Extractul din muguri de frasin este un remediu ideal prin care se realizeaza un drenaj complet, atat la nivel biliar, renal cat si articular. Aflati mai multe despre mugurii de frasin si beneficiile pentru sanatate din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt mugurii de frasin?
  2. Proprietati
  3. Preparate din muguri de frasin
  4. Beneficii
  5. Precautii si contraindicatii

Ce sunt mugurii de frasin?

Mugurii de frasin sunt frunzele foarte tinere, nedezvoltate inca, ale acestui copac. Mugurii de frasin aduc o multime de beneficii organismului uman, fiind unul dintre principalele remedii naturale pentru hipercolesterolemie, pentru hiperuricemie si crestere a produsilor de catabolism ai proteinelor, dar si pentru cresterea in greutate cu retentie hidrica.

Mugurii sunt una din trasaturile cheie de identificare ale acestui copac. Mugurii sunt de culoare neagra, cu un mugur mai mare la capatul fiecarei crengute si o pereche de muguri mai mici aflati la baza acestuia. Crengile frasinului sunt de culoare gri.

Raspandirea frasinului in lume

Frasinul este o specie de planta infloritoare care face parte din familia Oleaceelor. Planta este nativa in Europa continentala, din Portugalia pana in Rusia, cu exceptia nordului Scandinaviei si a sudului Iberiei. De asemenea, frasinul este considerat nativ in Asia de sud-vest, din nordul Turciei la est pana in muntii Caucaz si Alborz. Speciile sunt cultivate pe scara larga si au fost naturalizate in Noua Zeelanda si in localitati din Statele Unite si Canada.

Descrierea frasinului

Frasinul este un arbore mare de foioase, care creste pana la aproximativ 20-35 m (in mod exceptional pana la 46 m) inaltime, cu un trunchi de pana la 2 m grosime (in mod exceptional pana la 3,5 m) diametru, cu o coroana inalta. Scoarta este neteda si de culoare gri deschis la copacii tineri, devenind groasa si fisurata pe vertical la arborii mai batrani. Copacul este usor de identificat pe timp de iarna prin lastarii netezi, gri-verzui, cu muguri negri.

Proprietati

Frasinul este un arbore extrem de intalnit si raspandit, avand o utilizare larga. In medicina naturista este recunoscut si folosit, in special, pentru actiunea sa depurativa. Specia cea mai intalnita, Fraxinus excelsior, este extrem de apreciata pentru efectele sale fitoterapeutice.

Pentru producerea de remedii medicinale sunt folosite frunzele, scoarta, semintele si, mai ales, mugurii. Mugurii de frasin sunt bogati in tanin, ulei eteric, vitamina C si glucozid, substante extrem de recunoscute in lume pentru actiunile lor antireumatice. In plus, mugurii ajuta la eliminarea acidului uric si actioneaza ideal asupra tesuturilor conjunctive.

Mugurii de frasin se colecteaza, in principal, in lunile mai si iunie. Uscarea se realizeaza in spatii aerisite, curate si intunecoase.

Preparate din muguri de frasin

Frasinul (Fraxinus excelsior) s-a aflat la limita dintre magie si remediu timp de secole. Un copac vindecator despre care odata se credea ca trateaza muscaturile de sarpe, frasinul a fost redus treptat din uz in medicina moderna.

Extractul de frasin

Unul din extractele din muguri de frasin este un supliment alimentar sub forma de picaturi de baut. Folosind gemoterapia, ajuta la vindecare cu ajutorul mugurilor de frasin.

Acest extract foloseste puterea mugurilor. Detinatori ai energiei vitale pentru viitoarea dezvoltare a plantelor, mugurii si lastarii tineri contin in tesuturile embrionare puterea si diversitatea extraordinara a componentelor plantelor care urmeaza sa se dezvolte.

Frasinul este cunoscut pentru proprietatile sale multiple si este recomandat pentru:

  • actiunea sa diuretica: eliminarea acidului uric
  • actiunea de drenare (dietele hipocalorice)

Extractul de frasin pentru articulatii

Fibrele care alcatuiesc frasinul sunt foarte elastice si foarte flexibile. Arborele are o crestere rapida si evapora multa apa. Este recunoscut pentru combinatia de rezistenta si flexibilitate a ligamentelor si a muschilor aflati intr-o forma buna. Extractul de frasin actioneaza, de asemenea, asupra sistemului musculo-scheletic si asupra sistemului renal. Este recomandat in cazul persoanelor care se confrunta cu excesul de greutate, frasinul reducand nivelul de colesterol si acid uric, cu actiune usoara asupra ureei. Actioneaza asupra gutei, are un nivel sinovial antiinflamator si are proprietati antiinflamatorii asupra ligamentelor in general.

Folosit in alternanta sau in amestec cu alte plante, ceaiul din frunze de frasin combate constipatia.

Gemoderivatele de frasin sunt de mare ajutor in tratarea:

  • disfunctiilor metabolice
  • gutei
  • colecistitei
  • retinopatiilor de diverse etiologii
  • obezitatii cu retentie hidrica
  • litiazei biliare
  • dischineziei biliare
  • artrozei si artitei
  • durerilor musculare si osteo-articulare
  • tendinitei si inflamatiilor ligamentare
  • celulitei

Beneficii

Frigul iernii aduce cu el si sedentarismul, stagnarea, nevoia de a petrece mai mult timp in interior. Cel mai frecvent, acest timp est epetrecut in fata televizorului, cu trecere frecventa prin bucatarie si prin frigider, de unde pot fi procurate bunatati ce se rontaie cat ai clipi. Privirea este furata de imaginile de pe ecran, iar gura inghite tot ce este in farfurie sau in sticla.

Fara sa ne dam seama, zi dupa zi de comportament sedentar si de usor abuz alimentar si cateva kilograme se depun pe nesimtite in jurul taliei, pe fese ori pe coapse. Persoana se simte mai greoaie, mai somnolenta si isi perpetueaza comportamentul sedentar.

Solutia cea mai naturala este ca fiecare sa incerce sa iasa in natura cat de des si mult poate, sa ia contact cu aerul rece si proaspat al iernii, cu zapada proaspat cazuta si sa evite statul prea mult in aceeasi pozitie sau in aceeasi incapere.

Care sunt beneficiile medicinei naturiste in acest caz?

Medicina naturala are si ea o serie de remedii interesante de folosit.

Acum, in plina iarna, sunt indicate cateva preparate din macerate glicerinice, care ajuta la curatirea intregului organism, realizand un drenaj metabolic, dar si la alte niveluri. Campionul in acest sens este Extractul din muguri de Frasin – Fraxinus excelsior MG=D1, care administrat singur sau in combinatie cu alte macerate realizeaza un drenaj complet, atat la nivel biliar, renal cat si articular. Este unul dintre principalele remedii pentru hipercolesterolemie, pentru hiperuricemie si crestere a produsilor de catabolism ai proteinelor (excelent de folosit dupa excesul de proteine din carne dupa sarbatori) si pentru cresterea in greutate cu retentie hidrica.

Combinatia Extract din muguri de Frasin – Fraxinus excelsior MG=D1 1, 5 ml in apa dimineata si Extract din mladite de Maslin – Olea europaea MG=D1 1,5 ml in apa, seara, zilnic, timp de o luna, este ideala pentru reglarea nivelului trigliceridelor si colesterolului, dupa excesele alimentare ale sarbatorilor.

Ce aport poate aduce extractul din muguri de artar?

Daca exista in plus si o dischinezie biliara, cu sau fara simptome de colecistita, atunci la combinatia de mai sus poate fi adaugat  Extractul din muguri de Artar – Acer campestre MG=D1 1,5 ml in apa, la pranz. Acesta este util in special in preventia dezvoltarii litiazei biliare colesterolice, dar este util si pentru preventia si tratamentul litiazei renale.

Maceratul din muguri proaspeti de frasin este unul dintre principalii drenori metabolici ai organismului, realizand o ”curatenie” efectiva atat la nivelul aparatului digestiv (zona fiere-ficat), cat si la nivel urinar si articular. In schemele de tratament se va asocia frecvent cu alte macerate glicerinice, indicate in functie de particularitatea fiecarei persoane si in functie de simptomele prezentate.

Utilizari traditionale si beneficii ale frasinului european:

Frunzele sunt astringente, catartice, diaforetice, usor diuretice, laxative si purgative. Acestea au fost utilizate ca un laxativ, fiind un inlocuitor usor al pastailor de senna.

Scoarta este astringenta si tonic-amara.

Este putin folosit in herbalismul modern, fiind ocazional administrat pentru tratarea febrei.

Semintele de frasin au fost folosite ca medicament carminativ (acestea sunt medicamente care calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale).

Apa distilata din aceste frunze, consumata in fiecare dimineata, a fost considerata benefica in combaterea obezitatii.

Fierberea frunzelor in vin alb a avut reputatia de a dizolva piatra si de a vindeca icterul.

Frunzele ar trebui colectate in mai sau iunie, bine uscate, transformate intr-o pulbere si pastrate in sticle bine imbuteliate.

Frunzele si crengile mai tinere contin cumarine (fraxina, esculina si alte substante asemanatoare) care inhiba cresterea bacteriilor si a ciupercilor.

Frasinul este cunoscut drept o metoda de tratament pentru vindecarea ranilor si pentru reducerea inflamatiilor.

Reducerea febrei cu ajutorul frasinului

Scoarta de frasin este utilizata drept un agent de ameliorare a febrei si ca un inlocuitor al chininei, derivat din arborele de chinina.

Scoarta si frunzele au fost utilizate in mod traditional ca un remediu pe baza de plante pentru tratarea diareei.

Substanta denumita fraxina gasita in scoarta si frunze are proprietati diuretice si poate creste excretia acidului uric.

Scoarta de frasin ajuta la tratarea gutei la varstnici si poate fi de asemenea benefica pentru alte tulburari reumatice, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida.

Afectiunile vezicii urinare si rinichilor sunt, de asemenea, tratate cu scoarta de frasin. In plus, este folosit pentru a elimina pietrele din tractul urinar.

Remediu pentru constipatie

Scoarta si frunzele frasinului pot actiona ca un laxativ usor datorita prezentei manitolului si, prin urmare, pot fi folosite ca remediu pentru constipatie si pentru a elimina parazitii intestinali.

Semintele de frasin sunt, de asemenea, folosite pentru a reduce febra, precum si pentru a spori apetitul.

Tinctura preparata din frunze de frasin este folosita pentru a spori dorinta sexuala sau libidoul la barbati.

Beneficiile ayurvedice de sanatate ale frasinului european

Infectii ale tractului urinar

Puneti o lingura de frunze in jumatate de cana de apa calda si fierbeti timp de 2-3 minute. Beti o ceasca pe zi  (beti-l neindulcit)

Lepra

Se fierbe o singura lingura de Fraxinus Excelsior in jumatate de cana de apa. Se lasa la racit si se bea fara zahar, o jumatate de ceasca pe tot parcursul zilei. De asemenea, ii puteti imbunatati gustul prin adaugarea de menta sau maghiran.

Anuria

Se fierb frunzele lui Fraxinus Excelsior si se bea o ceasca de doua ori pe zi.

Anuria (lipsa urinii) reprezinta suprimarea secretiei urinare (incapacitatea de a se forma sau excreta urina de catre rinichi) pentru mai mult de 8 ore, vezica urinara fiind goala sau urinarea de mai putin de 3 ori pe zi, volumul urinar fiind mai mic de 100 ml in 24 de ore la adult (in cazul nou nascutilor, se constata lipsa urinii la nivelul scutecului).

Utilizari culinare

  • Semintele mai mici, de obicei, sunt puse la murat cu sare si otet, iar apoi sunt utilizate sub forma de condiment pentru alte alimente.
  • Uleiul comestibil similar cu uleiul de floarea-soarelui se obtine din seminte.

Alte informatii si utilizari

  • A fost probabil cel mai versatil lemn in mediul rural, cu o gama larga de utilizari.
  • Pana in Al Doilea Razboi Mondial, copacii erau deseori taiati o data la zece ani pentru a oferi o sursa durabila de lemn pentru combustibil si pentru constructia si prelucrarea lemnului.
  • Culoarea deschisa a frasinului a facut din acest arbore o sursa populara pentru productia de mobilier modern, cum ar fi scaune, mese, usi si parchet.
  • Colorantul verde este obtinut din frunze.
  • Frasinul nu infloreste pana nu ajunge la varsta de 30 de ani.
  • Frasinul este al doilea cel mai important lemn folosit in avioane.
  • Frasinul este extrem de valoros ca lemn de foc pentru ca arde bine chiar si atunci cand este „verde” (proaspat taiat).

Precautii si contraindicatii

  • este otravitor pentru rumegatoare si a cauzat, de asemenea, dermatita la unii oameni
  • utilizarea excesiva poate provoca reactii alergice
  • siguranta utilizarii produselor din muguri de frasin de catre sugari, femeile insarcinate si mamele care alapteaza, precum si de catre persoanele care sufera de afectiuni renale sau hepatice nu a fost inca stabilita

 

Referinte:

https://www.healthbenefitstimes.com/european-ash/

https://www.herbal-supplement-resource.com/european-ash.html

http://www.ndhealthfacts.org/wiki/Gemmotherapy_Fraxinus_excelsior_(Ash)

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-571/mountain-ash

https://www.eatweeds.co.uk/ash-fraxinus-excelsior

https://botanical.com/botanical/mgmh/a/ash–073.html

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma