Bufeuri – cauze si remedii eficiente pentru valuri de caldura

Bufeuri – sunt simptome comune ale menopauzei cu care se confrunta peste 75% dintre femei si pot fi descrise ca valuri sau stari de caldura care apar brusc in organism. Aflati care sunt simptomele si ce boli pot sa ascunda bufeurile in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce sunt bufeurile?

2. Cauze

3. Semne si simptome

4. Ce boli ascund bufeurile?

5. Bufeuri in sarcina

6. Bufeuri la barbati

7. Bufeuri tratament

8. Sfaturi pentru combaterea bufeurilor

Ce sunt bufeurile?

Bufeurile sunt valuri de caldura care pot sa apara singure la un moment si sunt adesea insotite de transpiratii nocturne sau de transpiratii excesive in timpul zilei. Bufeurile si transpiratiile pot fi, de asemenea, insotite de stari de greata, ameteli sau de o  stare generala de a va fi rau. Pe de alta parte, bufeurile pot sa apara in urma unor factori, precum mancarea sau bautura consumata, fie pot sa ascunda anumite boli.

Descriere bufeuri

Bufeurile sunt asociate in general cu perioada de menopauza pot sa apara in orice moment. Unele femei le simt ca fiind principalul simptom al menopauzei. Alte femei trec prin perioada de menopauza fara probleme, suferind bufeuri doar la momentul ultimei perioade menstruale. Numarul de episoade cu care se confrunta in fiecare zi o femeie variaza foarte mult. Fiecare senzatie de caldura poate dura cateva secunde sau pana la cateva minute.

In timpul menopauzei, nivelurile de estrogen scad. Oamenii de stiinta cred ca aceasta scadere a estrogenului provoaca o schimbare in modul in care hipotalamusul simte temperatura corpului, facandu-o sa creasca pana cand simtiti ca va este foarte cald.

Cauze

Cand cineva se confrunta cu bufeuri, medicul poate afla cu ajutorul unui simplu test de sange daca problema este legata de menopauza sau din alte motive. Menopauza apare de obicei la femeile care au varsta de peste 50 de ani, asa ca atunci cand o persoana care are varsta mai mica are bufeuri, medicii vor cauta care sunt cauzele suplimentare. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei de bufeuri sunt:

  • Boli tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul, care cauzeaza o suprapunere a hormonului tiroidian, pot spori metabolismul organismului si pot provoca bufeuri si transpiratii. In timp ce hipotiroidismul este problema in aceste cazuri, starile de disconfort pot sa ascunda un posibil cancer tiroidian.
  • Rozaceea, care se manifesta printr-o scadere a hormonului ovarian numit estrogen. Aceasta intervine in reglarea temperaturii corpului si se manifesta cu precadere la femeile care au intre 45 – 55 de ani.
  • Perioada de sarcina, este o perioada delicata in care hormonii se modifica tot timpul, si de aceea, acestia pot provoca starile de bufeuri si caldura inconfortabila.
  • Alimentele si bauturile, inclusiv alimentele picante, cofeina si alcoolul, pot declansa bufeuri. De aceea este indicat sa limitati consumul anumitor alimente care stiti ca va fac rau plus sa va limitati in privinta consumarii de alcool sau cofeina.
  • Medicatia poate aduce inrosirea si poate continua atata timp cat le luati; schimbarea medicamentelor face de multe ori senzatia de caldura insotita sa dispara.
  • Stresul insotit de adrenalina poate produce un sentiment de caldura sufocant si fierbinte. Acest sentiment il puteti simti daca traiti o viata plina de stres.
  • Hormonii secretorii ale tumorilor, cum ar fi tumorile pancreatice, suprasarneaza capacitatea organelor de a ajuta corpul sa functioneze corect si pot provoca bufeuri si transpiratii.
  • Alte afectiuni, precum HIV si tuberculoza pot produce simptome similare cu bufeurile si transpiratiile nocturne.

Alte cauze ale bufeurilor:

  • Hainele stramte si din material sintetic
  • Caldura mediului si schimbarile bruste de temperatura
  • Dusurile, baile foarte calde si sauna
  • Efort fizic
  • Boli psihice
  • Anxietatea

Ca femeie, daca aveti bufeuri, medicul trebuie sa va faca un test de sange pentru a vedea daca simptomele menopauzei sunt cele care provoaca aceste senzatii de caldura si disconfort. Daca medicul nu gaseste niveluri compatibile cu menopauza in sine, acesta va poate solicita sa faceti alte teste. In plus este necesar sa faci anumite modificari ale stilului de viata care pot reduce sau elimina cauzele bufeurilor.

Semne si simptome

Bufeurile incep de multe ori cu senzatia de caldura in fata, pe piept sau pot incepe in alta parte si se pot raspandi pe intregul corp. Exista semne exterioare, cum ar fi transpiratia, iar pielea devine rosie. Aceste bufeuri pot duce, de asemenea, la transpiratii nocturne si insomnie.

Simptomele bufeurilor pot include:

  • pielea care se simte brusc calda
  • valuri de caldura puternice
  • roseata a pielii pe fata, gat, urechi, piept sau alte zone
  • transpiratie, in special in partea superioara a corpului
  • furnicaturi in degete
  • batai de inima care este mai rapida decat de obicei
  • insomnii

Multi oameni, de asemenea, pot trece de la o stare de caldura foarte mare la o stare in care se simt reci sau pentru avea frisoane.

Ce boli ascund bufeurile?

Peste 70% din femei se confrunta cu bufeuri, iar aproximativ o treime dintre aceste femei spun ca bufeurile sunt frecvente si severe. Cercetarile recente sugereaza ca valurile de caldura apar, de fapt, mai devreme decat inainte de instalarea menopauzei. Se crede acum ca simptomele de bufeuri pot sa apara inca din timpul anilor de reproducere, chiar la persoanele care sunt tinere. Unele studii au aratat, de asemenea, ca bufeurile pot persista pentru o perioada mai indelungata.

Boli de inima

O noua cercetare, examineaza legatura dintre bufeuri si riscul bolilor cardiovasculare. Mai exact, studiul a asociat bufeurile si functia endoteliala. Endoteliul este un strat de celule care se gaseste in interiorul vaselor de sange.

Evaluarea functiei endoteliale este considerata un factor cheie in prezicerea aterosclerozei, care afecteaza capacitatea vaselor de sange de a se dilata si contracta. Daca este lasata netratata, ateroscleroza poate duce la probleme cardiovasculare mai grave, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca.

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, bolile de inima reprezinta 1 din 4 decese anuale in Statele Unite. Aproximativ 610.000 de persoane din SUA mor din cauza bolilor de inima in fiecare an. Astfel, bolile de inima sunt principala cauza a decesului la barbati si femei.

Diabet zaharat

Dupa cum s-a raportat intr-un studiu, mai mult de 150.000 de femei aflate in postmenopauza au confirmat faptul ca aparitia bufeurilor a fost asociata cu un risc crescut de diabet. Din totalul populatiei studiate, 33% dintre femei au prezentat bufeuri. Orice senzatie si disconfort legat de aparitia bufeurilor a fost asociata cu un risc crescut de diabet zaharat cu peste 18%, iar acest risc a continuat sa urce pe baza severitatii si duratei bufeurilor. Mai mult, riscul de diabet a fost cel mai pronuntat la femeile care au raportat transpiratii nocturne.

Diabetul zaharat este un factor de risc serios pentru sanatate care afecteaza in prezent 15% dintre femeile cu varsta de 55 de ani si peste.

Atacuri de panica

Un atac de panica este un sentiment de teama brusca care nu are o cauza rezonabila. Acest lucru cauzeaza diferite simptome, cum ar fi o batai rapide ale inimii, transpiratie, bufeuri si dureri in piept.

Bufeuri in sarcina

Bufeurile in timpul zilei si transpiratiile nocturne sunt normale pe timpul sarcinii si nu trebuie sa va sperie.

In timpul sarcinii, nivelurile de hormoni si fluxul sanguin cresc, ceea ce duce la cresterea de temperatura a corpului. Unele femei transpira mai abundent si dupa perioada de sarcina, deoarece atunci corpul elibereaza lichid in exces, iar nivelurile de hormoni se reechilibreaza si revin usor la normal.

Bufeuri la barbati

Nu doar femeile se confrunta cu bufeuri, ci si barbatii care au varsta de peste 50 de ani. Motivul pentru aparitia de bufeuri ar putea fi tot legate de schimbarile hormonale prin producerea mai scazuta a nivelului de tostesteron.

Simptomele care insotesc bufeurile la barbati pot fi:

  • Valuri de caldura
  • Transpiratie usoara sau severa
  • Roseata vizibila a pielii
  • Stari de iritabilitate
  • Stari cronice de obosela
  • Apetit sexual scazut
  • Tulburari de erectie

Alte cauze ale bufeurilor pot fi:

  • Somn neodihnitor
  • Stres
  • Senzatii de anxietate
  • Stari de nervozitate
  • Hipertensiune
  • Diabet zaharat
  • Luarea de medicamente (pentru tratarea anumitor cauze, precum cancerul de prostata)

Bufeuri tratament

Pentru tratarea starilor de bufeuri medicii pot sa va recomandate in functie de simptomele pe care le aveti, sa luati medicamente anticonvulsive sau anumiti hormoni feminini care ajuta la diminuarea starilor de disconfort.

Alimentatie

Un rol important in atenuarea simptomelor de bufeuri il au fructele si legumele, prin continutul ridicat de fibre alimentare. In plus, un rol important il au si produsele care furnizeaza organismului calciu si acizii grasi esentiali (produsele lactate, pestele, nucile, semintele, cerealele integrale).Toate aceste alimente ajuta la mentinerea oaselor puternice si la pastrarea echilibrului de lipide in sange. Dupa varsta de 40 de ani, organismul femeii devine din ce in ce mai vulnerabil la efectele alcoolului, insa nu se interzice total consumul acestuia. Ba totusi, medicii specialisti recomanda sa se consume un pahar de vin de cateva ori pe saptamana, deoarece asigura protectia inimii si a vaselor de sange. De asemenea, pentru reducerea simptomelor de disconfort si a bufeurilor menopauza, se recomanda inlocuirea cafelei cu ceaiul verde sau negru.

Tratament de prevenire

  • Daca fumati, reduceti numarul de tigari pe care il aveti in fiecare zi sau chiar mai bine, opriti fumatul. Tigarile sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a bufeurilor si s-a demonstrat ca cu cat fumati mai mult, cu atat mai mult veti avea senzatii de disconfort in organism.
  • Mancati o dieta bine echilibrata si sanatoasa si nu ratati mesele principale ale zilei – nivelurile scazute ale zaharului din sange pot fi una dintre cauzele bufeurilor
  • Asigurati-va ca aveti miscari normale ale intestinului (cel putin o data pe zi) – constipatia poate fi un factor major in declansarea bufeurilor
  • Beti multa apa – cel putin un litru si jumatate pe zi. Acest lucru va va ajuta sa va hidratati si sa atenuati bufeurile
  • Faceti sport in mod regulat – o jumatate de ora plimbare pe zi poate face minuni
  • Gestionati stres, deoarce acesta provoaca eliberarea de substante chimice care favorizeaza bufeurile

Tratament alternativ

Un tratament eficient si alternativ pentru combaterea bufeurilor este acupunctura. Un mic studiu a constatat ca femeile care au facut acupunctura au avut in mod semnificativ mai putine simptome de menopauza, inclusiv de bufeuri decat femeile care lua doar tratamente fictive de combaterea simptomelor.

Sfaturi pentru combaterea bufeurilor

Exista alte obiceiuri de zi cu zi care pot ajuta la prevenirea bufeurilor si transpiratiilor nocturne. Acestea includ:

  • stabilirea unei rutine calmante si relaxante inainte de culcare pentru a reduce stresul
  • exercitarea sportului in timpul zilei pentru a scadea stresul si pentru a va ajuta sa obtineti somn odihnitor pe timp de noapte
  • purtarea de imbracaminte usoara atunci cand dormiti
  • folositi un ventilator in caz de bufeuri
  • rotiti termostatul inainte de a va culca
  • mentineti o greutate sanatoasa

Exista alimente si ceaiuri care va pot ajuta sa reduceti ameliorarea simptomelor de bufeuri si transpiratii nocturne.

Insa urmatoarele produse pot avea efecte secundare semnificative sau pot interactiona cu alte medicamente, de aceea ar trebui sa va adresati medicului inainte de a le lua.

Iata ce puteti incerca pentru a combate senzatiile de caldura si bufeuri:

  • Consumati o portie de soia pe zi, care s-a dovedit a scadea aparitia de bufeuri.
  • Consumati frecvent seminte de in sau de ulei de seminte de in. Acestea au puterea de a reduce valurile de caldura si previn dezvoltarea bolilor cardiace, reduc inflamatiile si tin sub control simptomele menopauzei.
  • Beti ceai sau tinctura (diluata cu apa) de salvie pe stomacul gol in fiecare zi timp de patru saptamani. Salvia ajuta la echilibrarea balantei de estrogen din organism si va diminua valurile de caldura.
  • Beti ceai de cuisoare care sunt un tip de fitoestrogen foarte util pentru a reduce frecventa bufeurilor.
  • Beti un pahar cu apa la care adaugati o lingurita de miere si consumati acest amestec inainte de culcare.
  • Incercati un amestec cu otet de mere, apa caldura si o lingurita de miere. Aceasta compozitie contine nutrienti esentiali benefici pentru revitalizarea si remineralizarea intregului organism. In plus, amestecul regleaza metabolismul si tine sub control hormonii pentru a diminua bufeurile.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/symptom/hot-flashes
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/316939.php
  3. https://www.webmd.com/menopause/guide/menopause-hot-flashes#2-6
  4. https://www.health24.com/Medical/Menopause/News/how-to-deal-with-hot-flushes-20171115-2

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma