Prostatita este o inflamatie a prostatei, o glanda de marimea unei nuci situata sub vezica, la barbati. Aflati mai multe despre aceasta conditie din materialul urmator.
Prostatita reprezinta inflamatia si cresterea in dimensiuni a prostatei, o glanda de forma si dimensiunile unei nuci, care inconjoara uretra si este situata chiar sub vezica urinara la barbati. Prostata produce lichidul seminal (sperma), care hraneste si transporta spermatozoizii.
Prostatita cauzeaza de cele mai multe ori urinare dureroasa sau dificila. Alte simptome de prostatita includ dureri in zona abdomenului, zona pelviana sau organele genitale si, uneori, simptome asemanatoare gripei.
Ea afecteaza barbatii de toate varstele, dar tinde sa fie mai frecventa la cei cu varsta peste 50 de ani. Prostatita poate avea cauze diferite, de la o infectie bacteriana, ce poate fi, de obicei, tratata cu antibiotice la cauze de ordin psihic sau neidentificate.
De mentionat ca prostatita nu creste riscul aparitiei cancerului de prostata.
Prostata este o glanda mica, care este parte a sistemului reproducator masculin. Prin secretiile pe care le produce, contribuie la formarea spermei ejaculate. Prostata se afla chiar sub vezica urinara, in fata rectului si este in mod normal cam de marimea unei nuci (lungime de 4-6 cm, o latime de 3-4 cm si o grosime de 2-3 cm). Prostata este compusa din doi lobi, acoperiti de un strat exterior de tesut. Ea inconjoara uretra, tubul care transporta urina de la vezica urinara prin intermediul penisului, in afara corpului. In jurul varstei de 40 de ani, aceasta glanda incepe sa creasca in dimensiuni, din motive care nu sunt destul de bine cunoscute.
Exista diferite tipuri de prostatita. Una dintre ele poate fi cauzata de o infectie care poate fi tratata cu antibiotice. Aceasta poate fi vindecata rapid si poarta denumirea de prostatita bacteriana acuta.
Prostatita bacteriana cronica este o infectie a prostatei, fiind cauzata de bacterii. Aceasta poate dura o lunga perioada de timp – cel putin trei luni – si tinde sa apara si sa dispara, provocand recurente. Acesta afecteaza adesea persoanele care au avut o multime de infectii urinare sau o uretra inflamata (uretrita) in trecut. Poate aparea in urma unei prostatite acute bacteriene daca antibioticele nu elimina toate bacteriile.
Uneori, nu exista niciun semn de infectie si nu este clar ce cauzeaza simptomele. Aceasta este cunoscuta sub numele de sindromul durerii cronice pelvine (CPPS). Deoarece cauza nu este clara, medicilor le este extrem de dificil sa afle ce se intampla si cum poate fi tratata conditia cel mai bine. Afectiunea poate sa apara si dispara, provocand episoade ocazionale de durere.
Factorii de risc pentru prostatita:
Prostatita acuta bacteriana este adesea cauzata de tulpini de bacterii obisnuite. Infectia apare atunci cand bacteriile ajung prin scurgerile de urina in prostata. De obicei, antibioticele sunt utilizate pentru a trata prostatita acuta bacteriana. In cazul in care bacteriile nu sunt eliminate cu antibiotice, deoarece acestea se pot „ascunde” in glanda prostata, prostatita poate recidiva sau poate fi dificil de tratat, ajungandu-se la ceea ce se numeste prostatita cronica bacteriana.
Infectia bacteriana nu este singura cauza de prostatita. Alte cauze pot include:
In multe situatii, cauza exacta nu este niciodata identificata.
Prostatita reprezinta expresia ultima, in plan fizic, a tendintei de a manifesta energia sexuala intr-un mod pervertit din cauza maniei, inversunarii, orgoliului, geloziei, tendintei de a domina, preocuparii obsesive, excesive pentru propriile scopuri, afaceri, interese.
Simptomele prostatitei pot varia in functie de cauza. Ele pot include:
Daca apar dureri pelviene, urinare dificila sau dureroasa sau orgasme dureroase (ejaculari) se recomanda consultarea medicului specialist urolog. Daca este lasata netratata, in unele cazuri prostatita poate provoca agravarea altor probleme de sanatate.
Diagnosticarea prostatitei implica in primul rand excluderea altor afectiuni care ar putea fi cauza simptomelor si in al doilea rand determinarea tipului de prostatita. Medicul specialist urolog va intreba despre istoricul medical si simptomele prezente. El va efectua, de asemenea, un examen fizic, care va include un examen rectal digital ( DRE ).
Testele initiale pentru diagnostic pot fi urmatoarele:
Pe baza simptomelor si a rezultatelor testelor, medicul poate concluziona prezenta unuia din urmatoarele tipuri de prostatita:
Acest tip de prostatita este de multe ori cauzat de tulpini obisnuite de bacterii. In general, aceste tip de prostatita debuteaza brusc si cauzeaza simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, frisoane, greata si varsaturi.
Prostatita bacteriana cronica apare atunci cand bacteriile nu sunt eliminate prin antibiotice si poate duce la infectii recurente sau greu de tratat. Intre crizele de prostatita bacteriana cronica, nu sunt prezente simptome sau acestea pot fi minore.
De asemenea, numita si sindromul dureros cornic pelvin, acest tip de prostatita nu este cauzata de bacterii. De multe ori, cauza exacta nu poate fi identificata. Cele mai multe cazuri de prostatita se incadreaza in aceasta categorie. Daca pentru unii barbati, simptomele raman la fel in timp, pentru altii, severitatea simptomelor alterneaza fiind mai mult sau mai putin severe.
Acest tip de prostatita nu provoaca simptome si este de obicei este descoperita intamplator, cu ocazia unor analize sau investigatii pentru alte afectiuni. Acest tip de prostatita nu are nevoie de tratament.
Tratamenul pentru prostatita este diferit in functie de cauza. Astfel, tratamentul poate consta in administrarea de:
Acesta este cel mai frecvent tratament prescris pentru prostatita. Alegerea antibioticului adecvat se va face in functie de tipul de bacterie care a cauzat infectia. Daca simptomele sunt severe, poate fi nevoie de administrarea de antibiotice intravenoase. Perioada de administrare a tratamentului cu antibiotice orale se poate prelungi pana la patru – sase saptamani, dar ar putea fi nevoie de tratament mai de lunga durata in caz de prostatita cronica sau recurenta.
Aceste medicamente pentru prostata ajuta la relaxarea vezicii urinare reducand astfel severitatea simptomelor, cum ar fi durerile la urinare.
Un alt tratament pentru prostatita consta in administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea pot ameliora simptomele afectiunii.
Acest masaj se face de catre medicul urolog, folosind degetul mijlociu, intr-o manusa, si un lubrifiat. Aceasta este o procedura similara ca cea pentru examenul rectal digital. Masajul produce de multe ori o ameliorare a simptomelor, contribuind la succesul tratamentului cu antibiotice. El se poate face de cateva ori pe saptamana, imbunatatind circulatia sanguina si deblocand canalele energetice la nivelul prostatei.
Persoanele cu prostatita cronica sau infectii recurente pot necesita un tratament pe termen lung de antibiotice, cu o durata de pana la 6 luni.
Daca simptomele nu se imbunatatesc dupa administrarea de antibiotice orale, exista alte optiuni de tratament, cum ar fi:
In ciuda administrarii tratamentelor, in majoritatea cazurilor, forma cronica a prostatitei nu se vindeca in totalitate niciodata.
Intr-un articol publicat in Nutrients, autorii au subliniat ca, la fel cum consumul moderat de vin este asociat cu diferite beneficii pentru inima si cu un risc mai scazut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cel de prostata, berea are si ea unele beneficii. Dar, inainte de a deschide un butoi de bere, este important sa retineti ca aportul „moderat” se aplica atat berii, cat si vinului. Dupa cum reiese din revizuire, „consumul moderat de bere a fost, de asemenea, asociat cu aceste efecte (referindu-se la beneficiile privind bolile cardiovasculare si cancerul legate de consumul de vin), dar intr-o masura mai mica”. Acest lucru se bazeaza pe faptul ca berea are cantitati mai mici de fitonutrienti.
Cu toate ca medicii sustin in mod hotarat ca un pahar de bere pe zi nu afecteaza deloc sanatatea oamenilor, unii cercetatori afirma ca berea, chiar si in aceasta cantitate, poate dauna grav prostatei, ridicand riscul de cancer.
Flori si iarba de urzica moarta, alba; pufulita; ghimpele.
Se administreaza sub forma de:
Bai de sezut folosind urmatoarele plante: tataneasa, musetel, galbenele.
Sunt indicate urmatoarele produse apicole cu rezultate notabile: polen, pastura (polen tratat de albine cu acid lactic, pentru a-l conserva si pastra pe timpul iernii), propolis mestecat circa 3-5 minute, supozitoare cu propolis.
Complicatiile de prostatita pot include:
Nu exista dovezi directe ca prostatita poate duce la cancer de prostata.
Urmatoarele modificari ale stilului de viata pot ameliora sau reduce aparitia simptomelor de prostatita:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…