Pudra de Matcha – beneficii si recomandari de consum

Iata ce este pudra de matcha, compozitie nutritiva si proprietati, ce beneficii poate avea pentru sanatate, precum si cateva recomandari de preparare si consum.

Cuprins:

1. Ce este pudra de matcha?
2. Pudra de matcha – beneficii pentru sanatate
3. Efecte adverse si contraindicatii
4. Recomandari de preparare si consum

Ce este pudra de matcha?

Ca si ceaiul verde, matcha provine din planta Camellia sinensis. Cu toate acestea, este cultivata diferit si are un profil nutritiv unic. Matcha este o forma de ceai verde concentrat, ce se obtine din frunzele tinere de ceai verde. Plantele acestea sunt crescute in mod specific, protejate de razele soarelui, la umbra, ceea ce le ofera un profil nutritional unic.

Inainte ca planta de ceai sa fie recoltata, se acopera pentru 20 – 30 de zile pentru a o proteja de lumina directa a soarelui. Aceasta tehnica are rolul de a creste productia de aminoacizi si ii confera plantei o culoare verde mai inchisa. Dupa recoltare, tulpinile si frunzele sunt macinate intr-o pulbere care devine pudra de matcha. Cresterea plantelor in acest fel creste cantitatea de pigment numit clorofila din frunzele de ceai. Acest proces creste si compusii benefici din frunze. Un astfel de compus este un aminoacid numit L-teanina, care poate avea efecte pozitive asupra sanatatii. Frunzele de ceai verde obtinute astfel sunt macinate fin pana se obtine o pulbere foarte fina – pudra de matcha.

Pentru ca se foloseste intreaga frunza de ceai ceai verde macinata, matcha are un continut mai mare de cofeina, dar si teanina si clorofila fata de ceaiul verde obisnuit. Ceaiul matcha este disponibil in doua mari clase – ceai matcha ceremonial si ceai matcha culinar. Ceaiul matcha ceremonial, pe care oamenii il folosesc la ceremoniile ceaiului, este de cea mai inalta calitate.

Matcha – profil nutritional si caracteristici

Odata ce frunzele de ceai sunt recoltate, tulpinile sunt indepartate, iar frunzele sunt macinate intr-o pulbere fina cunoscuta sub numele de pudra de matcha. Matcha contine nutrientii din intreaga frunza de ceai, ceea ce are ca rezultat o cantitate mai mare de cofeina si antioxidanti decat ceaiul verde.

Ce gust are matcha? Matcha are un gust usor amarui, ierbos. Culoarea este verde intens, datorita continutului crescut de clorofila. Are, de asemenea, un continut crescut de polifenoli si un puternic efect antioxidant. Asta si pentru ca se foloseste intreaga frunza macinata, spre deosebire de ceaiul verde clasic unde planta este doar lasata la infuzat si apoi indepartata. Matcha contine si catechine cu efect antioxidant, acid clorogenic si quercitina – cu proprietati neuroprotectoare. Contine mai multa cofeina decat ceaiul verde obisnuit, insa nu are aceleasi efecte precum cafeaua. Vezi si: Consumul de cafea | Beneficii, riscuri si recomandari

Matcha are un continut relativ ridicat de cofeina in comparatie cu alte ceaiuri verzi, ceea ce ii confera o aroma unica. Teanina este un aminoacid gasit in planta de ceai Camellia sinensis. Continutul relativ ridicat de teanina din ceaiul matcha este responsabil pentru gustul sau unic – iar in combinatie cu nivelul de cofeina ofera senzatia de gust umami caracteristic acestui tip de ceai. Combinatia de l-teanina si cofeina poate creste concentrarea, vigilenta si eficienta, reducand in acelasi timp stresul.

Pudra de matcha – beneficii pentru sanatate

Ceaiul matcha este bogat in antioxidanti

Matcha este bogat in catechine, o clasa de compusi vegetali din ceai ce actioneaza ca antioxidanti naturali. Antioxidantii ajuta la stabilizarea radicalilor liberi daunatori, care sunt compusi ce pot deteriora celulele si pot provoca boli cronice. Cand pudra de matcha este amestecata cu apa calda si bautura obtinuta este consumata, practic toti nutrientii din intreaga frunza sunt consumati. Astfel, includerea ceaiului matcha in alimentatie poate creste aportul de antioxidanti, ceea ce poate ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si chiar la reducerea riscului de aparitie a mai multor boli cronice.

Poate avea efecte neuroprotectoare

Unele cercetari arata ca mai multe dintre componentele din pudra de matcha ar putea ajuta la imbunatatirea functiei creierului. Matcha poate imbunatati atentia, timpul de reactie si memoria. In plus, contine o cantitate mai concentrata de cofeina decat ceaiul verde. Mai multe studii au legat consumul de cofeina de imbunatatirea functiei creierului. Matcha contine, de asemenea, un compus numit L-teanina, care modifica efectele cofeinei, sustinand vigilenta si ajutand la evitarea scaderii nivelului de energie care poate sa apara dupa consumul normal de cofeina.

De asemenea, L-teanina creste activitatea undelor alfa din creier, ceea ce poate ajuta la inducerea relaxarii si la scaderea nivelului de stres. Practic, matcha creste nivelul de atentie si vigilenta, insa fara a da o stare de agitatie. Efectul sinergic al cofeinei din matcha si al l-teaninei este descris in mod obisnuit ca „vigilenta relaxata”. Cofeina ajuta creierul sa se concentreze si sa ramana alert, in timp ce l-teanina il ajuta sa se relaxeze. Acest tip de energie este ideal mai ales daca sunteti implicat in activitate creativa sau gandire strategica de ansamblu.

Beneficii pentru sanatatea mentala si starea de bine

Un alt beneficiu al l-teaninei este efectul asupra neurotransmitatorilor. Acestia sunt mesageri chimici importanti care furnizeaza informatii din diferite parti ale corpului catre creier. Anumiti neurotransmitatori influenteaza starea de bine. De exemplu, serotonina ajuta la reglarea sentimentelor pozitive, dopamina confera o senzatie de bucurie, „recompensa”, iar GABA poate regla anxietatea. L-teanina actioneaza ca un agent de relaxare si creste toti acesti trei neurotransmitatori esentiali pentru a imbunatati in mod natural starea de spirit.

Poate oferi protectie hepatica

Unele studii au aratat ca matcha poate ajuta la protejarea sanatatii ficatului si poate scadea riscul de boli hepatice.

Poate sustine sanatatea inimii

Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Unele studii au aratat ca ceaiul verde, care are un profil nutritiv similar cu matcha, poate oferi protectie impotriva bolilor de inima. Poate reduce nivelurile de colesterol total si colesterol LDL sau „rau”, precum si trigliceridele. Astfel, atunci cand este consumat ca parte a unei diete complete si sanatoase, ceaiul matcha poate ajuta la sustinerea sanatatii inimii.

Efecte adverse si contraindicatii

La fel ca orice alt produs, ceaiul matcha trebuie consumat cu moderatie. Aportul excesiv poate reduce absorbtia fierului din cauza continutului crescut de catechine. De asemenea, in cantitati prea mari poate duce la batai rapide ale inimii si probleme cu somnul din cauza continutului de cofeina.

Recomandari de preparare si consum

Matcha se poate prepara ca bautura cu apa sau lapte. De asemenea, pudra de matcha poate fi folosita in deserturi si prajituri. Ceaiul matcha este foarte usor de preparat si are un gust delicios.

Cum se prepara matcha?

Se poate pregati cu apa fierbinte sau cu lapte – se obtine ceai matcha, respetiv matcha latte. Gustul este usor amarui, ierbos, considerat gust umami sau al cincilea gust, iar culoarea este verde intens. Reteta pentru matcha in general este de 1 lingurita pudra matcha la 60 ml lichid fierbinte – dar nu clocotit. Se recomanda ca pudra de matcha sa fie cernuta inainte, pentru a nu se forma cocoloase. Se amesteca bine pana la dizolvarea completa iar apoi se completeaza cu apa fierbinte (sau lapte) pana se obtine cantitatea dorita.

Ce accesorii matcha se pot folosi? In mod normal, pentru preparare se foloseste un pamatuf din bambus pentru matcha, ca un mic tel, numit chasen, pentru a obtine textura potrivita si pentru omogenizare buna. NU se amesteca prin miscari circulare, ci inainte-inapoi, stanga drepata sau zig-zag, pentru omogenizare perfecta si pentru a obtine spuma cremoasa. In mod traditional, ceaiul matcha se prepara intr-un bol special de ceramica numit chawan, ce are forma conica si baza plata.

Se pot pregati doua variante de matcha – in varianta mai subtire (usucha) si intr-o varianta mai densa (koicha). Pentru varianta mai densa se dubleaza cantitatea de pudra de matcha.

Alte utilizari ale pudrei de matcha

De asemenea, se pot pregati o varietate de bauturi pe baza de matcha – in care se completeaza cu apa sau lapte pana la 200-300 ml – matcha latte, milkshake cu matcha etc. Se poate folosit atat apa sau lapte, dar si lapte vegetal. De asemenea, desi de obicei se foloseste lichid fierbinte, poate fi folosit si rece – pentru a prepara bauturi reci cu matcha, ca matcha frappe. Pudra poate fi folosita si in smoothie-uri, in budinci, iaurt, terci de ovaz sau cereale pentru micul dejun, in deserturi, prajituri, briose, clatite, in creme pentru prajituri, inghetata cu matcha etc.

In ceea ce priveste calitatea, matcha ceremoniala este recomandata pentru ceai, bauturi si latte, in timp ce matcha de calitate culinara este folosita de obicei pentru prajituri si alte retete gatite. Indiferent de tip, alegeti pudra de matcha fara adaos de zahar sau alte elemente.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796401/
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/305289
(3) https://www.verywellfit.com/matcha-what-should-i-know-about-it-89227

Surse foto: Pixabay, Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma