Insuficienta respiratorie – cauze, simptome, prim ajutor si tratamente

Insuficienta respiratorie este o afectiune care apare atunci cand sistemul respirator nu isi poate indeplini functia principala, adica aportul de oxigen si eliminarea dioxidului de carbon. Aflati mai multe despre cauzele insuficientei respiratorii si cum trebuie intervenit in cazul unui pacient cu insuficienta respiratorie.

Cuprins:

  1. Ce este insuficienta respiratorie?
  2. Tipuri de insuficienta respiratorie
  3. Cauze si factori de risc
  4. Cum se manifesta?
  5. Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Complicatii
  9. Prevenire

Ce este insuficienta respiratorie?

Insuficienta respiratorie este o afectiune in care sangele nu contine suficient oxigen sau are prea mult dioxid de carbon. In unele cazuri, insuficienta respiratorie poate fi cauzata de ambele probleme.

Cand respirati, plamanii preiau oxigen. Oxigenul trece apoi in sange, care il transporta mai departe catre organe. Organele, cum ar fi inima si creierul, au nevoie de acest sange bogat in oxigen pentru a functiona bine.

O alta parte a respiratiei este eliminarea dioxidului de carbon din sange si expirarea acestuia. Daca dioxidul de carbon din sange este la un nivel prea ridicat, acest lucru poate afecta organele.

Tipuri de insuficienta respiratorie

In cazul in care nivelul de oxigen din sange este insuficient, forma poarta denumirea de insuficienta respiratorie hipoxemica sau de tip 1. In schimb, daca este cauzata de prea mult dioxid de carbon in sange, poarta denumirea de insuficienta respiratorie hipercapnica sau de tip 2.

Forma acuta

Insuficienta respiratorie acuta se produce rapid si reprezinta o urgenta medicala. Forma acuta apare atunci cand se acumuleaza lichid in sacii de aer din plamani. Din cauza acestui lucru, plamanii nu pot elibera oxigen in sange. In mod automat, nici organele nu vor primi suficient sange bogat in oxigen pentru a functiona. De asemenea, insuficienta respiratorie acuta poate aparea si daca plamanii nu pot elimina dioxidul de carbon din sange.

Forma cronica

Insuficienta respiratorie poate fi, de asemenea, cronica, o problema pe termen lung care trebuie tratata pentru a fi tinuta sub control.

Cauze si factori de risc

Respiratia poate parea un act simplu, insa exista o multime de piese care pun acest angrenaj in miscare. Insuficienta respiratorie apare daca oricare dintre aceste parti componente sufera o problema, cum ar fi:

  • o leziune la nivelul pieptului sau al coastelor;
  • supradoza de droguri sau alcool, care afecteaza creierul si respiratia;
  • probleme pulmonare cauzate de inspirarea fumului;
  • o boala sau o infectie pulmonara, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), fibroza chistica sau pneumonia;
  • leziuni musculare si nervoase provocate de afectiuni cum ar fi scleroza laterala amiotrofica (SLA), leziuni ale maduvei spinarii si accident vascular cerebral;
  • scolioza sau alte probleme ale coloanei vertebrale, care pot afecta oasele si muschii implicati in respiratie;
  • blocarea fluxului de sange in plaman, care poate aparea, de exemplu, din cauza unui cheag de sange.

Cauzele insuficientei respiratorii acute

Insuficienta respiratorie acuta se produce, de cele mai multe ori, in urma unei leziuni la nivelul creierului, pieptului sau plamanilor. Aceste probleme pot aparea in urma unor situatii grave, cum ar fi sufocarea, inecul sau un traumatism toracic. De asemenea, o boala brusca si grava, care afecteaza respiratia, cum ar fi sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA), poate provoca insuficienta respiratorie.

Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) este o afectiune grava care se manifesta prin scaderea nivelului de oxigen din sange. SDRA ii afecteaza pe cei care au deja o problema de sanatate de baza, cum ar fi:

Factorii de risc ai insuficientei respiratorii

Riscul de insuficienta respiratorie este mai mare daca o persoana:

  • are probleme respiratorii pe termen lung, precum BPOC sau astm,
  • fumeaza,
  • consuma mult alcool,
  • are antecedente familiale de probleme respiratorii.

Cum se manifesta?

Simptomele insuficientei respiratorii depind de cauza problemei si de nivelurile la care se afla oxigenul si dioxidul de carbon in sange. Un nivel scazut de oxigen in sange poate provoca respiratie grea si nevoie de aer (pacientul are senzatia ca nu poate trage suficient aer in plamani). De asemenea, pielea, buzele si unghiile pot capata o culoare albastruie (cianoza). In cazul in care insuficienta respiratorie este provocata de un nivel ridicat de dioxid de carbon, pacientul se confrunta cu respiratie rapida si stare de ameteala si confuzie.

Unele persoane care sufera de insuficienta respiratorie pot deveni foarte somnoroase sau isi pot pierde cunostinta. De asemenea, pot avea aritmie (batai neregulate ale inimii). Aceste simptome apar in cazul in care creierul si inima nu primesc suficient oxigen.

Primul ajutor in caz de insuficienta respiratorie

Este esential sa invatati care sunt semnele si simptomele unei probleme de respiratie pentru a sti cum sa actionati corect in situatii urgente. Primul ajutor poate fi aplicat in cazurile in care o persoana se confrunta cu probleme grave de respiratie.

Cum se acorda primul ajutor

Trebuie sa urmati acesti pasi pentru a salva o persoana care se confrunta cu tulburari respiratorii:

  • Solicitati imediat asistenta medicala de urgenta.
  • Verificati pulsul, caile respiratorii si respiratia victimei.
  • Pentru a verifica daca exista puls, asezati doua degete pe partea laterala a gatului.
  • Pentru a verifica daca persoana are caile respiratorii blocate, asezati doua degete pe frunte si doua degete pe barbie si inclinati usor capul.
  • Pentru a verifica daca pacientul respira, asezati obrazul intre nasul si gura victimei pentru a vedea daca simtiti respiratia pe obraz. De asemenea, observati daca pieptul se ridica si coboara. Faceti acest lucru timp de 5-10 secunde.
  • Daca nu exista respiratie, incepeti manevra de respiratie gura la gura.
  • Deschideti caile respiratorii ale pacientului, strangeti-i narile si sigilati gura victimei cu propria gura. Efectuati doua respiratii de salvare.
  • In cazul in care este necesar, efectuati manevre de resuscitare.
  • Nu lasati victima singura pana cand echipele de salvare nu vin in ajutor.

Diagnostic

Pentru a pune diagnosticul de insuficienta respiratorie, doctorul efectueaza de cele mai multe ori un test pentru determinarea gazelor sanguine arteriale. Aceasta analiza ofera informatii despre nivelurile de oxigen si de dioxid de carbon din sange. Pentru acest test, medicul introduce un ac cu seringa in incheietura mainii direct in punctul in care poate fi simtit pulsul. Uneori, pulsul de la incheietura mainii este slab, asa ca medicul alege un alt loc, cum ar fi zona inghinala si, mai putin frecvent, cotul.

Descoperirea cauzei de baza a insuficientei respiratorii

Dupa stabilirea diagnosticului, vor fi necesare investigatii suplimentare pentru a afla cauza de baza. Printre aceste analize se numara:

  • Radiografia toracica: poate dezvalui eventualele infectii, acumulari de lichide sau tumori pulmonare.
  • Analize de sange: acestea pot include hemoleucograma completa, teste renale si teste hepatice. Acestea pot ajuta la descoperirea cauzei si, de asemenea, la detectarea factorilor care pot agrava insuficienta respiratorie, cum ar fi un nivel scazut de hemoglobina din sange (anemie).
  • Testarea functiei tiroidiene: insuficienta respiratorie cu un nivel crescut de dioxid de carbon poate fi provocata si de o glanda tiroida subactiva.
  • Spirometrie: acest test verifica volumul si capacitatea pulmonara si este util in evaluarea cazurilor cronice.
  • Ecocardiografia: acest test poate fi efectuat pentru a descoperi cauzele cardiace, cum ar fi insuficienta cardiaca.

Tratament

Tratamentul poate presupune:

Oxigenoterapie

Pacientului i se administreaza oxigen, fie printr-o masca, fie printr-un tub subtire introdus in interiorul nasului. De asemenea, poate fi conectat la un rezervor de oxigen portabil.

Ventilatie mecanica

Medicul ar putea decide sa foloseasca ventilatorul daca oxigenoterapia nu este suficienta sau daca pacientul nu poate respira singur. Acest aparat pompeaza aer in plamani pentru ca pacientul sa primeasca oxigenul de care are nevoie. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului de dioxid de carbon.

Exista cateva tipuri de ventilatoare. Cele mai mici si mai simple presupun aplicarea unei masti peste nas sau gura. Un alt exemplu este aparatul CPAP, folosit pentru apneea in somn.

In cazul problemelor mai grave poate fi nevoie de introducerea unui tub de respiratie pe gatul pacientului.

Traheostomie

Aceasta este o interventie chirurgicala in care medicul efectueaza un orificiu in gat si introduce un tub mic. Tubul poarta denumirea de traheostoma si poate usura respiratia.

Tratarea cauzei

In alte situatii, doctorul trateaza afectiunea care a cauzat insuficienta respiratorie. Acest lucru ar putea presupune:

  • administrarea de antibiotice pentru tratarea pneumoniei;
  • administrarea de medicamente pentru dizolvarea cheagurilor de sange;
  • administrarea de medicamente inhalate pentru deblocarea cailor respiratorii;
  • introducerea unui tub toracic pentru a elimina sangele sau aerul suplimentar in caz unor leziuni.

Tratamentul va depinde de cauza si de forma insuficientei respiratorii (cronica sau acuta). Cazurile acute si cronice nu sunt tratate la fel, insa abordarile sunt similare:

Forma acuta

Pacientul este transportat la camera de garda a unui spital, insa daca tratamentul nu rezolva problema, poate fi necesar ca acesta sa ramana internat peste noapte. In cazul unor simptome grave, pacientul poate fi transportat in unitatea de terapie intensiva (UTI), unde i se administreaza oxigenoterapie. In plus, ar putea fi conectat la un ventilator pana cand poate respira de unul singur. De asemenea, va primi medicamente si lichide care sa amelioreze simptomele si care trateaza cauza insuficientei respiratorii.

Forma cronica

Pacientul va primi ingrijire medicala continua la domiciliu, care presupune, de obicei, medicamente care trebuie administrate zilnic. Aceste medicamente fie sunt inhalate, fie sunt administrate pe cale orala. In cazuri grave, poate fi nevoie de oxigenoterapie.

Complicatii

Ca urmare a insuficientei respiratorii pot aparea diverse complicatii, de exemplu:

Complicatii pulmonare

De exemplu, pot aparea un cheag de sange la plaman (embolie pulmonara), cicatrizarea ireversibila a plamanilor (fibroza pulmonara) sau o acumulare de aer intre peretele pulmonar si torace (pneumotorax). Aceste probleme pot afecta si mai mult respiratia si pot croniciza insuficienta respiratorie, pacientul ajungand ulterior sa fie dependent de ventilator.

Complicatii cardiace

Printre aceste complicatii se numara insuficienta cardiaca, acumularea de lichid in jurul inimii (pericardita) si atacul de cord acut.

Policitemie

Din cauza nivelului scazut de oxigen din sange poate creste nivelul de globule rosii. Acest lucru poate duce la formarea cheagurilor de sange, din cauza fluxului ingreunat in vasele de sange.

Complicatii neurologice

Daca nivelul de oxigen din sange ramane scazut pentru prea mult timp, acest lucru poate priva creierul de oxigen, problema care poate fi ireversibila. In aceasta situatie, pacientul poate intra in coma si chiar in moarte cerebrala sau poate avea convulsii.

Prevenire

Nu toate cauzele insuficientei respiratorii, cum ar fi traumatismele, pot fi prevenite. Cu toate acestea, pentru a evita pneumonia si alte boli legate de caile respiratorii, o persoana poate lua unele masuri pentru a-si proteja plamanii.

Printre acestea se numara:

  • sa evite fumatul pentru ca acest viciu poate deteriora plamanii;
  • sa mearga la medic daca apar semne precoce ale unei infectii bacteriene, cum ar fi febra, tusea si productia mare de mucus;
  • sa ia toate medicamentele prescrise de medic pentru a mentine inima si plamanii sanatosi;
  • sa faca activitate fizica adecvata pentru a-si imbunatati functia pulmonara.

Daca o persoana a mai avut probleme pulmonare si a mai fost spitalizata de-a lungul vietii, ar trebui sa discute cu medicul despre metodele de imbunatatire a starii generale de sanatate.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/lung/acute-chronic-respiratory-failure
  2. https://medlineplus.gov/respiratoryfailure.html
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324528
  4. https://www.healthline.com/health/acute-respiratory-failure
  5. https://patient.info/chest-lungs/respiratory-failure-leaflet
  6. http://firstaidtrainers.ca/first-aid-management-respiratory-distress/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma