Psoriazisul este o afectiune comuna a pielii care accelereaza ciclul de viata al celulelor pielii. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele, diagnosticul si tratamentul pentru psoriazis.

Cuprins:

  1. Ce este psoriazisul?
  2. Tipuri de psoriazis
  3. Cauze si factori de risc
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Viata cu psoriazis

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afectiune inflamatoare a pielii, beninga, acuta sau cronica, ce se manifesta prin leziuni rosiatice, inflamate, acoperite de cruste cu scuame argintii. Tratamentul este de lunga durata, leziunile izolate pot fi adesea vindecate, existand tendinta de remisie urmata de recidiva, uneori agravata, a bolii. Desi poate fi doar o iritatie minora, psoriazisul este o boala de piele cu un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate.

Informatii despre psoriazis

Psoriazisul este o afectiune dermatologica ce pare sa fie legata de o predispozitie genetica corelata cu un raspuns deformat al sistemului imunitar. Manifestarile bolii includ eruptii rosiatice acoperite de scuame argintii localizate, de obicei, la nivelul genunchilor, coatelor si scalpului (psoriazis scalp). Traumatismele si iritatiile pielii care apar la o persoana cu psoriazis tind sa produca la locul respectiv leziuni psoriazice cronice.

Tipuri de psoriazis

In general, psoriazisul este caracterizat prin pete rosii, acoperite de cruste alb-argintii, papule si placi, insotite uneori de senzatia de mancarime. Exista cinci forme de psoriazis: in placi, gutat, invers, pustular si eritrodermic.

Psoriazis in placi

Cea mai frecventa forma, psoriazisul in placi, se manifesta prin eruptii rosii acoperite de cruste albe, solzoase, cu contur bine delimitat pe suprafata superificiala a pielii. In psoriazisul in placi, pielea inflamata se ingroasa, creand aspectul de solzi alb-argintii. Placa psoriazica prezinta un centru argintiu si are marginile inrosite, bine delimitate. Placile apar frecvent la nivelul coatelor si genunchilor, dar pot afecta orice zona a corpului, inclusiv scalp, palme, talpi picioarelor si organele genitale. Spre deosebire de eczeme, psoriazis apare pe partea exterioara a articulatiei.

Psoriazis unghii

Unghiile sunt si ele frecvent afectate, se constata depresiuni punctiforme, iar aceste leziuni ale unghiilor pot fi confundate cu onicomicoza. De asemenea, psoriazisul poate provoca inflamarea articulatiilor, afectiune cunoscuta sub numele de artrita psoriazica. Pana la 30% dintre persoanele cu psoriazis prezinta si manifestari de artrita psoriazica.

Psoriazis gutat

Psorizisul gutat este o manifestare acuta a bolii, caracterizata prin mici leziuni de culoare rosie sau roz, sub forma de papule, ce apar pe piept, brate, picioare sau scalp. Aceasta forma de psoriazis poate disparea complet dupa cateva saptamani sau se poate transforma in psoriazis in placi. Se presupune ca ar fi urmarea unei infectii streptococice localizate la nivelul gatului (faringita streptococica). Psoriazisul gutat afecteaza, in special, copiii si adolescentii.

Psoriazis invers

Psoriazis invers apare cand leziunile caracteristice sunt localizate in plicile pielii, in zona axilara, submamara sau intre fese. Apar pete rosii, netede si intens pruriginoase. Leziunile se agraveaza din cauza transpiratiei, iar caldura, traumatismele si infectiile sunt considerate a juca un rol important in dezvoltarea acestei forme atipice de boala.

Psoriazis pustular

Psoriazisul pustular este o forma rara de psoriazis, caracterizat prin vezicule pline de puroi (pustule) ce apar in diferite zone ale corpului.

Psoriazis eritrodermic

Psoriazisul eritrodermic este, de asemenea, o afectiune rara. El afecteaza aproape toata pielea corpului, provocand prurit intens si senzatii puternice de arsura. Efectele psoriazisul eritrodermic asupra organismului sunt extreme de grave, determinand aparitia infectiilor, deshidratarii, insuficientei cardiace, hipotermiei si malnutritiei.

Cauze si factori de risc

Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute. Boala este caracterizata printr-o crestere anormala, excesiva si rapida a stratului epidermic al pielii. Aceste modificari se presupun ca provin de la o maturizare prematura a keratinocitelor induse de inflamatie in derm, cu celule dendritice, macrofage si celule T, toate fiind prezente. Mutatiile genetice ale proteinelor implicate in capacitatea pielii de a functiona ca o bariera au fost identificate ca markeri de susceptibilitate pentru dezvoltarea de psoriazis.

Psoriazis cauze

Procesul de inlocuire a celulelor din stratul epidermic al pielii dureaza in mod normal aproximativ 3-4 saptamani. La persoanele cu psoriazis, acest proces dureaza doar 3-7 zile. Ca urmare, celulele care nu sunt pe deplin mature vor determina ingrosari excesive ale suprafetei pielii, cauzand pete rosii, scuame si cruste acoperite cu solzi argintii.

Factori de risc

Chiar daca inca nu se cunosc cauzele clare care conduc la aparitia psoriazisului, exista o serie de factori considerati de risc pentru declansarea leziunilor psoriazice:

  • Factorii genetici. Psoriazisul are o puternica componenta ereditara, aproximativ 1/3 din persoanele cu psoriazis au un istoric familial de boala. Unii cercetatorii au identificat multe gene asociate cu acesta boala, legate in special de sistemul imunitar. Nu este clar, insa, modul in care aceste gene conlucreaza pentru a declansa afectiunea.
  • Leziuni ale pielii (traumatisme, cicatrici, intepaturi de insecte, arsuri solare) si infectii cronice
  • Consumul excesiv de alcool, fumatul sau obezitatea
  • Stresul, schimbarile de sezon sau de clima
  • Modificarile hormonale (in special la femei – pubertate sau menopauza)

Ce medicamente pot influenta aparitia psoriazisului?

  • Administrarea anumitor medicamente – litiu, unele medicamente impotriva malariei, medicamente antiinflamatoare, inclusiv ibuprofen, inhibitori ai ECA (utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale) si beta-blocante (utilizate pentru a trata insuficienta cardiaca congestiva)
  • Infectii streptococice – faringita streptococica poate provoca la copii si adulti psoriazisul gutat
  • Slabirea sistemului imunitar, ca urmarea a unei infectii cronice, cum ar fi, de exemplu, HIV

Psoriazisul se ia?

Psoriazisul nu este o afectiune contagioasa, deci nu se poate raspandi de la o persoana la alta.

Simptome

Psoriazisul este considerat din punct de vedere medical drept incurabil. Exista diferite tipuri ale acestei boli chinuitoare.

Psoriazis faza incipienta

Primul, asa-numitul psoriazis rosu, care se manifesta prin pete foarte rosii, bine delimitate, un altul, la care piele aparea ar fi acoperita cu solzi de peste. Al treilea se manifesta printr-o piele pergamentata, crapata, groasa, ale carei crapaturi se adincesc seara, se desfac si pricinuiesc omului chinuri mari. La acestea se adauga niste mancarimi foarte puternice, ceea ce inseamna o impovarare nervoasa grea pentru fiecare bolnav. Pielea produce si indeparteaza zilnic o mare cantitate de coji. La orice miscare, acestea cad.

Impact

Psoriazisul este estimat ca afecteaza 2-4% din populatia lumii occidentale. Riscul de a dezvolta aceasta maladie variaza in functie de varsta, sex, regiune si etnie, o combinatie de factori genetici si de mediu fiind considerata a fi responsabila pentru aceste diferente. Psoriazisul se poate manifesta la orice varsta, desi se pare ca cel mai frecvent apare la varste cuprinse intre 15 si 25 de ani. O treime din pacienti au fost diagnosticati inainte de varsta de 20 de ani. Psoriazisul afecteaza ambele sexe in mod egal.

Persoanele cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa, prezinta un risc crescut de a dezvolta psoriazis. De asemenea, s-a constatat ca psoriazisul este mai frecvent in tarile mai indepartate de Ecuator. Europenii sunt cei mai susceptibili de a manifesta leziuni psoriazice, in timp ce aceasta afectiune este rar intalnita la afro-americani si extrem de rara la asiatici sau amerindieni.

Diagnostic

Diagnosticul de psoriazis este stabilit in urma examenul clinic al bolnavului si se bazeaza de obicei pe aspectul pielii. Manifestarile cutanate caracteristice, precum: eruptii rosii, solzoase, sub forma de placi, papule sau pete, insotite de senzatii dureroase sau pruriginoase, pot constitui elemente importante in stabilirea unui diagnostic de psoriazis. Nu exista teste de sange speciale sau alte investigatii specifice.

Biopsie cutanata

In cazuri rare, un mic esantion de piele poate fi trimis la laborator pentru examinare microscopica, in vederea realizarii unei biopsii. Acest lucru va determina exact tipul de psoriazis si va exclude alte afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita seboreica, lichen plan, lichen simplex si pitiriazis rozat.

Daca medicul suspecteaza o artrita psoriazica, o complicatie a psoriazisului, este posibil ca el sa va recomande o consultatie la un reumatolog.

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential al psoriazisului include afectiuni dermatologice similare in aparenta, cum ar fi eczema seboreica, pitiriazis rozat (pot fi confundate cu psoriazis gutat), ciuperca unghiilor (pot fi confundate cu psoriazis unghiilor) sau limfom cutanat cu celule T (50% din persoanele cu acest tip de cancer sunt initial gresit diagnosticate cu psoriazis). Manifestari dermatologice ale bolilor sistemice, cum ar fi eruptii cutanate de sifilis secundar pot fi, de asemenea, confundate cu psoriazis.

Tratament

Nu exista tratament pentru vindecarea psoriazisului. Metodele terapeutice actuale vizeaza stoparea evolutiei bolii si controlul simptomelor suparatoare. Tratamentul va fi ales in functie de tipul si severitatea afectiunii, precum si de dimensiunea zonei cutanate afectata. Fiind o afectiune cronica, tratamentul va fi de lunga durata. De aceea, alegerea lui trebuie sa tina cont de posibilele efectele secundare.

Psoriazis tratament medicamentos

Se poate incepe cu un tratament bland, cum ar fi o crema pentru psoriazis si un unguent preparat cu corticosteroizi, urmand ca apoi, daca este necesar, sa se treaca la un tratament mai puternic. Exista o gama larga de tratamente disponibile pentru psoriazis, iar alegerea tratamentul cel mai eficient poate fi dificila. Metodele de tratamente pot fi structurate in trei categorii:

  • tratamentele locale cu preparate cu corticosteroizi, creme hidratante si emoliente
  • fototerapie – pielea este expusa la anumite tipuri de lumina ultravioleta
  • tratamente sistemice interne cu medicamente orale si injectabile ce actioneaza asupra intregului organism.

De multe ori, aceste tipuri de tratament sunt folosite in combinatie. Cremele si unguentele locale sunt, de obicei, utilizate pentru formele usoare ale bolii, fototerapia pentru formele moderate, iar tratamentele sistemice pentru fazele agravate.

Tratament psoriazis 2018

Medicamentele biologice sunt medicamente facute din substante gasite in fiintele vii. Medicii injecteaza proteinele sau anticorpii produsi in laborator in piele sau in sange. Odata ajuns in organism, medicamentul blocheaza o parte a sistemului imunitar alterat.

Medicamentele biologice aprobate de FDA pentru tratarea psoriazisului moderat pana la sever includ:

  • adalimumab
  • adalimumab-adbm
  • brodalumab, un anticorp uman impotriva interleukinelor
  • certolizumab pegol, un blocant al TNF-alfa
  • etanercept, un blocant al TNF-alfa
  • etanercept-szzs
  • guselkumab, un anticorp impotriva interleukinelor
  • infliximab, un blocant al TNF-alfa
  • ixecizumab, un anticorp care se leaga de proteinele / interleukinele care cauzeaza inflamatia
  • secukinumab, un anticorp uman impotriva interleukinelor
  • ustekinumab, un anticorp uman impotriva interleukinelor

Tratamente alternative

Clima calda pare sa exercite un efect favorabil asupra evolutie bolii. De asemenea, cura termala poate avea o actiune benefica asupra regenerarii pielii, ameliorand mancarimile. Prin actiunea lor decongestionanta si antiseptica, apele termale pot constitui o metoda terapeutica eficienta pentru a scurta puseele acute de boala si a determina remisia bolii.

Din cauza dificultatii tratamentului, persoanele afectate de forme grave de psoriazis trebuie incurajate si sustinute psihic pentru a depasi starile de anxietate si depresie care pot sa apara in timpul tratamentului.

Tratament naturist psoriazis

Amestec de ceaiuri

  • 10 grame de scoarta de stejar
  • 30 grame de scoarta de salcie
  • 40 grame de barba-popii
  • 20 grame de fumarica
  • 20 grame de coaja de nuca
  • 30 grame de rostopasca
  • 50 grame de urzici
  • 30 grame de ventrilica
  • 30 grame de filimica
  • 20 grame de coada-soricelului

Recomandari

Se amesteca bine toate plantele, se ia 1 lingurita cu varf pentru 1 ceasca, se opareste si se lasa sa stea 3 minute. Ar fi bine sa se foloseasca pe cat este posibil plante proaspete. Din acest ceai se beau pe parcursul zilei 1 1/2-2litri, inghititura cu inghititura. Fiecare inghititura este asimilata imediat de organism si prelucrata.

Pielea trebuie unsa de 2 ori pe zi cu osanza. Daca este vorba de un psoriazis cu cruste care acopera intregul corp, atunci se stoarce prin storcatorul electric de uz casnic rostopasca proaspata, bine spalata. Se prepara prin frecare o alifie in proportie de 50 grame de osanza la 5 grame de rostopasca. Pomada se pastreaza la frigider in acelasi mod s-ar putea folosi pentru pregatirea alifiei sucul de nalba proaspat stors.

Alte recomandari

In afara de aceasta, se recomanda bai cu adaos de infuzie de palaria-cucului (priboi) La alinarea mancarimilor si la insanatosire contribuie si baile complete de nalba si coada-calului. Plantele se amesteca in parti egale si sepun peste noapte la macerat in apa rece – 200 grame pentru 1 baie. Durata baii este de 20 de minute, inima in afara apei).

Complicatii

Artrita psoriazica

Artrita psoriazica este o complicatie a psoriazisului care poate provoca leziuni articulare si o pierdere a functiei la unele articulatii, ceea ce poate fi debilitant.

Afectiuni oftalmologice

Anumite tulburari oculare – cum ar fi conjunctivita, blefarita si uveita – sunt mai frecvente la persoanele cu psoriazis.

Obezitate

Persoanele cu psoriazis, in special cele cu o forma mai severa, sunt mai predispuse la obezitate. Nu este clar insa care este legatura. Inflamatia legata de obezitate poate juca un rol in dezvoltarea bolii. Sau poate ca persoanele cu aceasta afectiune au o probabilitate mai mare de a lua in greutate, probabil pentru ca sunt mai putin active din cauza psoriazisului.

Diabet de tip 2

Riscul de diabet de tip 2 creste la persoanele cu psoriazis. Cu cat afectiunea este mai severa, riscul de diabet de tip 2 este mai mare.

Hipertensiune arteriala

Riscurile de a avea hipertensiune arteriala sunt mai mari la persoanele cu psoriazis.

Boli cardiovasculare

In cazul acestor pacienti, riscul bolilor cardiovasculare este de doua ori mai mare fata de cei care nu au aceasta boala. Psoriazisul si unele tratamente cresc, de asemenea, riscul de batai neregulate ale inimii, accident vascular cerebral, colesterol ridicat si ateroscleroza.

Sindrom metabolic

Acest grup de afectiuni – inclusiv hipertensiunea arteriala, nivelurile ridicate de insulina si nivelurile anormale ale colesterolului – maresc riscul de aparitie a bolilor de inima.

Alte boli autoimune

Boala celiaca, scleroza si boala inflamatorie intestinala numita boala Crohn ii pot afecta pe cei cu psoriazis.

Boala Parkinson

Boala Parkinson, aceasta afectiune cronica neurologica, este mai probabil sa apara la acesti pacienti.

Afectiuni renale

Psoriazisul moderat pana la sever a fost asociat cu un risc mai mare de afectiuni renale.

Probleme emotionale

Aceasta boala poate afecta, de asemenea, calitatea vietii. Psoriazisul este asociat cu stima de sine scazuta si depresie.

Viata cu psoriazis

Desi nu este o afectiune extrem de grava, psoriazisul poate avea un impact important asupra calitatii vietii, mai ales in plan social. Asumarea responsabilitatii pentru propria sanatate si bunastare implica alegerea unui mod de viata sanatos si echilibrat. Un plan de ingrjire personala poate ajuta in asigurarea unei vieti active si independente.

Sfaturi pentru persoanele afectate de aceasta boala

  • Respectarea tratamentului prescris si evaluarea periodica a leziunilor prin controale la medicul specialist
  • Mentinerea hidratarii zonele cutanate afectate cu ajutorul cremelor emoliente
  • Evitarea scarpinarii leziunilor psoriazice, precum si a variatiilor mari de temperatura
  • Evitarea stresului si situatiilor tensionante
  • Asigurarea unei alimentatii bogate in vitamine si minerale, fara grasimi si dulciuri concentrate
  • Evitarea consumului de alcool, cafea, tutun
  • Controlul greutatii corporale prin efectuarea unor exercitii fizice regulate
  • Implicarea in grupuri de sprijin favorizeaza redobandirea increderii in sine, amelioreaza starile de anxietate si depresie, reduce sentimentul de izolare si ofera posibilitatea schimbului de informatii cu cei care sufera de aceeasi afectiune.

Regim alimentar psoriazis

Boala ia nastere din cauza unei dereglari a functionarii ficatului. Trebuie deci ca pe langa utilizarea plantelor, sa se tina si o dieta stricta pentru ficat. Trebuie evitate mezelurile (in afara celor de regim), carnatii, afumaturile, carnea de porc ca si supele lor. Apoi, toate felurile de acrituri, cum ar fi otetul, mustul, vinul, lamaile, portocalele, grapefruiturile, fructele de padure si sucurile lor. Si coacazele negre sunt incluse aici, merele crude, cafeaua naturala, ciocolata, cacao si mierea de albine, caci aceasta din urma formeaza acizi pe care ficatul bolnav nu-i suporta. De evitat sunt, de asemenea, toate tipurile de peste la conserva, pestele afumat, carnea la conserva, fructele unicarpelare (pastaile) ca mazarea, fasolea si lintea si orice fel de alcool. Permise sunt mancarurile cu lapte, laptele si produsele lactate, salatele acrite cu iaurt, carnea usoara, cum ar fi cea de vitel, de pasare, cea fiarta de vaca, pestele proaspat sau congelat, legumele usoare si zilnic mult compot de mere ca inlocuitor al fructelor proaspete.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840
  2. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/research#2
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Multumesc,multe lucruri nu le stiam chiar daca incerc sa ma informez mereu,un articol complet si complex zic eu.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma