Se regenereaza cartilajul articular in general si cel de la genunchi in particular? Ce trebuie facut pentru regenerarea si protectia articulara atat in cazul omului sanatos, cat si al celui afectat deja de degenerare?

Marea provocare legata de cartilaj nu este regenerarea lui, ci protectia lui. Daca vorbim de cartilaj, ar trebui sa ne gandim de la 20 de ani cum sa il protejam. Nu alergam cu incaltaminte proasta pe ciment, evitam traumatismele directe la nivelul genunchiului si nu numai, evitam cresterea in greutate, evitam o hidratare necorespunzatoare.

Masuri recomandate pentru protectia articulara

Daca degenerarea cartilajului s-a instalat, deja de la varste tinere, sub 40-45 de ani, si daca exista disconfort, adica manifestare clinica, trebuie sa luam masuri. Masurile sunt de 3 tipuri:

  • Tratament per os – medicatie clasica antalgica si antiinflamatoare, suplimente nutritive cu rol condroprotector (administrate pe termen lung, 6-8 luni);
  • Infiltratii cu acid hialuronic sau PRP, care au rol de umectare a articulatiei si rol trofic pe cartilaj;
  • Recuperare medicala – terapii mai noi sau mai vechi personalizate in functie de indicatiile medicului specialist de reabilitare medicala.

Aceste trei directii importante se intrepatrund in planul terapeutic al pacientilor.

Ce trebuie sa includa stilul de viata?

Este foarte important ce face pacientul ca stil de viata si regim igieno-dietetic.

  • Normalizarea greutatii corporale;
  • Lipsa fumatului;
  • Hidratarea corespunzatoare;
  • Respectarea orelor de somn;
  • Evitarea pozitiilor indelungate vicioase;
  • Prezenta in bazin minimum de doua ori pe saptamana s.a.m.d.

De ce se ajunge totusi la operatia de protezare?

Totusi exista cazuri care, chiar si in aceste conditii de care pacientul are grija, adresarea la medic a fost prea tarzie. Daca avem o afectare a articulatiei soldului (coxartroza) sau a articulatiei genunchiului (gonartroza) de stadiul 4, din punctul meu de vedere ar trebui sa ne adresam specialistului ortoped in perspectiva unei protezari. Nu are rost sa batem la usi inchise. Nu are rost sa fortam cu tot felul de suplimente si infiltratii o zona in care, cum se spune, „se vede osul”. Chiar daca incercam artroscopie, microforaje pentru revascularizarea zonei respective, este imposibil intr-un stadiu avansat sa evitam protezarea.

De ce nu este bine sa amanam operatia? Ganditi-va ca o articulatie care sufera, de exemplu, genunchiul, modifica mersul. Ulterior apar dureri in sold, in zona lombara. „Merg stramb, ma doare spatele, ma dor toate…” Cand vedem ca exista o suferinta si am ajuns in faza chirurgicala, nu asteptati minuni. Din pacate, in cazul cartilajului redus nu avem ce sa facem si e nevoie de protezare.

Protectia articulara este bine sa inceapa devreme

Mesajul meu este ca ar trebui sa protejam mai mult decat sa incercam lucruri imposibile tarziu. Protectia cartilajului este un termen real, care sta la indemana noastra. Daca folosim un condroprotector este mult mai eficient ca protectie initiala decat in faza a treia spre a incerca sa stopam trecerea aceea a barierei foarte fine intre faza a treia si a patra.

De ce suplimentele care se adreseaza protectiei articulare se numesc condroprotectoare, si nu condroregeneratoare? Absolut toate, indiferent de originea lor (mai mult sau mai putin naturala, mai mult sau mai putin sintetica), indiferent ca sunt produse cu GMP sau la stilul liber, toate se numesc condroprotectoare. Au rolul de a proteja cartilajul, si acela este momentul optim in care ele isi pot arata valoarea. Pentru ca, in cazul articulatiei, este unul dintre cele mai bune locuri din organismul nostru in care este mult mai usor sa previi decat sa tratezi.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Vezi comentariile

  • AM O FRACTURA TRIMALEOLARA OPERATA , LA SASE SAPTAMANI MI-AU FOST EXTRASE CELE DOUA SURUBURI DIASTAZIS..SI IN SEPTEMBRIE DORESC SA MI SE SCOATA SI RESTUL DE PLACUTE SI SURUBURI...MENTINEZ CA ARTICULATIA GLEZNEI LASA DE DORIT SI MA SPRIJIN MAI MULT PE PICIORUL SANATOS STANGUL .AM OBSERVAT CA GENUNCHIUL PICIORULUI SANATOS FACE UN ZGOMOT..CE MA SFATUITI SA FAC IN VIITOR..SA NU FAC COMPLICATII.

  • Am o durere la umaru de a mana dreapta , mai aes seara cand dorm am fost la medic si mia dat tratament dar nu miam revenit durerea persista , ce ami recomandati ?

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma