Cum se acorda primul ajutor in caz de inec – tot ce trebuie sa stii

Inecul reprezinta patrunderea de lichid in caile aeriene. Este un accident frecvent, reprezentand a treia cauza de mortalitate la adult. Aflati din materialul urmator cum se acorda primul ajutor in caz de inec.

Cuprins:

  1. Cum se produce inecul in apa?
  2. Scoaterea victimei din apa
  3. Manevre de acordare a primului ajutor
  4. Resuscitarea inecatului
  5. Sfaturi pentru prevenirea inecului in apa

Cum se produce inecul in apa?

A inceput sezonul cald si fiecare se gandeste cu jind la vacanta petrecuta pe malul marii, in bataia razelor de soare si racoarea pe care doar marea o poate oferi in aceasta perioada. Valurile marii ne ofera o bucurie nemaiintalnita, insa vin la pachet si cu un pericol mare, in multe cazuri fatal.

Inecul se defineste ca o insuficienta respiratorie care apare ca urmare a statului in sau sub un anumit lichid. Inecul apare de multe ori silentios, doar cativa oameni fiind capabili sa-si agite mainile sau sa ceara ajutor. Simptomele de dupa salvare pot include probleme de respiratie, varsaturi, confuzie sau stare de inconstienta. Ocazional, aceste semne pot aparea abia la sase ore dupa producerea incidentului. Situatia poate fi complicata de temperatura scazuta a corpului, de aspirarea vomei sau de sindromul de decompensare respiratorie acuta. De aceea, primul ajutor in caz inec este esential.

Care este frecventa in caz de inec

Acesta este mai frecvent atunci cand vremea este calda si printre cei cu acces facil la apa. Factorii de risc includ:

  • consumul de alcool
  • epilepsia
  • statutul socio-economic scazut.

Cele mai frecvente locuri in care se produce inecul sunt piscinele, cazile de baie, lacurile, raurile, marile, oceanele etc. Initial, persoana isi retine respiratia, lucru urmat de laringospasm, apoi nivelul de oxigen scade. Cantitati semnificative de apa intra, dupa aceea, in plamani. Inecul poate fi clasificata in trei tipuri: inec insotit de moarte, inec cu probleme de sanatate in curs de desfasurare si inec fara probleme de sanatate.

In cat timp se ineaca un om?

Dupa ce incepe sa se scufunde, victima incearca prima oara sa isi tina respiratia pentru cat mai mult timp, cel mult un minut si jumatate. Aceasta perioada este extrem de critica, timp in care victima trebuie scoasa de urgenta din apa. Dupa scurgerea acestor secunde, persoana incepe sa inhaleze apa care intra in plamani si blocheaza caile respiratorii. In cele din urma, daca nu se intervine pentru salvarea acesteia, inima se opreste si intervine decesul.

Epidemiologie

Potrivit statisticilor, numarul de decese/an pe plan mondial raportate este de 150.000, insa se considera incidenta probabila anuala in jurul valorii de 500.000. Frecventa este mai crescuta la varstele extreme – copii si batrani. In ceea ce priveste sexul, frecventa e mai mare la barbati (sex ratio B:F=12:1 pentru transport maritim si 4:1 in afara transportului).

Scoaterea victimei din apa

Inecul – unul dintre cele mai frecvente accidente pe timp de vara – este asociat, de obicei, cu scufundarea totala in apa si cu imposibilitatea de a respira dupa un anumit timp. Dar este posibil inecul chiar si in 30 de centimetri de apa. De fapt, inecul depinde de cantitatea de apa inghitita (prin caile digestive) si inhalata (prin caile respiratorii). Astfel, omul poate inghiti pana la 5 litri de apa, dar inhalarea unei cantitati mici de apa este suficienta pentru a impiedica functionarea plamanilor si a surveni asfixia.

Fiziopatologie

Principalele consecinte ale inecului sunt hipoxia prelungita si acidoza. Dupa posibila aspiratie apare hiperventilatia, urmata de apnee voluntara si grade diferite de laringospasm. Acestea determina hipoxie si acidoza, cu declansarea unei cascade fiziopatologice: instabilitate cardiaca, hemodinamica, ischemie SNC. Organul tinta lezat este plamanul. Aspirarea de lichid produce distrugerea surfactantului, instabilitate alveolara, atelectazie si dezechilibru ventilatie/perfuzie.

Etiologie

  • Inec primar: epuizare, blocarea intr-un vehicul, panica etc
  • Inec secundar: sincopa termo-diferentiala, hipoglicemie, accident in urma plonjarii, pierderea constientei prin traumatism (TCC, soc ocular, epigastric, genital etc), sincopa de etiologie cardiaca, soc anafilactic, epilepsie, AVC.

Multi oameni care sunt in pericol de inec reusesc sa se salveze singuri sau sunt scosi la liman de privitori sau de salvamari profesionisti. Mai putin de 6% dintre persoanele scoase de salvamari au nevoie de ingrijiri medicale si numai 0,5% sunt resuscitati. Statisticile nu sunt la fel de bune in cazul celor salvati de catre spectatori, dar chiar si asa, foarte putini oameni au avut nevoie de resuscitare.

Care sunt primele manevre care trebuie facute

In primul rand, primul ajutor in caz de inec presupune ca gura si nasul persoanei sa fie ridicate deasupra apei. O persoana care se ineaca poate sa se agate de salvator si sa incerce sa se scoata din apa, tragandu-l astfel si pe salvator la fundul apei. Salvatorii ar trebui sa evite sa se puna in pericol in mod inutil si, acolo unde este posibil, ar trebui sa ofere asistenta dintr-o pozitie sigura, cum ar fi o barca sau dintr-un mijloc remorcat de la distanta.

In cazul in care trebuie sa se apropie de o persoana aflata in panica intr-o apa adanca, este recomandat ca salvatorul sa aiba un obiect plutitor sau sa se apropie din spate si sa incerce sa-i imobilizeze bratul persoanei pentru a-i restrictiona miscarile acesteia. Daca salvatorul este tras sub apa, se pot scufunda pentru a scapa.

Care este urmatorul pas

Prioritatea este aceea de a transporta persoana catre mal in vederea pregatirii pentru scoaterea din apa. Persoana trebuie intoarsa pe spate si tinuta bine pentru a fi trasa. In cazul in care persoana este cooperanta, aceasta poate fi tinuta de subbrat. Daca persoana este inconstienta, este recomandat sa fie tinuta de barbie si obraji, asigurandu-se ca gura si nasul sunt mult peste nivelul apei.

Manevre de acordare a primului ajutor

Ce este de facut atunci cand cineva se ineaca? Invatati cum sa acordati primul ajutor in caz de inec! Ca in orice situatie de urgenta siguranta salvatorului este pe primul loc.

Fiti precauti

Luati-va toate masurile de precautie inainte de a va aventura sa salvati victima, pentru a nu fi pusi voi insiva in situatia de a necesita ajutor! Cei care se ineaca pot deveni extrem de agitati:  daca nu aveti pregatirea necesara, recuperati victima numai folosind un mijloc de transport.

Strigati dupa ajutor si apelati numarul de urgenta 112! Persoanele care se ineaca sufera din cauza lipsei oxigenarii organelor si tesuturilor, cauzata de stopul respirator, care conduce la stop cardiac. Daca respiratia si circulatia nu sunt reluate, apare moartea cerebrala. Este, deci, foarte important ca victima sa fie adusa la mal cat mai repede pentru a putea initia manevrele de resuscitare.

Cum se acorda primul ajutor

In cazul in care o persoana este martora al unui inec si ii poate acorda primul ajutor sunt recomandate urmatoarele:

  • Sa scoata victima din apa;
  • Sa apeleze imediat la 112;
  • Daca victima respira, ea trebuie asezata pe o parte, in pozitie de siguranta astfel incat sa se evite sufocarea;
  • Primul ajutor in caz de inec trebuie oferit pana la sosirea ambulantei. Daca victima este in stop cardiorespirator, se alterneaza respiratia gura la gura cu masajul cardiac. Pentru respiratia gura la gura este necesar sa ridicati barbia victimei, sa-i prindeti nasul cu degetele si sa-i insuflati aer pe gura. Pentru masajul cardiac trebuie sa puneti palmele impreunate la nivelul sternului si sa apasati in serii de 15 repetari. Intre doua serii de masaj cardiac se efectueaza doua respiratii.

Prim ajutor copil inecat

Este important sa acordati primul ajutor in caz inec. Apelati numarul de urgenta daca micutul are probleme de respiratie sau daca a incetat sa respire ca urmare a scufundarii intr-un lichid. Amintiti-va ca cei mici se pot ineca chiar si in cativa centimetri de apa.

Pasi

  • Scoateti copilul din apa.
  • Cereti ajutor, daca nu sunteti singuri.
  • Incepeti imediat manevrele de resuscitare, acesta fiind cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a preveni moartea unui copil.
  • Verificati daca micutul respira. Plasati-va urechea aproape de gura si de nasul copilului. Simtiti aer pe obraz? Pieptul copilului se misca? In timp ce ii verificati respiratia, puteti, de asemenea, sa-l strigati pe nume pentru a vedea daca raspunde.
  • Daca micutul nu respira, incepeti manevrele de respiratie.

Resuscitarea inecatului

Elemente de gravitate

  • Varsta, teren
  • Durata imersiei, temperatura apei
  • Leziuni asociate: accidente de presurizare/decompresie, traumatisme
  • Intoxicatii asociate: alcool, medicamente etc
  • Insuficienta respiratorie acuta
  • Convulsii
  • Tulburari de constienta
  • Colaps, stare de soc
  • Stop cardio-respirator

Diagnostic

Din anamneza trebuie cunoscute diferite date despre pacient: antecedente, tratamente urmate, circumstantele producerii inecului, durata imersiei, natura apei (poluata).

Tablouri clinice

  1. Pacient constient:
  • Jena respiratorie usoara, tuse, hemoptizie
  • Tahicardie, tahipnee
  • La ascultatie pulmonara – raluri la baza
  1. Prezenta tulburarilor de constienta:
  • Agitatie, obnubilare, coma
  • Insuficienta respiratorie acuta: polipnee, cianoza
  • Tahicardie/bradicardie
  • HTA reactiva sau colaps
  • Auscultatie: raluri difuze bilateral
  1. Stare de moarte aparenta:
  • Tahicardie sinusala

Complicatii posibile

Daca suspectati ca victima poate avea o leziune de coloana vertebrala (a sarit in apa de mica adancime, s-ar fi putut lovi de trambulina etc), atunci se mentine permanent coloana victimei in aliniament si se aseaza pe un plan dur.

Dintre persoanele inecate, numai un mic numar aspira efectiv apa in plamani, in cazul majoritatii producandu-se un spasm la nivelul cailor aeriene superioare, care impiedica patrunderea apei.

Nu este indicata nicio manevra prin care sa se incerce scoaterea apei din plaman (cum ar fi incrucisarea bratelor pe piept sau apasarea pe spate). Chiar daca o anumita cantitate de apa a fost aspirata, nu poate fi evacuata prin aceste metode! Manevra care imbunatateste cel mai mult sansele de supravietuire ale victimei este ventilatia (respiratia) gura la gura, prin asigurarea unui aport de oxigen atat de necesar functionarii organismului.

Evaluarea victimei

In momentul in care victima se afla in siguranta, se evalueaza starea de constienta si respiratia (semne de viata: tuseste, comunica, se misca). Daca victima nu comunica, se practica manevre de deschidere a cailor aeriene. Daca suspectam o leziune a coloanei cervicale, trebuie sa nu uitam sa mentinem capul victimei in ax, in pozitie neutra. Eventual ii putem deschide gura (persoanele antrenate vor practica subluxatia anterioara a mandibulei). Daca nu suspectam un traumatism, ne pozitionam o mana pe fruntea victimei, varful degetelor celeilalte maini pe barbie si in timp ce mana de pe frunte impinge spre spate cealalta ridica barbia.

Respiratia gura la gura

Daca victima respira, ar trebui sa simtim fluxul de aer pe obraz, sa auzim zgomotele respiratorii si sa observam miscari ale peretelui toracic. Daca victima nu respira sau nu suntem siguri ca respira, incepem ventilatiile gura la gura. Cu caile aeriene deschise, se penseaza nasul, se pozitioneaza gura salvatorului etans peste cea a victimei, se inspira normal si apoi se expira in gura victimei, urmarind ridicarea toracelui si mentinerea acesteia 1s, dupa care se lasa aerul sa iasa pasiv din plamanii victimei. Se repeta manevra timp de 1 minut. Daca victima nu isi reia respiratiile spontane se trece la compresiile toracice.

Masajul cardiac extern

Se plaseaza podul palmei in centrul toracelui, la nivelul sternului (nu al coastelor). Cealalta mana se aseaza peste prima si degetele se intrepatrund astfel incat acestea sa nu se sprijine pe coaste. Mentinand coatele drepte se realizeaza compresii cu o frecventa de 100/min, deprimand toracele cu circa 4-5 cm. La fiecare 30 de compresii se efectueaza cate 2 ventilatii. Aceste manevre se continua pana cand victima isi reia respiratiile, pana cand salvatorii se epuizeaza sau pana la sosirea ambulantei.

Pulsul poate fi greu de palpat pentru persoanele neantrenate, sau poate fi filiform in cazul persoanelor hipotermice.

Retineti

  • Daca varsa, victima trebuie intoarsa pe o parte prin rostogolire (mentinand coloana in aliniament daca presupunem un traumatism).
  • Daca victima incepe sa respire, se aseaza in pozitia laterala de siguranta (daca nu exista trauma) sau pe spate pe un plan dur (daca suspectam un traumatism de coloana vertebrala).
  • Din punct de vedere al primului ajutor, nu este relevant daca inecul s-a produs in apa sarata sau dulce.
  • Daca nu sunteti siguri de manevrele care trebuie efectuate, nu ezitati sa cereti dispecerului 112 sa va asiste telefonic cu sfaturi!

Sfaturi pentru prevenirea inecului in apa

Evitati socul termic

O persoana care a stat la soare o perioada si apoi intra brusc in apa rece este expusa riscului de a suferi un soc termic ce se poate solda cu inec. Pentru a evita acest incident, este absolut necesara intrarea progresiva in apa, dupa ce in prealabil v-ati obisnuit organismul cu apa. Socul termic poate provoca stop cardiac – fatal daca se produce acolo unde apa este adanca.

Analizati cu atentie locul de scaldat

Atat pe tarmul marii sau lacurilor, cat si la piscine, bazine acoperite sau stranduri, este vital sa inotati in siguranta. Pe litoral, plajele sunt prevazute cu steaguri pentru semnalizarea autorizatiei de inot, iar din loc in loc exista posturile de salvamari, care supravegheaza persoanele care intra in apa. Inotatorii nu au voie sa depaseasca limitele impuse de geamanduri. La piscinele si bazinele publice trebuie sa existe obligatoriu supraveghetori de inot. In ceea ce priveste copiii, acestia vor fi de asemenea obligatoriu supravegheati de un adult ori de cate ori intra in apa.

Inotatorii trebuie sa analizeze cu atentie conditiile exterioare ale locului de scaldat, mai ales pe malurile marii, lacurilor sau raurilor si sa respecte indicatia panourilor ”Scaldatul interzis”. Nu va aventurati in locuri izolate si periculoase mai ales daca nu stapaniti activitatea de inot.

Alte recomandari

Chiar daca urmatoarele recomandari nu va protejeaza 100% de inec, ele sunt utile pentru a sti cum sa actionati imediat ce va simtiti in dificultate. Primul gest: inutil a opune rezistenta si a inota contra curentului. Organismul se epuizeaza, apare panica, senzatia de sufocare sub presiunea foarte mare a apei. Corpul trebuie sa se lase purtat de apa, sa se incerce efectuarea plutei pe spate, controland respiratia, iar din cand in cand puteti misca bratele orientandu-va catre mal sau stand in acelasi loc pana la sosirea salvatorilor.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/first-aid/drowning-treatment
  2. https://www.familyeducation.com/life/pool-safety/reviving-someone-who-has-drowned-or-swallowed-water
  3. https://www.webmd.com/first-aid/drowning-in-children#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma