Raceala este o infectie virala a nasului si gatului (tractul respirator superior). De obicei este inofensiva, desi simptomele pot fi foarte neplacute. Aflati mai multe despre raceala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este raceala?
  2. Cauze
  3. Simptome raceala
  4. Cand trebuie sa mergi la medic?
  5. Tratamentul racelii
  6. Remedii naturiste raceala
  7. Sfaturi pentru prevenirea racelii

Ce este raceala?

Raceala este o infectie a cailor respiratorii cauzata de un virus, infectie care se manifesta prin:

Exista o multime tipuri de virusuri care pot provoca o banala raceala. Sezonul rece si umed favorizeaza aparitia unor afectiuni specifice precum raceala, viroza respiratorie sau acutizarea unor stari reumatismale si altele.

Copiii sub sase ani prezinta cel mai mare risc de raceala, insa si adultii sanatosi pot raci de doua sau trei ori pe an.

Majoritatea oamenilor se recupereaza in urma unei raceli intr-o saptamana sau 10 zile. Simptomele pot dura mai mult la persoanele care fumeaza. Daca simptomele nu se imbunatatesc, este recomandat sa consultati medicul.

Cauze

Exista mai mult de 200 de tipuri diferite de virusuri ce cauzeaza raceala. Acestea se transmit prin aer dar pot fi contactati si prin atingerea unei persoane bolnave.

Pe multi dintre pacienti ii macina intrebarea ”de ce racesc des?”. Potrivit specialistilor, factorii care favorizeaza aparitia racelii si gripei sunt extenuarea fizica, stresul si expunerea la aer rece dar este important si terenul pe care se instaleaza aceasta boala. Astfel sunt mai predispusi:

  • copiii si oamenii cu varste peste 65 de ani
  • copiii ai caror parinti fumeaza
  • copiii care frecventeaza grupuri sociale (gradinite, crese, scoli)
  • fumatorii activi si pasivi
  • cei ce lucreaza in medii toxice
  • persoanele ce sufera de stres.

Racelile (virozele respiratorii) sunt mult mai des intalnite in perioada iernii.

Perioada incubatie raceala

Perioada de incubatie a virusului racelii obisnuite este de 2-3 zile. In tot acest timp, pacientii nu prezinta absolut niciun simptom. In unele cazuri, aceasta perioada se poate prelungi pana la o saptamana, ceea ce inseamna ca persoana care a contactat virusul este contagioasa.

Simptome raceala

Simptomele unui raceli obisnuite apar de obicei intre una si trei zile dupa expunerea la un virus care cauzeaza afectiunea. Semnele si simptomele virozei pot varia de la o persoana la alta si pot include:

  • nas infundat sau curgator
  • durere in gat
  • tuse
  • dureri usoare ale corpului
  • dureri de cap usoare
  • stranut
  • febra
  • stare generala de rau

Diferenta intre gripa si raceala

Desi multe persoane au tendinta sa confunde cele doua conditii, gripa si raceala sunt diferite. In timp ce raceala este o infectie a cailor respiratorii cauzata de un virus, infectie care se manifesta prin stranut, dureri in gat, dureri de cap, febra, secretii nazale, tuse, gripa este o afectiune serioasa. Gripa este o boala virala contagioasa care poate avea evolutie grava daca nu este tratata.

Cand trebuie sa mergi la medic?

Adultii

Adulti trebuie sa solicite asistenta medicala daca prezinta:

  • Febra mai mare de 38,5 C
  • Febra care dureaza cinci zile sau mai mult sau revine dupa o perioada fara febra
  • Dificultati de respiratie
  • Respiratie suieratoare
  • Dureri puternice de gat, durere de cap sau durere in zona sinusurilor

Copii

De obicei, nu este necesar ca micutul sa fie vazut de un medic daca are o raceala obisnuita. In schimb, trebuie solicitata asistenta medicala de urgenta daca cel mic prezinta oricare dintre urmatoarele semne:

  • Febra de 38 C la nou-nascuti de pana in 12 saptamani
  • Temperatura in crestere sau febra care dureaza mai mult de doua zile la copiii de orice varsta
  • Simptome care se agraveaza sau nu se imbunatatesc
  • Simptome severe, cum ar fi dureri de cap sau tuse
  • Respiratie suieratoare
  • Dureri de urechi
  • Ameteala puternica
  • Somnolenta atipica
  • Lipsa poftei de mancare

Tratamentul racelii

Tratamentul obisnuit consta in analgezice, antiinflamatorii si un complex de vitamine pentru a intari sistemul imunitar

Medicamente raceala si gripa adulti

Cele mai cunoscute medicamente pentru raceala, aspirina si paracetamol, reprezinta o solutie buna pe care oamenii o au la dispozitie, la capitolul pastile pentru raceala, pentru a combate simptomele acesteia.

O mare greseala in caz de raceala este administrarea de antibiotice. Oamenii trebuie sa renunte sa mai ia antibiotic pentru a trata raceala, pentru ca antibioticele lupta impotriva bacteriilor si nu ajuta in cazul racelii, care este cauzata de un virus.

De asemenea, cei afectati de simptomele racelii pot opta si pentru celebrele plicuri pentru raceala, care contin paracetamol.

Remedii naturiste raceala

Raceala tratament naturist

Deoarece in timpul simptomelor aparute in timpul acestor afectiuni sau imediat dupa faza acuta pot aparea recidive ale unor afectiuni cronice ale aparatului respirator, se poate apela la tratamente naturale. Recidivele apar in special la persoanele in varsta, la copiii si la adultii cu imunitate scazuta. Sunt numeroase retete din “Farmacia naturii“, care pot fi preparate in orice casa. Dintre acestea am selectat cateva.

Tratamentul tusei

Tusea nu este o afectiune, ci un simptom a diferitelor afectiuni respiratorii. Aceasta reprezinta un act reflex produs de iritarea mucoaselor respiratorii. Tratamentul este diferentiat: in prima faza, cea iritativa, seaca, se recomanda urmatoarea formula: Rp. Petale de mac rosu 30 parti, Rostopasca 10 p, Talpa gastii (Herba Leonuri) 40 p., fructe de Anason 20p. Infuzia se prepara dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa. Se beau la fiecare 2 ore 3 lingurite, ajungandu-se la maxim 2 cani pe zi. La copiii intre 2-10 ani, dozele vor fi pe jumatate. Infuzia se poate indulci cu miere.

Remedii pentru tusea productiva

Cand tusea devine “productiva“, cu secretii abundente, se recurge la plante cu actiune expectoranta, emolienta si antibacteriana.

Se recomanda un sirop preparat dupa urmatoarea formula: Rp. Decoct din radacina si rizomide de Ciubotica cucului 6 g/180 ml apa; decoct de radacina de Lemn dulce (Radix Liquiritiae) 5g/ 120 ml apa; infuzie din fructe de Anason 5 g/100 ml apa. Dupa filtrare se vor adauga 200 g zahar brun sau miere poliflora si se mai fierbe 5 minute. Siropul obtinut se pastreaza la frigider. Adultii vor lua la fiecare ora 2 linguri din sirop, copiii intre 2-5 ani de 3 ori pe zi cate o lingurita, iar cei trecuti de varsta de 6 ani, de 3 ori pe zi cate o lingura. O alta formula recomandata pentru proprietatile ei expectorante si emoliente este urmatoarea: flori de Nalba mare, flori de tei, flori de lumanarica (Flores Verbasci), frunze de Podbal si frunze de Patlagina. Amestec in parti egale. Infuzia se prepara dintr-o lingura amestec de plante la o cana cu apa, indulcita cu miere.

In bronhopneumopatii

Tratamentul conventional se bazeaza pe antibiotice si chimioterapice, care insa trebuie utilizate cat mai putin. Toate aceste produse nu au o actiune antivirala. Exista si extracte din plante sau substante pure precis dozate: codeina, cofeina, digitalice, corfilina, dar care se administreaza numai sub supraveghere medicala. Fitoterapia traditionala sau moderna recomanda infuzii decocturi sau siropuri din: flori de soc, flori de tei, flori de ciubotica cucului, lumanarica, nalba mare, patlagina, lichen de piatra, sapunarita, lemn dulce, etc. Extern ne recomanda faina de mustar sau hrean ras sub forma de comprese.

Alimente pentru a combate raceala

Stresul de la serviciu si schimbarile de temperatura inlesnesc atacul virusurilor gripei, care se pot complica cu alte afectiuni sau infectii respiratorii.

Dureri musculare si de cap, stranuturi si congestii nazale sunt simptome obisnuite cu care suntem obligati sa convietuim cel putin sapte zile.

Scapa de raceala rapid

Nutritionistul Ata Pouramini propune o schimbare de strategie in lupta cu acesti rinovirusuri ce trebuie combatute, in opinia sa, nu cu medicamente, ci cu alimente care au proprietati curative.

  • Morcovul: este bogat in caroten si un stimulent natural pentru apararea organismului.
  • Sfecla alba: are proprietati depurative. Ideal pentru ficat datorita proprietatilor sale ‘detox’.
  • Ridichea: este considerata o leguma anticancerigena cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Regenereaza sistemul celular, oxigenandu-l si intarziind imbatranirea.
  • Nucile de Brazilia: Sunt bogate in vitaminele B, D si seleniu.
  • Grapefruitul: ajuta nu doar la vindecare, ci si la prevenirea bolilor, datorita puterii sale antibacteriene si antiseptice. Poate fi folosit si in dietele de slabire.
  • Usturoiul: este un campion impotriva infectiilor. Vindeca si dezinfecteaza, deoarece are proprietati antifungice. Regleaza circulatia sangelui si este foarte este bun pentru inima.
  • Afinele: ajuta la combaterea cistitei, a virusurilor si altor infectii.
  • Ghimbirul: stimuleaza sistemele imunitar si circulator.

Alte remedii impotriva racelii recomandate de Pouramini sunt o buna ingrijire a corpului, hidratarea organismului si folosirea in timpul somnului a unui umidificator.

Sfaturi pentru prevenirea racelii

Leacuri pentru raceala

Hreanul

Din batrani se credea ca sinusurile congestionate si nasul infundat se vindeca sigur daca se pun pe frunte 2-3 linguri de hrean ras, invelit intr-o basma rosie. Hreanul (Armoracia lapathifolia) se tine 5-30 de minute pe frunte si la radacina nasului. Cei cu o piele foarte sensibila vor tine mai putin cataplasma, altfel pot aparea inflamatii serioase.

Busuiocul

In tratamentul gripei si al racelii, desfundarea nasului este foarte importanta, deoarece prin respiratie normala pe nas, sunt evitate complicatiile bronsice si pulmonare. Busuiocul (Basilici folium). Renumit inca din antichitate pentru capacitatea sa de a vindeca infectiile respiratorii, busuiocul este recomandat si in zilele noastre, mai ales pentru ameliorarea afectiunilor cailor respiratorii. Busuiocul are efecte antiseptice si expectorante. Pentru a indeparta rapid simptomele racelilor, se recomanda decoctul de busuioc.

O alta metoda foarte buna pentru tratarea racelilor este inhalatia. Pentru aceasta se pun doua-trei picaturi de ulei de busuioc intr-un vas cu apa fierbinte si se inhaleaza aburul rezultat sub un prosp. Efectul este decongestionarea cavitatilor nazale. Astfel este impiedicata aparitia complicatiilor bronsice si pulmonare, disparand totodata discomfortul produs de raceala.

Ceaiul de busuioc

Administrat tot sub forma de ceai fierbinte cu miere, revitalizeaza rapid organismul ajutand de asemenea la stoparea procesului gripal in orice faza a sa, dar mai ales in faza de debut. Ceaiul de busuioc se bea foarte cald, inghitind lent fara consum de alimente in timpul tratamentului. Este bine sa se consume 6-7 cani cu infuzie de busuioc indulcit cu miere, ceai care se bea la intervale de 15-30 de minute una de alta. Ceaiul se prepara prin punerea a 1-2 tulpini florifere de busuioc la o cana de apa clocotita si lasarea la infuzat timp de 15 minute. Daca apare febra, se adauga si 1-2 lingurite de menta la o cana de ceai.

Macesul

Vitamina C naturala este unul din cele mai eficiente si verificate remedii pentru a rezista la frig si pentru a invinge raceala. Macesele (Rosa Canina) sunt de departe cea mai importanta sursa de vitamina C, dintre plantele cunoscute. Macesele contin glucide (15-25 %), acid citric, acid malic, uleiuri volatile, lecitina, vitamina A, C, B2, K, PP, minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu). O portie de o lingurita de macese pe zi, atunci cand suntem sanatosi si efectuam efort in limite normale, sau doua-trei lingurite de pulbere de macese atunci cand suntem bolnavi ori trebuie sa depunem eforturi mari in frig sunt mult mai eficiente decat orice pastila vitaminizanta.

Se recomanda macesele luate in aceasta doza in tratamentul gripei si guturaiului, ca adjuvant in infectiile bronsice si pulmonare, precum in orice boala care produce febra.

Maghiranul

Maghiranul (Marjorana hortensis) – cu efectul sau anti-bacterian, dezinfectant, calmant, are efect benefic in cazuri de astm, bronsita, tuse, raceala. Se administreaza sub forma de infuzie: la o cana de apa clocotita se pun intre o lingurita si jumatate si patru lingurite de pulbere de maghiran; se lasa vasul acoperit 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Se bea fierbinte. La 10-15 minute produce transpiratii puternice eliminand din abundenta toxine, in timp ce sinusurile si caile respiratorii superioare se vor descongestiona. Cand apar primele semne ale bolii se bea cate o cana de ceai la 20-40 de minute, timp de cateva ore. Daca gripa s-a declansat, ceaiul se va bea numai in afara perioadelor de febra, cu aceeasi frecventa, timp de o zi.

Ceapa

Ceapa (Alium cepa) are un continut bogat de minerale cum ar fi: potasiu (185 mg), fosfor (47 mg), calciu (41 mg), clor (24 mg), dar si vitamine: Vitamina A (40 U.I), Vitamina C (150 U.I), Vitamina B1 (5 U.I). Ceapa contine si un antibiotic natural (alicina), care combate germenii patogeni, protejand in acelasi timp flora microbiana. Tusea si bronsitele se pot trata cu decoct de ceapa care se prepara din doua cepe intregi, cu tot cu coaja, de marime medie care se spala si se pun la fiert in 300ml de apa timp de 15 minute. Decoctul rezultat se bea cald, pe stomacul gol, indulcit sau nu, de preferat indulcit din cauza gustului nu tocmai placut. Acest ceai actioneaza foarte rapid are un efect benefic contra tusei si durerilor de gat si de piept.

Propolis

Tinctura de propolis, cate o lingurita dimineata si seara, luata cu putin ceai are efect foarte bun in tratarea racelii. Cunoscuta si sub numele de „ceara de albine” sau „antibioticul albinelor”, propolisul este materia din care albinele isi construiesc stupii. Desi nu exista date concludente, propolisul pare dotat cu proprietati antibacteriene, dar si anti-fungice si stimulative. Este de un real ajutor in combaterea virusurilor datorita prezentei flavonoidelor.

Echinaceea

Echinaceea este o planta deosebit de utila este care se foloseste sub forma de extract, tinctura sau comprimate. Este bine ca ea sa fie administrata de la debutul gripei si pana la ultimul stadiu al ei, de mai multe ori pe zi ca mijloc terapeutic de baza. Numeroase studii au aratat ca echinaceea este eficienta in intarirea sistemului imunitar. Acesta consta in abilitatea plantei de a preveni formarea enzimelor cunoscute sub numele de hyaluronidase. Aceasta enzima distruge bariera naturala intre tesuturile sanatoase si tesuturile infectate. Fara interferenta enzimelor, organismul este capabil sa se apere singur impotriva virusurilor. Are proprietatea de a apara organismul de infectiile bacteriene, virale si fungice. Avand efect antiseptic, daca e folosita ca gargara, poate sa domoleasca durerile de gat.

Alte plante

Alte plante cu efect benefic in raceala si gripa:

  • Ceaiuri din coaja de salcie (decoct din doua lingurite de plante la o cana cu apa), busuioc, musetel, cimbrisor, trei frati patati si urzica, acestea sub forma de infuzii.
  • Pentru tuse sunt recomandate ceaiuri din cimbru si patlagina sub forma de infuzii sau scai vanat sub forma de decoct din doua lingurite de plante la o cana cu apa.
  • Gargara cu ceai concentrat de salvie sau cu solutie salina cu sare de mare. Salvia contine substante dezinfectante naturale iar solutia salina intareste capacitatea de aparare naturala a mucoasei.

Pe piept se poate pune o compresa calda cu branza de vaci, terci de mamaliga, cataplasme calde cu argila sau cataplasme calde cu faina de mustar.

Supa de pui combate raceala

Este bine-cunoscut faptul ca supa de pui combate raceala. Cercetatorii sunt pe cale sa dezlege misterul eficientei acesteia. Ultimele teste de laborator au aratat ca acest aliment reduce la jumatate procesele inflamatorii determinand calmarea tusei, stranutului si reducerea secretiilor nazale.

Efectele benefice ale bailor

Alte mijloace naturale de combatere a racelii sunt baile. Cu ajutorul lor, debutul unei infectii poate fi stopat.

Baie de picioare cu temperatura progresiva

Puteti sa va introduceti picioarele intr-un lighean cu circa 1,5 litri de apa calda (35 grade C), adaugand progresiv apa fierbinte, pana cand atingeti temperatura finala de 40 grade C. Durata baii este de 10-15 minute. Picioarele se sterg si se incalta sosete groase. Baia progresiva poate fi facuta zilnic.

Bai complete cu ace de pin (sau esenta)

Temperatura din baie trbuie sa fie de 18-21 grade C, iar temperatura apei din cada de 35-38 grade C. Durata baii nu trebuie sa depaseasca 20 de minute. Se adauga 150 g de ace de pin oparite intr-un saculet pe baie de aburi sau 10 picaturi de ulei de pin. Dupa baie, obligatoriu, urmeaza odihna la caldura in pat, timp de o ora. Nu faceti niciodata baie cu stomacul plin. Evitati baile calde daca suferiti de varice, iritatii si infectii ale pielii, tulburari de ritm cardiac.

 

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/common_cold/article.htm
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/166606.php
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605
  4. https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/understanding-common-cold-basics#1
  5. https://www.webmd.com/cold-and-flu/default.htm
  6. https://www.webmd.com/cold-and-flu/12-tips-prevent-colds-flu-1#1
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/316302.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma