In cantitati mari, zaharul poate produce daune serioase organismului. De aceea, reglarea glicemiei este foarte importanta pentru buna functionare a acestuia. Aflati care sunt remediile de reglare a glicemiei din materialul care urmeaza.
Datorita disponibilitatii sale (prezenta practic in toate alimentele de origine vegetala), precum si proprietatilor sale (molecula simpla, difuzibilitate mare, ardere aproape completa, cu deseuri usoreliminabile), glucoza reprezinta principalul material nutritiv al celulelor animale.
Glicemia se traduce prin concentratia de zahar sau glucoza din sange. In Statele Unite si in multe alte tari, este exprimata in miligrame pe decilitru (mg / dl). In multe tari din Europa, glicemia sau zaharul din sange este de asemenea masurat in milimol pe decilitru (mmol / dl).
Glicemia este unul dintre cei mai importanti parametri ai sangelui care trebuie masurat, deoarece nivelurile anormale pot provoca complicatii severe. De asemenea, glicemia este unul dintre cei mai importanti parametri ai homeostaziei, deoarece glucoza este necesara pentru a furniza energia metabolica necesara pentru multe functii celulare.
Controlul glicemic in organism este realizat prin mai multe mecanisme fiziologice. Cateva exemple despre modul in care nivelul de zahar din sange fluctueaza si este controlat sunt prezentate mai jos:
Pentru majoritatea oamenilor, 80-99 miligrame de glucoza pe decilitru inainte de masa si 80-140 mg / dl dupa o masa sunt normale. Specialistii in diabetologie mentioneaza ca majoritatea adultilor care nu sufera de diabet zaharat ar trebui sa aiba intre 80 si 130 mg / dl inainte de masa si mai putin de 180 mg / dl la 1-2 ore dupa consumarea mesei.
Aceste variatii ale nivelului zaharului din sange, atat inainte cat si dupa masa, reflecta modul in care organismul absoarbe si stocheaza glucoza. Dupa ce mancati, corpul descompune carbohidratii din alimente in parti mai mici, inclusiv in glucoza, pe care intestinul subtire il poate absorbi.
Diabetul apare atunci cand organismul nu elibereaza insulina sau pentru ca organismul nu functioneaza eficient. Tulburarea poate fi legata de numeroase cauze, inclusiv obezitatea, dieta si istoricul familiei, mai spun specialistii.
In cazul hipoglicemiei, organismul nu produce suficient zahar. Persoanele cu aceasta tulburare au nevoie de tratament atunci cand zaharul din sange scade sub 70 mg / dl sau chiar mai putin. Potrivit Clinicii Mayo, simptomele hipoglicemiei pot fi:
Creierul uman are nevoie de o cantitate constanta de glucoza.
In cazul persoanelor cu diabet zaharat, hipoglicemia severa poate fi fatala.
Viata si activitatea celulelor animale sunt dependente de prezenta permanenta a glucozei, in concentratie constanta, in lichidele organismului. Aceasta ”constanta” traduce, de fapt, echilibrul dinamic intre aport (exogen si endogen) si utilizarea periferica, continua si variabila in raport cu activitatea. Acest fenomen este atat de important incat a impus perfectarea unui mecanism de reglare extrem de eficace in combaterea atat a cresterilor, cat a scaderilor glicemiei.
Autoreglarea fizico-chimica a glicemiei are ca substrat functia metabolica complexa a ficatului, care trimite in circulatie cantitatea de glucoza necesara asigurarii unui nivel constant al glicemiei, indispensabil activitatii metabolice periferice. Originea acestei glucoze trimise in circulatie poate fi multipla: exogena (alimentara) sau endogena, pornind din desfacerea glicogenului (forma de depozitare a glucozei) sau neoformare a ei din proteine si lipide. Productia endogena de glucoza a unui subiect din post este de132mg/min, aceasta fiind mai mica daca, in paralel, se aplica o perfuzie cu glucoza intravenos.
Controlul fizico-chimic al glicemiei are la baza un ciclu de reactii. Introducerea in sistem a unui supliment digestiv de glucoza produce o sinteza crescuta de glicogen, care va ”absorbi” acest supliment, mentinand glicemia in limite normale. Invers, o utilizare crescuta de glucoza va fi compensata accelerand sensul invers al reactiilor prin depolimerizarea glicogenului. Acest punct de vedere este sustinut de variatiile glicogenului hepatic, in functie de starea nutritionala a individului. Fata de valorile normale de glicogen, reprezentate de aproximativ 3% din greutatea sa, dupa inanitia prelungita, cantitatea de glicogen scade la 1 g% (restul a fost mobilizat in vederea mentinerii unei glicemii normale).
Dimpotriva, dupa o alimentatie bogata in glucide, valorile glicogenului hepatic cresc pana la 10-15 % din greutatea proaspata.
Importanta autoreglarii chimice nu poate fi neglijata. Pe animalul pancreatectomizat si hipofizectomizat (”animalul Houssay”), in conditii bazale si respectand un anumit regim alimentar, ea poate asigura valori relativ constante ale glicemiei. Rolul central al ficatului in aceasta autoreglare a fost demonstrat initial de Claude Bernard.
Datele lui Claude Bernard au fost confirmate stralucit de Mann si Magath (1924), care cu ajutorul unei fistule Eckinversate, au reusit un studiu atent al tulburarilor metabolice consecutive hepatectomiei totale. Dupa inlaturarea ficatului, autorii observa o scadere a glicemiei, in prima ora mai lent, apoi mai rapid. Astfel ca, dupa 4-5 ore glicemia ajunge la 0,40g/l, fiind insotite de crize convulsive si moarte, in general dupa 2 ore.
Accidentele convulsive pot fi prevenite prin administrarea de glucoza, permitand o supravietuire de inca 24 ore. Dupa acest interval, moartea survine brutal, prin intoxicatie, din cauza suprimarii cerorlalte functii ale ficatului. Aceste date arata importanta majora a ficatului in autoreglarea glicemiei, care, dupa opinia lui De Duve, nu necesita pentru a se produce nici o interventie neurohormonala.
Un alt mecanism de mentinere constanta a glicemiei, actionand conform legilor fizice ale osmozei, independent de reglarea hormonala, a fost considerat schimbul rapid dintre glucoza intravasculara si cea din lichidele interstitiale. Trebuie avut insa in vedere faptul ca, desi ”spatiul lacunar”reprezinta un sector de aproximativ 3 ori mai mare decat cel intravascular, intreaga cantitate de glucoza aflata aici (mai putin de 15 g) nu poate acoperi decat o mica parte din consumul periferic in perioada unei utilizari crescute.
In reglarea glicemiei intervin numerosi hormoni, dintre care unul singur, insulina, are efect hipoglicemiant, restul avand o actiune antagonista, hiperglicemianta. Dintre acestia mentionam:
Toate aceste mecanisme au fost expuse la capitolul referitor la insulina.
Aducerea nivelului de zahar din sange la niveluri sanatoase presupune si intampinarea unor greseli, insa exista masuri care sa va ajute sa reglati glicemia.
”Adoptarea unei rutine zilnice este esentiala pentru un bun control al diabetului zaharat“, spune specialistii. Acest lucru presupune urmarea unui plan adecvat privind mesele, exercitii fizice regulate, testarea zaharului din sange si vizite regulate la medic. Tinerea sub control a consumului de carbohidrati este deosebit de importana. ”Variatii mari in aportul de carbohidrati de la o zi la alta poate duce la fluctuatii ale zaharurilor din sange”, mai spun expertii. De exemplu, atunci cand consuma carbohidrati in exces, organismul le digera ca si cum ar fi zahar si ii trimite direct in fluxul sanguin, crescand nivelurile de zahar din sange.
Urmati aceste strategii specifice pentru a ajuta la controlul zaharului din sange:
Multe persoane cu diabet zaharat au un control mai bun asupra glicemiei prin limitarea tipurilor de alimente care pot determina cresterea zaharului din sange. De exemplu, medicul ar putea recomanda reducerea carbohidratilor si consumarea mai multor proteine, fructe si legume slabe. Fibrele poate fi atat de utile incat adaugand chiar si o cantitate mica dintr-un supliment de fibre la o masa poate ajuta la stabilizarea glicemiei. Acest lucru se intampla pentru ca fibra incetineste procesul digestiv al organismului.
Specialistul in diabetologie va poate recomanda diferite tipuri de medicamente la momente diferite in timpul tratamentului pentru diabet. Optiunile de tratament includ urmatoarele:
Este o categorie de medicamente care include metformina si care ajuta organismul sa utilizeze mai bine insulina. De asemenea, poate reduce cantitatea de zahar din sange produsa de ficat.
Acestea determina anumite celule ale pancreasului sa produca mai multa insulina, desi scaderea zaharului din sange (hipoglicemia) este un posibil efect secundar.
Este o clasa de medicamente care include repaglinida. Acestea fac ca pancreasul sa produca mai multa insulina, iar hipoglicemia ca posibil efect secundar.
Acestea reprezinta o categorie de medicamente care include pioglitazona si care pot ajuta insulina sa functioneze mai bine.
In aceasta categorie este inclusa acarboza. Aceste medicamente impiedica organismul sa descompuna amidonul si pot fi utilizate pentru a preveni cresterea nivelului de zahar din sange dupa o masa.
Acestia permit ca GLP-1, un hormon al intestinului care se gaseste in mod natural in organism, sa se mentina mai mult si sa ajute la stabilizarea nivelului zaharului din sange.
Acestia determina eliminarea excesului de glucoza din urina.
Aceasta poate fi necesara pentru a ajuta organismul sa utilizeze mai eficient zaharul din sange.
S-a demonstrat ca un program de exercitii fizice regulate ajuta la gestionarea nivelurilor de zahar din sange in timp. De asemenea, fitness-ul este bun in cazul bolnavilor de diabet zaharat, dar si pentru sanatate, in general.
Participantii la un program de 12 saptamani care au facut sport timp de o ora, de trei ori pe saptamana, au reusit sa-si controleze mult mai bine diabetul zaharat, potrivit unui studiu publicat in februarie 2015 in Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. Deci, incepeti sa faceti antrenamente la sala de forta, aerobic si orice alte activitati de care va bucurati.
Daca sunteti supraponderal, va fi mai usor sa tineti sub control mai bine zaharul din sange daca pierdeti chiar si cateva kilograme. ”Pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, pierderea a 5 sau 10 kilograme poate face diferenta in controlul diabetului zaharat si nevoia de medicamente“, spun specialistii.
Consumul de alcool poate provoca o crestere imediata a zaharului din sange. Cel mai bine este sa consumati alcool in cantitati moderate si sa mancati alimente solide in timp ce va bucurati de aceste bauturi.
Referinte:
https://www.livescience.com/62673-what-is-blood-sugar.html
https://www.news-medical.net/health/What-is-Glycemia.aspx
https://www.verywellhealth.com/glycemic-definition-and-examples-2241996
https://www.medicalnewstoday.com/articles/249413.php
https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/living-with/stabilize-blood-sugar-levels/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…