Grija fata de sine este un aspect esential pentru sanatatea noastra, atat cea fizica, cat si cea mintala. Ce presupune mai exact grija fata de sine, ce ne impiedica sa o punem in practica si ce beneficii ne aduce?

Cuprins:

1. Grija fata de sine – informatii generale
2. Ce inseamna grija fata de sine?

Grija fata de sine – informatii generale

Grija fata de sine sta la baza echilibrului si a sanatatii noastre fizice si mintale. Cu cat ne ingrijim mai mult de noi, cu atat reusim si sa ne umplem „rezervoarele” de resurse, cu care sa putem face fata factorilor stresori cu care ne confruntam.

Grja fata de sine se refera la a identifica acele nevoi ale noastre neimplinite si a ne asigura ca le implinim. Grija fata de sine este un concept individual, in sensul ca nu exista o „reteta” universala care sa functioneze la fel pentru toata lumea.

Cum punem in practica grija fata de sine?

Odata ce am identificat care sunt nevoile noastre neimplinite, e important sa dezvoltam niste strategii prin care sa le implinim. Apoi pasul si mai decisiv – sa le punem in practica.

Cu cat aceste strategii sunt mai apropiate de realitatea noastra (timp disponibil, resurse financiare pe care suntem dispusi sa le investim, sunt activitati placute, nu unele care doar suna bine), cu atat avem sanse mai mari sa le punem in aplicare. De asemenea, cu cat sunt actiuni, obiceiuri, activitati care pot fi integrate usor si adaptate in programul nostru, cu atat avem sanse mai mari sa ne tinem de ele.

Un alt aspect la care sa fim atenti este legat de ce ne-ar putea impiedica in acest proces. Ce ne opreste in general sa punem in aplicare ceea ce ne propunem? Un program prea incarcat si prea putin timp liber la dispozitie? Lipsa motivatiei sau a banilor? Ce alti posibili factori? Apoi ce putem face, odata indentificati, astfel incat sa le reducem impactul?

Grija fata de sine ar fi ideal sa faca parte din rutina noastra, nu doar atunci cand traversam perioade mai incarcate sau intens stresante. Dimpotriva, punand-o in practica cat mai des, ne asiguram ca in perioadele mai grele vom avea resursele de a le depasi cu bine.

Ce inseamna grija fata de sine?

Actiuni care iti ajuta corpul sa functioneze bine

Somnul

Un adult are nevoie, in medie, de 7-9 ore de somn pe noapte, ca sa functioneze bine. Somnul este la fel de important pentru functionarea noastra cum sunt alimentatia, hidratarea sau respiratia. Somnul ajuta organismul sa se refaca si creierul sa consolideze si sa reorganizeze amintirile; sa proceseze informatiile si sa functionam bine a doua zi. Privarea de somn creste somnolenta din timpul zilei, care poate sa afecteze productivitatea si performanta academica. Dar si starea noastra de bine este in stransa legatura cu cat de bine reusim sa ne odihnim.

Grija pentru sanatatea fizica

Analizele si controalele medicale de rutina ne ajuta sa prevenim si sa depistam din timp eventuale probleme de sanatate, unele dintre ele chiar cu riscuri insemnate. Mai mult, amanarea adresarii unor probleme de sanatate poate duce la agravarea lor pana la punctul in care ar putea fi prea tarziu.

O alimentatie echilibrata si o relatie sanatoasa cu mancarea

Alimentatia este un element important al unei bune functionari a corpului. Cu cat alimentatia e mai echilibrata si relatia cu mancarea e una sanatoasa, cu atat si corpul si sanatatea noastra fizica vor avea de castigat.

Mai multe informatii despre ce presupune o relatie sanatoasa cu mancarea – in acest articol.

Activitatea fizica regulata

Un stil de viata sanatos ar trebui sa includa si activitate fizica. Aceasta este si una dintre recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru imbunatatirea starii de sanatate.

Activitatea fizica ajuta la mentinerea greutatii, la dezvoltarea si mentinerea in forma a oaselor si muschilor, reduce colesterolul si hipertensiunea arteriala, precum si riscul de aparitie a numeroase afectiuni. Activitatea fizica este importanta si pentru minte si mentinerea starii de bine. Persoanele care fac miscare frecvent au in general o stare de sanatate mintala si emotionala mult mai buna, cu o rata mai mica a tulburarilor mintale decat cei mai putin activi fizic.

Actiuni care contribuie la starea noastra de bine

Activitati pentru reducerea stresului si relaxare

Exercitiile de respiratie, tehnicile de relaxare, meditatia (mindfulness) practicate cateva minute in fiecare zi ajuta la combaterea stresului.

Urmareste un film sau o emisiune preferata sau care iti place foarte mult, citeste sau fa o activitate placuta ori un hobby. Astfel de activitati te ajuta sa te deconectezi de la ceea ce se petrece in mintea ta si sa te bucuri de activitatea placuta din prezent, pentru o vreme.

Alte activitati cu efect de relaxare pot fi:

  • o baie
  • scrisul in jurnal
  • yoga, pilates, exercitii de stretching;
  • un masaj de relaxare;
  • activitati de ingrijire a corpului (aplicarea unor creme, masti hidratante).

O lista cu activitati prin care te poti relaxa acasa gasesti in acest articol.

Dezvoltarea personala

Acest concept larg poate include atat activitati de autocunoastere, dezvoltarea a relatiilor, cat si imbunatatirea cunostintelor sau aprofundarea unor abilitati (de exemplu cursuri de limbi straine, ateliere practice, practicarea unor hobby-uri).

Setarea unor limite sanatoase in relatii

Limitele stau la baza unei relatii sanatoase si este necesar ca ambii parteneri sa comunice aceste limite celuilalt si sa le respecte, la randul sau, pe ale partenerului.

Tot in aceasta categorie s-ar incadra sa invatam sa spunem nu lucrurilor si solicitarilor pe care nu vrem sa le facem, dar pe care ne simtim obligati, din diverse motive, sa le facem. Putem incepe prin a prioritiza ceea ce e cu adevarat important pentru noi.

Pe larg despre limite sanatoase si cum sa le stabilim – in acest articol.

Timp pentru sine

Timp pentru sine inseamna un act voluntar in care iti dedici o perioada de timp doar pentru tine. Iar studiile arata cat de important este sa ne dedicam zilnic 15-20 de minute, pentru a reduce astfel stresul si burnout-ul. Atunci cand facem in mod continuu o activitate, chiar si una care ne place foarte mult, fara sa luam pauze, corpul si mintea noastra nu vor rezista pe termen lung.

Timpul pentru sine:

  • ne ajuta sa ne deconectam si sa ne reincarcam bateriile;
  • ne ajuta sa ne imbunatatim capacitatea de concentrare;
  • ne ofera spatiu pentru auto-descoperire;
  • ne ajuta in rezolvarea de probleme;
  • este un factor important in relatii (studii realizate in cadrul Universitatii din Michigan au aratat ca lipsa timpului pentru sine al partenerilor unui cuplu este implicat in nefericirea dintr-o casnicie).

Echilibru intre viata personala si viata profesionala

Ca sa functionam bine, avem nevoie de timp liber, in care sa ne deconectam si sa ne reincarcam bateriile dupa orele si zilele incarcate de la serviciu. Ori pe fondul unui dezechilibru intre munca si viata personala, atunci cand aspecte ale unui domeniu il „invadeaza” pe celalalt, ne poate fi greu sau imposibil sa mai gasim timp liber pentru noi.

Cum sa ajungem la echilibru intre cele doua zone ale vietii noastre cititi mai multe aici.

Timp petrecut cu cei dragi

Una dintre nevoile importante pe care le avem este cea de socializare. Avem nevoie sa petrecem timp impreuna cu oamenii dragi (partenerul de viata, familia, prietenii, comunitatea), sa simtim ca avem pe cineva alaturi, sa ne simtim iubiti si apreciati, sa simtim apartenenta la un grup. La polul opus, singuratatea si izolarea pot avea efecte negative asupra starii noastre de bine.

Psihoterapia

Sedintele de psihoterapie sunt, pentru multe persoane, o forma de grija fata de sine. A apela la un specialist atunci cand te simti coplesit, cand experimentezi manifestari ale unor tulburari psihice sau cand simti ca nu mai faci fata singur unor provocari emotionale – poate face o mare diferenta pentru starea de bine.

 

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma