Unt vs margarina – ce alegi intr-o dieta sanatoasa

Untul si margarina sunt folosite ca alimente pe paine si, de asemenea, pentru gatit si coacere. Exista o multime de controverse cu privire la utilizarea untului si a margarinei atunci cand vine vorba de avantajele lor comparative asupra sanatatii.

Cuprins:

1. Ce este untul?

2. Ce este margarina?

3. Unt vs margarina: pro sau contra

4. Unt sau margarina la prajituri?

5. Exista margarina sanatoasa?

6. Care este cel mai bun unt de pe piata?

7. Sfaturi privind grasimile in alimentatie

Ce este untul?

Untul, care este un produs lactat obtinut dupa separarea cremei de lapte, este alcatuit din 80% -82% grasime din lapte, 16-17% apa, cu 1-2% din solidele de lapte. Este disponibil ca unt sarat, dulce sau unt de grasime redusa. Untul contine, de asemenea, grasimi saturate, proteine, calciu si fosfor, cu vitamine solubile in grasimi, cum ar fi vitaminele A, D si E.

Untul facut din laptele de la vaci care au fost hranite cu iarba este mult mai hranitor. In plus, stiati ca … untul poate contine mai multe substante nutrivitive care nu sunt gasite in mult alte alimente?

Untul si substantele nutritive

Vitamina K2 – Aceasta vitamina mai putin cunoscuta poate ajuta la prevenirea multor boli grave, inclusiv cancer, osteoporoza si boli de inima.

Acidul linoleic conjugat –  Studiile sugereaza ca acest acid gras poate avea proprietati anti-cancer si poate ajuta la scaderea procentului de grasime corporala.

Butirat –  un acid gras cu catena scurta, care se gaseste in unt. Poate lupta impotriva inflamatiilor, imbunatateste sanatatea digestiva si poate preveni cresterea in greutate.

Omega-3 – untul are mai putin Omega-6 si mai mult Omega-3.

Ce este margarina?

Margarina, pe de alta parte, este preparata din uleiuri vegetale lichide prin procesul de hidrogenare care satureaza acizii grasi prin adaugarea de hidrogen. Hidrogenarea modifica structura moleculara a acizilor grasi astfel incat grasimile trans pot fi formate si rezulta ca grasimea presupune o stare semisolida. Acest lucru mareste durata de valabilitate si durabilitatea margarinei si, de asemenea, face posibila gatirea alimentelor cu aceasta grasime. Cu cat consistenta margarinei este mai solida, cu atat procentul de grasime trans este mai mare.

Desi margarina poate fi lipsita de grasimi bogate in colesterol sau poate contine cantitati mici de grasimi saturate, contine, de asemenea, si acizi grasi trans nesanatosi si reziduuri de metal toxic (cum ar fi cadmiul si nichel). Mai multe studii au demonstrat ca prezenta acizilor grasi trans conduce la cresterea nivelului de inflamatii in diferite tesuturi din organism, care pot avea un impact sever asupra organismului, provocand diferite boli, precum artrita si enterocolita. 

Din ce se face margarina?

Margarina este produsul extrem de rafinat, sintetizat din floarea-soarelui, canola, masline si alte uleiuri vegetale. De asemenea, contine acid alimentar (lactic), sare, apa, solide de lapte, conservanti, emulsifianti, vitamine sintetice A si D si maltodextrina. Aceste uleiuri in starea lor nativa constau din grasimi nesaturate, cum ar fi grasimi polinesaturate si mononesaturate. Chiar si dupa hidrogenare, ele contin mai multe grasimi nesaturate decat untul. Prin urmare, utilizarea margarinei creste nivelul lipoproteinelor cu densitate scazuta sau colesterolul „rau” si reduce lipoproteinele cu densitate mare, adica colesterolul „bun”.

Dar nu toate margarinele sunt sanatoase, deoarece cantitatea de grasime trans variaza intre diferite tipuri de margarine.

Unt vs margarina: pro sau contra

Deoarece margarina are un nivel variabil, dar mai ridicat de grasimi trans nesanatoase, consumul de margarina poate duce la declansarea bolilor de inima, a cancerului si a altor boli in comparatie cu consumul de unt. Prin urmare, untul este considerat mai sanatos decat margarina. La femei, potrivit ultimului studiu Harvard Medical, consumul de margarina mareste rata de incidenta a bolilor de inima cu 53% fata de cea asociata cu consumul aceleiasi cantitati de unt.

Unt vs margarina studii

Un alt studiu experimental a fost efectuat asupra cancerului de san efectuat pe soareci in raport cu consumul de unt si margarina, care a aratat ca untul poate oferi un efect de protectie impotriva cancerului de san. In experiment, soarecii au fost hraniti cu diferite diete care contin o varietate de uleiuri cum ar fi unt, dextrina, ulei de sofranel si margarina.

Rezultate

Rezultatele studiului au aratat ca soarecii hraniti cu ulei de sofranel si margarina au fost foarte predispusi la cancer. Pe de alta parte, soarecii care au fost hraniti cu unt au aratat o aparitie mai scazuta a cancerului. Chiar si atunci cand soarecii au fost expusi la un produs cancerigen. Totodata, rozatoarele care au fost hranite cu unt erau mai putin predispuse la cancer decat soarecii hraniti cu margarina.

Acidul lauric din unt este, de asemenea, important in eradicarea sau suprimarea Candidei si a altor infectii fungice. De asemenea, vitamina A, care este o vitamina solubila in grasimi, gasita abundent in unt, este vitala pentru functiile normale suprarenale si tiroidei.

Unt sau margarina la prajituri?

Untul este cel mai bun ingredient pentru coacerea si prepararea prajiturilor, deoarece continutul ridicat de grasimi (80% grasime) ofera cele mai bune rezultate, fragilitatea compozitiei si finetea aluatului.

Argumente pro si contra:

PRO: Untul castiga pentru ca este cel mai bun ingredient pentru preparea prajiturilor.

CONTRA: Untul pierde pentru ca acesta contine un nivel de colesterol ridicat si bogat in grasimi saturate.

Margarina, desigur, nu este naturala si nici pe departea cea mai sanatoasa, deoarece se face prin adaugarea de hidrogen in ulei vegetal. Procesul creeaza o grasime solubila sau semi-solida, care este asemanator cu untul. Mai multe tipuri de margarine contin grasimi trans nesanatoase, care ar trebui evitate deoarece scad colesterolul bun din organsim si cresc nivelul colesterolului rau, crescand astfel si riscul de aparitie a bolilor de inima, precum hipertensiunea arteriala.

Pentru coacere si gatit: Margarina nu este recomandata pentru cele mai multe tipuri de retete pentru prajituri, deoarece are doar 35% grasime – restul este in cea mai mare parte o cantitate de apa. Utilizati numai margarina intr-o reteta unde este specificata. Daca ati folosit margarina intr-o reteta pentru prajituri care a cerut unt, la final veti vedea ca prajiturile vor avea o compozite subtire si nu vor arata prea bine si nici la gust nu vor fi prea delicioase.

Exista margarina sanatoasa?

Margarinele pe baza de ulei vegetal au crescut in popularitate, deoarece medicii au inceput sa inteleaga pericolele legate de grasimile saturate. Dar dezbaterea unt vs margarina a continuat de-a lungul timpului, iar specialistii recomanda, daca nu vreti sa renuntati la margarina sau aveti nevoie pentru preparea alimentelor, atunci ar fi recomandat sa alegeti un amestec cu cea mai mica cantitate de grasimi saturate si grasimi trans nesanatoase.

Important!

Verificati ingredientele! Daca se mentioneaza pe ambalajul ingredientelor faptul ca produsul contine uleiurile partial hidrogenate, de fapt, margarina are in continuare in compozitia sa unele grasimi trans nesanatoase (mai putin de 0,5 grame pe portie), chiar daca eticheta arata ca nu contine grasimi trans.

Se spuna ca, margarina este orice dispersie aromata de unt pe baza de ulei vegetal, care contine 80% ulei in compozitia sa.

Care este cel mai bun unt de pe piata?

Inainte de alegerea untului din raftul din supermarket, este recomandat sa cititi cu mare atentie eticheta produsului. Un unt bun si de calitate nu trebuie sa contina in componeta sa grasimi nehidrogenate sau uleiuri cu un aport ridicat de acizi grasi trans nesanatosi.

Sfaturi privind grasimile in alimentatie

Untul este cel mai bun ingredient pentru coacere si pentru pregatirea anumitor retete culinare.Cu toate acestea, in ciuda popularitatii sale, unii oameni evita untul din diferite motive, precum:

Alergia la lapte

In timp ce untul este foarte scazut in proteine, acesta contine inca o cantitate mica de cazeina, care este o proteina in lapte care poate fi alergenica pentru unele persoane.

Daca aveti o alergie la lapte, este important sa fiti atenti la aportul de lapte care se regaseste in unt. Este posibil sa aveti nevoie sa o evitati complet consumul de unt daca alergia este severa.

Intoleranta la lactoza

Persoanele care prezinta intoleranta la lactoza tind sa tolereze cantitatile mici de lactoza din unt fara reactii adverse.

Cu toate acestea, exista persoane care sunt mai sensibile la lactoza decat altele si ar trebui sa evite untul din acest motiv.

Diverse motive de sanatate

Unele persoane evita consumul de unt, deoarece este foarte bogat in grasimi saturate, despre care se credea anterior ca provoaca bolile de inima. Cu toate acestea, noi studii au aratat ca acest lucru nu este valabil.

Acestea fiind spuse, unele studii sugereaza ca un aport ridicat de grasimi saturate din unt pot creste colesterolul mai mult decat grasimile saturate din alte produse lactate, cum ar fi smantana.

De asemenea, untul este bogat in grasimi si, prin urmare, bogat in calorii. Oamenii care incearca sa reduca calorii pot dori sa reduca cantitatea de unt din acest motiv.

Inlocuirea untului

Grasimi si uleiuri care pot inlocui untul in coacere – Urmatoarele grasimi si uleiuri au proprietati care sunt comparabile cu untul, facandu-le inlocuitori excelenti.

Untul Ghee

Untul Ghee este un tip de unt ce are un gust aromat de nuci.

Inlocuirea untului sau a margarinei cu untul Ghee functioneaza cel mai bine cu produse care sunt coapte la temperaturi ridicate si servite calde, cum ar fi painea si prajiturile.

Ulei de cocos

Uleiul de nuca de cocos poate inlocui, de asemenea, untul in preparea prajiturilor. Insa, o cantitate prea mare de ulei de cocos pusa in compozitie poate schimba usor intreaga aroma.

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/butter-vs-margarine#benefits-of-margarine

https://www.healthline.com/nutrition/best-butter-substitutes#section4

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/butter-vs-margarine/faq-20058152

https://www.news-medical.net/health/Butter-versus-Margarine-Which-is-Healthier.aspx

https://www.huffpost.com/entry/butter-vs-margarine_n_1363458

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma