Ora de culcare amanata, pentru a mai castiga putin timp pentru noi, a primit recent denumirea de „razbunarea prin procrastinarea somnului” din partea specialistilor in stiinta somnului. Ce ne face sa procrastinam somnul, ce efecte poate avea acest obicei si cum putem limita consecintele negative?
1. Procrastinarea somnului – informatii generale
2. Cauze pentru care amanam ora de culcare
3. Consecintele obiceiului de a amana ora de culcare
4. Sfaturi pentru a nu mai amana ora de culcare
Daca ti se intampla sa amani frecvent ora de culcare si sa sacrifici orele de somn pentru a-ti oferi timp pentru tine si pentru relaxare, ar putea fi vorba de “revenge bedtime procrastination”. Termenul englezesc s-ar traduce ca „razbunarea prin procrastinarea somnului”.
Ideea de procrastinare a somnului a fost utilizata pentru prima data intr-un articol stiintific in 2014, de catre o echipa de cercetatori de la Utrecht University. Acestia vorbeau despre comportamentul de a merge la culcare mai tarziu decat ai intentionat, in absenta unor circumstante exterioare care ar impiedica somnul. Procrastinarea somnului este decizia de a amana somnul fie din cauza stresului, fie din cauza lipsei de timp liber pe parcursul zilei.
Conform Sleep Foundation, procrastinarea somnului se caracterizeaza prin trei aspecte:
“Revenge bedtime procrastination” este un concept care descrie incercarea persoanelor cu un program foarte incarcat, cu putin sau deloc timp liber, de a recupera niste timp pentru ei, in detrimentul odihnei.
S-a observat ca amanarea orei de culcare se asociaza si cu alte comportamente de amanare sau evitare, cum ar fi amanarea temelor, proiectelor, sarcinilor legate de casa.
Procrastinarea somnului poate lua mai multe forme. Fie persoana amana sa se puna in pat si face tot felul de activitati; fie este deja in pat, dar amana somnul, pentru ca de cele mai multe ori petrece acest timp folosind dispozitive electronice (telefon, tableta, televizor).
Ce ne face sa amanam ora de culcare, chiar cu riscul de a ne imputina orele de somn si de a ne trezi dimineata obositi? De cele mai multe ori, faptul ca in timpul zilei suntem prea ocupati cu locul de munca si responsabilitatile legate de casa si de copii; si nu mai avem timp pentru noi si pentru activitatile care ne relaxeaza si ne fac placere (sa stam cu prietenii, sa ne uitam la un film, sa citim ceva etc).
Un studiu realizat in Olanda in 2018 a aratat ca o persoana are un risc mai mare de a procrastina ora de culcare cu cat pe timpul zilei trebuie sa „reziste dorintelor” pe care le are pe parcursul zilei. Acest lucru inseamna ca, cu cat avem de facut mai multe lucruri care nu ne fac placere in timpul zilei, cu atat e mai probabil sa ne revendicam acest timp pe durata noptii.
O explicatie pe care cercetatorii in somn o dau pentru procrastinarea somnului este ca la final de zi, capacitatea noastra de a ne controla si de a ne autoregla scade foarte mult. In plus, unele persoane sunt si mai inclinate catre a procrastina in general, nu doar atunci cand vine vorba despre somn.
O alta explicatie pe care specialistii o ofera pentru procrastinarea somnului este ca aceasta tendinta este mai specifica „bufnitelor de noapte”, adica persoanelor cu un cronotip nocturn.
Studiile arata ca femeile si studentii tind sa amane mai frecvent ora de culcare; la fel si persoanele cu un bioritm nocturn si cele care au tendinta de a procrastina si in alte aspecte ale vietii lor.
De asemenea, schimbarile pe care pandemia le-a adus in stilul de viata au contribuit la o crestere a frecventei de procrastinare a somnului. Lucratul de acasa duce de multe ori la un dezechilibru intre viata profesionala si cea personala, cu extinderea orelor de lucru si, implicit, nevoia de a recupera din timp si pentru nevoile personale. Acest lucru se intampla mult mai frecvent in cazul femeilor, arata studiile.
Chiar daca amanarea orei de culcare este tentanta si ofera iluzia castigarii de timp, nu face decat sa scurteze durata somnului. Adormirea la ore tarzii, urmata de treziri matinale, poate duce direct la privarea de somn. Pentru a ne bucura de toate beneficiile somnului, e important sa avem in vedere durata (trebuie sa fie de 7-9 ore pe noapte) si calitatea (fara intreruperi, adormirea usoara).
Pe termen lung, un astfel de obicei duce la o serie de efecte negative la nivel mental, fizic si emotional, atat imediat, cat si pe termen mai lung. Somnul este la fel de important pentru functionarea noastra cum sunt alimentatia, hidratarea sau respiratia. Somnul ajuta organismul sa se refaca si creierul sa consolideze si sa reorganizeze amintirile; sa proceseze informatiile si sa functionam bine a doua zi. Privarea de somn creste somnolenta din timpul zilei, care poate sa afecteze productivitatea si performanta academica.
Primele 90 de minute dupa adormire sunt de somn profund, urmate apoi de somnul superficial. Iar cea mai mare perioada a somnului superficial este spre dimineata, la finalul programului de somn. Daca intr-o noapte ne culcam mai tarziu decat de obicei (pana la 2 ore) sacrificam o parte din somnul profund de la inceputul somnului.
Privarea de somn are un puternic impact si asupra sanatatii fizice, crescand riscul aparitiei de probleme cardiovasculare sau boli metabolice, cum ar fi diabetul.
Mai multe informatii despre somn si importanta sa pentru functionarea noastra mentala si emotionala – in acest articol.
Pentru a reduce procrastinarea somnului, este necesara in primul rand implementarea unor aspecte ce tin de igiena somnului.
La radacina procrastinarii orei de culcare sta de cele mai multe ori lipsa timpului liber pe parcursul zilei. Ce putem face in acest sens:
(1) What is “Revenge Bedtime Procrastination”? – https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/revenge-bedtime-procrastination
(2) Sleep and mental health – https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/sleep-and-mental-health
(3) Revenge bedtime procrastination: A plight of our times? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/revenge-bedtime-procrastination-a-plight-of-our-times
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…