Citeste mai multe despre purificatoarele de aer – cum functioneaza aceste aparate, cat de eficiente si benefice pot fi, de cate feluri sunt si alte recomandari.

Cuprins:

1. Ce este purificatorul de aer si cum functioneaza?
2. Beneficiile purificatoarelor de aer
3. Tipuri de purificatoare
4. Purificatoarele de aer – limitari si recomandari

Ce este purificatorul de aer si cum functioneaza?

Un purificator este aer este un aparat ce filtreaza aerul din locuinte. Aceste dispozitive sunt comercializate in mod obisnuit ca fiind benefice pentru persoanele care sufera de alergii si astm si pentru reducerea sau eliminarea fumului de tigara. Purificatoarele de aer folosesc un sistem cu ventilatoare interne pentru a trage aerul din casa si filtre care elimina particulele nocive din aer precum praful, polenul si mucegaiul. Purificatorul de aer reda apoi aerul purificat inapoi in camera. Astfel, ajuta la imbunatatirea calitatii aerului din interior prin eliminarea sau reducerea poluantilor si alergenilor. Aceste substante pot agrava simptomele alergiilor sau astmului.

In prezent, de multe ori concentratia poluantilor din interior este mult mai mare decat a celor din aer liber. Acesti poluanti pot proveni din fumul de tigara, elementele eliberate in urma procesului de gatire, produsele de curatare chimice etc. Acesti poluanti pot cauza simptome precum iritatii la nivelul ochilor, nasului, gatului, pielii, dureri de cap, probleme ale sistemului nervos, probleme ale ficatului etc. Purificatoarele de aer pot imbunatati conditiile din locuinta si calitatea aerului, mentinand astfel sanatatea.

→ Citeste mai multe despre Poluare – riscuri asupra sanatatii.

Cum functioneaza un purificator de aer? Practic, dispozitivul absoarbe aerul prin intermediul unui ventilator, il trece prin anumite filtre pentru noxe si apoi aerul este eliberat din nou in incapere – aer purificat. Poate elimina particulele de praf, polenul, alergenii, acarienii si microbii din aer. De asemenea, poate ajuta la mentinerea unui miros neutru in locuinta.

Beneficiile purificatoarelor de aer

Utilizarea unor astfel de dispozitive aduce mari beneficii care se pot reflecta apoi in starea de sanatate. Iata cateva beneficii:

  • pot elimina impuritatile sau particulele care provoaca alergii si simptome de astm din aer;
  • pot capta fumul din aer, mirosul de tigara si alte mirosuri neplacute;
  • pot elimina aproximativ 99% dintre particulele de praf;
  • pot elimina compusi organici volatini, ca vaporii proveniti din vopseluri sau lacuri;
  • reducerea elementelor eliberate in urma procesului de gatire;
  • reducerea elementelor care provin din produse chimice de curatare;
  • pot elimina diverse elemente pe langa praf, cum ar fi polenul sau parul de animale etc.

Astfel, purificatoarele pot imbunatati calitatea aerului dintr-o incapere. In timp ce medicamentele pentru alergii si astm pot ajuta la atenuarea simptomelor si la prevenirea reactiilor, purificatoarele de aer pot ajuta la eliminarea sursei simptomelor. In timp, exista risc mai mic de reactii alergice si simptome de astm. Cu toate acestea, retineti ca purificatorul NU inlocuieste tratamentele pentru alergii si nu garanteaza eliminarea tuturor elementelor ce pot cauza alergii. Insa, poate reduce riscul acestor alergii prin reducerea expunerii la alergeni din aer in locuinta.

O calitate mai buna a aerului poate imbunatatii si starea de spirit, capacitatea de concentrare, ne ajuta sa dormim mai bine. De asemenea, poate reduce alergenii de la animalele de companie, mai ales daca aveti o alergie la pisici sau altfel de alergii la animale. Purificatoarele de aer pot neutraliza fumul de tigara sau fumul de la semineu, de exemplu. Cu toate acestea, un purificator de aer probabil nu va elimina sau nu va neutraliza toate particulele nocive din casa. Asta pentru ca multe particule pot ramane pe suprafete moi, cum ar fi canapele, lenjerii de pat, mochete, dar si pe mobila, pardoseala sau pereti. Un purificator de aer poate veni ca o completare la alte strategii pentru a ajuta la eliminarea urmatoarelor particule.

Tipuri de purificatoare

Purificatoarele de aer pot functiona pe mai multe principii – mai multe metode de filtrare a aerului.

Unele folosesc filtre HEPA ce retin particule foarte mici de mucegai, alergeni, praf, bacterii. Filtrul HEPA elimina aproximativ 97-99% dintre particulele de praf si impuritatile din aer, inclusiv polenul, mucegaiul, parul de animale etc. Purificatoarele cu filtre HEPA pot elimina eficient particule de mucegai, polen sau praf, dar nu pot retine microorganisme ca bacterii, virusuri sau germeni.

Alte filtre sunt filtrele de carbon activat ce retin mirosurile si gazele. Filtrele de carbon activat pot elimina eficient mirosurile, fumul, gazele si vaporii. Insa, acestea sunt mai putin eficiente in eliminarea particulelor de praf, polen, mucegai.

Purificatoarele cu ultraviolete pot elimina vacteriile, virusurile si diferiti agenti patogeni. Lumina UV distruge legaturile moleculare din ADN-ul acestor microorganisme.

Purificatoarele cu ionizare sunt mai silentioase si indeparteaza praf, virusuri, alergeni, bacterii, fum. Insa, nu elimina mirosurile. Aceste dispozitive emit ioni negativi in aer care se leaga de particulele incarcate cu ioni pozitivi. Purificatoarele de aer cu ioni negativi si UV tind sa produca ozon ca produs secundar.

→ Citeste si Cum sa fii mai organizat – beneficii pentru sanatate

Cum alegi un purificator de aer?

Cand alegi un purificator de aer trebuie sa tii cont de:

  • suprafata din locuinta;
  • ce tehnologie foloseste;
  • daca este necesara sau nu schimbarea filtrelor sau a consumabilelor;
  • cum se curata filtrele;
  • cat de silentios este;
  • ce dimensiuni are si daca este compact etc.

Purificatoarele de aer – limitari si recomandari

Desi aceste dispozitive sunt foarte eficiente in eliminarea impuritatilor si a poluantilor din aer, nu sunt intotdeauna complet eficiente in eliminarea gazelor si a mirosurilor. Retineti si ca purificatoarene necesita intretinere regulata. Un purificator de aer cu filtru murdar nu este de mare folos. Pentru ca un purificator de aer sa-si faca treaba corect, filtrele trebuie curatate si/sau inlocuite in mod regulat.

Purificatoarele de aer pot agrava alergiile uneori deoarece tind sa atraga alergenii din aer si se poate crea o zona locala in jurul filtrului care este foarte concentrata cu alergeni. De asemenea, mirosurile nu se reduc in timp foarte scurt.

Aparatul este bine sa fie pus in camera in care petreceti cel mai mult timp – intr-o zona deschisa. Curatati sau inlocuiti filtrele in mod regulat – la fiecare 6 – 12 luni, in functie de tipul filtrelor si de cat de murdare sunt. ‌

Purificatorul de aer NU inlocuieste curatenia, aerisirea si igienizarea locuintei

In ciuda beneficiilor potentiale, purificatoarele de aer pot fi inutile daca nu luati si alte masuri pentru a avea un aer curat in locuinta. In plus, elimina doar particulele din aer, astfel ca nu vor elimina si acele particule care se depun pe suprafete. Aceste aparate trebuie sa vina ca o completare la masurile generale de curatenie, igiena si aerisire a locuintei:

  • Curatati des covoarele, mochetele si mobilierul din material textil.
  • Aspirati podeaua si covoarele cel putin o data pe saptamana pentru a preveni acumularea de alergeni.
  • Schimbati si spalati lenjeria de pat cu apa fierbinte o data pe saptamana.
  • Acordati atentie maxima igienei animalelor de companie si a spatiilor destinate lor din locuinta.
  • Asigurati-va ca in locuinta este o umiditate potrivita, astfel incat sa fie suficient de scazuta pentru a preveni sa se dezvolte acarienii si mucegaiul.
  • Nu fumati niciodata in casa.
  • Folositi produse de curatenie netoxice, daca este posibil.
  • Aerisiti casa in fiecare zi. Cand purificatorul de aer nu este in uz, deschideti ferestrele pentru a aerisi.

🌸 Vezi aici mai multe despre:Ordinea si curatenia in casa – beneficii pentru sanatate

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-air-purifiers
(2) https://www.healthline.com/health/hepa-air-purifier
(3) https://www.allergyconsumerreview.com/airpurifiers-information.html#sthash.o2JCGBjR.dpbs
(4) https://www.healthline.com/health/allergies/do-air-purifiers-work

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma