

Desi sunt o varianta usoara si rapida de a avea mereu unghii frumoase, utilizarea frecventa poate provoca fragilitate. Daca alegeti astfel de unghii artificiale, evitati sa le folositi timp indelungat si faceti pauze. Expunerea la lumina ultravioleta necesara pentru intarirea gelului poate fi un factor de risc pentru cancer, desi expunerea este mult mai mica decat cea din cazul solarelor.

Alegeti lacuri de unghii de calitate

Multe lacuri de unghii sau tratamente contin substante chimice dure care pot slabi de fapt unghiile. Indepartarea lacului cu substante care contin acetona trebuie evitata deoarece poate deteriora unghiile.

Igiena la manichiura

Instrumentele folosite de catre manichiuriste pot fi o sursa de probleme de sanatate. Acestea sunt folosite pentru mai multe persoane, astfel ca daca nu sunt sterilizate corespunzator, puteti lua o infectie care include: HIV, hepatita B, hepatita C sau veruci. Asigurati-va ca se folosesc obiecte sterilizate.

Alte sfaturi

  • Impingeti cuticulele inapoi pentru a evita infectia, in loc sa le taiati. Utilizati crema de cuticule pentru a le mentine hidratate.
  • Evitati rosul unghiilor, ruperea unghiilor sau decojirea lacului de unghii.
  • Evitati utilizarea unghiilor artificiale deoarece acestea pot provoca infectii fungice.
  • Evitati sa folositi prea multa substanta de indepartare a unghiilor.
  • Piliti unghiile intr-o singura directie pentru a preveni exfolierea lor.

Tratati problemele unghiilor si problemele care afecteaza unghiile

Boli precum diabetul si psoriazisul pot afecta pielea si unghiile. In loc sa tratati unghiile, abordati problema de la sursa, urmand recomandarile de tratament ale medicului.

Problemele minore ale unghiilor se vindeca, de obicei, pe masura ce cresc unghiile. Principalele probleme ale unghiilor sunt rosul unghiilor, ruperea sau razuirea lacului de pe unghie. Nu doar ca unghiile nu mai sunt frumoase deloc, dar creste astfel riscul de infectii. O infectie fungica apare atunci cand o ciuperca ataca unghia sau pielea de sub unghii. Unghiile pot suferi modificari de culoare din cauza unor medicamente, a unor dezechilibre nutritionale sau a unor boli cutanate. Daca nuanta unghiilor se schimba brusc, este indicat sa consultati medicul.

Unghiile incarnate sunt extrem de dureroase si sunt, de obicei, cauzate de taierea incorecta a unghiei sau de purtarea pantofilor prea stramti.

Referinte:
(1) Nails problems and injuries, link: https://www.uwhealth.org/health/topic/symptom/nail-problems-and-injuries/nails.html
(2) 5 home treatments to keep nails healthy, link: https://health.howstuffworks.com/skin-care/nail-care/tips/5-home-treatments-to-keep-nails-healthy.htm
(3) 15 tips for stronger nails, link:https://www.healthline.com/health/how-to-strengthen-nails#1
(4) Home remedies for common conditions, link: https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-08-2011/home-remedies.html
(5) Fingernails: Do’s and don’ts for healthy nails, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma