Acid hialuronic – ce este, beneficii si proprietati

Acid hialuronic – o substanta prezenta in corpul uman, mai ales in piele, muschi si articulatii. Aceasta substanta are proprietati hidratante si antiinflamatoare. Aflati care este rolul acidului hialuronic in organism, consecintele lipsei acestei substante, dar si multe alte informatii din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este acidul hialuronic?

2. Rolul acidului hialuronic in organism

3. Forme de administrare

4. Cum se utilizeaza acidul hialuronic?

5. Beneficiile acidului hialuronic

6. Acidul hialuronic in sarcina

7. Lipsa acidului hialuronic – consecinte

8. Acidul hialuronic  – contraindicatii

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic, cunoscut si ca hialuronan sau hialuronat, este un carbohidrat, mai precis o mucopolizaharida care apare in mod natural in intregul corp uman. Pot fi cateva mii de zaharuri (carbohidrati) lungi. Cand nu se leaga de alte molecule, se leaga de apa, oferindu-i o calitate vascoasa rigida similara cu un gel vascos. Acest gel vascos este una dintre substantele cele mai cercetate in medicina de astazi, cu mii de studii in special in domeniul ortopediei si chirurgiei oculare. Functia sa in organism este, printre altele, lubrifierea partilor mobile ale corpului, cum ar fi articulatiile si muschii. Consistenta si usurinta in tesuturi ii permit sa fie benefica in produsele de ingrijire a pielii ca un hidratant excelent. Deoarece acidul hialuronic este una dintre cele mai hidrofile (care iubesc apa) molecule din natura, cu numeroase beneficii pentru corpul uman, ea poate fi descrisa ca fiind un hidratant natural.

Acid hialuronic si localizarea in organism

Acidul hialuronic se gaseste in mod natural in aproape fiecare celula din organism si apare in concentratii mari in anumite locuri specifice ale corpului. Fiecare locatie a corpului, serveste o functie diferita. Din pacate, acidul hialuronic are, de asemenea, un timp de injumatatire (timpul necesar pentru ca molecula sa se descompuna si sa fie excretata din organism) mai mica de 3 zile si, eventual, chiar la fel de putin ca o zi in piele. Din acest motiv, este imperativ ca organismul sa se umple continuu cu acid hialuronic.

Rolul acidului hialuronic in organism

Acidul hialuronic are ca rol tratarea pentru diferite afectiuni ale articulatiilor, inclusiv osteoartrita. Acesta poate fi administrat pe cale orala sau injectat in articulatia afectata de catre un medic. Acidul hialuronic este, de asemenea, utilizat ca o substanta de umplere a buzelor in chirurgia plastica. S-a mai descoperit in urma unor cercetari in domeniu faptul ca, unii oameni aplica acid hialuronic pe piele pentru vindecarea ranilor, arsurilor, ulcerului pielii si ca un hidratant. De asemenea, acest acid are un rol important in ceea ce priveste prevenirea timpurie a efecteleor de imbatranire, precum ridurile sau pielea uscata. Astfel ca, acest acid hialuronic functioneaza ca o pelicula protectoare hidratanta si ca un lubrifiant pentru articulatii si alte tesuturi.

Forme de administrare

Exista mai multe forme in care se poate gasi acidul hialonoric in functie de nevoile fiecarei persoane. Astfel, acest acid se poate gasi sub forma de:

  • Fiole
  • Ser
  • Suplimente
  • Pur
  • Capsule

Acidul hialuronic poate fi consumat pe cale orala sub forma de capsule, totusi multi cercetatori dezbat cu eficacitatea aceasta forma. Cremele, lotiunile si serurile contin aceasta substanta in cantitati diferite si beneficiile acidului hialuronic sunt experimentate prin utilizarea continua. Surprinzator, produsele de machiaj, cum ar fi rujurile, anticearcanele si fondurile de ten, cuprind, de asemenea, cantitati diferite de aceeasi substanta.

Femeile care doresc o fata impecabila in orice moment ar trebui sa includa produse de machiaj si creme care contin acid hialuronic. Daca faceti acest lucru, pielea va ramane hidratata si hranita pe tot parcursul zilei, iar aspectul liniilor fine va fi mai putin vizibil.

Ce varianta ar trebui sa aleg?

  • Cremele: Cremele care contin acid hialuronic au molecule mai mari si nu sunt capabile sa patrunda in nivelele mai profunde ale pielii. Ele sunt foarte hidratante, dar deoarece structura moleculelor este mai mare, cremele au tendinta de a impiedica respiratia pielii. Cremele contin, de asemenea, un concentrat mai scazut, prin urmare, ele nu sunt la fel de puternice. Daca tocmai ati inceput sa prezentati semne de imbatranire, puteti beneficia cu siguranta de creme de acid hialuronic.
  • Seruri: Serurile sunt renumite pentru concentratia lor ridicata, potenta si textura usoara. Solutiile de acid hialuronic sunt absorbite imediat si ofera rezultate rapide, deoarece serurile penetreaza mai adanc in piele. Moleculele mai usoare patrund mai repede in piele, prin urmare, nu vor exista reziduuri care sa impiedice respiratia pielii. Aceste seruri sunt, de asemenea, incredibil de hidratante. De la varsta de 30 de ani, femeile ar trebui sa utilizeze zilnic seruri de acid hialuronic.
  • Lotiuni: Lotiunile cu acid hialuronic pot fi aplicate pe tot corpul. Lotiunile trebuie utilizate impreuna cu o crema sau ser, deoarece acestea ajuta la obtinerea unui aspect mai uniform. Pielea trebuie sa fie hidratata, motiv pentru care femeile sunt sfatuite sa includa aceste lotiuni in rutina lor de ingrijire a pielii.

Cum se utilizeaza acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este considerat un antiinflamator natural si a devenit o substanta foarte populara atat din punct de vedere medical, cat si cosmetic.

Indicatii spre folosire acid hialuronic

Tratamente estetice

Acidul hialuronic este un produs industrializat din culturile bacteriene si poate fi intrebuintat sub forma de fillere (solutii injectabile) pentru:

  • Definirea si remodelarea conturului buzelor, a barbiei, a fetei sau a sanilor
  • Umplerea ridurilor de expresie sau datorate varstei inaintate, localizate in zona periorala (in jurul gurii), perioculara (in jurul ochilor), glabelara (intre sprancene)
  • Umplerea anumitor cicatrici si diminuarea inestetismelor faciale cauzate de boli dermatologice, precum este acneea sau de evenimentele traumatice care au desfigurat fata sau alt tesut epitelial
  • Diminuarea efectelor de imbatranire cutanata prin efectuarea de tratamente de lifting facial

Tratamente oftamologice

In oftalmologie, acidul hialuronic este utilizat sub forma de lacrimi artificiale si este folosit de cele mai multe ori pentru a diminua si trata efectul sindromului de ochi uscat. In urma mai multor cercetari, s-a demonstrat faptul ca aceste picaturi pentru ochi au in compozitia lor acid hialuronic care ajuta la restabilizarea normala a filmul lacrimal. De asemenea, acidul hialuronic este recomandat si folosit in cazul tratamentelor chirurgicale pentru cataracta, fiind injectat direct in ochi in scop preventiv, pentru a se evita pierderea sau afectarea corneei.

Reconstruirea tesutului epitelial

Datorita proprietatilor de cicatrizarea si de regenerare, acidul hialuronic poate fi intrebuintat sub forma unor membrane in cazul arsurilor de gradul II si III. Aceasta forma este indicata si recunoscuta ca fiind unica modalitate de tratament atunci cand leziunile de pe corp nu sunt foarte extinse si nici nu sunt prea grave. In schimb, in cazul leziunilor care sunt mai severe, tratamentul cu acid hialuronic este considerat ca un prim tratament in asteptarea transplantului de piele.

Chirurgie otologica sau a urechii

Acidul hialuronic este benefic atunci cand vine vorba de chirurgia otologica (a urechii) si mai exact pentru repararea anumitor perforatii care au fost localizate la nivelul membranei timpanului. Aplicarea de acid hialuronic accelereaza intregul proces de vindecare si chiar de recuperare prin cicatrizarea rapida a tesutului.

Tratament pentru artroza

Utilizarea de acid hialuronic in terapia artrozelor (artroza genunchiului, artroza bazinului) este destul de frecventa si se datoreaza faptului ca acidul este una dintre componentele principale ale lichidului sinovial. Asadar, este vorba despre un lichid care este produs de membrana sinoviala, ce are rolul de a umple cavitatea articulatiilor, iar vascozitatea sa este explicata de prezenta la nivel local a acidului hialuronic. Totodata, acidul hialuronic ajuta la transportarea tuturor nutrientilor necesari si esentiali la tesuturile articulatiilor ajutand la lubrifierea acestora.

Beneficiile acidului hialuronic

Sanatatea oaselor si a cartilajelor

Acidul hialuronic se gaseste in toate structurile osoase si cartilagiile din organism. Ambele structuri ofera o rigiditate elastica structurii corpului uman. Astfel, acidul hialuronic se gaseste in mod special in diferite forme de cartilagiu, dar nu mai mult decat cartilajul hialin.

Acidul hialuronic se gaseste si in articulatii, unde pastreaza spatiul dintre oasele bine lubrifiate. Atunci cand articulatiile sunt lubrifiate, oasele sunt mai putin susceptibile de a se freca una de cealalta si de a provoca dureri inconfortabile. Suplimentele cu acid hialuronic sunt foarte utile pentru persoanele care sufera de osteoartrita, un tip de boala articulara degenerativa cauzata de uzura si ruperea articulatiilor in timp.

Utilizarea a 80 – 200 mg zilnic timp de cel putin doua luni a demonstrat ca reduce semnificativ durerea genunchiului la persoanele cu osteoartrita, in special cele cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani. Acidul hialuronic poate fi, de asemenea, injectat direct in articulatii pentru ameliorarea durerii. Cu toate acestea, o analiza a peste 12.000 de adulti a inregistrat doar o reducere modesta a durerii si un risc mai mare de efecte adverse.

Vindecarea rapida a ranilor

Acidul hialuronic joaca, de asemenea, un rol important in vindecarea ranilor. Acest acid este prezent in piele in mod natural, dar concentratiile sale prin administrarea de suplimente cresc atunci cand exista rani care trebuie sa fie vindecate foarte rapid.

Acidul hialuronic ajuta ranile sa se vindece mai rapid prin reglarea nivelelor de inflamatie si semnalizarea corpului pentru a construi mai multe vase de sange in zona afectata. Aplicarea de acid hialuronic direct pe ranile cutanate s-a dovedit a reduce marimea ranilor. In plus, acidul hialuronic reduce durerea mai rapid decat orice alt tratament.

Acidul hialuronic are, de asemenea, proprietati antibacteriene. Astfel, acidul poate contribui la reducerea riscului de infectare atunci cand este aplicat direct pe rani deschise. Mai mult, acest acid este eficient in combaterea bolii gingiilor, accelerareaza vindecarea dupa o interventia chirurgicala a dintilor.

Tratarea ochilor uscati

Aproximativ 1 din 7 adulti mai in varsta sufera de ochi uscati datorita productiei de lacrimi reduse sau a lacrimilor care se evapora prea repede. Deoarece acidul hialuronic este excelent pentru mentinerea umezelii oculare, acesta este adesea folosit pentru a trata ochiul uscat. S-au fost demonstrate ca picaturile oculare care contin acid hialuronic in proportie de 0,2 – 0,4% si reduc simptomele ochiului uscat. In acest fel se imbunatateste sanatatea ochilor. In plus, picaturile oftalmice cu acid hialuronic sunt frecvent utilizate in timpul operatiilor oculare pentru a reduce inflamatiile si pentru a grabi procesul de vindecare a ranilor.

Frumusetea buzelor

Buzele sunt un nucleu al muschiului scheletic acoperit de tesutul pielii. Stratul dermic al buzelor este alcatuit in principal din tesutul conjunctiv si componentele acestuia, acidul hialuronic si colagenul care dau structura (forma) si rigiditatea buzelor. Acidul hialuronic se leaga de apa, creand un fluid gelatinos, care hidrateaza tesutul inconjurator si mentine colagenul (responsabil pentru mentinerea pielii stranse) hranite si sanatoase. Rezultatul final este reprezentat de buze pline, frumoase, voluminoase si sanatoase.

Sanatatea si frumusetea pielii

Pielea este cel mai mare organ din organism si care cuprinde aproximativ 15% din greutatea corporala. Aproximativ 50% din acidul hialuronic din corp se gaseste in piele. Acidul hialuronic si colagenul sunt vitale pentru mentinerea straturilor si structurii pielii. Colagenul este proteina care confera pielii fermitatea, iar acidul hialoronic hraneste si hidrateaza colagenul. Luati in considerare acidul hialuronic ca apa care mentine colagenul umed si elastic. Colagenul este inconjurat si hranit continuu de substanta acidului hialuronic gelatinoasa. Pielea poate sa fie mult mai tanara, neteda si foarte elastica datorita folosirii de concentratii ridicate de acid hialuronic, care ajuta pielea sa ramana sanatoasa. Pe masura ce imbatranim, organismul isi pierde capacitatea de a mentine aceeasi concentratie in piele. Rezultatul fiind acela ca pielea devine uscata si isi pierde capacitatea de a se mentine hidratarea. Astfel, acidul hialuronicul vine in ajutor. Acidul actioneaza ca agent de umplere a spatiului prin legarea cu apa si, astfel, ajutand la reducerea ridurilor.

Alte beneficii ale acidului hialuronic:

  • Puternic hidratant pentru piele
  • Poate ajuta sa restrangeti bariera pielii, ajutand pielea sa se vindece si sa se repare
  • Pot ajuta la mentinerea ferma a pielii
  • Actioneaza ca un antioxidant si agent de curatare a radicalilor liberi
  • Creste flexibilitatea pielii
  • Lupta impotriva radiatiilor UV
  • Dezvolta productia naturala de colagen

Acidul hialuronic in sarcina

Acidul hialuronic este intai de toate o substanta care se gaseste in mod natural in organism. Insa, atunci cand sunteti in perioada de sarcina este recomandat sa utilizati doar seruri, creme si lotiuni care sa aiba in componenta lor acid hialuronic si sa evitati injectarea locala cu substanta pana dupa perioada de nastere si alaptare e bebelusului.

Lipsa acidului hialuronic – consecinte

Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea de acid hialuronic sintetizata de celulele organismului tinde sa se diminueze, avand urmatoarele consecinte:

  • Pierderea elasticitatii tesuturilor pielii
  • Deshidratarea tenului
  • Aparitia ridurilor faciale, pe gat si decolteu
  • Slabirea articulatiilor si inflamarea cartilajelor

Acidul hialuronic  – contraindicatii

Terapiile cu acid hialuronic sunt foarte tolerate in ramura dermatocosmetica si de ingrijirea a corpului, deoarece este vorba de un compus natural ce exista deja in toate tesuturile conjunctive. Insa, ca orice alta substanta sau supliment, acidul hialuronic are cateva contraindicatii:

  • Nu se utilizeaza in cazul pacientilor care au boli autoimune
  • Nu este recomandat pe timpul sarcinii sau in perioada de alaptare

In cazul tratamentelor dermatocosmetice cu acid hialuronic injectabil, ca reactie adversa este posibil sa aparausoare iritatii ale pielii, dar care vor trece in cateva zile. Eventualele efecte secundare se mai prezinta si sub forma de reactii alergice, precum:

  • Greata si varsaturi
  • Diaree
  • Dureri de cap, migrene
  • Stari de ameteala
  • Febra si dificultati respiratorii
  • Prurit si inflamatie la nivelul cutei
  • Modificari de culoare (nuantarea) a pielii

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits
  2. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/hyaluronic-acid-injection-route/side-effects/drg-20074557
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1062/hyaluronic-acid
  4. https://www.hyalogic.com/about-ha/about-hyaluronic-acid/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma