Afectiunile urechii pot viza orice regiune a urechii – urechea medie, interna sau externa. Iata care sunt cele mai importante, care sunt cauzele lor si cum se manifesta.

Cuprins:

1. Urechea si functiile urechii
2. Principalele afectiuni ale urechii
3. Sfaturi si ingrijirea urechilor

Urechea si functiile urechii

Urechea nu este doar organul auditiv. Este un sistem complex de elemente care nu numai ca permit auzul, dar care asigura si echilibrul corpului.

Urechile vin in mai multe forme si dimensiuni. In mod obisnuit, urechile barbatilor sunt mai mari decat ale femeilor. Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca urechea medie este de aproximativ 6,3 cm, iar lobul urechii medii este de 1,88 cm lungime si 1,97 cm latime. S-a remarcat, de asemenea, ca urechea devine intr-adevar mai mare pe masura ce o persoana imbatraneste. Unele studii au aratat ca circumferinta urechii creste in medie cu 0,51 mm pe an, probabil din cauza modificarilor colagenului. O corelatie intre circumferinta varstei si a urechii poate fi pusa intr-o ecuatie: circumferinta urechii in mm = 88,1 + (0,51 x varsta subiectului). In schimb, varsta unei persoane poate fi calculata prin dimensiunea urechii unei persoane, folosind ecuatia: varsta subiectului = 1,96 x (circumferinta urechii in mm – 88,1).

Ce rol au urechile?

Urechea are trei parti principale: urechea externa, urechea medie si urechea interna. Toate acestea au trasaturi diferite, dar importante, care permit auzul si echilibrul.

Auzul

Urechea externa este zona cartilaginoasa atasata in exterior. Functioneaza ca un megafon. Canalul auditiv este regiunea din interior, care poate fi usor vazuta cand privim urechea de aproape. Undele sonore trec prin canalul auditiv si ajung la timpan. Tesutul conjunctiv vibreaza cand e lovit de undele sonore. Vibratiile trec prin membrana timpanului si ajung in urechea mijlocie, ce este captusita cu mucoasa, umpluta cu aer si  contine trei oase mici numite ciocan, nicovala si scarita.

Pe masura ce oasele vibreaza, undele sonore sunt transmise catre urechea interna si la cohlee, o structura in forma de spirala umpluta cu fluid, care contine organul lui Corti, receptorului pentru auz. O serie de celule senzoriale din acest organ traduc vibratiile in impulsuri electrice care sunt transmise la creier de nervii senzoriali.

Echilibrul

Trompa lui Eustachio sau tubul faringotimpanic din urechea medie echilibreaza presiunea aerului in urechea medie cu presiunea aerului din atmosfera. Acest proces ii ajuta pe oameni sa isi pastreze echilibrul. Complexul vestibular, in urechea interna, este, de asemenea, important pentru echilibru deoarece contine receptori care regleaza senzatia de echilibru. Urechea interna este conectata la nervul vestibulocochlear, care transmite informatii legate de echilibru creierului.

Principalele afectiuni ale urechii

Afectiunile urechii cele mai intalnite sunt:

Infectiile urechilor

O infectie a urechii este cauzata de bacterii care intra in ureche printr-o leziune in piele sau tesut. Simptomele includ o scurgere cronica, urat mirositoare care poate fi galbuie, verzuie sau cu sange, durere, inrosire si inflamatie. Infectiile urechii sunt adesea tratate cu medicamente antibacteriene care pot fi fie aplicate topic, fie administrate pe cale orala. Tratamentul poate fi de o saptamana pentru cazuri usoare sau mai lung pentru cazuri mai severe.

Infectii acute

Infectiile acute care pot fi tratate cu antibiotice sunt destul de frecvente. Unii copii au infectii recurente care sunt destul de frecvente incat sunt considerati candidati pentru tuburi de miringotomie. Motivul pentru aceasta este ca infectiile recurente si lichidul persistent in urechi adesea inseamna ca cel mic poate avea auzul afectat.

Infectii cronice

Infectia cronica este de asemenea observata atat la copii, cat si la adulti. Aceasta se manifesta, de obicei, fie prin scurgerea infiltrata intermitenta sau persistenta din ureche. Pierderea auzului poate fi prezenta. Ocazional, pacientii pot prezenta ameteli sau dureri la nivelul urechii. Aceste tipuri de infectii pot fi uneori gestionate cu un tratament medical simplu, dar de multe ori necesita operatie pentru a elimina infectia.

In plus, urechile infectate cronic pot dezvolta ocazional chisturi ale pielii (colesteatom) in spatele timpanului sau in mastoid. Aceste chisturi ale pielii cresc incet in decurs de luni sau ani si pot provoca o infectie grava sau care pune viata in pericol.

Otita medie cronica

Este o infectie sau o inflamatie continua a urechii medii, care afecteaza de obicei copiii. O otita persistenta poate duce la pierderea auzului si la alte complicatii grave. Tratamentul include o interventie chirurgicala, numita timpanoplastie, pentru a repara timpanul si oasele auditive. Aceasta procedura este uneori combinata cu mastoidectomie pentru a indeparta tesutul bolnav. O alta procedura, o timpanostomie implica introducerea unui mic tub metalic sau plastic in urechea afectata pentru a o ventila si a impiedica acumularea presiunii si a fluidului.

Urechea inotatorului

Numita si otita externa, este o afectiune caracterizata prin inflamarea canalului urechii. Acest lucru este cauzat, de obicei, de acumularea de umiditata in canalul urechii, ceea ce duce mai tarziu la iritatie. Daca se agraveaza, ar putea duce la o infectie. Inrosirea in canalul urechii, insotita de mancarime si o scurgere clara, fara miros, sunt principalele simptome. Pe masura ce starea se agraveaza, la fel si intensitatea si severitatea simptomelor.

Otomicoza

Otomicoza este infectia canalului urechii externe cauzata de o ciuperca. Simptomele includ inflamatia, infundarea, descuamarea pielii si disconfortul in canalul urechii. De asemenea, poate exista si o scurgere din ureche. Antifungicele topice si antihistaminicele orale pot fi prescrise pentru a distruge ciupercile si pentru a ameliora simptomele.

Neurom acustic

Afectiunile urechii nu sunt doar de natura infectioasa. Neuromul acustic este o crestere non-canceroasa care incepe in nervul care transmite senzatia de auz si echilibru de la ureche la creier. Aceasta tumora are crestere lenta si in cele din urma umple canalul urechii. Daca este netratata, poate cauza leziuni ale creierului care pot pune viata in pericol. Tratamentul optim este indepartarea chirurgicala a tumorii.

Colesteatom

Un colesteatom este un chist anormal sau o punga ce se formeaza in urechea medie, cauzata de obicei de infectii repetate. De-a lungul timpului, un colesteatom poate provoca surditate si chiar poate pune viata in pericol. Tratamentul implica interventia chirurgicala pentru a elimina chistul si infectia, urmata de 6-12 luni mai tarziu de o alta operatie pentru a verifica orice reziduuri de chist care au ramas, dar si pentru a reconstrui urechea medie si pentru a restabili auzul, daca este posibil. Cresterea pungilor mici si a chisturilor in urechea interioara poate duce la pierderea auzului. In cazuri severe, poate sa apara paralizia muschilor faciali si ameteli, dar numai rareori.

Mastoidita

Mastoidita este infectarea osului mastoid, o structura tip fagure. Necontrolata, mastoidita poate duce la surditate si complicatii care pot pune in pericol viata. Prima linie de aparare este data de tratamentul cu antibiotice, dar poate fi necesara mastoidectomia pentru curatarea infectiei si, daca este necesar, timpoplastia pentru a repara un timpan rupt.

Boala Meniere

Este o problema ce face parte din categoria afectiunile urechii interne, caracterizata prin ameteli, probleme de auz si zgomote la nivelul urechii. Este cauzata de un dezechilibru al fluidului in urechea interna si se considera a fi un raspuns imun sau inflamator. Problema este de obicei tratata cu medicamente, dar cand medicamentul nu functioneaza, o optiune poate fi o interventie chirurgicala pentru a elibera presiunea in ureche, pentru  a elimina un organ de echilibru afectat.

Simptomele includ vertij sau ameteli, tinitus sau palpitatii. Un anumit grad de pierdere a auzului poate fi, de asemenea, experimentat. Pentru a ajuta la atenuarea disconfortului, pot fi prescrise medicamente care combat raul de miscare si greata, impreuna cu diureticele. Schimbarile dietetice si tehnicile de gestionare a stresului pot fi, de asemenea, recomandate.

Otoscleroza

Dintre afectiunile urechii face parte si otoscleroza, caracterizata prin cresterea anormala a oaselor in urechea mijlocie, care limiteaza transmiterea vibratiilor sonore prin ureche. Lasata netratata, aceasta conditie poate duce la surditate totala. Optiunea chirurgicala este o stapedectomie, in care un os spongios din urechea medie este inlocuit cu o proteza care transmite undele sonore la urechea interna.

Furunculoza urechii

Un furuncul poate sa apara in canalul urechii si este adesea cauzat de o infectie bacteriana. Aceasta infectie incepe, de obicei, din cauza unei deteriorari a pielii. Poate cauza durere sau mancarime, iar daca se sparge poate cauza scurgere. De multe ori se reduce de la sine, dar daca persista, pot fi recomandate antibiotice sau analgezice. Uneori medicul poate drena infectia.

Tinitus

Tinitusul este in general caracterizat printr-un zgomot in urechi, desi sunetul poate fi, de asemenea, un suierat, bazait etc. Simptomele includ sunete inexplicabile in una sau ambele urechi, care pot fi tari sau usoare. Sunetul poate fi ridicat pentru unii oameni si scazut pentru altii. Problema se reduce de obicei de la sine. Cu toate acestea, cazurile severe vor trebui sa fie diagnosticate de un medic pentru a se determina cauza, astfel incat un tratament poate fi prescris.

Barotraumatismul

Barotraumatismul este ranirea cauzata de schimbarea presiunii apei sau a aerului. Acest lucru este de obicei experimentat din cauza unei schimbari bruste de altitudine, cum ar fi atunci cand va aflati intr-un avion, in caz de scufundari sau urcarea pe munte. Barotraumatismul poate sa apara ca un sunet in urechi, urmat de durere, ameteli si pierderi de auz. Zambirea, mestecarea sau inghitirea vor ajuta la ameliorarea presiunii. In unele cazuri pot fi prescrise medicamente decongestionante.

Nevrita vestibulara

Nevrita vestibulara este inflamatia urechii interne cauzata de o infectie virala. Simptomele includ vertij, ameteli usoare in unele cazuri, de obicei insotite de varsaturi. Pierderea usoara a auzului, durerea urechilor si alte simptome similare simptomelor gripei pot sa apara. Nistagmus, o afectiune caracterizata prin miscari involuntare ale ochilor, poate fi, de asemenea, prezenta. Infectia este tratata cu medicamente pana la disparitia simptomelor.

Presbycusis

Presbycusis este o afectiune caracterizata prin pierderea auzului ca urmare a imbatranirii. Aceasta se intampla de obicei la persoanele cu varsta de peste 65 de ani. Simptomele includ pierderea treptata a auzului, de obicei pornind de la sunete inalte, cum ar fi pasarile, tonurile de apel, vocile femeilor si ale copiilor etc ., tinitus si dificultate de a auzi alte persoane care vorbesc. Cand exista deja pierderea auzului, medicul poate recomanda purtarea de aparate auditive. Daca pierderea auzului este usoara si provocata de zgomote puternice, medicul poate recomanda reducerea la minimum a expunerii la sunete puternice.

Obiecte straine in ureche

Patrunderea sau blocarea de obiecte straine in ureche poate cauza durere in ureche, pierderea auzului sau senzatia ca este ceva in ureche. Printre principalele obiecte ce pot ramane blocate in ureche se numara bile, mici jucarii, bijuterii, insecte, seminte, bucatele de hartie si de plastic, si chiar dopuri pentru urechi. Din cauza formei complicate a urechii si a canalului auditiv, orice obiect de dimensiune mica pe care il introduceti in ureche se poate bloca acolo.

Majoritatea corpurilor straine nu creeaza probleme de durata. Oricum, daca un obiect este impins in timpan poate produce rupturi sau perforatii, iar urechea medie si urechea interna pot fi afectate, creandu-se o situatie potential grava.

Perforatia de timpan

Semnele si simptomele includ durere in ureche, pierdere partiala de auz si sange sau secretii in ureche. Riscul de a leza timpanul este motivul pentru care nu trebuie sa introduceti   niciun  obiect  in ureche. Puteti sa va intepati timpanul atunci cand va scarpinati in ureche cu un betisor cu vata in varf sau cu vreun obiect mic si ascutit. Alte cauze ale perforarii timpanului sunt o palma care loveste cu putere peste ureche sau o explozie, care poate produce o crestere brusca a presiunii aerului in ureche.

Perforatia timpanului poate fi dureroasa, in special la inceput. De cele mai multe ori, se vindeca de la sine, fara complicatii si cu pierderi de auz minime sau temporare. Perforatiile mai severe pot produce infectii recurente ale urechii interne si pierdere de auz persistenta.

Dopul de ceara

Ceara din urechi protejeaza urechea si este normala. Cu toate acestea, acumularea de ceara  – dopul de ceara – poate fi o problema la unii adulti si poate necesita picaturi de urechi. Ceara de ureche rareori cauzeaza o scurgere sau o durere a urechii, dar poate provoca afectarea auzului.

Afectarea auzului

Una dintre cele mai frecvente probleme ale urechii care determina pacientii sa solicite un control ORL este pierderea auzului. Exista trei tipuri principale de pierdere a auzului: conductiva, senzorineurala si mixta (atat conductiv, cat si senzitiv). Conductiv inseamna atunci cand exista o problema in elementele care conduc undele sonore. De obicei rezulta din probleme cu timpanul sau cele trei oase conectate la timpan.

Pierderea senzoriala a auzului este legata de probleme cu urechea interna. Acest tip de pierdere implica deteriorarea nervilor din cauza expunerii la zgomot puternic (pierderea auzului indusa de zgomot) sau poate fi legata de imbatranire. Acest tip de pierdere a auzului este cel mai adesea asociat cu aparatele auditive.

Pierderea auzului cauzata de varsta sau de zgomotele puternice, precum si multe tipuri de pierdere a auzului ereditar, sunt cauzate de functia redusa a urechii interne. In general, acest lucru nu este ceva care poate fi imbunatatit prin interventie chirurgicala. Cu toate acestea, pierderea severa a auzului, care nu este imbunatatita semnificativ cu ajutorul aparatelor auditive, este uneori tratata cu un implant cohlear. Dispozitivele auditive sunt adesea luate in considerare pentru aceste tipuri de pierderi de auz.

Tumori ale urechii

Tulburarile mai putin frecvente ale urechii includ diverse tipuri de tumori. Marea majoritate a tumorilor care cresc in ureche si in jurul urechii sunt benigne. Totusi, o parte dintre aceste tumori se pot mari si pot provoca probleme cum ar fi pierderea auzului sau paralizia faciala sau, in cazuri rare, o presiune semnificativa asupra creierului.

Sfaturi si ingrijirea urechilor

  • Nu se recomanda auto-gestionarea problemelor urechii, in special a durerilor de urechi si a scurgerilor urechii.
  • Nu utilizati betisoare de urechi sau alte dispozitive pentru curatarea urechilor. Incercarile repetate de a indeparta ceara de urechi cu un betisor de bumbac sau un obiect similar pot duce la accentuarea mai puternica a acumularii de ceara.
  • Daca suferiti de urechea inotatorului, ar trebui sa utilizati dopuri pentru a preveni patrunderea apei in urechi.
  • Daca lucrati sau petreceti mult timp intr-un mediu zgomotos, inclusiv in mediul acasa, utilizati protectia urechii. Persoanele care participa la activitati zgomotoase, cum ar fi evenimente sportive, concerte muzicale etc. ar trebui sa poarte casti pentru urechi sau casti de blocare a zgomotului pentru a proteja urechile.

Cand trebuie sa solicitati sfatul medicului pentru afectiunile urechii?

Trebuie sa solicitati sfatul medicului daca aveti:

  • durere de ureche si / sau ameteli;
  • puroi sau sange care se scurge din ureche;
  • dureri de cap si stare generala de rau, cu febra uneori;
  • traumatisme la nivelul gatului sau capului inainte ca durerea la urechi sa inceapa;
  • auzul este afectat sau deteriorat treptat;
  • blocarea unui obiect strain in ureche etc.

Referinte:

(1) Ears and ear health, link: https://www.buckshealthcare.nhs.uk/Downloads/Patient-leaflets-audiology/Ears%20and%20ear%20health.pdf
(2) Ear diseases and disorders, link: https://www.amplifon.com/uk/ear-diseases-and-disorders
(3) Ear disease, link: https://www.britannica.com/science/ear-disease
(4) Hearing and ear disorders, link: http://www.ucihealth.org/medical-services/ear-nose-throat-ent/hearing-ear-disorders
(5) Ears: facts, function and disease, link: https://www.livescience.com/52287-ear-anatomy.html
(6) Ear disorders, link: https://medlineplus.gov/eardisorders.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • am fost la un medic ORL mia curatit urechia dreapta de ceara si cind mia spalat urechia a bagat un jet foarte putrnic de apa se imediat in acel momentul am smtit o lovitura inauntrul urechii , am zis ca va trece , asa a fost in 2016 dea bia in 2020 a inceput sa ma deranjeze sa se reduca auzul , ce ma sfatuiti ce ,pot face Ce pot face . Cu toto respectul , va multumesc din suflet ..

    • Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultati întotdeauna medicul dvs in acesta situatie.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma