Categori: Boli si afectiuni

Ce este astenia si de ce apare?

Afla din articolul de mai jos ce este astenia, cum se manifesta, care pot fi cauzele si ce implica metodele de tratament si preventie.

Cuprins:

1. Ce este astenia?
2. Care sunt cauzele asteniei?
3. Cum este diagnosticata astenia?
4. Tratament astenie

Ce este astenia?

Termenul „astenie” se refera la slabiciune generalizata asociata cu oboseala si letargie. Astenia este descrisa ca oboseala neobisnuita fara efort sau inainte de orice efort. Astenia poate fi insotita de anxietate crescuta, palpitatii, oboseala chiar si dupa perioade scurte de activitate moderata, dificultati de respiratie, ameteli.

Care sunt simptomele si semnele asteniei?

Simptomele si semnele comune ale asteniei includ urmatoarele:

  • oboseala;
  • slabiciune;
  • epuizare;
  • lipsa de energie;
  • crampe musculare;
  • absenta sau pierderea fortei musculare;
  • episoade de tremur;
  • senzatie de ameteala;
  • dureri articulare;
  • dificultati de atentie;
  • probleme de somn etc.

Astenia este diferita de simpla oboseala, care de obicei se reduce dupa somn si odihna. In functie de cauza, astenia poate provoca slabiciune intr-o anumita zona sau slabiciune completa a corpului. Unii oameni ar putea intampina slabiciune in maini si picioare, crampe musculare si spasme, miscari lente si tremuraturi. In astenia generalizata starea de slabiciune extrema este in tot corpul.

Care sunt cauzele asteniei?

Astenia poate fi cauzata de o varietate de factori, iar cei mai frecventi sunt:

  • anxietate si depresie – reprezinta principala cauza pentru oboseala si pentru aproape jumatate dintre cazurile de astenie;
  • stil de viata sedentar – duce la slabiciune musculara;
  • pierderea masei musculare data de malnutritie, disfunctii musculare etc.;
  • inaintarea in varsta;
  • infectii – mai ales infectii prelungite;
  • deficiente de vitamine si minerale;
  • probleme endocrine;
  • malnutritie;
  • anemie;
  • probleme de somn, ca apneea in somn;
  • sindromul oboselii cronice etc.

Uneori astenia apare in cazul pacientilor cu boli cronice, inclusiv diabet. De asemenea, poate fi un efect advers al unor medicamente si terapii, inclusiv chimioterapie sau radioterapie.

Astenia este un termen larg pentru a descrie oboseala si slabiciunea generala ce duce atat la simptome fizice, cat si mentale. Daca intampinati posibile simptome ca cele de mai sus, este important sa identificati si sa tratati cauza care sta la baza. Exista astenie functionala, care este legata de factori precum stresul, anxietatea si starile depresive, si astenie de cauza organica, legate de probleme cardiace, boli pulmonare si alte patologii.

Astenia de primavara

Astenia de primavara este o problema temporara care se caracterizeaza prin simptome precum oboseala in lunile de primavara. Este un sindrom marcat de un grup de modificari fiziologice, ce se produc atunci cand corpul se adapteaza la schimbarea climatica dintre anotimpuri. Cauzele asteniei de primavara pot fi date de modificarile fiziologice multiple pe care organismul le face pentru a se adapta la schimbarile climatice care au loc. Simptomele legate de astenia de primavara nu ar trebui sa dureze mai mult de 3 saptamani.

Pentru a preveni si combate simptomele asteniei de primavara, se recomanda sa adoptati o dieta sanatoasa, bogata in fucte si legume, de sezon, sa evitati aportul de alimente bogate in zahar, ultra-procesate, prajite si fast -food. Consumati suficienta apa pentru a preveni deshidratarea, petreceti timp in natura si facel zilnic cel putin 30 de minute de activitate fizica.

Astenia de toamna

Odata cu sosirea toamnei, mai ales daca schimbarea de la vara la sezonul rece a fost una brusca, organismul incepe sa experimenteze unele simptome, cum ar fi somnolenta, oboseala, stres, slabiciune – cu alte cuvinte, astenie. Astenia de toamna este o stare de oboseala, apatie, slabiciune si epuizare si apare ca urmare a lipsei de adaptare sau a dificultatilor pe care organismul le suporta acomodandu-se la schimbarile sezoniere. Se manifesta ca o stare de oboseala corporala si mentala, dureri musculare, irascibilitate.

Simptomele asteniei de toamna nu sunt grave, dar pot afecta calitatea vietii. Includ dificultati de concentrare, scaderea energiei si a motivatiei, oboseala, tristete, apatie, lipsa de interes, iritabilitate. Aceasta este o simptomatologie tranzitorie, care dispare treptat odata cu adaptarea la noul anotimp.

Cum este diagnosticata astenia?

In caz de simptome ca cele de mai sus, se vor recomanda unele analize – inclusiv hemoleucograma, analiza vitaminei B12, analiza pentru folat si feritina, analize markeri inflamatori, analize glicemie, pentru functia tiroidiana etc. O analiza de urina este de obicei efectuata pentru a exclude diabetul, bolile renale sau hepatice si sarcina.

Dupa cum am mentionat deja, astenia nu este o boala in sine. In schimb, este un semn al unei probleme de baza sau ar putea fi un efect secundar al unui medicament. Prin urmare, medicul va adresa intrebari despre natura oboselii, indiferent daca este regionala sau generalizata, in intregul corp. Apoi se vor cauta cauzele de baza. Daca pacientul experimenteaza slabiciune localizata, medicul de obicei va efectua, de asemenea, o examinare fizica detaliata a zonei afectate.

Astenie vs Miastenie

Astenia si miastenia sunt conditii diferite ce implica slabiciune intr -una sau mai multe parti ale corpului. Miastenia sau miastenia gravis este o boala autoimuna. In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar ataca in mod recurent o parte a nervilor si muschilor din corp. Acest lucru face ca muschii sa devina slabiti si sa oboseasca usor. Simptomele tind sa se agraveze atunci cand persoana este obosita si pot include vedere dubla, dificultati de vorbire, de inghitire, respiratie dificila, slabiciune in membre.

Tratament astenie

Tratamentul pentru astenie depinde de cauza care sta la baza. In multe cazuri, terapia de sustinere si consilierea pot ajuta. Daca exista dureri, se vor recomanda tratamente pentru dureri. Astenia din cauza tulburarilor nevrotice legate de stres poate fi redusa prin consiliere psihologica. In general, trebuie tratata cauza de baza. Daca o persoana se confrunta cu astenie din cauza unor afectiuni metabolice precum diabetul sau dezechilibrele hormonilor tiroidieni, se vor face tratamente adecvate pentru a controla afectiunea. Orice forma de astenie indusa de medicamente poate fi prevenita prin intreruperea medicamentului sau prin prescrierea unui medicament alternativ care nu provoaca efecte secundare similare. Daca slabiciunea este din cauza anemiei, este posibil sa aveti nevoie de suplimente cu fier, daca aveti lipsa de fier.

Pe langa tratarea cauzelor de baza, pot fi utile si unele recomandari:

  • mentineti un stil de viata activ, facand exercitii fizice atat in interior, cat si in aer liber;
  • petreceti zilnic timp in natura, pentru relaxarea corpului si a mintii;
  • mentineti o dieta sanatoasa, bogata in nutrienti;
  • limitati consumul de cofeina, alcool si renuntati la fumat;
  • acordati atentie igienei somnului.

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma