Prostatita – cauze, simptome, tratament, preventie

Prostatita este o inflamatie a prostatei, o glanda de marimea unei nuci situata sub vezica, la barbati. Aflati mai multe despre aceasta conditie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este prostatita?
  2. Tipuri de prostatita
  3. Cauze
  4. Simptomele prostatitei
  5. Diagnostic
  6. Tratarea prostatitei
  7. Complicatii
  8. Masuri de preventie

Ce este prostatita?

Prostatita reprezinta inflamatia si cresterea in dimensiuni a prostatei, o glanda de forma si dimensiunile unei nuci, care inconjoara uretra si este situata chiar sub vezica urinara la barbati. Prostata produce lichidul seminal (sperma), care hraneste si transporta spermatozoizii.

Introducere

Prostatita cauzeaza de cele mai multe ori urinare dureroasa sau dificila. Alte simptome de prostatita includ dureri in zona abdomenului, zona pelviana sau organele genitale si, uneori, simptome asemanatoare gripei.

Ea afecteaza barbatii de toate varstele, dar tinde sa fie mai frecventa la cei cu varsta peste 50 de ani. Prostatita poate avea cauze diferite, de la o infectie bacteriana, ce poate fi, de obicei, tratata cu antibiotice la cauze de ordin psihic sau neidentificate.

De mentionat ca prostatita nu creste riscul aparitiei cancerului de prostata.

Ce este prostata?

Prostata este o glanda mica, care este parte a sistemului reproducator masculin. Prin secretiile pe care le produce, contribuie la formarea spermei ejaculate. Prostata se afla chiar sub vezica urinara, in fata rectului si este in mod normal cam de marimea unei nuci (lungime de 4-6 cm, o latime de 3-4 cm si o grosime de 2-3 cm). Prostata este compusa din doi lobi, acoperiti de un strat exterior de tesut. Ea inconjoara uretra, tubul care transporta urina de la vezica urinara prin intermediul penisului, in afara corpului. In jurul varstei de 40 de ani, aceasta glanda incepe sa creasca in dimensiuni, din motive care nu sunt destul de bine cunoscute.

Tipuri de prostatita

Prostatita acuta

Exista diferite tipuri de prostatita. Una dintre ele poate fi cauzata de o infectie care poate fi tratata cu antibiotice. Aceasta poate fi vindecata rapid si poarta denumirea de prostatita bacteriana acuta.

Prostatita cronica

Prostatita bacteriana cronica este o infectie a prostatei, fiind cauzata de bacterii. Aceasta poate dura o lunga perioada de timp – cel putin trei luni – si tinde sa apara si sa dispara, provocand recurente. Acesta afecteaza adesea persoanele care au avut o multime de infectii urinare sau o uretra inflamata (uretrita) in trecut. Poate aparea in urma unei prostatite acute bacteriene daca antibioticele nu elimina toate bacteriile.

Uneori, nu exista niciun semn de infectie si nu este clar ce cauzeaza simptomele. Aceasta este cunoscuta sub numele de sindromul durerii cronice pelvine (CPPS). Deoarece cauza nu este clara, medicilor le este extrem de dificil sa afle ce se intampla si cum poate fi tratata conditia cel mai bine. Afectiunea poate sa apara si dispara, provocand episoade ocazionale de durere.

Cauze

Factorii de risc pentru prostatita:

  • persoana tanara sau de varsta mijlocie
  • existenta unui episod anterior de prostatita
  • existenta unei infectii la vezica urinara sau la uretra
  • prezenta unor traumatisme de bazin, cum ar fi cele provocate de bicicleta sau de calarie
  • hidratarea insuficienta
  • utilizarea unui cateter urinar, un tub introdus in uretra pentru a drena vezica
  • contacte sexuale neprotejate
  • imbolnavirea cu HIV / SIDA
  • existenta unor conditii de stres
  • factori genetici.

Cauzele afectiunii

Prostatita acuta bacteriana este adesea cauzata de tulpini de bacterii obisnuite. Infectia apare atunci cand bacteriile ajung prin scurgerile de urina in prostata.  De obicei, antibioticele sunt utilizate pentru a trata prostatita acuta bacteriana. In cazul in care bacteriile nu sunt eliminate cu antibiotice, deoarece acestea se pot „ascunde” in glanda prostata, prostatita poate recidiva sau poate fi dificil de tratat, ajungandu-se la ceea ce se numeste prostatita cronica bacteriana.

Infectia bacteriana nu este singura cauza de prostatita. Alte cauze pot include:

In multe situatii, cauza exacta nu este niciodata identificata.

Cauze psihoemotionale

Prostatita reprezinta expresia ultima, in plan fizic, a tendintei de a manifesta energia sexuala intr-un mod pervertit din cauza maniei, inversunarii, orgoliului, geloziei, tendintei de a domina, preocuparii obsesive, excesive pentru propriile scopuri, afaceri, interese.

Simptomele prostatitei

Simptomele prostatitei pot varia in functie de cauza. Ele pot include:

  • durere sau senzatie de arsura la urinare (disurie)
  • dificultate la urinare
  • urinare frecventa, in special pe timp de noapte (nicturie)
  • nevoia urgenta de a urina
  • dureri la nivelul abdomenului, vintre sau partea de jos a spatelui
  • durere sau disconfort in zona penisului sau a testiculelor
  • ejaculari dureroase
  • durere la extremitatea penisului
  • simptome asemanatoare gripei (la prostatita bacteriana)
  • durere in zona dintre scrot si rect (perineu)

Daca apar dureri pelviene, urinare dificila sau dureroasa sau orgasme dureroase (ejaculari) se recomanda consultarea medicului specialist urolog.  Daca este lasata netratata, in unele cazuri prostatita poate provoca agravarea altor probleme de sanatate.

Diagnostic

Diagnosticarea prostatitei implica in primul rand excluderea altor afectiuni care ar putea fi cauza simptomelor si in al doilea rand determinarea tipului de prostatita. Medicul specialist urolog va intreba despre istoricul medical si simptomele prezente. El va efectua, de asemenea, un examen fizic, care va include un examen rectal digital ( DRE ).

Testele initiale pentru diagnostic pot fi urmatoarele:

  • Analize de sange pentru cazul in care exista semne de infectie in sange.
  • Analiza urinei pentru se depista eventuale semne de infectie urinara. In unele cazuri, medicul poate lua o serie de probe inainte, in timpul si dupa masajul prostatei cu un lubrifiat, folosind degetul.
  • Teste ale vezicii urinare (teste urodinamice) prin care se poate verifica cat de bine pacientul poate goli vezica urinara. Acest lucru ajuta la determinarea gradului in care prostatita afecteaza capacitatea de a urina.

Pe baza simptomelor si a rezultatelor testelor, medicul poate concluziona prezenta unuia din urmatoarele tipuri de prostatita:

Prostatita bacteriana acuta

Acest tip de prostatita este de multe ori cauzat de tulpini obisnuite de bacterii. In general, aceste tip de prostatita debuteaza brusc si cauzeaza simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, frisoane, greata si varsaturi.

Prostatita bacteriana cronica

Prostatita bacteriana cronica apare atunci cand bacteriile nu sunt eliminate prin antibiotice si poate duce la infectii recurente sau greu de tratat. Intre crizele de prostatita bacteriana cronica, nu sunt prezente simptome sau acestea pot fi minore.

Prostatita cronica abacteriana

De asemenea, numita si sindromul dureros cornic pelvin, acest tip de prostatita  nu este cauzata de bacterii. De multe ori, cauza exacta nu poate fi identificata. Cele mai multe cazuri de prostatita se incadreaza in aceasta categorie. Daca pentru unii barbati, simptomele raman la fel in timp, pentru altii, severitatea simptomelor alterneaza fiind mai mult sau mai putin severe.

Prostatita inflamatorie asimptomatica

Acest tip de prostatita nu provoaca simptome si este de obicei este descoperita intamplator, cu ocazia unor analize sau investigatii pentru alte afectiuni. Acest tip de prostatita nu are nevoie de tratament.

Tratarea prostatitei

Tratamenul pentru prostatita este diferit in functie de cauza. Astfel, tratamentul poate consta in administrarea de:

Tratament prostatita antibiotice

Acesta este cel mai frecvent tratament prescris pentru prostatita. Alegerea antibioticului adecvat se va face in functie de tipul de bacterie care a cauzat infectia. Daca simptomele sunt severe, poate fi nevoie de administrarea de antibiotice intravenoase. Perioada de administrare a tratamentului cu antibiotice orale se poate prelungi pana la patru – sase saptamani, dar ar putea fi nevoie de  tratament mai de lunga durata in caz de prostatita cronica sau recurenta.

Alfa-blocante

Aceste medicamente pentru prostata ajuta la relaxarea vezicii urinare reducand astfel severitatea simptomelor, cum ar fi durerile la urinare.

Agenti anti-inflamatorii

Un alt tratament pentru prostatita consta in administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea pot ameliora simptomele afectiunii.

Masajul prostatei

Acest masaj se face de catre medicul urolog, folosind degetul mijlociu, intr-o manusa, si un lubrifiat. Aceasta este o procedura similara ca cea pentru examenul rectal digital. Masajul produce de multe ori o ameliorare a simptomelor, contribuind la succesul tratamentului cu antibiotice. El se poate face de cateva ori pe saptamana, imbunatatind circulatia sanguina si deblocand canalele energetice la nivelul prostatei.

Tratament prostatita cronica

Persoanele cu prostatita cronica sau infectii recurente pot necesita un tratament pe termen lung de antibiotice, cu o durata de pana la 6 luni.

Daca simptomele nu se imbunatatesc dupa administrarea de antibiotice orale, exista alte optiuni de tratament, cum ar fi:

  • antibiotice intravenoase pentru infectii severe
  • relaxante musculare pentru a ameliora spasmul muschilor pelvieni
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru ameliorarea durerii
  • alfa-blocante pentru tratarea dificultatilor de urinare
  • interventia chirurgicala pentru eliminarea tesutului cicatrizat in uretra, operatie care poate imbunatati dificultatile de urinare
  • psihoterapie, care poate fi de mare ajutor in situatii de stres psihologic si anxietate

Prostatita cronica se vindeca?

In ciuda administrarii tratamentelor, in majoritatea cazurilor, forma cronica a prostatitei nu se vindeca in totalitate niciodata.

Berea si prostata

Intr-un articol publicat in Nutrients, autorii au subliniat ca, la fel cum consumul moderat de vin este asociat cu diferite beneficii pentru inima si cu un risc mai scazut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cel de prostata, berea are si ea unele beneficii. Dar, inainte de a deschide un butoi de bere, este important sa retineti ca aportul „moderat” se aplica atat berii, cat si vinului. Dupa cum reiese din revizuire, „consumul moderat de bere a fost, de asemenea, asociat cu aceste efecte (referindu-se la beneficiile privind bolile cardiovasculare si cancerul legate de consumul de vin), dar intr-o masura mai mica”. Acest lucru se bazeaza pe faptul ca berea are cantitati mai mici de fitonutrienti.

Cu toate ca medicii sustin in mod hotarat ca un pahar de bere pe zi nu afecteaza deloc sanatatea oamenilor, unii cercetatori afirma ca berea, chiar si in aceasta cantitate, poate dauna grav prostatei, ridicand riscul de cancer.

Tratament naturist prostata

Fitoterapie

Flori si iarba de urzica moarta, alba; pufulita; ghimpele.

Se administreaza sub forma de:

  • Pulbere – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia cate o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
  • Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
  • Infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
  • Tinctura – se administreaza pe stomacul gol, de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa.

Bai de sezut folosind urmatoarele plante: tataneasa, musetel, galbenele.

Apiterapie

Sunt indicate urmatoarele produse apicole cu rezultate notabile: polen, pastura (polen tratat de albine cu acid lactic, pentru a-l conserva si pastra pe timpul iernii), propolis mestecat circa 3-5 minute, supozitoare cu propolis.

Complicatii

Complicatiile de prostatita pot include:

Nu exista dovezi directe ca prostatita poate duce la cancer de prostata.

Masuri de preventie

Urmatoarele modificari ale stilului de viata pot ameliora sau reduce aparitia simptomelor de prostatita:

  • efectuarea unor bai calde de sezut
  • evitarea sexului neprotejat, mai ales cel anal
  • mentinerea unei igiene adecvate
  • limitarea sau evitarea consumului de alcool, cafea si alimentele condimentate sau acide, preparate alimentare iritante
  • diminuarea consumului de sare si alimente sarate
  • evitarea statului prelungit pe scaun sau asezarea unei perne obisnuite sau gonflabile pentru a usura presiunea asupra prostatei
  • in cazul mersului pe bicicleta, se recomanda purtarea unor pantaloni scurti capitonati si ajustarea bicicletei pentru scaderea presiunii asupra prostatei.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766
  2. https://www.medicinenet.com/prostatitis_inflammation_of_the_prostate_gland/article.htm
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322457.php
  4. https://prostate.net/articles/alcohol-good-bad-prostate-health/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma